Apa itu Alexa Ranking

Share

(Amaran ini adalah artikel lama 🙂 )Tahu tak ? apa itu alexa ?

Apa itu Alexa?

Alexa merupakan sebuah web informasi yang memberikan ranking bagi sebuah web, Alexa Rank tu adalah powerful satu tool untuk check kekuatan/popularity blog atau website korang. Alexa rank merupakan tool yang tepat dan berguna untuk ukur popularity blog korang.

Makin banyak trafik, makin rendah Alexa Rank untuk blog/website korang.Untuk itu korang digalakkan untuk mendaftar dan download toolbar Alexa untuk mem improve kan lagi blog korang..

Dan perlu diingat, makin kurang ranking sesebuah blog, makin hebat lah blog tu.

Contoh: Google.com (rank:1) dan Yahoo.com (rank:2) maka, Google lagi hebat!

Setelah lebih kurang 2 bulan bee mempraktikkan tips yang diberi blogger untuk menaikkan ranking blog dalam Alexa maka ini hasilnya..memang tak rugi mencuba hi2..ok lah kan baru 5 bulan usia blog bee nih..

ini pulak blog bee yang memang bee tak daftarkan dalam Alexa..tengok beza nya ranking tuh…bee sengaja tak daftar nak tengok perbezaanya..tapi sekarang bee dah tahu dan akan daftar kan blogbeecontest tu juga…

zianazone nih pulak blog kawan bee, dah lama tahun 2006 kalau tak silap ziana nih buat blog tu, tapi sayang dia tak daftarkan dalam alexa maka ranking dia lagi jauh dari blog honeyvsbee.blogspot.com yang baru berusia 5 bulan tuh..Tapi blog zianazone ni ada kelebihan kot lain pulak..page rank dia duk no 2, dan site linking in 4..bee kosong..hahaaaa

ok sekarang korang dah tahu kan perbezaanya tu…jangan tak tahu..kalau nak traffic tinggi tanpa bersusah payah inilah caranya..ada orang tu tak payah BW selalu pun tapi traffic tinggi jer hari-hari..sebab nya satu jer dia pandai cari keyword yang pemes2 dan bila orang search jer keyword tu terus naik url blog nya sebab ranking dan popularitinya tinggi…

Nak tahu Alexa Rank korang? Check kat sini.

OK sebenarnya nak cerita ni..bee nak tukar ke domain tapi sayangggg nya kat blog nih sebab ranking dalam alexa dah berkurangan..huhu ntah macam mana nih nk tukar ker tak ? nak tukar ker idak ? ini apa yang bee faham hasil dari skod blog2 otai2 dah blog yang beri tips tu..kalau ada yang tak betul sila betulkan yer….bee tak kisah hee..

disini ada beberapa artikle tutorial untuk korang :

  1. CARA MASUKKAN TAG ALEXA DALAM BLOG
  2. CARA DAFTAR ALEXA