Segmen Puanbee : Review Blog Mamayung

Salam Bahagia Semua :)


Heheh lama bercuti review nih , alaaa mintak sorry lah yer puanbee sekarang ni mengalami kesakitan gigi yang tiada penhujungnya ceh! nak review nih bukan senang tau kena buat betui2 tak boleh emo2 hehe..nanti tertinggal pulak tips untuk semua kan ..rugi lah hihi….so nak bg tau segmen nih dah ditutup buat sementara bee akan buka balik bila tiba masanya nanti , jadi bee akan selesaikan yang mana telah buat post saja yer..terima kasih pada yang sudi menyertai segmen puanbee :)

kali ni bee review blog mamayung antara blogger yang terawal bee kenal semasa bee mula2 terjebak di dunia blogging ni :) Hai mamayung hehee….

blog mamayung tak ada header tapi tak menjadi masaalah perkara tu , yang jadi masaalah benda lain , hehe mamayung sila lah ikut semua step yang bee beri yer moga mamayung lebih selesa nak berblogging dan blog mamayung lebih mesra pengunjung nanti :)

pertama bee tengok mamayung ada daftar alexa tapi tak masukkan meta tag dalam html tempalte so agak lambat lah alexa tu nk index blog mamayung rugilah , mamayung kan dah lama berblogging ni…

sini bee beri url untuk rujukan mamyung :

1- apa itu alexa ranking
2-cara daftar alexa ranking
3-cara masukkan meta tag alexa dalam blog

Antara kesalahan yang mamayung buat :

1- Widget follower tak sepatutnya di letakkan bahagian atas , kerana widget follower adalah widget yang paling banyak link dan gambar yang membuatkan blog lambat loading , dan juga melambatkan enjin carian crawl blog mamayung …bee cadang kan widget tu diletakkan di bahagian sidebar sebelah kanan , mungkin di tengah atau bawah tapi jgn atas..

2-Jika mamayung nak blog mamayung mesra SEO eloklah mamayung buat blog dengan 2 layout sahaja , dengan sidebar disebelah kanan , kerana enjin perangkak akan menbaca content dari kiri ke kanan , kita tak nak lah ada apa2 yang menghalang enjin perangkak ni sampai ke kandungan blog atau post kita kan ? jika mamyung tak kisah tak apa lah …

3-Widget ikan dan widget live traffic feed tu adalah widget yang paling tidak berguna dalam blog mengikut kata mereka yang lebih berpengalam , jika difikirkan ada benarnya , apa kegunaanya ?? traffic kita boleh juga tengok di nuffnang kan ..ikan tu lagi lah tak ada makana apa-apa so mamayung boleh lah bunag widget tersebut , untuk meringan kan lagi blog mamyung.setiap kali bee masuk memang agak lama untuk blog mamayung loading tau!..

4-mamayung boleh kemaskan lagi bloglist dengan menampilkan hanya 5 blog di page depan , caranya senang saja mamayung boleh tanya bee nanti sebab bee tk buat tutorial untuk ini..lagi pun buat apa tampilkan sampai 10 blog ? nanti mamayung nak tengok just klik “tunjukkan semua”

5-mamayung juga boleh kemaskan banner-banner? banner backlink di bahagian bawah tu dengan memasukkan dalam scroll dan letakkan di sidebar sebelah kanan , ini akan menampakkan lebih kemas dan menarik ,

mamayung boleh baca artikle ini :

cara kemaskan banner , dan cara buat scroll untuk kemaskan sidebar

OK bee tak nak dera mamyung hehe tapi kalau mamyung rajin eloklah mamyung buat sitemap untuk memudahkan pengunjung melihat isi blog mamayung …

cara pasang sitemap pada blogspot

dan shoutbox mamayung bee tak nampak bee tak tahu lah kalau bee je yg tak nampak , hehe bee cadangkan mamyung guna shoutmix dan shoutmix nanti boleh buat website lock , fungsinya adalah mengelakkan org lain guna shoutmix kita , tahu tak shoutbox atau shoutmix ni org boleh salah gunakan jika kita tk pasang website lock ? ermm..try google..
erm itu sahaja untuk mamayung , kalau ada apa2 tak faham tanya je mamyung ..bee seboleh akan tolong mamyung :)

Comments

  1. rasanya la kan, blog syada pown ade kelemahan yg sama..huhu. selalu tgk review akak bee wat pd blog2 yg len2..da cube ikut, tapi x reti la…heee
    syada recently posted..Maaf ! belog ini sedang dalam pengubahsuaianMy Profile

  2. mmg byk yg boleh dipelari bila bee wat review blog nie…..Thanks krn brkngsi ilmu….

  3. he3…terima kasih bee.alaa byknya kelemahan mmayung ni kan.mesti ada lagi tu kan ….Insyaallah ada masa nnt mamayung cuba perbaiki.Pasal ikan tu mamayung suka tenok dia makan hahaha…..Anyway thanx a lot bee.lov u.

  4. nak pi terjah mamayung pulak la~salam memowning bee, tarikh sal plan tu ti dulu ek, harap2 berjaya…la kali ni,
    mommy recently posted..ANGGUNNYA WANITA BERHIJABMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge