Sumber Traffic Blog Puanbee.com

Share

Hai , selepas saya dapat pertanyaan bertalu-talu oleh wartawan kita iaitu rafinamimi.com tentang traffic blog , saya terfikir nak berkongsi sedikit apa yang saya tahu lah , bukan nak belagak atau apa ok ! .. semua orang memang sangat pentingkan traffic blog ye tak ? kalau tak de traffic blog mcm mana nak menjana duit dari blog , ala tak banyak pun sedikit ok lah .. tak kira lah sama ada duit dari syarikat pengiklanan mahupun duit dari pengiklanan sendiri yang di tempek di blog masing-masing , atau traffic untuk iklan kan produk sendiri di blog masing-masing tanpa keluarkan modal.

erm boleh ke ? macam mana nak buat ? Komen di blog orang 200 sehari ke ? atau blogwalking sampai lebam ? atau sewa tapak iklan di blog pemes ? atau bodek blogger-blogger pemes yang lain ? atau belajar ilmu SEO ? yang mana pilihan korang ? Meh tengok gambar dari Google analitik.Baca penerangan lebih lanjut sini

traffic puanbee.com

traffic puanbee.com

Saya pilih belajar ilmu SEO serba sedikit .. dan hasil dari SEO tu boleh nampak melalui traffic blog saya mendapat 84.24% pelawat yang datang ke blog puanbee.com adalah dari search engine , Serach engine seperti yang korang tahu lah . yang terbesar adalah google di ikuti yahoo dan lain-lain. Traffic dari search engine bermakna “orang search sesuatu dan sampai ke blog kita ”

Direct Traffic yang saya dapat 5.54% sahaja , iaitu dari bloglist atau link2 yang terdapat di blog lain , itu bermakna saya tak cukup popular lagi , saya percaya blog Redmummy , Hanis Zhalikha , Ben Ashaari mendapat peratusan tinggi melalui direct traffic sebab ramai yang letak link untuk ke blog mereka kan ?

10.23% lagi saya dapat melalui reffering site , reffering site ini adalah seperti twitter , facebook , fanpage dan sebagainya , saya memang tak aktif media sosial lain , jika korang banyak ping di facebook atau media lain disini lah kalau nak tengok hasilnya , 10 peratus yang ada ni saya syak dari twitter , kerana akhir-akhir ni tribber di wujukan oleh Denaihati saya join , ramai orang tolong retweet entri secara auto , apa saja kawan-kawan yang join tribber tu tweet … termasuklah Ben Ashaari salah seorang ahli Tribber Denaihati.

So dengan SEO je saya dapat traffic yang tinggi dan Ranking Alexa saya yang main cantik jumlahnya. Alexa tu secara tak langsung aje , cuma daftarkan blog di alexa dan fokos untuk traffic blog aje .. dari mana puanbee belajar SEO ? entri akan datang lah ye …panjang sangat kang tak de orang nak baca .. hehehe kan ?

Segmen Puanbee : Review Blog CELOTEH MJ

Share

Hai selamat pagi , kembali bersiaran hehe..lama tak review blog nih , bee tahu ramai yang menuggu kan ..harap besabar yer..bee nih nak menreview mesti ikut mood baik dulu kalau tak nanti bee tertinggal tips2 penting untuk korang , siapa yang rugi tu ?

ehem kali nih kita review blog celoteh mj pula yer..entri MJ yang bee nak share kat korang Cara remove follower yang tak di ingini jom baca tambah ilmu buat sesiapa yang masih tak tahu kan 🙂

Ehee banyak nak tegur ni..erm …tak pe kan MJ , semua yang join segmen bee kena lah terima seadanya hehe….

mula bab header , header tu cantik , tapi tak sesuai dengan background , kedudukan juga tak sesuai , jarak antara header dengan main page juga tak sesuai , ini menampak kan blog MJ seolah-olah berserabut dan tak profesional …bee cadangkan MJ ubah kedudukan dan saiz heeder tersebut ..

Iklan heartbert tu MJ boleh center kan biar kedudukan sama tengah dengan iklan nuffnang , ianya akan nampak lebih comel dan menarik 🙂

Bee nampak ada tab page , HOME satu je ? MJ boleh tambah page tu lagi , Mj boleh buat kan tab untuk profile MJ contohnya , MJ boleh letakkan gambar perkahwinan MJ dan famili MJ disitu , atau MJ buat tab untuk award , network blog , asalkan mendatang kan kekemasan blog MJ . MJ boleh juga letak kan sitemap yang sangat penting untuk sesebuah blog yer dan di sukai google juga!!

sekarang nih kita nilaikan sidebar MJ pulak , ehehe….sidebar MJ juga nampak serabut sikit , MR ‘N’ MRS ADY ,DAISYPATH FRIENDSHIP TICKERS , boleh di letak kan dalam tab dia tas dekat home tu , MJ buat tajuk about me contohnya ,

BLOG AROUND THE WORLD , tak de faedah pun di letak kan di blog , bukan bee sorang cakap nih ramai lagi , lagi baik buangkan ajer..

Untuk banner contest tu MJ boleh kemaskan lagi dengan membuat scroll banner dan sama kan saiz banner tersebut , ini akan menampak kan blog MJ kemas dan lebih profesional ..

Bee rasa MJ ada tersalah coding yang membuat kan ruang antara entri tu terlebih besar , bee cadangkan MJ plih template lain , entah lah keterlaluan kah bee ? tapi bee nak tengok lepas nih blog MJ kemas dan lebih tersusun ..

Dari gambar alexa di atas bee percaya MJ tak masukkan langsung tag alexa , ehehe percaya atau tak ? alexa juga memainkan peranan untuk menunjukkan prestasi blog kita , lebih sikit kedudukan alexa lebih bagus , ini menunjukkan blog kita ni mempunyai potensi besar ,bagi bee ini adalah cabaran 🙂

blog MJ tersangat lah berat , melebihi 100kb dan hampir 200 kb dah tu , masa untuk loading pun 2.64 saat kena tunggu , so MJ kena lah berusaha sikit untuk kurang kan time loading , untuk kepuasan pengunjung , time loading blog memainkan peranan untuk pengunjung stay d blog kita , jika nak buka satu page kena tunggu lama-lama tak hairan lah MJ akan kehilangan pengunjung …Mungkin MJ boleh kurang kan Entri dari 6 menjadi 4 sahaja di page depan ..

ok dah siap menreview , bee cadangkan MJ baca dan praktiskan semua tutorial yg bee beri 🙂

1-cara untuk daftar alexa
2-cara masukkan meta tag
alexa

3-jadikan template mesra seo
4-kenali meta tag untuk blog anda
5-cara pasang sitemap di blog
6-cara buat banner dalam scroll dan banner

Untuk centerkan banner hanya tambah code <center> masukkan code iklan /banner /fb /network blog atau apa-apa disini </center>

Segmen Puanbee : Review Blog Lorna

Share

Yuhuuu….selamat malam rindu tak review blog dari bee ? ahah ..meh nak review blog sahabat sorang ni , sebenarnya dah janji nak review blog lorna selepas lorna tukar theme ..erm bee nih diserang penyakit hati ni , tapi tak ler kronik sgt ..hee boleh lah lagi jenguk2 blog tu …

OK now bee review blog lorna ..jangan nangis erk lorna haha…..
Header lorna yang menawan , flash header best lah kan ..erm so tk nk komen header dia …
header lorna

Biasa bee akan cari tajuk terbaik , tapi kali nih bee promot giveaway yang sedang berlangsung di blog lorna , nak hadiah best jom join bee dah join dah nak hadiah no 2 lah lorna ekeke…izzalorna.com 1st special giveaway

Blog lorna ber hosting wordpress so dari segi seo lorna kena pandai guna keyword lah kan ..bee pun tk pakar lagi bab tu 🙂

so bee nak komen sikit ..kalau boleh lorna guna warna hitam untuk tajuk post dan sidebar sebab lorna guna jenis font romantik gitu , untuk orang bermata 4 cam bee nih memang tak boleh baca..main hentam baca entri je ..haaa…siyez tau lorna ..

erm bee tak tahu lorna dah masukkan meta tag alexa ke belum , ntah bee suka pesan bab alexa ni, kerana bagi bee ianya adalah penting untuk menilai sejauh mana blog kita boleh pergi …dan yang paling penting google suka ….

Bee tk nampak pula iklan nuffnang lorna untuk bahagian petikan tu …kenapa tak pasang yer lorna better pasangkan semua , ianya memberi kelebihan untuk blog lorna , mana lah tahu pengiklan akan tempek kan BE disitu…

Yang paling bee nak tegur adalah banner contest di sidebar lorna …kalau boleh lorna kemaskan lagi dengan cara letak scroll box dan juga samakan saiz gambar-gambar tersebut …

Banyak kali juga bee pesan dalam review sebelum ini ..widget traffic dari freedjit tu tak membawa apa-apa kebaikkan kepada blog kita so lorna tak letak pun tak apa bee rasa..dengan itu blog akan nampak lebih kemas dan tersusun 🙂

disini bee beri beberapa url untuk rujukan lorna 🙂

Cara untuk kemaskkan
banner blog

cara masukkan meta tag alexa dalam blog

ok ! itu saja speed test bee tk leg check kenapa ntah ler…harap lorna ikut panduan nih yer..nanti blog lorna meletop kebaaaabomm!!

Segmen puanbee : review blog cthoney

Share

yuhuu meh rapat-rapat , nak review blog lagi nih biasa lah kan program blog puanbee , menreview blog kadang2 rajin….kadang2 malas..heee tapi skrg rajin ….korang nak di review ? klik sini untuk tengok syarat-syarat yer 🙂

Kali in blog yang menjadi mangsa ialah ct honey , nih spesis bee jugak nih , tapi bee lebah dia madu hakhak..di blog ct bee paling suka lepak tengok2 tutorial quilt walopun bee tk buat haa..tengok je…suka tengok rajin ct nih , korang patut jengan blog ct ..Meh tengok tutorial beg jeans ranggi di blog ct ..bestt lah 🙂
Header ct , erm mungkin ct boleh adjust header tu biar sama saiz degna lebar blog , bee agak-agak leh lebar blog ct 1000px , so ct boleh lah buatkan saiz header tu 980px nampak lebih ngancem gitu ,

Blog ct nih 3 kolum yer kiri kanan sidebar , sebenarnya tak bagus untuk seo , banyak kali bee pesan dalam review sebelum ni jika pentikngkan seo tukar tapi kalau tak kisah sangat seo tu tak pe hehee…sebab bukan semua orang mengejar seo kan …
ini pulak alexa ct ..wow masih jauh lagi , erm tapi tak boleh nak dikatakan apa lah blogspot memang begitu tapi jika kena caranya blog ct boleh juga tersenarai dalam carta tu mungkin 2000 dalam malaysia …

Bee cadangkan ct baca dan praktikkan :

1- apa itu alexa ranking
2-cara daftar alexa
3-cara masukkan meta tag ke dalam theme blog
4-cara buat sitemap di blogspot

sitemap , adalah sesuatu yang sangat penting yer 🙂 sitemap ibarat penunjuk blog , apa yang penting sitemap nih google suka…

hurm berat blog bee tak boleh cek sayangnyaaaa…sbb bee dah limit so ct boleh lah cek sendiri , jika nak edit apa-apa supaya tidak terlebih had kan , boleh cek di iwebtool speed test

selain dr itu bee rasa blog ct dah menawan dah , heee

sekian 🙂