Jul
2012

Signal Ramadhan

Seronoknya tinggal satu hari je lagi untuk berpuasa. Signal Ramadhan telah pun menjelma , pelbagai jenis program telah pun di lancarkan bermula dari syarikat pengiklanan , media cetak , media social , the new media , media elektronik. Tak ketinggalan juga di Malaysia , paling meriah dengan makanan-makanan yang akan di sajikan. Jualan buah kurma berleluasa. Di bandar terdapat penjualan hamper-hamper besar di pasaraya terkemuka.

Ramadhan membuka rezeki kepada semua sektor jual beli di dunia. Akuilah .. Tak kira agama dan bangsa sama-sama merasai manfaat ramadhan kan ?

poster salam ramadhan

Signal Ramadhan Yang Biasa kita tengok.

  • Kaum hawa akan ganti puasa.
  • Hotel-hotel dan restauran akan mula mengadakan pakej sempena berbuka puasa.
  • Tv – akan keluar iklan udani karpet dan kurma yusof taiyubb dulu. Di ikuti dengan iklan lain seperti ho ho holicks , jakel dan lain-lain, tak ketinggalan juga rancangan drama yang berunsurkan ramadhan.
  • Radio – Akan keluar iklan soya yeos , sunquick , ribena dan sebagainya.
  • Kawan-kawan bukan islam dah pun bayangkan makanan makanan makanan ..ZZZZzzzzZZZ..
  • Kaum wanita dah mula hidupkan enjin untuk bershopping . Beli sikit-sikit katanya ..
  • Mak-mak di rumah dah sibuk sediakan stok lauk pauk nak bersahur.
  • Mak-mak di rumah juga dah mula latih anak hafal doa nak puasa.
  • Mak-mak di rumah juga sibuk basuh segala langsir dan kemas rumah. Basuh tak pe lagi , kalau nak tukar ???? (ayah-ayah pulak akan cakap , botak lah aku mcm ni ... )
  • Blogger / Twitter / Facebook mula update perkara-perkara mengenai puasa.
  • Juga terdapat contest nak raya. oleh sony , maggi , ayam brand , sunlight.
  • Kaum bapa mula fikirkan OT , maklumlah nak bagi anak bini seronok. Cari duit lebih.
  • Di kaki lima ada penjualan mercun dan bunga api berleluasa.
  • Ceramah-ceramah mula di adakan di masjid dan juga surau , diselitkan dengan sedikit politik.

Walau apa pun signal Ramadhan yang korang akan terima ..

Salam ramadhan dari saya puanbee :)

Semoga kita semua akan mendapat kerberkatan di bulan ramadhan kali ini.

Search

26 thoughts on “Signal Ramadhan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge