Sumber Traffic Blog Puanbee.com

Hai , selepas saya dapat pertanyaan bertalu-talu oleh wartawan kita iaitu rafinamimi.com tentang traffic blog , saya terfikir nak berkongsi sedikit apa yang saya tahu lah , bukan nak belagak atau apa ok ! .. semua orang memang sangat pentingkan traffic blog ye tak ? kalau tak de traffic blog mcm mana nak menjana duit dari blog , ala tak banyak pun sedikit ok lah .. tak kira lah sama ada duit dari syarikat pengiklanan mahupun duit dari pengiklanan sendiri yang di tempek di blog masing-masing , atau traffic untuk iklan kan produk sendiri di blog masing-masing tanpa keluarkan modal.

erm boleh ke ? macam mana nak buat ? Komen di blog orang 200 sehari ke ? atau blogwalking sampai lebam ? atau sewa tapak iklan di blog pemes ? atau bodek blogger-blogger pemes yang lain ? atau belajar ilmu SEO ? yang mana pilihan korang ? Meh tengok gambar dari Google analitik.Baca penerangan lebih lanjut sini

traffic puanbee.com
traffic puanbee.com

Saya pilih belajar ilmu SEO serba sedikit .. dan hasil dari SEO tu boleh nampak melalui traffic blog saya mendapat 84.24% pelawat yang datang ke blog puanbee.com adalah dari search engine , Serach engine seperti yang korang tahu lah . yang terbesar adalah google di ikuti yahoo dan lain-lain. Traffic dari search engine bermakna “orang search sesuatu dan sampai ke blog kita ”

Direct Traffic yang saya dapat 5.54% sahaja , iaitu dari bloglist atau link2 yang terdapat di blog lain , itu bermakna saya tak cukup popular lagi , saya percaya blog Redmummy , Hanis Zhalikha , Ben Ashaari mendapat peratusan tinggi melalui direct traffic sebab ramai yang letak link untuk ke blog mereka kan ?

10.23% lagi saya dapat melalui reffering site , reffering site ini adalah seperti twitter , facebook , fanpage dan sebagainya , saya memang tak aktif media sosial lain , jika korang banyak ping di facebook atau media lain disini lah kalau nak tengok hasilnya , 10 peratus yang ada ni saya syak dari twitter , kerana akhir-akhir ni tribber di wujukan oleh Denaihati saya join , ramai orang tolong retweet entri secara auto , apa saja kawan-kawan yang join tribber tu tweet … termasuklah Ben Ashaari salah seorang ahli Tribber Denaihati.

So dengan SEO je saya dapat traffic yang tinggi dan Ranking Alexa saya yang main cantik jumlahnya. Alexa tu secara tak langsung aje , cuma daftarkan blog di alexa dan fokos untuk traffic blog aje .. dari mana puanbee belajar SEO ? entri akan datang lah ye …panjang sangat kang tak de orang nak baca .. hehehe kan ?

70 thoughts on “Sumber Traffic Blog Puanbee.com”

  1. Pingback: Belajar SEO | Malaysia Mom Bloggers

  2. Kak Long Mawar Merah

    Insya Allah, ilmu yan dipelajari dan diamalkan pasti akan membuahkan hasil. Bolehlah menuntut juga daripada Puan Bee.

  3. Azlan Yussof

    Best nyer trafik PB..blog saya dah 2 kali kene hacked..so, trafik jatuh merudum..ni nak menuntut balik dari PB

  4. shah blogger

    wahhh ini baru nice kak! 😀

    Popular tu cukup popular dah kot akak ni. ni yg sy nak bodek2 ni hihi ( gurau2 ye 🙂 )

  5. wahhh…puan bee.. bukan main lg… hehehehe.. bleh la ajar kat chip nnt.. hehehe..chip ni..mmg nak traffik dari SE… bru la org kata true blogger.. kan..kan..kan…

    1. chip boleh je k… dengan syarat dtg ler selalu hehhe .. puanbee sibuk sikit setakat nk update tips tu ok je .. nk p bw gitau tk leh ler sgtt

        1. tips ringkas ye .. bagi puanbee senang je .. guna tajuk yg jelas , ada keyword dan tak sama dgn org lain , buat artikle dengan perenggan , setiap perenggan selitkan keyword yang sama dalam tajuk , perenggan pertama dan terakhir mesti ulangi beberapa keyword , jangan buat mcm terlalu byk keyord tk semestinya .. mesti pandai dan kreatif karang ayat ye ..

            1. tak perlu daftar apa2.. cuma lepas tu kita tengok lah kedudukan entri kita tu , di page depan ke , page ke dua ke ,semasa org search keyword yang kita dah buat tadi ..

  6. sama gak cam ct traffic dari pencarian lagi byk,kedua dari fb sbb ct byk join group ping,yg kelakarnya disbbkan itu pengunjung ct 80% adalah dibawah umur 25 tahun,sbb tu kena cari entry yg sesuai dgn umur cam tu,klu letak keibubapaan mmg tak de lah traffic…apa nak buat…kena ikutlah selera bdk bawah umur…

  7. wah…rupanya trafik banyak dari seo… memang la… bila search je blog akak mesti kak page depan… susah betul nak lawan… hehe… saya plak main tibai je.. kadang-kadang jadi, kadang-kadang tak…

  8. terima kasih atas penerangan ni PuanBee…barulah saya faham…sikit2 selok belok dunia maya ni…

  9. aku masih tak pandai main SEO la..
    boleh beri tunjuk ajar??
    letih la BW sampai lebam.. ahaks!

  10. Errr.. Tribber tu amende puan? Jai ada jugak dengar tapi x faham..he3..
    Maklum la, sejak kebelakangan ni sibuk, entry pun autopublish, ada masa draft sampai xpired dah..

    1. teriber tu applikasi baru yang menhimpunkan follower twitter dan sebarkan setiap link kita yg dishare di twitter cth lah .. follower puanbee ada 600 , follower denaihati 12 ribu , so dia akan gabungkan semua follower .. setiap kali kita share link di twitter ..link tu akan di share ke semua 12.600 akaun twitter .. bayangkan .. byk lagi follower yg ada berapa backlink kita dpt ? joim ler..

        1. klik lah kat link triberr denaihati tu .. nanti pergi blog denaihati tinggalkan username twitter dan ikut arahan beliau .. nanti denaihati invite ler..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *