Sumber Traffic Blog Puanbee.com

Share

Hai , selepas saya dapat pertanyaan bertalu-talu oleh wartawan kita iaitu rafinamimi.com tentang traffic blog , saya terfikir nak berkongsi sedikit apa yang saya tahu lah , bukan nak belagak atau apa ok ! .. semua orang memang sangat pentingkan traffic blog ye tak ? kalau tak de traffic blog mcm mana nak menjana duit dari blog , ala tak banyak pun sedikit ok lah .. tak kira lah sama ada duit dari syarikat pengiklanan mahupun duit dari pengiklanan sendiri yang di tempek di blog masing-masing , atau traffic untuk iklan kan produk sendiri di blog masing-masing tanpa keluarkan modal.

erm boleh ke ? macam mana nak buat ? Komen di blog orang 200 sehari ke ? atau blogwalking sampai lebam ? atau sewa tapak iklan di blog pemes ? atau bodek blogger-blogger pemes yang lain ? atau belajar ilmu SEO ? yang mana pilihan korang ? Meh tengok gambar dari Google analitik.Baca penerangan lebih lanjut sini

traffic puanbee.com

traffic puanbee.com

Saya pilih belajar ilmu SEO serba sedikit .. dan hasil dari SEO tu boleh nampak melalui traffic blog saya mendapat 84.24% pelawat yang datang ke blog puanbee.com adalah dari search engine , Serach engine seperti yang korang tahu lah . yang terbesar adalah google di ikuti yahoo dan lain-lain. Traffic dari search engine bermakna “orang search sesuatu dan sampai ke blog kita ”

Direct Traffic yang saya dapat 5.54% sahaja , iaitu dari bloglist atau link2 yang terdapat di blog lain , itu bermakna saya tak cukup popular lagi , saya percaya blog Redmummy , Hanis Zhalikha , Ben Ashaari mendapat peratusan tinggi melalui direct traffic sebab ramai yang letak link untuk ke blog mereka kan ?

10.23% lagi saya dapat melalui reffering site , reffering site ini adalah seperti twitter , facebook , fanpage dan sebagainya , saya memang tak aktif media sosial lain , jika korang banyak ping di facebook atau media lain disini lah kalau nak tengok hasilnya , 10 peratus yang ada ni saya syak dari twitter , kerana akhir-akhir ni tribber di wujukan oleh Denaihati saya join , ramai orang tolong retweet entri secara auto , apa saja kawan-kawan yang join tribber tu tweet … termasuklah Ben Ashaari salah seorang ahli Tribber Denaihati.

So dengan SEO je saya dapat traffic yang tinggi dan Ranking Alexa saya yang main cantik jumlahnya. Alexa tu secara tak langsung aje , cuma daftarkan blog di alexa dan fokos untuk traffic blog aje .. dari mana puanbee belajar SEO ? entri akan datang lah ye …panjang sangat kang tak de orang nak baca .. hehehe kan ?

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

70 Comments:

  1. Pingback: Belajar SEO | Malaysia Mom Bloggers

  2. tahniah!

  3. Wow…blog puanbee ni mempunyai alexa rank of 49k. Really nice. Saya pun nak belajar dari sini la..

  4. Kak Long Mawar Merah

    Insya Allah, ilmu yan dipelajari dan diamalkan pasti akan membuahkan hasil. Bolehlah menuntut juga daripada Puan Bee.

  5. Best nyer trafik PB..blog saya dah 2 kali kene hacked..so, trafik jatuh merudum..ni nak menuntut balik dari PB

  6. wahhh ini baru nice kak! 😀

    Popular tu cukup popular dah kot akak ni. ni yg sy nak bodek2 ni hihi ( gurau2 ye 🙂 )

  7. wah puan bee, awak idola blogger sayaaa!! hehe 🙂

  8. 80% dari search engines tuh dah kira bagus puan bee – terbaik untuk blog PB

  9. best!..nt boleh berguru n bee

  10. hebat trafik dari search engine puan bee!!! bagi tips boleh?hehehehe

  11. wahhh…puan bee.. bukan main lg… hehehehe.. bleh la ajar kat chip nnt.. hehehe..chip ni..mmg nak traffik dari SE… bru la org kata true blogger.. kan..kan..kan…

    • chip boleh je k… dengan syarat dtg ler selalu hehhe .. puanbee sibuk sikit setakat nk update tips tu ok je .. nk p bw gitau tk leh ler sgtt

  12. perghhh mantap sgt SEO ni….kena godek blog puanbee cari entri pasal SEO..:)

  13. nak klik tuk wanita tu..
    tak berani pulak hehe

  14. wah,otai SEO ni..kena belajar 😀

  15. tahnaih bee…usaha yang menunjukkan kejayaan… 🙂
    nnt ajar yer seo

  16. nanti nak blajar k…

  17. Perghh..cayalah PB! leh ar jadi cikgu SEO nnti..ramai yg nk belajar nih..hehe

  18. Bee mmg terorlh bab2 camni..akak terus blur…he.he.he…dasar pemalas nk search n membaca…

  19. Boleh tuntut ilmu di entri akan datang. Bukan senang seorang blogger nak buka dan berkongsi ilmu 🙂

  20. pergh…mantap trafik tu..organik paling tinggi..

  21. Minat sgt nak tau cara apply SEO ni. xda masa nak ulangkaji lagi. Nak bykkan artikel dalam blog terlebih dahulu rasanya. PB

    • lagi bagus kalau entri dalam blog semua diselitkan SEO

      • tp masih tak phm pasal seo dan mcm mana nak buat, guna dan aplikasi. ada tips ringkas tak pb utk share?

        • tips ringkas ye .. bagi puanbee senang je .. guna tajuk yg jelas , ada keyword dan tak sama dgn org lain , buat artikle dengan perenggan , setiap perenggan selitkan keyword yang sama dalam tajuk , perenggan pertama dan terakhir mesti ulangi beberapa keyword , jangan buat mcm terlalu byk keyord tk semestinya .. mesti pandai dan kreatif karang ayat ye ..

  22. wah hebatnya… betul2 pakar SEO ni.. saya cuma 9% dari search engine.. 🙂

  23. sama gak cam ct traffic dari pencarian lagi byk,kedua dari fb sbb ct byk join group ping,yg kelakarnya disbbkan itu pengunjung ct 80% adalah dibawah umur 25 tahun,sbb tu kena cari entry yg sesuai dgn umur cam tu,klu letak keibubapaan mmg tak de lah traffic…apa nak buat…kena ikutlah selera bdk bawah umur…

  24. Mmg mantap traffik dr blog ni.. ilmu seo pun mantap…

  25. berguna entri nie..entah bila la kutu nak mendalami ilmu seo nie.hehe..

  26. wah! teringin gak nak dapat traffic cam PB tau 🙂 x sabo nak tau dari mane PB belajo SEO…

  27. wah…rupanya trafik banyak dari seo… memang la… bila search je blog akak mesti kak page depan… susah betul nak lawan… hehe… saya plak main tibai je.. kadang-kadang jadi, kadang-kadang tak…

  28. terima kasih atas penerangan ni PuanBee…barulah saya faham…sikit2 selok belok dunia maya ni…

  29. hebat btul SEO..tak brapa phm lagi SEO ni

  30. aku masih tak pandai main SEO la..
    boleh beri tunjuk ajar??
    letih la BW sampai lebam.. ahaks!

  31. Errr.. Tribber tu amende puan? Jai ada jugak dengar tapi x faham..he3..
    Maklum la, sejak kebelakangan ni sibuk, entry pun autopublish, ada masa draft sampai xpired dah..

    • teriber tu applikasi baru yang menhimpunkan follower twitter dan sebarkan setiap link kita yg dishare di twitter cth lah .. follower puanbee ada 600 , follower denaihati 12 ribu , so dia akan gabungkan semua follower .. setiap kali kita share link di twitter ..link tu akan di share ke semua 12.600 akaun twitter .. bayangkan .. byk lagi follower yg ada berapa backlink kita dpt ? joim ler..

  32. Gd for u Bee..

    Aku pun traffic blog paling tinggi dari kehadiran pak google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *