Articles Tagged with alexa

puanbee19/02/2011

Untitled - Alexa Ranking Sebelum Dan Selepas Tukar Domain

RE-PUBLISH UNUTK YANG BERTANYA…pneumedic…menjawab pertayaan pnewmedic….jwapannya adalah yes ! semuapencapaian url sebelum ni akan jadi kosong dan perlukan masa unutk naik balik.TAPI sekejap saja..dalam sebulan dah nampak kesan nya..cuma PR blog tu memang susah sikit lah….tapi alexa sekejap jer kalau ikut cara yang betul 🙂
Ingat lagi bee pernah buat entry “apa itu alexa ranking” dulu ?? haha sekarang tengok sinambungan kisah alexa ranking untuk blog bee yer..Pendek kata Ranking blog akan jatuh setiap kali kita tukar URL blog…Panjang tak kata paper…Ini semua OTAI Tahu..hik2

sebelum bee tukar pakai domain..Dalam malaysia 2550..

Untitled - Alexa Ranking Sebelum Dan Selepas Tukar Domain
Yang ini pulak selepas bee pakai domain..waaa jatuh menjunam! Dalam malaysia terus no data…tapi tak per bee tengah nak berusaha menaikkan ranking dalam alexa nih..alaa blog lama tu pun 2 bulan lebih jer ..hihihi…tapi waaaaa sedih jugak tengok ranking juta-juta nih….

Eleh bee nih tu pun nak kecoh kan???

UPDATE PADA 19/2 SELEPAS SEBULAN 19 HARI BERDOMAIN, INILAH HASILNYA..

alexa - Alexa Ranking Sebelum Dan Selepas Tukar Domain

Please follow and like us:
follow subscribe - Alexa Ranking Sebelum Dan Selepas Tukar Domain0

puanbee06/01/2011

Sila ker http://www.alexa.com/ > klik site tool > klik claim your site > masukkan URL korang > pilih cara untuk login (bee login dengan akaun FB jer senang) > masukkan meta tag ke dalam template (bee pilih cara ke-2, cara pertama tu tak jadi terpulang pd korang lah yer..) > klik Verify your site > klik Edit site listing (isi semua) dan submit . Alexa akan update dalam masa 2 hari.

Untuk pilih widget.klik jer kat Alexa site widget dan pilih ..Dan masukkan ke blog korang.

Untuk download toolbar alexa..ini penting untuk monitor blog kita yer…setiap kali kita login ke blog alexa akan ambil kira dan ia nya dapat mempercepatkan ranking tuh naik..(mengikut pemahaman dari pembacaan dalam website alexa juga, kalau rajin geledah je alexa.com tu)

Untuk download toolbar tuh hanya klik :

Alexa Developer Tools

CARA MASUKKAN META TAG DALAM THEME BLOG KLIK SINI

itu sahaja yer !

(Artikel lama , mungkin cara dan paparan website alexa telah berubah pada tahun-tahun akan datang )

Please follow and like us:
follow subscribe - Cara untuk mendaftar blog di Alexa.com0

puanbee23/12/2010

(Amaran ini adalah artikel lama 🙂 )Tahu tak ? apa itu alexa ?

Apa itu Alexa?

Alexa merupakan sebuah web informasi yang memberikan ranking bagi sebuah web, Alexa Rank tu adalah powerful satu tool untuk check kekuatan/popularity blog atau website korang. Alexa rank merupakan tool yang tepat dan berguna untuk ukur popularity blog korang.

Makin banyak trafik, makin rendah Alexa Rank untuk blog/website korang.Untuk itu korang digalakkan untuk mendaftar dan download toolbar Alexa untuk mem improve kan lagi blog korang..

Dan perlu diingat, makin kurang ranking sesebuah blog, makin hebat lah blog tu.

Contoh: Google.com (rank:1) dan Yahoo.com (rank:2) maka, Google lagi hebat!

Setelah lebih kurang 2 bulan bee mempraktikkan tips yang diberi blogger untuk menaikkan ranking blog dalam Alexa maka ini hasilnya..memang tak rugi mencuba hi2..ok lah kan baru 5 bulan usia blog bee nih..

Untitled - Apa itu Alexa Ranking

ini pulak blog bee yang memang bee tak daftarkan dalam Alexa..tengok beza nya ranking tuh…bee sengaja tak daftar nak tengok perbezaanya..tapi sekarang bee dah tahu dan akan daftar kan blogbeecontest tu juga…

Untitled - Apa itu Alexa Ranking

zianazone nih pulak blog kawan bee, dah lama tahun 2006 kalau tak silap ziana nih buat blog tu, tapi sayang dia tak daftarkan dalam alexa maka ranking dia lagi jauh dari blog honeyvsbee.blogspot.com yang baru berusia 5 bulan tuh..Tapi blog zianazone ni ada kelebihan kot lain pulak..page rank dia duk no 2, dan site linking in 4..bee kosong..hahaaaa

ok sekarang korang dah tahu kan perbezaanya tu…jangan tak tahu..kalau nak traffic tinggi tanpa bersusah payah inilah caranya..ada orang tu tak payah BW selalu pun tapi traffic tinggi jer hari-hari..sebab nya satu jer dia pandai cari keyword yang pemes2 dan bila orang search jer keyword tu terus naik url blog nya sebab ranking dan popularitinya tinggi…

Nak tahu Alexa Rank korang? Check kat sini.

OK sebenarnya nak cerita ni..bee nak tukar ke domain tapi sayangggg nya kat blog nih sebab ranking dalam alexa dah berkurangan..huhu ntah macam mana nih nk tukar ker tak ? nak tukar ker idak ? ini apa yang bee faham hasil dari skod blog2 otai2 dah blog yang beri tips tu..kalau ada yang tak betul sila betulkan yer….bee tak kisah hee..

disini ada beberapa artikle tutorial untuk korang :

  1. CARA MASUKKAN TAG ALEXA DALAM BLOG
  2. CARA DAFTAR ALEXA
Please follow and like us:
follow subscribe - Apa itu Alexa Ranking0