Pageview sebulan blog Puanbee.com

Tadi , nampak seorang blogger update status tanya pageview blog di facebooknya. Baru lah tergerak hati nak tengok pageview blog sendiri. Ok lah pageview ni sebab jarang sangat update blog sekarang. Tetapi saya menerima traffic 100% dari google. Mereka mencari info dan kebanyakkan tips yang saya tulis dari pengalaman saya sendiri. Sebenarnya saya ada masaalah theme blog. Kalau anda perasan kejap-kejap tukar. Saya tengah mencari theme yang betul betul kena dengan jiwa. Header dalam proses. Kemudian saya akan buat sesuatu untuk mendapatkan income menggunakan blog ini. Saya tak rasa ada blogger guna cara ini lagi. Saya nak cuba dahulu sendiri. Untung ka rugi buat macam tu.

Allhamdulillah. Rezeki ALLAH nak bagi. Duduk diam-diam tiap bulan duit masuk dari adsense dan initty (tipu , tak lah duduk diam sangat sebenarnya ). Kalau tak ada rezeki tu buat macam mana pun tak dapat juga kan. Yang penting tak berhenti berusaha dan teruskan buat apa kita suka. Pedulikan apa orang kata. BLOG adaalah hobi saya dengan penuh minat. Belum masa nak bersara. Insyallah anak dah besar sikit nanti boleh update gila-gila. Minta anak jadi editor pun boleh. Berangan sebentar.

Di bawah adalah gambar pageview untuk sebulan bagi bulan MAY (tak cukup hari lagi ) , bulan APRIL dan bulan MAC. 
pv 4

pv 2Continue reading

Top blogger di Alexa.com 2012 (kategori peribadi )

Dah lama sangat tak nampak mana-mana blogger membuat senarai Top blogger di Alexa.com ini , dulu rajin la buat senarai ni di keluarkan setiap bulan oleh blogger INI . Perbezaan paling ketara yang saya nampak , dulu ranking alexa.com ini di monopoli oleh blogger / penulis blog amatur.

Sekarang ni kemain banyak website perbankan , website kerajaan , blog/web artis , blog/web politik , web/blog surat khabar , web/blog peniagaan dan tidak ketinggalan blog/web lucah pun dah tersenarai di alexa.com untuk negara Malaysia .. dulu takde la ..  Apa yang dapat saya rumuskan ranking Alexa.com kini semakin di ambil kira dan di beri perhatian , berbanding dahulu.

top blogger alexa

Di bawah adalah ranking blog peribadi terkini yang tesenarai di dalam carta Alexa.com. Sebanyak 500 blog/website yang tesenarai .. hanya blog di bawah sahaja yang ada ? kemana blog yang tersenarai suatu ketika dulu ? Saya sendiri pun nyaris je tidak tersenarai 🙂

  1. Denaihati.com : 20,720 Global Rank / 111 Rank in MY
  2. Benashaari.com : 67,290 Global Rank / 380 Rank in MY
  3. Ciktom.com : 89,696 Global Rank / 388 Rank in MY
  4. eyriqazz.com : 78,293 Global Rank / 465 Rank in MY
  5. akubiomed  : 82,952 Global Rank / 472 Rank in MY
  6. Kujie2.com : 75,785 Global Rank / 474 Rank in MY
  7. Broframestone.com : 75,482 Global Rank / 487 Rank in MY
  8. Puanbee.com   : 67,101 Global Rank / 488 Rank in MY

Pada tarikh 04/07/2011 saya pernah buat satu entri Top Blog Melayu Mengikut Carta Alexa – Top Alexa Malaysia . Disini boleh tengok senarai blog sehingga 40 blog tersenarai. Tetapi di dalam ini kategori blog tidak di asingkan.

Pada tarikh 23/07/2012 saya buat lagi senarai

TOP 12 Ranking Blog Malaysia 2012 ( Mengikut Alexa) . Di sini boleh tengok ada blog yang tidak tersenarai di atas masih ada di dalam carta . Hanya dalam masa kurang dari 6 bulan je carta ini telah berubah.

Ranking website/blog yang memang ada nama  besar-besar tak perlu lah tesenarai disini.

Berkenaan Alexa ni ramai yang beri pendapat masing-masing , ada yang cakap tak kisah , ada yang kisah dan ada juga yang masih ingin melihat prestasi blog masing-masing kan ? Bagi saya ..saya suka 🙂 sebab pernah 2-3 pengiklan mengaku mencari saya setelah membaca entri blogger tentang top blogger di Alexa.com untuk beriklan. Bermakna ada kepercayaan dari pengiklan jika kita tersenarai itu je ..

Tapi tak kisah lah benda ni …

Suka2 je ..jangan sampai stress pulak  .. rezeki Allah yang bagi ..

Jika saya ada terlepas pandang mana2 blog sila tinggal kan komen di bawah yek .. Terima kasih ..

ALEXA

  1. CARA MASUKKAN TAG ALEXA DALAM BLOG
  2. CARA DAFTAR ALEXA
  3. APA ITU ALEXA RANKING

TOP 12 Ranking Blog Malaysia 2012 ( Mengikut Alexa)

Salam dari kejauhan , dah agak lama tak tengok ranking blog malaysia mengikut carta alexa sejak rakan blogger kita sorang tu sibuk saja.. oleh kerana itu .. saya buat lah satu entri nak tengok blog mana yang masih kekal dalam carta alexa dan tidak kekal. Kali terakhir saya buat senarai ranking mengikut alexa ni pada tarikh 4/7/2011 – sekarang ni 23/7/2012 dah setahun kan ? Nak tengok entri lalu ? boleh tengok di entri bertajuk :

Top Blog Melayu Mengikut Carta Alexa – Top Alexa Malaysia

  1. http://denaihati.com/ – PR4 ( Alexa 124 -20,780 )
  2. http://www.borakkosong.com/ – PR3 ( Alexa 243 -45,057 )
  3. http://www.ciktom.com/ – PR3 ( Alexa 296 – 69,326 )
  4. http://jebengotai.com/ – PR2  ( Alexa 298 – 52,647 )
  5. http://www.eyriqazz.com/ -PR3 (Alexa 322 – 78,373 )
  6. http://puanbee.com/ – PR2 – ( Alexa 374 -51,957 )
  7. http://www.broframestone.com/ -PR3 ( Alexa 402 – 66,228 )
  8. http://www.kujie2.com/ -PR3 ( Alexa 465 – 78,934  )
  9. http://ariffshah.com/ – PR4 ( Alexa 475 – 54,948 )
  10. http://earncent.com/ – PR1  (Alexa 475 – 69,414 )
  11. http://wanwidget.com/ -PR2 ( Alexa 474 – 69 ,159 )
  12. http://www.lyssasecret.com/ – PR2 ( Alexa 484 – 83,242 )

Setahun macam-macam dah terjadi. Ada yang tak kisah sangat pun dengan ranking bagai ni , tapi benda ni lah yang membuatkan kita sentiasa bersemangat untuk terus berblogging. Saya pilih blog yang betul-betul personal dan tak ada niche tertentu , kalau blog niche politik dan hiburan , toksah cakap lah .. memang cepat je tersenarai dalam ranking alexa ni.

Apa itu alexa ?

Alexa is the leading provider of free, global web metrics. Search Alexa to discover the most successful sites on the web by keyword, category, or country. Use our analytics for competitive analysis, benchmarking, market research, or business development.

Apa target untuk alexa korang ?

p/s : nak copy paste di benarkan dengan backlinks 🙂

Alexa Toolbar Puanbee | Top Sites Ranking In Malaysia

Saja suka-suka hati buang masa update info di alexa , kemudian smbung kerja yang dah lama tertunggak , setahun lebih buat toolbar ni tak pernah siap sebab malas nak berfikir , tapi hari ni memang rajin , terus siap.

Selepas membaca pasal alexa di blog Zarul Umbrella tu , saya rasa berkobar-kobar nak update info alexa pulak.. Dah lama tak belek , rupanya tags yang di letakan dalam theme ni dah hilang , saya tak buang pun mungkin selepas update theme tempoh hari.

Saya telah Install Toolbar alexa blog denaihati , dan rasa benda ni berguna juga .. setiap kali online terus nampak apa yg denaihati update .. stalker .. he he he .. bukan nak stalker ..saja suka pergi blog denaihati , ada banyak info dan kebaikkan kalau singgah di sana.

alexa toolbar

Tapi jangan marah yang saudara denaihati ..toolbar saya lebih canggih siap ada logo blog saya , denaihati patut update alexa toolbar denaihati tu .. hehe .. tak cantik lah nampak logo standart alexa tu …

toolbar alexa

Apa yang saya maksudkan logo alexa blog puanbee ialah .. gambar kuning yang telah di tunjuk dengan anak panah merah tu .. lagi cantik kan?

Benda ni saya buat saja je suka-suka , nak buat juga ? sila lah buat satu .. tapi kalau nak install alexa toolbar blog saya klik banner di bawah ok. Tapi dengan instal alexa toolbar ni , nak tengok feed blog saya senang , nak tengok twit pun senang , nak apa2 semua ada short cut lah … saya buat saya install hehe ..memudahkan kerja sendiri. Best ..

Get our toolbar!

Terima kasih
Bila lah nak duduk di dalam ranking alexa top sites in Malaysia , teringat waktu ni .. saya ada juga di TOP BLOG MELAYU mengikut ranking alexa .. hehe ..tapi sekarang tak de orang update dah kot.

Sumber Traffic Blog Puanbee.com

Hai , selepas saya dapat pertanyaan bertalu-talu oleh wartawan kita iaitu rafinamimi.com tentang traffic blog , saya terfikir nak berkongsi sedikit apa yang saya tahu lah , bukan nak belagak atau apa ok ! .. semua orang memang sangat pentingkan traffic blog ye tak ? kalau tak de traffic blog mcm mana nak menjana duit dari blog , ala tak banyak pun sedikit ok lah .. tak kira lah sama ada duit dari syarikat pengiklanan mahupun duit dari pengiklanan sendiri yang di tempek di blog masing-masing , atau traffic untuk iklan kan produk sendiri di blog masing-masing tanpa keluarkan modal.

erm boleh ke ? macam mana nak buat ? Komen di blog orang 200 sehari ke ? atau blogwalking sampai lebam ? atau sewa tapak iklan di blog pemes ? atau bodek blogger-blogger pemes yang lain ? atau belajar ilmu SEO ? yang mana pilihan korang ? Meh tengok gambar dari Google analitik.Baca penerangan lebih lanjut sini

traffic puanbee.com

traffic puanbee.com

Saya pilih belajar ilmu SEO serba sedikit .. dan hasil dari SEO tu boleh nampak melalui traffic blog saya mendapat 84.24% pelawat yang datang ke blog puanbee.com adalah dari search engine , Serach engine seperti yang korang tahu lah . yang terbesar adalah google di ikuti yahoo dan lain-lain. Traffic dari search engine bermakna “orang search sesuatu dan sampai ke blog kita ”

Direct Traffic yang saya dapat 5.54% sahaja , iaitu dari bloglist atau link2 yang terdapat di blog lain , itu bermakna saya tak cukup popular lagi , saya percaya blog Redmummy , Hanis Zhalikha , Ben Ashaari mendapat peratusan tinggi melalui direct traffic sebab ramai yang letak link untuk ke blog mereka kan ?

10.23% lagi saya dapat melalui reffering site , reffering site ini adalah seperti twitter , facebook , fanpage dan sebagainya , saya memang tak aktif media sosial lain , jika korang banyak ping di facebook atau media lain disini lah kalau nak tengok hasilnya , 10 peratus yang ada ni saya syak dari twitter , kerana akhir-akhir ni tribber di wujukan oleh Denaihati saya join , ramai orang tolong retweet entri secara auto , apa saja kawan-kawan yang join tribber tu tweet … termasuklah Ben Ashaari salah seorang ahli Tribber Denaihati.

So dengan SEO je saya dapat traffic yang tinggi dan Ranking Alexa saya yang main cantik jumlahnya. Alexa tu secara tak langsung aje , cuma daftarkan blog di alexa dan fokos untuk traffic blog aje .. dari mana puanbee belajar SEO ? entri akan datang lah ye …panjang sangat kang tak de orang nak baca .. hehehe kan ?