Sistem PBS di sekolah kakak

Sebenarnya masih terkejut dengan Sitem PBS ni , saya ingatkan sekolah kakak akan menggunakan sitem PBS ni tahun depan , sebabnya .. peperiksaan lebih masih menggunakan sistem pemarkahan yang lama.

Patut lah .. bila sekolah anak-anak jiran dan anak saudara saya semua dah bermula peperiksaan penggal , tetapi di sekolah kakak tidak ada peperiksaan penggal lagi. Tahu-tahu cikgu minta ibu bapa hadir ke sekolah untuk tandatangan report kad , saya macam.. eh tak periksa apa-apa pun.. Bila tanya kakak dia pun asyik cakap tak de .. tak de..

sekolah rendah

Ye lah budak tahun 2 ni , dia peduli apa periksa ke apa ke .. yang dia tahu ..pergi sekolah mesti dapat duit belanja. Rupanya sekolah kakak dah pun guna sistem PBS , ambik ko kakak…. sistem ni tak ada peperiksaan macam biasa , cikgu-cikgu akan buat kuiz simple , ujian tak tentu masa dan nilai kelakuan anak-anak dan simpan di dalam satu file. Yaaa begitu..

Markah pula mengikut band. Band 6 adalah terbaik , band 1 terburuk lah .. markah kakak kebanyakkannya tengah-tengah .. 4 dan 3.. tu pun hari-hari gaduh manja dengan kakak , paksa dia ulangkaji huhuhu..

Boleh lah …baca sistem PBSĀ disini.. saya masih tak berapa faham lagi ni , pada hari tu tak tanya habis2 pada cikgu dia , sebab nak cepat .. nanti kalau rajin pergi terjah sekolah lagi.

ps : update tersilap tulis, terima kasih cikgu hairul ..

Please follow and like us:
200

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

25 Comments:

  1. PBS… Penilaian Berat Sebelah.

    Hehehe.

    Bukan cakap kosong. Anak kawan saya baik dengan cikgu.. Senang hidup dia di sekolah.

    Walaupun bukan semua sekolah macam tu.. Tapi sistem ni pun ada kelemahan juga

  2. leeza ni baru jew langkah masuk sek.. dh kena buat pbs ni.. mcm nk pecah kepala ni.. sbbtak phm sgt sistem…… huuuuu…..

  3. sistem tu cam arahan je hehe.. kalu berat leh laa ringan2kan ikut keadaaan šŸ™‚

  4. kak bee.. nak tanya sikit ni. knp erk leeza masukkan kak bee dlm bloglist, tp masa updata blog kak jee 6 bulan lepas… kak jee tahu apa punca?

  5. salam, pbs oh pbs. Saya sebagai seorang guru juga masih belajar tentang sistem ini memandangkan saya mengajara menengah atas, tingkatan 4 dan 5 .Kalau di sek.menengah pbs ini diperkenalkan utnuk pelajar tingkatan 1 tahun ini. Sesuatu yang baru bagi guru dan juga ibu bapa

  6. wah.. jenis terkejut2 ni yang mencabar ni..hehe

  7. sekolah ank2 nis pun dah gune sistem ni kot… patut asik2 ujian jer…

    xpelah ape sistem pun, blaja jer…

  8. macam-macam sistem diperkenalkan….harapnya mutu pendidikan akan terus meningkat…

  9. kena tahu benda ni semua..
    anak akan masuk darjah 1 tahun depan

  10. zmn anak aku skolah, tah sistem apa agaknya. makin peninglah emak ni nak mengajar sok. skrg baru 3 thn, blaja pun dah guna ipad. tak ke pening sbb emak ni tak reti main ipad. dia pula mengajar emak. sob-sob-sob.

  11. Anak saya abang Ngah darjah 2 juga. Saya pun tidak tahu pihak sekolah telah memperkenalkan PBS. Apa yang saya tahu pihak sekolah menetapkan sendiri standard ujian peperiksaan mereka sendiri.

  12. Ibu Mifzal Arsyad

    X tau plak akak sistem pbs ni…almaklum la anak blm bersekolah lg…hehe

  13. Saya telah membaca post ini.

  14. kalo dulu nk exam mmg kene prepare stdy..kalo wat mcm ni kene kuiz tiba2 mmg pucat jugak la..hehe

  15. murid thn 2 adalah perintis sistem KSSR ni bee..anak2 akan dinilai berdasarkan band n penilaian dibuat brdasarkan evidents ( soalan2 yg disediakan brdsarkan setiap topik). Penilaian di buat brterusan. Xmcm sistem peperiksaan. Band 1 dan 2 dlm kategori lemah, band 3 sederhana, band 4 baik , band 5 cemerlang dan band 6 tu cemerlang + sahsiah yg juga cemerlang. Cikgu2 trpaksa bekerja keras utk jalani KSSR ni krn byk yg perlu dilakukan..semua band murid2 seluruh Msia akn di masukn secara on line……..
    *ceeeeehhhh….cikgu yg dh mula buat karangan nie….hehehe…sharing is caring.

  16. sistem baru ek? huhu.. dah banyak perubahan..

  17. Saya telah membaca post ini.

  18. Saya telah membaca post ini.

  19. Bee, Kak Jie cakap dengan Intan

    “Belajar je mcm biasa, apa sistem pun…itu cuma proses belajar”

    Bee masuk laman web Kementerian Pelajaran Malaysia, klik Dasar dan pilih Pentaksiran Berasaskan Sekolah/ File tu dalam bentuk pdf.

    Sebenarnya cikgu cakap, dia org pun tak pasti bentuk PMR nanti…utk UPSR tak ada juga sebab ini adalah tahun ke 2 sedangkan untuk Intan, dia adalah tahun pertama gunakan sistem ini…memang agak pening dan tak faham sebab dia tak ada peperiksaan penggal mcm biasa.

  20. Rasanya PBS tu kak. Penilaian berasaskan sekolah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *