Seminggu Sudah Beraya

Salam Syawal .. seminggu sudah beraya kan .. apa cerita korang ? ada banyak gambar tak ? ok cerita saya .. sama je seperti tahun-tahun sebelumnya … balik kampung sangat best sampai tak sempat menghadap laptop , update fb , twitter mahupun bergambar .. ada le beberapa keping gambar .. tu pun baby laila yang snap.. kahkah…. betul ni sikit je .. korang tengok lah nanti .. baby laila snap gambar di handphone ada lah lebih 200 , yang elok ada lah 5 je.. guna camera lebih 300 , yang elok 2-3 je .. saya sebagai ibu – ibu ni biasalah kedapur lah kita time raya-raya ni kan …

baby laila yang pegang handphone tu yep! memang dia suka main camera .. kecik2 sibuk pegang camera .. ok lah tu .. janji ada gambar semua ahli keluarga ye tak ?

ini pun laila ambilkan .. di rumah toklongnya ..sebab pergi beraya di rumah sanak saudara je saya boleh santai-santai begini , kalau di rumah sendiri toksah cakap lah asyik di dapur saja ..segan nak bergambar pun , sememeh hahah..

yang ni masa nak bayar zakat .. boleh lah saya ambil gambar sikit … gambar pemandangan tu untuk menunjukan raya tahun ni banyak berjalan ..

kami ke perlis tengok loyah yang baru je melahirkan anak pertama , kesian adik ku .. anaknya ada penyakit G6PD …

apa yang sibuknya di kampung ??

  • kitaorang balik dari KL ke taiping pada 27 0g0s , singgah rumah mak di .. buka puasa baru sampai ..
  • esoknya 28 ogos ke rumah mak mertua pula berbuka puasa disana dan tahun ni beraya di rumah mak mertua,
  • 29 ogos pergi bayar zakat dan beli barang untuk jamuan hari raya ,
  • 3o ogos .. hari lahir saya , tapi tak celebrate apa-apa ..sibuk buat lemang , rendang dan mee kari untuk Hari raya pertama , kebetulan tahun ni semua ipar duai tak balik lagi di hari raya pertama , so tinggal ai yang ayu ni berkerja didapur tanpa kawan tolong menolong .. sedih dan sayu je rasa…biasa meriah ..
  • Hari raya pertama , pagi-pagi dah ada tetamu .. buat kerja hidang-hidang cepat2 .. lari sekejap pergi beraya dan menziarah kubur.. seharian di luar .. malam baru balik rumah .
  • Hari raya kedua , sibuk buat laksa pula untuk jamuan hari raya .. kuah dah siap .. mujur kakak ipar dah balik..so dia ambil alih dapur .. saya lari sekejap pergi beraya lagi .. rumah kawan-kawan pula..petang raya kedua .. balik rumah mak , ambil mak .. dan berangkat ke perlis untuk tengok loyah.. ada lah jam 09 malam sampai perlis .. jam 4 pagi balik taiping semula (kerja gila, nasib jalan raya tak sesak!)
  • Hari raya ke tiga .. pengsan sekejap .. kepenatan.. huwaaa…tolong-tolong di dapur sikit .. kaklong dah balik.. so kaklong lak masak mee udang .. nyummyyy … pergi majlis kenduri tunang sedara sebelah petang .. balik rumah layan tetamu saja ..
  • Hari raya ke – empat  .. dah tak tahu nak masak apa.. heheh.. jamu kuih raya je lah pada tetamu.. plus semua orang nak pergi beraya rumah sedara … biasa kalau tak menziarah orang-orang tua kecik hati nanti payah ..so ramai-ramai menziarah bagi orang-orang tua .. maklong , makngah , paksu , paklang dan lain-lain gembira di hari raya … kemudian balik rumah mak..
  • Hari raya ke lima di rumah mak saya .. sedara mara tak ramai sangat , ziarah lah sikit-sikit .. masak tetap .. saya masakkan nasi ayam lak tuk emak.. mak punya lah suka ..dapat berbuka puasa dengan masakkan ai yang sedap tu kahkahkah (puji diri )
  • Hari raya ke- enam , dah bersedia nak balik kl..sibuk juga kemas baju berlonggok2 basuh , masak juga .. untuk tetamu yang datang .. bihun goreng dan kuew tiaw goreng .. fuhhh .. masak je kerjanya … petang jam 6 , bertolak dari rumah mak ke rumah mak mertua ..untuk bersalam-salaman lagi .. jam 11.00 malam bertolak dari perak ke KL .. jalan ok! tak jem pun pada hari itu … Jam 2 pagi dah sampai …
so itu lah perjalanan saya di kampung .. hahah.. nak tahu apa saya buat pada hari isnin tu ke ? tak yah lah ..lepas balik kampung kerja2 mendobi je banyak .. biasalah ..
seronok raya ni kan..
selamat hari raya…raya sebulan kan ..

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

29 Comments:

  1. wahh rajen bee ke dapor yer …

    nis lak enjoy jer masakan nenek di kampung yg xkampung (s’pore) tuh … best sgt2 … n then pegi beraya umah makcik2 , pun enjoy jer makan2…

    hah nantile cerita2 kat blog lagi ;p

    • haha berjalan rumah org memang tak perlu ke dapur ..tapi rumah mak n rumah mak mertua kena lah tolong..kesian tengok org tua buat kerja .. bukan sikit masak tu ..periuk besar2 belaka..

  2. fuh!!!! akak yg baca n3 ni pn terasa kepenatan itu….apa pn enjoy.

  3. bestnya,,saya belum beraya lagi, nih nak jalan orang ada plak kat rumah nih. tengoklah malam nanti bru dpt jalan raya nih.

  4. Baby laila ada bakat jadi photographer ni kak..hehe

  5. seronoknye raya bee.. happy besday ye..

  6. wah meriah..eminggu jugak dpt beraya..nti nk update jugaklah diari raya kutu..:)

  7. bila nak jumpa bee ni ek? huhu…

  8. yg penting ada gak gmbr kan…bhehehe

  9. PB bila nak mai Penang leh beraya rumah myra…heheee 🙂

    Penuh schedule PB raya tahun nie ye..

    • haha dah balik KL ni MJ , tk de lah nak berjalan memana lagi en suami pun dah nak out station .. adeii .. memang tiap2 tahun jadual penuh gini .. beza rumah sapa dulu ..

  10. gambar banyak tapi anak padam…huaaaaa sedih…
    wah banyaknya bee punya aktiviti raya…

  11. sakan beraya ek..akak pun sama la..memang tahun ni sakan ziarah rumah sedara..

  12. wah banyak berjalan…bayak koleksi duit raya anak ke tahun nie…hehehe

  13. aku lom buat kronologi raya lagi…
    ilham takmo mari daaaa…. huhuhu!!!

  14. taufiq arifin

    wah.. best nye perjalanan balik kampung akak tu.. saya dah lima tahun tak blek kampung kak.. hehehe… selamat hari raya maaf zahir batin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *