Seharian Dan Foto

Guru saya ( Azmanishak ) dan sahabat handai ( yanmie ) minta saya upload beberapa keping gambar yang di ambil dengan menggunakan Sony a290 , haaa .. segan nak upload sebenarnya .. saya tak pandai lagi , main tembak seadanya .. tapi tak guna auto , saya guna manual untuk semua gambar di bawah .. kenapa guna manual ? sebab azmanishak ajar guna manual hahahaa .. hambik! Tapi ini percubaan ke dua , percubaan pertama lagi buruk ..

Jangan lah tanya saya apa2 , saya tak tau apa-apa istilah kamera ni .. hahaa .. lawak deh .. layan .. Walau apa pun memang sejuk hati tengok laila bee ni , ni semasa tunggu sepupu nya keluar dari sekolah , selepas hantar si kakak ke sekolah dan sebelum ambil husna dari sekolah , dan sebelum kami shopping juga ..

Hari yang memang sangat memenatkan , kesian laila…

sony a290

Mula – mula sampai , nampak sopan je kan , tunggu lah 5 minit lagi habis di kerjakan kawasan setempat tu.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Siap bawak biskut sebagai bekalan tau ! Semua bawak , baju , pampers , telekung , makanan untuk laila , air masak , susu .. haa padahal pusing2 situ je ..

SONY DSC

“Fuhh …  Penatnya buat kerja , rehat lah dulu “

Sambung balik citer kami semalam , lepas shopping kasut laila dan husna , pastu teman makngah nya pulak shopping , lepas tu hantar makngah , ambik kakak balik dari sekolah ,  singgah param , lepas tu balik rumah .. makan buka puasa semua , mandi keluar balik untuk ke majlis penyampaian hadiah pentadarus kanak-kanak di surau berdekatan. Sehingga kira-kira jam 11.40 malam baru balik rumah dan berehat. Gilerrrr punya aktif hari ni.

Sempat juga buat 2-3 adsvert … dan call blogger , biasalah riuh-riuh blogger .. ahakss…

Nanti nak upload gambar banyak lagi , memang sangat-sangat perlukan tunjuk ajar , puas saya baca manual dan cuba buat tapi tak menjadi  , tak cukup lagi tengok video mat saleh yang cakap laju macam air tu ..perghh tak faham .. acaner ?

Ok babai .. dah pukul 1.44 am .. nak tidur … esok mungkin aktif  lagi.

Recent search :

Please follow and like us:
follow subscribe - Seharian Dan Foto0

32 Comments

  • Hafizul

    18/08/2012 at 1:59 AM Reply

    Nanti boleh la jadi jurufoto orang nikah kawin pulak..hehe

  • akubiomed

    16/08/2012 at 2:09 PM Reply

    Kenapa subjek semuanya ditengah. Cuba kreatif main komposisi. Gambar kelihatan agak terang cuba bermain exposure.

    Untuk permulaan ambil gambar didalam auto mode kemudian cuba guna setting auto mode didalam manual. Cuba lah adjust shutter speed, exposure dan ISO. Kalau diluar cuaca terang guna ISO lebih rendah seperti 100 sudah mengcukupi.

    Beberapa tip yang tidak seberapa daripada saya. πŸ™‚

    • akubiomed

      16/08/2012 at 2:11 PM Reply

      Satu lagi tip apabila ambil gambar anak cuba fokus kepada mata.

      • Jebeng Otaiβ„’

        17/08/2012 at 6:43 AM Reply

        tips menarik ni bro.. πŸ™‚

        • Hafizul

          18/08/2012 at 1:55 AM Reply

          Hehe..kita tumpang sekaki ambiltips ni..terima kasih yer sudi kongsi..hehe

    • sop

      17/08/2012 at 3:08 PM Reply

      nice sharing tips,.
      x berapa tahu pasal kamera.. pakai pun kompak dgn hanpun jer.. heheeh

  • Lawrence Vision

    16/08/2012 at 1:16 PM Reply

    Kalau guna autofocus mungkin gambar lebih lawa kak, comel anak akak, mesti maknya pun comel muda2 dulu haha

  • sweetkurma

    15/08/2012 at 7:18 PM Reply

    wahhh aktif betul puanbee ni ya…
    akak ni tak sempat nak aktif sesangat, sebab bulan ramadhan permintaan tudung jadi berganda ganda

    • puanbee

      16/08/2012 at 10:38 AM Reply

      kerja saya hari2 kalau anak sekolah memang gitu kak .. tak pe lah sibuk mencari rezeki

    • Hafizul

      18/08/2012 at 1:56 AM Reply

      Wahhh rezki nak raya tu..untung la bebudak nanti..haha

  • titan

    15/08/2012 at 5:37 PM Reply

    tak lama lagi leh jadi pakar dah. hehe..

    • puanbee

      16/08/2012 at 10:39 AM Reply

      wahaa .. lambat lagi ..banyak kene belajar

  • Ibu Mifzal Arsyad

    15/08/2012 at 3:11 PM Reply

    cantik dah ni utk permulaan.. model tu lg buat gambarnya cantik.. πŸ™‚

    • puanbee

      16/08/2012 at 10:40 AM Reply

      model tu memang lah hikss

  • Ummi Hanie

    15/08/2012 at 12:48 PM Reply

    ok le tu gambarnye bee… kalo nis lg tah camane… haha…

    amboi aktif bebenor dier… take care yer.. nak raya dah ni

    • puanbee

      15/08/2012 at 1:30 PM Reply

      nak raya pun aktif jugak ..haa hari ni lepak di rumah aje lah ..

  • AzmanIshak

    15/08/2012 at 12:40 PM Reply

    Woww… Pakai manual ye?,saya sangat kagum kalau itu benar heheheh. Ape ape ponkan tahniah. Untuk first attempt dan second… Dah nampak result dia.

    Nota: kalau kita tangkap gambar anak2 l, pastikan ketinggian kita sama paras camera dan mata dia. Baru nampak dia punye feel macam tu

    Ape pon.. tahniah πŸ™‚

    • puanbee

      15/08/2012 at 12:42 PM Reply

      pakai manual sbb bila pakai auto gambar cerah sangat , sampai tak nampak gambar , kenapa ntah .hukss…

      ohh itu tipsnya ek .. terima kasih nanti akn ku aplikasikan …

  • hafizal

    15/08/2012 at 8:57 AM Reply

    wah pandai dah guna kamera

    • puanbee

      15/08/2012 at 11:04 AM Reply

      belum pandai lagi ahakss

  • nurmisnan

    15/08/2012 at 8:45 AM Reply

    alamak.. conpius aku mana satu yg nama una.. hik3
    tomey anak hang ni Bee.. gigit mau..

    • puanbee

      15/08/2012 at 11:04 AM Reply

      una sorang lg , yg 5 tahun .. ini laila 3 thn hikss

  • ummiross

    15/08/2012 at 7:37 AM Reply

    tahniah bee, moga maju setapak lagi, ummi pun suka guna dslr ni, gambar2 memang cantik. ps; Laila bee memang comei sangat!

    • puanbee

      15/08/2012 at 11:08 AM Reply

      Tahu ummie suka guna DSLR , camera ummi canggih lg ..

  • mama adam

    15/08/2012 at 6:49 AM Reply

    bee semakin maju!!!!
    lepas ni, bleh jadi blog photography pulak.

    • puanbee

      15/08/2012 at 11:08 AM Reply

      uihh blog rojak . ahakss..

  • anif

    15/08/2012 at 6:06 AM Reply

    Sudah maju selangkah lagi.. bermain-main dengan DSLR nampaknya πŸ˜€

    • puanbee

      15/08/2012 at 11:09 AM Reply

      yaaa … minat dengan DSLR ni

  • Denaihati

    15/08/2012 at 4:05 AM Reply

    bila ada guru2 hebat, insyaAllah hasilnya pun akan hebat jugat. tambah pulak fulltime model yg pandai bergaya

    • puanbee

      15/08/2012 at 11:14 AM Reply

      model ada tiga pilih aje .. heee

  • rahman

    15/08/2012 at 3:37 AM Reply

    model comel tu boleh tuntut duit raya lebih sikit… πŸ™‚

    • puanbee

      15/08/2012 at 11:14 AM Reply

      kahkahkah .. nasib dia tk pandai berkira n baca komen ni lagi ..

Post a Comment