Sumber Traffic Blog Puanbee.com

Hai , selepas saya dapat pertanyaan bertalu-talu oleh wartawan kita iaitu rafinamimi.com tentang traffic blog , saya terfikir nak berkongsi sedikit apa yang saya tahu lah , bukan nak belagak atau apa ok ! .. semua orang memang sangat pentingkan traffic blog ye tak ? kalau tak de traffic blog mcm mana nak menjana duit dari blog , ala tak banyak pun sedikit ok lah .. tak kira lah sama ada duit dari syarikat pengiklanan mahupun duit dari pengiklanan sendiri yang di tempek di blog masing-masing , atau traffic untuk iklan kan produk sendiri di blog masing-masing tanpa keluarkan modal.

erm boleh ke ? macam mana nak buat ? Komen di blog orang 200 sehari ke ? atau blogwalking sampai lebam ? atau sewa tapak iklan di blog pemes ? atau bodek blogger-blogger pemes yang lain ? atau belajar ilmu SEO ? yang mana pilihan korang ? Meh tengok gambar dari Google analitik.Baca penerangan lebih lanjut sini

traffic puanbee.com
traffic puanbee.com

Saya pilih belajar ilmu SEO serba sedikit .. dan hasil dari SEO tu boleh nampak melalui traffic blog saya mendapat 84.24% pelawat yang datang ke blog puanbee.com adalah dari search engine , Serach engine seperti yang korang tahu lah . yang terbesar adalah google di ikuti yahoo dan lain-lain. Traffic dari search engine bermakna “orang search sesuatu dan sampai ke blog kita ”

Direct Traffic yang saya dapat 5.54% sahaja , iaitu dari bloglist atau link2 yang terdapat di blog lain , itu bermakna saya tak cukup popular lagi , saya percaya blog Redmummy , Hanis Zhalikha , Ben Ashaari mendapat peratusan tinggi melalui direct traffic sebab ramai yang letak link untuk ke blog mereka kan ?

10.23% lagi saya dapat melalui reffering site , reffering site ini adalah seperti twitter , facebook , fanpage dan sebagainya , saya memang tak aktif media sosial lain , jika korang banyak ping di facebook atau media lain disini lah kalau nak tengok hasilnya , 10 peratus yang ada ni saya syak dari twitter , kerana akhir-akhir ni tribber di wujukan oleh Denaihati saya join , ramai orang tolong retweet entri secara auto , apa saja kawan-kawan yang join tribber tu tweet … termasuklah Ben Ashaari salah seorang ahli Tribber Denaihati.

So dengan SEO je saya dapat traffic yang tinggi dan Ranking Alexa saya yang main cantik jumlahnya. Alexa tu secara tak langsung aje , cuma daftarkan blog di alexa dan fokos untuk traffic blog aje .. dari mana puanbee belajar SEO ? entri akan datang lah ye …panjang sangat kang tak de orang nak baca .. hehehe kan ?

Please follow and like us:
follow subscribe - Sumber Traffic Blog Puanbee.com0

70 Comments

  • […] kali ni seperti yang di janjikan dalam artikle saya yang lepas , saya dah kongsi traffic yang masuk ke blog puanbee.com , so ramai yang memberi komen dan suka jika saya kongsi cara untuk hasilkan artikle berkenaan SEO […]

  • Oh! budu

    01/12/2011 at 8:33 PM Reply

    tahniah!

  • Huzaifah

    18/09/2011 at 7:25 AM Reply

    Wow…blog puanbee ni mempunyai alexa rank of 49k. Really nice. Saya pun nak belajar dari sini la..

    • puanbee

      18/09/2011 at 11:43 AM Reply

      hehe tak de apa.. alexa tu dpt dr traffic yg tinggi je .

      • iPhoneScope

        27/09/2011 at 5:47 PM Reply

        Blog mantap mmg akan dpt trafic tinggi…. 🙂

        • puanbee

          27/09/2011 at 6:16 PM Reply

          blog carca marba hje nih ..

  • Kak Long Mawar Merah

    18/09/2011 at 2:55 AM Reply

    Insya Allah, ilmu yan dipelajari dan diamalkan pasti akan membuahkan hasil. Bolehlah menuntut juga daripada Puan Bee.

    • puanbee

      18/09/2011 at 11:44 AM Reply

      boleh insyallah .. saya tengah cr ayat mcm mana nk ajar sbb saya pun tk berapa pandai ni ..hu3..

  • Azlan Yussof

    17/09/2011 at 9:28 PM Reply

    Best nyer trafik PB..blog saya dah 2 kali kene hacked..so, trafik jatuh merudum..ni nak menuntut balik dari PB

    • puanbee

      18/09/2011 at 11:45 AM Reply

      ya allah .. saya cukup takut hacked2 nih huwaa… sabar ye .. insyaallah kita kongsi cara nak up sket ..

    • puanbee

      18/09/2011 at 11:46 AM Reply

      terima kasih komen disini buat kali pertama ye azlan .. salam kenal-kenal

  • shah blogger

    17/09/2011 at 8:31 PM Reply

    wahhh ini baru nice kak! 😀

    Popular tu cukup popular dah kot akak ni. ni yg sy nak bodek2 ni hihi ( gurau2 ye 🙂 )

    • puanbee

      18/09/2011 at 11:46 AM Reply

      tak de nya popular eh .. akk kalau tak update traffic dlm 800 je percaya tak ?

  • ida

    17/09/2011 at 5:00 PM Reply

    wah puan bee, awak idola blogger sayaaa!! hehe 🙂

  • neo

    17/09/2011 at 11:37 AM Reply

    80% dari search engines tuh dah kira bagus puan bee – terbaik untuk blog PB

    • puanbee

      22/09/2011 at 6:06 PM Reply

      terbaik ? tp still kena kira 80% dari berapa ribu pelawat kan .. kurang lagi ni..

  • ayujamal

    17/09/2011 at 9:19 AM Reply

    best!..nt boleh berguru n bee

  • Lizz

    17/09/2011 at 12:59 AM Reply

    hebat trafik dari search engine puan bee!!! bagi tips boleh?hehehehe

    • puanbee

      22/09/2011 at 10:56 AM Reply

      ni nak bagiler.. pelan2 ye heheheh

  • Chipcoklat

    17/09/2011 at 12:07 AM Reply

    wahhh…puan bee.. bukan main lg… hehehehe.. bleh la ajar kat chip nnt.. hehehe..chip ni..mmg nak traffik dari SE… bru la org kata true blogger.. kan..kan..kan…

    • puanbee

      17/09/2011 at 12:51 AM Reply

      chip boleh je k… dengan syarat dtg ler selalu hehhe .. puanbee sibuk sikit setakat nk update tips tu ok je .. nk p bw gitau tk leh ler sgtt

  • W.R

    16/09/2011 at 11:59 PM Reply

    perghhh mantap sgt SEO ni….kena godek blog puanbee cari entri pasal SEO..:)

    • puanbee

      17/09/2011 at 12:52 AM Reply

      mana de ..entri SEO ini yg pertama hehehe ..tp boleh je kot nk godek tu

  • Terbelog

    16/09/2011 at 11:45 PM Reply

    nak klik tuk wanita tu..
    tak berani pulak hehe

    • puanbee

      17/09/2011 at 12:52 AM Reply

      klik je lah heheh.. pasti tk menyesal ..

  • azrijohan

    16/09/2011 at 11:39 PM Reply

    wah,otai SEO ni..kena belajar 😀

    • puanbee

      17/09/2011 at 12:53 AM Reply

      nak kata otai tu idok lah ..tp boleh share sikit tips..

  • lin azlina

    16/09/2011 at 7:49 PM Reply

    tahnaih bee…usaha yang menunjukkan kejayaan… 🙂
    nnt ajar yer seo

    • puanbee

      22/09/2011 at 6:12 PM Reply

      dah mula keluarkan entri SEO 🙂

  • lizz

    16/09/2011 at 6:57 PM Reply

    nanti nak blajar k…

  • UpProfits

    16/09/2011 at 6:54 PM Reply

    Perghh..cayalah PB! leh ar jadi cikgu SEO nnti..ramai yg nk belajar nih..hehe

    • puanbee

      22/09/2011 at 6:14 PM Reply

      cikgu mak budak leh lah

  • nza

    16/09/2011 at 5:58 PM Reply

    Bee mmg terorlh bab2 camni..akak terus blur…he.he.he…dasar pemalas nk search n membaca…

  • akubiomed

    16/09/2011 at 5:53 PM Reply

    Boleh tuntut ilmu di entri akan datang. Bukan senang seorang blogger nak buka dan berkongsi ilmu 🙂

  • blackrosehunter

    16/09/2011 at 5:13 PM Reply

    pergh…mantap trafik tu..organik paling tinggi..

  • pharmalif

    16/09/2011 at 5:00 PM Reply

    Minat sgt nak tau cara apply SEO ni. xda masa nak ulangkaji lagi. Nak bykkan artikel dalam blog terlebih dahulu rasanya. PB

    • puanbee

      22/09/2011 at 10:53 AM Reply

      lagi bagus kalau entri dalam blog semua diselitkan SEO

      • pharmalif

        23/09/2011 at 12:13 AM Reply

        tp masih tak phm pasal seo dan mcm mana nak buat, guna dan aplikasi. ada tips ringkas tak pb utk share?

        • puanbee

          25/09/2011 at 11:33 AM Reply

          tips ringkas ye .. bagi puanbee senang je .. guna tajuk yg jelas , ada keyword dan tak sama dgn org lain , buat artikle dengan perenggan , setiap perenggan selitkan keyword yang sama dalam tajuk , perenggan pertama dan terakhir mesti ulangi beberapa keyword , jangan buat mcm terlalu byk keyord tk semestinya .. mesti pandai dan kreatif karang ayat ye ..

          • pharmalif

            25/09/2011 at 11:12 PM Reply

            bila dah buat semua tu, automatiknya jadila seo tu ke pnbee? atau kena daftar apa2 dulu?

            • puanbee

              26/09/2011 at 12:07 AM Reply

              tak perlu daftar apa2.. cuma lepas tu kita tengok lah kedudukan entri kita tu , di page depan ke , page ke dua ke ,semasa org search keyword yang kita dah buat tadi ..

  • CMRatu

    16/09/2011 at 4:55 PM Reply

    wah hebatnya… betul2 pakar SEO ni.. saya cuma 9% dari search engine.. 🙂

    • puanbee

      22/09/2011 at 10:53 AM Reply

      idoklah pakar,…tp saya tahu sikit2 cara nk guna SEO

  • ct N honey

    16/09/2011 at 4:14 PM Reply

    sama gak cam ct traffic dari pencarian lagi byk,kedua dari fb sbb ct byk join group ping,yg kelakarnya disbbkan itu pengunjung ct 80% adalah dibawah umur 25 tahun,sbb tu kena cari entry yg sesuai dgn umur cam tu,klu letak keibubapaan mmg tak de lah traffic…apa nak buat…kena ikutlah selera bdk bawah umur…

    • puanbee

      22/09/2011 at 10:54 AM Reply

      hehe di facebook memang byk budak2 .try twitter banyak sikit org yang matang2 …

  • Azuan

    16/09/2011 at 3:43 PM Reply

    Mmg mantap traffik dr blog ni.. ilmu seo pun mantap…

    • puanbee

      22/09/2011 at 10:54 AM Reply

      ilmu tk mantap traffic pun boleh lah sket ..

      • iPhoneScope

        26/09/2011 at 8:25 PM Reply

        Dah terlebih byk tu… bukan sket lagi dah..

        • puanbee

          27/09/2011 at 1:34 PM Reply

          mana de terlebih lagi . biasa je tu org lain lagi byk lorh ..

  • puan kutu

    16/09/2011 at 3:11 PM Reply

    berguna entri nie..entah bila la kutu nak mendalami ilmu seo nie.hehe..

  • m@m@ t0meLL

    16/09/2011 at 2:58 PM Reply

    wah! teringin gak nak dapat traffic cam PB tau 🙂 x sabo nak tau dari mane PB belajo SEO…

    • puanbee

      25/09/2011 at 10:42 PM Reply

      dah ada entri SEO tu yee

  • Hazmin Hamudin

    16/09/2011 at 2:52 PM Reply

    wah…rupanya trafik banyak dari seo… memang la… bila search je blog akak mesti kak page depan… susah betul nak lawan… hehe… saya plak main tibai je.. kadang-kadang jadi, kadang-kadang tak…

    • puanbee

      25/09/2011 at 10:44 PM Reply

      memang byk dr seo kalau dr bw tk larat akk…

  • simanis

    16/09/2011 at 2:46 PM Reply

    terima kasih atas penerangan ni PuanBee…barulah saya faham…sikit2 selok belok dunia maya ni…

    • puanbee

      25/09/2011 at 10:44 PM Reply

      sama2.. eh simanis pun dah lama berblogging kan ?

  • farhan

    16/09/2011 at 2:42 PM Reply

    hebat btul SEO..tak brapa phm lagi SEO ni

    • puanbee

      25/09/2011 at 10:45 PM Reply

      SEO , perkataan lain artikle yang ada daya penarik pembaca dari google search , yahoo dan sebagainya

  • hafizal

    16/09/2011 at 2:40 PM Reply

    ok lah tu pbee

  • kakngah

    16/09/2011 at 1:56 PM Reply

    aku masih tak pandai main SEO la..
    boleh beri tunjuk ajar??
    letih la BW sampai lebam.. ahaks!

    • puanbee

      25/09/2011 at 10:47 PM Reply

      ahakss.. ada dah entri pasal nih kakngah ..roger2

  • Jai

    16/09/2011 at 1:49 PM Reply

    Errr.. Tribber tu amende puan? Jai ada jugak dengar tapi x faham..he3..
    Maklum la, sejak kebelakangan ni sibuk, entry pun autopublish, ada masa draft sampai xpired dah..

    • puanbee

      25/09/2011 at 10:50 PM Reply

      teriber tu applikasi baru yang menhimpunkan follower twitter dan sebarkan setiap link kita yg dishare di twitter cth lah .. follower puanbee ada 600 , follower denaihati 12 ribu , so dia akan gabungkan semua follower .. setiap kali kita share link di twitter ..link tu akan di share ke semua 12.600 akaun twitter .. bayangkan .. byk lagi follower yg ada berapa backlink kita dpt ? joim ler..

      • Jai

        26/09/2011 at 3:18 PM Reply

        Cemna nak join? Kne create akaun kat tribber ke?

        • puanbee

          26/09/2011 at 3:33 PM Reply

          klik lah kat link triberr denaihati tu .. nanti pergi blog denaihati tinggalkan username twitter dan ikut arahan beliau .. nanti denaihati invite ler..

  • nurmisnan

    16/09/2011 at 1:43 PM Reply

    Gd for u Bee..

    Aku pun traffic blog paling tinggi dari kehadiran pak google

    • puanbee

      25/09/2011 at 10:51 PM Reply

      kalau dr bw buleh gak tp yg mampu setakat 100 blog aje huhu

Post a Comment