Resepi sup ayam dan Cara buat sup ayam tanpa bunjut

Assalamualaikum dan Hai Semua. Haaa apabila puanbee terlebih rajin , terus masa dengan video dan gambar. Biasanya puanbee malas nak ambik gambar semasa masak. Hari ni masak sup ayam tanpa bunjut. Eh biasanya pun tak pakai bunjut sangat sebab selalu terlupa nak beli bila pergi ke kedai. Cara saya sangatlah mudah. Tips nak dapatkan rasa sup ayam yang sedap adalah reneh dengan api perlahan. Tu je ..

Nak resepi ke ? Resepi dan bahan mudah sahaja. Ada di dapur setiap rumah rasanya.

Bahan untuk sup ayam :

  1. Ayam , separuh potong kecil
  2. Daun sup dan daun bawang – 3 pokok macam tu.
  3. Bawang merah , bawang putih dan halia. Awak agak-agak lah ye.
  4. Minyak masak 2 sudu.
  5. Herba buah pelaga , bunga lawang dan kulit kayu manis (takdak dalam video. kehabisan stok)
  6. Air secukupnya
  7. Garam agak-agak korang lah.


Cara buat :

Tumis bawang merah , bawang putih dan halia dengan 2 sudu minyak. Masukkan herba selepas seketika. Biarkan warna perang – perang dan bau wangi . Masukkan ayam , biarkan sekejap sehingga ayam pun ada warna perang sikit. Masukkan air secukupnya dan reneh perlahan. Bila dah melegak sikit masukkan daun dan daun bawang. Reneh lagi sehingga air berkurang dalam 2 inci dari asal. Kemudian masukkan garam dan tutup api.

Lepas tu ambik mangkuk isikan , ambik gambar dan makan. ?

Video ada di instagram . Jemput follow ig @puanbee.

Hujung minggu jom ke Project Shinkansen di Isetan The Japan Store Lot 10 KL

Assalamualaikum dan hai hai babai … Hujung minggu ni nak buat apa ? kalau tak ada apa-apa aktiviti boleh lah bawa anak-anak ke pameran diorama iaitu Project Shinkansen bertempat di Isetan The Japan Store Lot 10 Bukit Bintang Kuala Lumpur. Saya dah pergi minggu lepas.


p/s : maaf jika video ni kurang elok , anak kita 13 tahun baru belajar ambil video 🙂

Buat pengetahuan umum , Pameran Project Shinkansen ini di adakan bertujuan untuk memberi gambaran bagaimana kereta api kebanggaan jepun ini beroperasi di Malaysia. Rakyat Malaysia akan di dedahkan dengan info tentang kereta api laju Shinkansen dari segi teknologi , tahap keselamatan yang bertaraf tinggi dan kelajuan nya sekali. Jepun merupakan salah satu syarikat terlibat dalam tender untuk membangunkan kereta api laju dari Malaysia ke Singapura.

Pameran DIORAMA SHINKANSEN ini di anggap pameran terbesar di Asia. Jangan lepaskan peluang ntuk tengok ya .. Masuk percuma.

Di Pameran tersebut juga di sediakan pelbagai produk dari Jepun. Aksesori , Gundam , Replika keretapi Shinkansen pun ada. Hujung minggu ini jika berkelapangan boleh la ke sana . Ada aktiviti manicure juga katanya. Kami sempat painting saja.

Beg di berikan kepada pengunjng bertuah ..

Biasalah dah kena pau keretapi laju satuu

 

Aktiviti painting dengan gambar kereta api Jepun. Enjoy .. minggu akan datang ni ada art manicure ..pergi cepat .. kalau sampai awal mana tahu bertuah akan dapat goodies bag shinkansen , bento untuk anak-anak dan note book juga. Bento khas bentuk kereta api.

Face painting patutnya tp semua tk nak lukis muka …

 

Tu bento khas tu , bentuk kepala keretapi .comel .. jemput singgah ke LOT 10 cepat .. The Japan Store .. ingat tuuu

Berselera makan , makanan jepun ..

Jangan lupa singgah hujung minggu ini ..

Project Shinkansen (PROJECT SHINKANSEN)

Tempat : ISETAN The Japan Store (1F THE STUDIO / Studio.I)

LOT 10 SHOPPING CENTER 50 JALAN SULTAN ISMAIL 50250

KUALA LUMPUR, MALAYSIA

Buka : February 17 – March 9 2017 (21 days)

Untuk info lanjut :

Facebook :

Upin dan ipin jeng jeng jeng

Assalamualaikum dan hai. Ini entri bayar hutang . Saya ada hutang tak tulis pun pasal pergi tengok filem UPIN DAN IPIN JENG JENG JENG. Kami rakan blogger di jemput menonton beramai-ramai. Best tak upin dan ipin. Ermm dah lama malas nak review. Yang pasti anak suka la dapat jumpa maskot dan pemilik suara upin dan ipin itu.

Apa pun tetap nak ucapkan TERIMA KASIH kepada pihak Les Copaque kerana memberi peluang kami sekeluarga menonton wayang.

Maafkan kami tak sempat update entri sejurus selepas tengok filem. Agak sibuk dengan pindah rumah dan sekolah baru masa tu. Ni baru lah tenang sikit kan gitu.

 

Saya nak ucapkan tahniah buat LES COPAQUE kerana menerima  “Gold Play Button”  dari Youtube. Tahniah.

“YOUTUBE GOLD & SILVER PLAY BUTTON UNTUK LES’ COPAQUE”

19 Januari 2017

Les’ Copaque Production Studio, Shah Alam, Malaysia – Syarikat Les’ Copaque
Production dikejutkan dengan kiriman “Gold Play Button” dari YouTube bagi meraikan kejayaan
Channel Les’ Copaque di platform itu mencecah 1 juta pengikut. Ini merupakan kejutan berganda
kerana pada pagi hari yang sama “Silver Play Button” sebagai penghargaan mencecah 100, 000
pengikut baru sahaja tiba. Hadiah ini dianggap satu penanda aras baru bagi Les’ Copaque Production
yang baru sahaja meraikan ulang tahun ke-10 penubuhannya.
Dengan 1, 000, 000 pengikut itu sekaligus menjadikannya “Most Subscribed YouTube Channel” di
Malaysia. Antara lain, video yang dimuat naik di saluran ini yang bertajuk “New Toys” telah
memenangi anugerah video paling popular kategori Malaysia di Anugerah Web TV Asia yang
diadakan di Seoul, Korea baru-baru ini. Video itu telah dimuat naik di saluran YouTube Les’ Copaque
Production dan mendapat lebih 27 juta tontonan. Penyampaian anugerah tersebut boleh disaksikan
dalam video “Top 16: Les’ Copaque Highlight Moments of 2016” yang dimuatnaik pada 13 Januari
2017.
YouTube Channel Les’ Copaque diwujudkan pada 2009 bertujuan berkongsi perkembangan terbaru
syarikat tersebut dengan peminat. Les’ Copaque telah menjadi rakan kerjasama YouTube sejak 2012.
Ia mula bergiat aktif dalam penghasilan karya baru termasuklah siri animasi pendek DaDuDiDo yang
hanya ditayangkan di platform Youtube.
Kini, Les’ Copaque Production mensasarkan “Diamond Play Button” yang memerlukan 10 juta
pengikut. Dengan kerjasama daripada peminat hasil karya syarikat ini seperti Upin & Ipin, Pada
Zaman Dahulu, Puteri, DaDuDiDo dan banyak lagi, adalah tidak mustahil satu hari nanti ia akan dapat
dikecapi

Anak syurga

Satu petang tengah aku ” melayan facebook ” , ternampak satu ucapan berbaur romantik , bersahaja dan mungkin nada kerisauan di tambah dengan tujuan sebenar nak beri tahu keluarga dan rakan taulan tentang status terkini tentang kehamilan si isteri nya.

SaYang sanGat kAt ayAng…SeMoga dI perMudahkan seGala urUsan…kUatkan seMangat… “

Maka mereka yang mengetahui maksud tersirat terus menitipkan doa di ruangan komen. Kali ini .. aku tidak lagi mampu terlalu menunjukkan rasa bahagia pada tahap paling tinggi. Tak mampu nak bersukaria. Di saat ada hati ibu yang lain menderita . Anak syurga nya di masukkan ke icu sebaik si kecil itu melihat dunia. Banyak salur paip di pasang untuk membantu penafasan dan lain-lain. Istilah doktor mana lah nak tahu.

Hati ini terasa sangat sayu , tiada kata mampu di ucapkan lagi kepada ibu tersebut kerena aku tahu , kata-kata dan doa aku di ” facebook ” tidak mungkin mampu menjernihkan keadaan. Aku hanya mampu mengucapkan doa di dalam sujud ku sahaja. Maafkan aku kerana tidak dapat membantu.

“Ayang” telah pun selamat melahirkan anak lelaki. Sihat , kemerah merahan kulitnya. Ibu sihat dan anak sihat. Allhamdulillah.

Ke esokkan harinya aku bangun pagi seperti biasa , niat hati nak menjenguk emak dan anak syurga.

Aku “scroll facebook” lagi. Dan “whatsapp.. “

Aku menerima berita kematian anak syurga seorang sahabat blogger. Hanya kata-kata semangat dan sungguh di hatiku aku berdoa semoga kedua ibu dan bapa tabah. Semoga dapat menerima Qada’ dan Qadar. Semoga dengan kesabaran mereka akan di beri balasan setimpal dari yang Maha Esa.

Sayu.

Aku pergi melihat anak syurga yang baru tiga hari sambil terkenangkan anak syurga yang masih sakit di icu dan anak syurga yang telah selamat di kebumikan.

Sayu.

Aku tak mampu lagi ” update status ” kegembiraan dengan di selitkan gambar anak syurga yang baru di lahirkan. Takut – takut ada yang memendam rasa.

Jauh di lubuk hati.

Semoga Allah s.w.t memberi kekuatan buat ibu dan bapa yang kehilangan anak semasa kecil. Yang anak nya di takdirkan tidak sempurna seperti anak syurga lain. Semoga tabah.

Tabah.

Nota kaki : 2 jam drive nak tengok anak syurga , aku juga tabah.

 

Syamim 3 tahun – 11.11.16

Assalamulaikum , syamim dah masuk 3 tahun pada 11.11.16. Cepat nya masa berlalu kan. Sekarang ni syamim masi lagi menyusu susu ibu. Tak mau air / susu lain. Bercakap agak pelat.

Tetapi syamim menjadi anak paling romantik , paling sweet talking , paling pandai memuji orang. Pampers masih lagi pakai. Berapa hari dah cuba ceraikan pampers tu. Tapi budak dah cerdik , sendiri ambik pampers nak pakai .

syamim-3y

Selamat hari lahir anak ibu. Walaupun syamim selalu ngaku anak ayah je! Doa ibu .. tak ada lain .. hidup lah dengan sihat dan gembira.

Agak-agak blog ini akan bertahan 7 tahun lagi tak ?