Segmen Puanbee : Review Blog Syue syada

Salam Bahagia 🙂 wee…puanbee kembali lagi dengan segmen review , semoga selepas di review blog korang bertambah baik , haha tapi kebanyak kan nya memang bertambah – tambah baik , lagi bertambah baik jika puanbee yang di tugaskan menabah baik kehkehkeh …dah mula puanbee merapu secukup rasa ni…korang yang terasa nak join boleh klik sini , lepas dah submit url tu tunggu je lah ye puanbee akan review ikut suka hati puanbee , tp tk de lah lama sangat , setakat nih dah review 18 blog yer kawan – kawan.. selain blog diorang berubah blog puanbee pun berubah ….haha ..apa kes ?

 

header baru syada hehe..tk pe tak nak komen pasal nih..

 

Kali nih tibalah masa untuk blog cik syada di review , bersedia kah ? jeng jeng jeng…Saya suka entri syada yang bertajuk Besarnya makna doa yang kita lupakan – duduk antara 2 sujud Meh pergi baca ramai2 ..

 

 

tapi nak komen pasal nih , awat time load syada besar sangat ??? berat blog melebihi 500kb , time load pulak 2.43 seconds… tudia ..kena kurang kan sikit nih syada ..akk yang tak penah ada masaalah load blog walau cam na sarat pun tetap kena tunggu untuk load blog syada..percaya tak ? meh nak tunjuk contoh …tengok gambar di bawah nih dan gambar header syada di atas , akk terpaksa tunggu blog syada loading lama sikit , sebab blog syada ni ada 2 background..akk cadangkan syada buang gambar background awan biru ni di template designer sbb syada tak pakai kan…buat apa nak load banyak – banyak ..orang yang line ok cam akk nih boleh lg tunggu tapi cer fikir orang yang pakai berukband ..cam no ? nkt unggu blog syada ni load satu – satu..

 

 

Tempat komen pun tak mesra pengguna , nak komen kena tunggu load page lagi , memang tempat komen jenis ini boleh tingkatkan page view tapi susah lah bagi orang2 nak cepat dan line internet slow , kalau wordpress ada tempat komen jenis pop up akk dah buat sebab akk suka tempat komen jenis pop up …

Blog syada semua dah ok , kemas dan tak de benda bling bling sangat ..cuma ….kalau boleh syda wujudkan button home di atas , dan letak kan sitemap untuk blog syada lebih mesra pengunjung dan seo …sebab apa button home tu penting ? cer bayang kan kalau kawan2 tekan next page pastu dia nak ke depan balik tak kan nak tekan previos tu pulak dah nak load pun ambil masa , bosan …dan mereka akan tekan pangkah , cam akk lah yang selalu baca 2 , 3 , 6 entri orang , tapi kalau ada button home kan senang …Banner tu syada boleh kemaskan lagi dengan letakkan scroll banner..boleh juga kurangkan time loading kan… sitemap memang sangat penting , ianya di ibarat kan peta untuk sesebuah blog tapi sayang nya ramai tak tahu kepentingan sitemap dan google juga menyukai blog yang ada sitemap…

Artikle untuk syada 🙂
Kenali meta tag untuk blog mesra SEO
Jadikan theme blog mesra SEO
Berat blog untuk mesra pengunjung
Buat tempat komen pop up window untuk memudahkan pembaca
Tutorial sitemap

sekian saja , harap syada tak kecil hati 🙂

18 thoughts on “Segmen Puanbee : Review Blog Syue syada”

  1. huhu…thanks kak bee..

    wahh,syada sedar lma dah blog tu berat..tp xtau cmana nak wat..tu yg tunggu review dr akak ni pe yg patut dbuat..hehe

    akak, syada dah try buat sitemap dulu, tapi tak menjadi.bila dah buat, tgk sitemap, kuar kod html tu lak..konpius cmana nk wat lg dah..

    nway, thanks akak sudi mmbantu. 🙂

  2. byk dh tips berguna dari puan bee..jgn lupa godek2 syada… 😉

    bee… blh je kalau adjust kt css… kak sya malas nak godek2… senang upload je ke server replace header asal..tp kalau saiz header tu tk sama..nk kena juga edit kt css…

    tk kisah la camne pun..janji menjadi… 😉

    cuma theme ni tk guna padding yea

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *