Sumber Traffic Blog Puanbee.com

Hai , selepas saya dapat pertanyaan bertalu-talu oleh wartawan kita iaitu rafinamimi.com tentang traffic blog , saya terfikir nak berkongsi sedikit apa yang saya tahu lah , bukan nak belagak atau apa ok ! .. semua orang memang sangat pentingkan traffic blog ye tak ? kalau tak de traffic blog mcm mana nak menjana duit dari blog , ala tak banyak pun sedikit ok lah .. tak kira lah sama ada duit dari syarikat pengiklanan mahupun duit dari pengiklanan sendiri yang di tempek di blog masing-masing , atau traffic untuk iklan kan produk sendiri di blog masing-masing tanpa keluarkan modal.

erm boleh ke ? macam mana nak buat ? Komen di blog orang 200 sehari ke ? atau blogwalking sampai lebam ? atau sewa tapak iklan di blog pemes ? atau bodek blogger-blogger pemes yang lain ? atau belajar ilmu SEO ? yang mana pilihan korang ? Meh tengok gambar dari Google analitik.Baca penerangan lebih lanjut sini

traffic puanbee.com
traffic puanbee.com

Saya pilih belajar ilmu SEO serba sedikit .. dan hasil dari SEO tu boleh nampak melalui traffic blog saya mendapat 84.24% pelawat yang datang ke blog puanbee.com adalah dari search engine , Serach engine seperti yang korang tahu lah . yang terbesar adalah google di ikuti yahoo dan lain-lain. Traffic dari search engine bermakna “orang search sesuatu dan sampai ke blog kita “

Direct Traffic yang saya dapat 5.54% sahaja , iaitu dari bloglist atau link2 yang terdapat di blog lain , itu bermakna saya tak cukup popular lagi , saya percaya blog Redmummy , Hanis Zhalikha , Ben Ashaari mendapat peratusan tinggi melalui direct traffic sebab ramai yang letak link untuk ke blog mereka kan ?

10.23% lagi saya dapat melalui reffering site , reffering site ini adalah seperti twitter , facebook , fanpage dan sebagainya , saya memang tak aktif media sosial lain , jika korang banyak ping di facebook atau media lain disini lah kalau nak tengok hasilnya , 10 peratus yang ada ni saya syak dari twitter , kerana akhir-akhir ni tribber di wujukan oleh Denaihati saya join , ramai orang tolong retweet entri secara auto , apa saja kawan-kawan yang join tribber tu tweet … termasuklah Ben Ashaari salah seorang ahli Tribber Denaihati.

So dengan SEO je saya dapat traffic yang tinggi dan Ranking Alexa saya yang main cantik jumlahnya. Alexa tu secara tak langsung aje , cuma daftarkan blog di alexa dan fokos untuk traffic blog aje .. dari mana puanbee belajar SEO ? entri akan datang lah ye …panjang sangat kang tak de orang nak baca .. hehehe kan ?

70 Comments

  1. Oh! budu 1 December 2011 Reply
  2. Huzaifah 18 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 18 September 2011 Reply
      • iPhoneScope 27 September 2011 Reply
        • puanbeeAuthor 27 September 2011 Reply
  3. Kak Long Mawar Merah 18 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 18 September 2011 Reply
  4. Azlan Yussof 17 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 18 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 18 September 2011 Reply
  5. shah blogger 17 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 18 September 2011 Reply
  6. ida 17 September 2011 Reply
  7. neo 17 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 22 September 2011 Reply
  8. ayujamal 17 September 2011 Reply
  9. Lizz 17 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 22 September 2011 Reply
  10. Chipcoklat 17 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 17 September 2011 Reply
  11. W.R 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 17 September 2011 Reply
  12. Terbelog 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 17 September 2011 Reply
  13. azrijohan 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 17 September 2011 Reply
  14. lin azlina 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 22 September 2011 Reply
  15. lizz 16 September 2011 Reply
  16. UpProfits 16 September 2011 Reply
  17. nza 16 September 2011 Reply
  18. akubiomed 16 September 2011 Reply
  19. blackrosehunter 16 September 2011 Reply
  20. pharmalif 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 22 September 2011 Reply
      • pharmalif 23 September 2011 Reply
        • puanbeeAuthor 25 September 2011 Reply
          • pharmalif 25 September 2011 Reply
            • puanbeeAuthor 26 September 2011 Reply
  21. CMRatu 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 22 September 2011 Reply
  22. ct N honey 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 22 September 2011 Reply
  23. Azuan 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 22 September 2011 Reply
      • iPhoneScope 26 September 2011 Reply
        • puanbeeAuthor 27 September 2011 Reply
  24. puan kutu 16 September 2011 Reply
  25. m@m@ t0meLL 16 September 2011 Reply
  26. Hazmin Hamudin 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 September 2011 Reply
  27. simanis 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 September 2011 Reply
  28. farhan 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 September 2011 Reply
  29. hafizal 16 September 2011 Reply
  30. kakngah 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 September 2011 Reply
  31. Jai 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 September 2011 Reply
      • Jai 26 September 2011 Reply
        • puanbeeAuthor 26 September 2011 Reply
  32. nurmisnan 16 September 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 September 2011 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.