Signal Ramadhan

Seronoknya tinggal satu hari je lagi untuk berpuasa. Signal Ramadhan telah pun menjelma , pelbagai jenis program telah pun di lancarkan bermula dari syarikat pengiklanan , media cetak , media social , the new media , media elektronik. Tak ketinggalan juga di Malaysia , paling meriah dengan makanan-makanan yang akan di sajikan. Jualan buah kurma berleluasa. Di bandar terdapat penjualan hamper-hamper besar di pasaraya terkemuka.

Ramadhan membuka rezeki kepada semua sektor jual beli di dunia. Akuilah .. Tak kira agama dan bangsa sama-sama merasai manfaat ramadhan kan ?

poster salam ramadhan

Signal Ramadhan Yang Biasa kita tengok.

  • Kaum hawa akan ganti puasa.
  • Hotel-hotel dan restauran akan mula mengadakan pakej sempena berbuka puasa.
  • Tv – akan keluar iklan udani karpet dan kurma yusof taiyubb dulu. Di ikuti dengan iklan lain seperti ho ho holicks , jakel dan lain-lain, tak ketinggalan juga rancangan drama yang berunsurkan ramadhan.
  • Radio – Akan keluar iklan soya yeos , sunquick , ribena dan sebagainya.
  • Kawan-kawan bukan islam dah pun bayangkan makanan makanan makanan ..ZZZZzzzzZZZ..
  • Kaum wanita dah mula hidupkan enjin untuk bershopping . Beli sikit-sikit katanya ..
  • Mak-mak di rumah dah sibuk sediakan stok lauk pauk nak bersahur.
  • Mak-mak di rumah juga dah mula latih anak hafal doa nak puasa.
  • Mak-mak di rumah juga sibuk basuh segala langsir dan kemas rumah. Basuh tak pe lagi , kalau nak tukar ???? (ayah-ayah pulak akan cakap , botak lah aku mcm ni ... )
  • Blogger / Twitter / Facebook mula update perkara-perkara mengenai puasa.
  • Juga terdapat contest nak raya. oleh sony , maggi , ayam brand , sunlight.
  • Kaum bapa mula fikirkan OT , maklumlah nak bagi anak bini seronok. Cari duit lebih.
  • Di kaki lima ada penjualan mercun dan bunga api berleluasa.
  • Ceramah-ceramah mula di adakan di masjid dan juga surau , diselitkan dengan sedikit politik.

Walau apa pun signal Ramadhan yang korang akan terima ..

Salam ramadhan dari saya puanbee :) Semoga kita semua akan mendapat kerberkatan di bulan ramadhan kali ini.

About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. Lupa nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat puanbee dan keluarga..hehe..

  2. Haha..menarik la puanbee signal ramadhan ni…yang paling best mercun tu..berani diorang jual di kaki 5 yer..

  3. Kalau ceramah politik kat rumah mmg ada. Huhu

  4. betul bee…nak2 dekat puasa mmg mcm signal ramadhan kuar kan..apa2 pun gembira menyambut ramadhan kali ini…selamat menjalani ibadah puasa ya…

  5. selamat berpuasa penuh yekk.. :)

  6. salam ramadhan dan selamat berpuasa puan bee… :)

  7. Salam Ramadhan

  8. Selamat menjalani ibadah puasa kak bee….:)

  9. Bulan ramadhan bulan yg penuh mulia. selamat berpuasa kepada puanbee.com dan sekeluarga!

  10. Selamat berpuasa PuanBee.. :)

  11. Selamat berpuasa esok pbee dan selamat bershoping hari raya.

  12. cepat betul masa berlalu..sedar tak sedar dah puasa pun..
    30 hari lagi kita raya pulak..huhu…

  13. Salam Puasa yea Puan. Bee, Semoga Puasa kali ini lebih baik dari tahun sesudahnya. Amin Mudah-mudahan.

  14. Memang betullah apa yang dicoretkan tetapi ambil peluang untuk meningkat amalan kerana belum tentu tahun hadapan kita akan bertemu Ramadan lagi.

  15. Mak-mak di rumah mula latih anak hafal doa nak puasa. Haha. Teringat ja masa kecik2 dulu. :’]

  16. Selamat menyambut ramadan & selamat berpuasa 😀

  17. Bee..tertinggal lg 1 signal. Bila kuar iklan org berbisik2 tu..kurma’ taiyobbbbbb”

    Ha ha ha..

  18. selamat menyambut ramadhan Al-Mubarak.. semoga ramadhan kali ini akan memberi keberkatan kepada kita semua.. amin

    tapi signal yang paling ketara, hotel2 lebat memanggil para blogger untuk buat review makanan2 dorang… haha

  19. byk nya signal nak puasa…. :)

    selamat berpuasa Bee…. ada peluang penuhkan puasa tahun ni….

  20. selamat berpuasa pada puan bee..hehe..puasa penuh tau.kah3..
    haaa…satu lagi , raya nanti datang rumah.hehe.. 😛

Speak Your Mind

*