Allhamdulillah – Mohamad Adam Rizqi

Allhamdulillah , memori tercipta apabila selamat mehairkan anak ke lima kami. Selamat datang Mohamad Adam Rizqi.

Masa berlalu cukup pantas . Petang sakit pinggang sikit , ibu sempat menjahit lebih 50 getah rambut. Kemudian pergi hospital sungai buloh. Esoknya adam selamat di lahirkan. Normal dan ada sedikit jahitan. Allhamdulillah selamat walaupun ada sedikit kompilasi. Adam terlalu besar sehingga sangkut bahunya.

Sekarang usia adam dah pun masuk 41 hari dah. Allhamdulillah ibu dan anak sihat. Ibu dah mula nak menjahit semula. Dan kerja kerja blog pun di teruskan seperti biasa.

Gambar2 di instagram banyak ..¬† ūüôā


Update di fb pada 12/3 .. haa lawak.. sakit sikit saja ..tu lupa.

sempat lagi update jahitan terakhir .. hik2

Dan taraaa¬† dah selamat … banyak sangat doa dan ucapan dari kawan. Terima kasih kerana doakan kesihatan saya dan anak.¬†¬†Sokongan kawan-kawan sangat bermakna pada saya.

Adam suka menangis tau .. kalau dia tidur tu kira untung lah .. tapi masih lagi ibu cuba menyesuaikan diri dengan anak kecik dan kerja menjahit ibu. Cuba curi masa.. amat payah rupanya. huwaaa .. adam nangis.. ibu nangis jugakkk ..

 

PERKEMBANGAN SAYA DI 38 MINGGU KEHAMILAN

38 MINGGU KEHAMILAN DAH !!!!! Rasakan .. nak menjerit.. dalam hati ni kadang-kadang berdoa semoga baby cepat keluar , kadang-kadang berdoa supaya baby lambat sikit keluar supaya ibu dapat menjahit dan siapkan tempahan sikit. Tapi kan .. ayah telah di offer kerja. Beriya iya bos tu nak ayah kerja dengan dia , walaupun bukan pilihan hati ayah sebab ayah suka kerja repair aicond je atau kata lain maintenence lah. Tapi dia kena kerja .. tak boleh mengada – ada la. Ni anak 4 nak suap makan + 1 lagi bakal di lahirkan. Ibu pun kena cuti lamaaaaaa …

Di sebabkan simptom kehamilan ibu kali ini lain sikit. Dulu-dulu beranak ke abang syamim. Di perhujung 39 minggu kehamilan ibu masih aktif boleh drive. Tapi kali ini. Jangankan drive ..nak angkat kaki tinggi sikit pun tak boleh. Dah duduk tak boleh bangun ,¬† dah baring tak boleh bangun. Merangkak-rangkak kalau nak bangun. So …ibu terpaksa bergantung dengan ayah sepenuhnya untuk di bawa ke mana-mana lagi-lagi hospital lah.

Jadi kami terpaksa minta hold kejap ayah masuk kerja tempat yang pertama offer ayah kerja . Di samping berharap ada kerja satu (kerja ke dua pilihan ayah ) lagi tu offer kerja. Dengar cerita orang dalam ada yang berhenti kerja. Kot kot ada rezeki kan.

Perkembangan ibu yang ibu rasa sekarang :

Kepala bayi dah betul-betul berada di lalan. Separuh dah dekat telinga nya kata doktor.

Kaki ibu bengkak 3 hari dah tak surut-surut , jadi kena pantau BP dah kena pergi ulang sehari sekali ke klinik. Takut darah tinggi naik tiba-tiba dan ibu sawan. Kerana baby dah besar jadi dia menekan urat-urat darah ibu yang besar katanya.

Dah semakin kerap rasa baby mengeras.

Semakin kerap ke tandas.

Ada keluar lendiran dah sejak dari kandungan 37 minggu.

Selain dari tu. Sakit bahagian vagina leeee.. sebab kepala betul betul engaged di bahagian bawah kan.

Dan ibu sangat susah nak tidur malam. Beralih kiri kanan tak kena. Jadi tunggu mengantuk betul baru tidur .

Jadi ..

Terkahir ..ibu sempat jahitkan sarung bantal dan sarung tilam baby je lah. Guna kain perca .. lebihan lebihan. Bantal dan tilam abam syamim punye ..

Ok .. siapa yang ada simptom sama dengan saya .. meh share .. komen di bawah.

Semoga para pembaca di blog saya happy selalu , dan di kurniakan rezeki yang pelbagai.

Nak siapkan beg baby pula lah.. Doktor sungguh sungguh yakin tu lagi 3 hari besalin.

Hahahaha … doktor doktor ..

 

Pakaian koboi sempena hari kanak-kanak 2017

Hihi .. saja je nak simpan kan gambar anak – anak sementara mereka masih kecil. Pertandingan pakaian ala koboi sempena hari kanak-kanak di sekolah mereka. Kakak aliya tak ada dah tema. Beliau dah sekolah menengah .. makanya Husna dan Laila je lah.. Tahun akan datang syamim pula.

Di Malaysia Perayaan Hari Kanak-Kanak SeDunia telah mula disambut pada 8 Oktober 1959 bertempat di Stadium Negara Kuala Lumpur iaitu sebaik sahaja PBB mengistiharkannya sebagai hari untuk persaudaraan sejagat dan kefahaman dikalangan kanak-kanak seluruh dunia.

Majlis Kebajikan Kanak-Kanak Malaysia (MKKM) telah diamanahkan untuk menganjurkan majlis sambutan ini mulai tahun 1960 sehinggalah tahun 1994. Namun begitu tahun 1995 menyaksikan tugas-tugas penganjuran ini telah diambil alih oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia (JKMM).

Objektif Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia [World Children’s Day]¬†yang diadakan saban tahun adalah untuk memberi penghormatan dan pengiktirafan kepada generasi kanak-kanak. Sambutan ini diharap dapat memberi kesedaran mengenai peranan dan tanggungjawab kerajaan dan masyarakat untuk memelihara hak dan masa depan kanak-kanak.

#MYTravelAdventure – Sehari di SAFARI PARK BUKIT GAMBANG

Hai semua. Cerita #MYTravelAdventure ini khas buat Traveloka , demi support contest mereka untuk blogger. Ampun terlewat agak sibuk. Gambar ni semua adalah hasil jalan-jalan dalam Malaysia pada tahun 2015. Tapi belum pernah di publish di blog. Saya pergi masa tu memang tak rancang. Jika korang semua jenis travel sesuka hati je boleh lah geng. Jam 11 malam macam tu suami cakap jom jalan. Kita pun terus pack baju masuk dalam kereta jalan.

#MYTravelAdventure kali ini kami pergi ke Gambang Waterpark dan Safari Park yang terletak di Bukit Gambang Kuantan Pahang. Kalau rajin nak tengok gambar boleh ke instagram tapi kena scroll ke belakang lah dalam 87weeks macam tu.

Safari Park Bukit Gambang adalah Safari Park Terbesar di Malaysia. Ia bertujuan untuk membawa anda bertemu dengan haiwan eksotik dari seluruh dunia secara tertutup . Terdapat lebih daripada 300 spesies haiwan, sebanyak 138 ekar hutan sekunder dan hanya 35km sebelum bandar Kuantan, Safari Park Bukit Gambang adalahZoo Safari Park yang terbesar di Malaysia.

Saya tak mahu cerita waterpark lagi , nak cerita pasal safari park. Sebab ini merupakan kali pertama saya ke sana. Waterpark dah pergi beberapa kali.

Semasa di menuju ke Gambang , memang tak sempat booking hotel pun. Kami terus menuju ke gambang dan cari hotel. Sehingga lah terjumpa hotel yang masih available biliknya iaitu Arabian Bay Resort , korang nak tahu maklumat tentang hotel ini boleh lah klik link Traveloka ini.

Maaf gambar tak ada sangat  , di instagram ada  satu ini  ( klik link ). Apa yang best nya tinggal di Arabian Bay Resort adalah , hotel ini seperti sebuah apartment , di dalam nya terdapat 2 bilik. Bilik master room di sertakan dengan bilik air. Bilik ke dua ada bilik air sendiri di luar. Ada ruang tamu dan ada pantry nya sendiri. Jika pergi berkeluarga dengan anak Рanak kecil seperti saya dan inginkan privasi bersama pasangan tanpa anak tidur sekali boleh lah cuba menempah di Arabian Bay Resort. Harga sangat berbaloi.

Saya ambil pakej bilik dan waterpark + safari park. Termasuk makan  pagi dan malam. Weh .. makan malam tau. Makan pula sedap. Bukan macam hotel biasa. Berbaloi sangat lah.

Bergambar di pintu masuk Gambang Waterpark. Pintu masuk ke Safari Park sebelah nya sahaja.

Ada banyak gambar di hanphone saya , tapi handphone saya sudah arwah. Maaf .. ini yang tinggal gambar dari suami. Selamat sebab dah sync dengan laptop. Mari lah sama-sama melihat serpihan gambar yang tinggal.

Seronoknya pergi ke Safari Park adalah kerana dapat melihat haiwan yang boleh di katakan haiwan liar dan hidup di habitat asalnya. Mereka melepaskan haiwan di sini. Ada singa dan harimau yang hampir pupus juga.

Di Safari Park ada 2 bahagian , satu bahagian lagi haiwan jinak-jinak satu bahagian haiwan seprti singa dan harimau ni. Tapi penat sikit lah pergi dengan anak kecil macam syamim yang berumur 2 tahun pada ketika ini. Meragam.Mula-mula ya eksited.

Read More