Seharian Dan Foto

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Guru saya ( Azmanishak ) dan sahabat handai ( yanmie ) minta saya upload beberapa keping gambar yang di ambil dengan menggunakan Sony a290 , haaa .. segan nak upload sebenarnya .. saya tak pandai lagi , main tembak seadanya .. tapi tak guna auto , saya guna manual untuk semua gambar di bawah .. kenapa guna manual ? sebab azmanishak ajar guna manual hahahaa .. hambik! Tapi ini percubaan ke dua , percubaan pertama lagi buruk ..

Jangan lah tanya saya apa2 , saya tak tau apa-apa istilah kamera ni .. hahaa .. lawak deh .. layan .. Walau apa pun memang sejuk hati tengok laila bee ni , ni semasa tunggu sepupu nya keluar dari sekolah , selepas hantar si kakak ke sekolah dan sebelum ambil husna dari sekolah , dan sebelum kami shopping juga ..

Hari yang memang sangat memenatkan , kesian laila…

sony a290

Mula – mula sampai , nampak sopan je kan , tunggu lah 5 minit lagi habis di kerjakan kawasan setempat tu.

Siap bawak biskut sebagai bekalan tau ! Semua bawak , baju , pampers , telekung , makanan untuk laila , air masak , susu .. haa padahal pusing2 situ je ..

“Fuhh …  Penatnya buat kerja , rehat lah dulu “

Sambung balik citer kami semalam , lepas shopping kasut laila dan husna , pastu teman makngah nya pulak shopping , lepas tu hantar makngah , ambik kakak balik dari sekolah ,  singgah param , lepas tu balik rumah .. makan buka puasa semua , mandi keluar balik untuk ke majlis penyampaian hadiah pentadarus kanak-kanak di surau berdekatan. Sehingga kira-kira jam 11.40 malam baru balik rumah dan berehat. Gilerrrr punya aktif hari ni.

Sempat juga buat 2-3 adsvert … dan call blogger , biasalah riuh-riuh blogger .. ahakss…

Nanti nak upload gambar banyak lagi , memang sangat-sangat perlukan tunjuk ajar , puas saya baca manual dan cuba buat tapi tak menjadi  , tak cukup lagi tengok video mat saleh yang cakap laju macam air tu ..perghh tak faham .. acaner ?

Ok babai .. dah pukul 1.44 am .. nak tidur … esok mungkin aktif  lagi.

Comments

  1. Nanti boleh la jadi jurufoto orang nikah kawin pulak..hehe

  2. Kenapa subjek semuanya ditengah. Cuba kreatif main komposisi. Gambar kelihatan agak terang cuba bermain exposure.

    Untuk permulaan ambil gambar didalam auto mode kemudian cuba guna setting auto mode didalam manual. Cuba lah adjust shutter speed, exposure dan ISO. Kalau diluar cuaca terang guna ISO lebih rendah seperti 100 sudah mengcukupi.

    Beberapa tip yang tidak seberapa daripada saya. 🙂

  3. Kalau guna autofocus mungkin gambar lebih lawa kak, comel anak akak, mesti maknya pun comel muda2 dulu haha

  4. wahhh aktif betul puanbee ni ya…
    akak ni tak sempat nak aktif sesangat, sebab bulan ramadhan permintaan tudung jadi berganda ganda

  5. tak lama lagi leh jadi pakar dah. hehe..

  6. cantik dah ni utk permulaan.. model tu lg buat gambarnya cantik.. 🙂

  7. ok le tu gambarnye bee… kalo nis lg tah camane… haha…

    amboi aktif bebenor dier… take care yer.. nak raya dah ni

  8. Woww… Pakai manual ye?,saya sangat kagum kalau itu benar heheheh. Ape ape ponkan tahniah. Untuk first attempt dan second… Dah nampak result dia.

    Nota: kalau kita tangkap gambar anak2 l, pastikan ketinggian kita sama paras camera dan mata dia. Baru nampak dia punye feel macam tu

    Ape pon.. tahniah 🙂

    • pakai manual sbb bila pakai auto gambar cerah sangat , sampai tak nampak gambar , kenapa ntah .hukss…

      ohh itu tipsnya ek .. terima kasih nanti akn ku aplikasikan …

  9. wah pandai dah guna kamera

  10. alamak.. conpius aku mana satu yg nama una.. hik3
    tomey anak hang ni Bee.. gigit mau..

  11. tahniah bee, moga maju setapak lagi, ummi pun suka guna dslr ni, gambar2 memang cantik. ps; Laila bee memang comei sangat!

  12. bee semakin maju!!!!
    lepas ni, bleh jadi blog photography pulak.

  13. Sudah maju selangkah lagi.. bermain-main dengan DSLR nampaknya 😀

  14. bila ada guru2 hebat, insyaAllah hasilnya pun akan hebat jugat. tambah pulak fulltime model yg pandai bergaya

  15. model comel tu boleh tuntut duit raya lebih sikit… 🙂

Speak Your Mind

*