Sistem PBS di sekolah kakak

Sebenarnya masih terkejut dengan Sitem PBS ni , saya ingatkan sekolah kakak akan menggunakan sitem PBS ni tahun depan , sebabnya .. peperiksaan lebih masih menggunakan sistem pemarkahan yang lama.

Patut lah .. bila sekolah anak-anak jiran dan anak saudara saya semua dah bermula peperiksaan penggal , tetapi di sekolah kakak tidak ada peperiksaan penggal lagi. Tahu-tahu cikgu minta ibu bapa hadir ke sekolah untuk tandatangan report kad , saya macam.. eh tak periksa apa-apa pun.. Bila tanya kakak dia pun asyik cakap tak de .. tak de..

sekolah rendah

Ye lah budak tahun 2 ni , dia peduli apa periksa ke apa ke .. yang dia tahu ..pergi sekolah mesti dapat duit belanja. Rupanya sekolah kakak dah pun guna sistem PBS , ambik ko kakak…. sistem ni tak ada peperiksaan macam biasa , cikgu-cikgu akan buat kuiz simple , ujian tak tentu masa dan nilai kelakuan anak-anak dan simpan di dalam satu file. Yaaa begitu..

Markah pula mengikut band. Band 6 adalah terbaik , band 1 terburuk lah .. markah kakak kebanyakkannya tengah-tengah .. 4 dan 3.. tu pun hari-hari gaduh manja dengan kakak , paksa dia ulangkaji huhuhu..

Boleh lah …baca sistem PBS disini.. saya masih tak berapa faham lagi ni , pada hari tu tak tanya habis2 pada cikgu dia , sebab nak cepat .. nanti kalau rajin pergi terjah sekolah lagi.

ps : update tersilap tulis, terima kasih cikgu hairul ..

25 Comments

  1. Mazni Azmi 5 August 2014 Reply
  2. leeza dayasari 13 March 2013 Reply
  3. Kazen 2 February 2013 Reply
  4. leeza dayasari 28 January 2013 Reply
  5. nunu 10 December 2012 Reply
  6. boni kacak 13 August 2012 Reply
  7. Ummi Hanie 19 July 2012 Reply
  8. daddydee 16 July 2012 Reply
  9. Mus 14 July 2012 Reply
  10. ch@ 14 July 2012 Reply
  11. akubiomed 14 July 2012 Reply
  12. Ibu Mifzal Arsyad 14 July 2012 Reply
  13. Jebeng Otai™ 13 July 2012 Reply
  14. nza 13 July 2012 Reply
  15. Oh! budu 13 July 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 13 July 2012 Reply
  16. Kak Jie 13 July 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 13 July 2012 Reply
  17. Cikgu Hairul 13 July 2012 Reply
    • Kak Jie 13 July 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 13 July 2012 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.