Segmen Puanbee : Review Blog CELOTEH MJ

Hai selamat pagi , kembali bersiaran hehe..lama tak review blog nih , bee tahu ramai yang menuggu kan ..harap besabar yer..bee nih nak menreview mesti ikut mood baik dulu kalau tak nanti bee tertinggal tips2 penting untuk korang , siapa yang rugi tu ?

ehem kali nih kita review blog celoteh mj pula yer..entri MJ yang bee nak share kat korang Cara remove follower yang tak di ingini jom baca tambah ilmu buat sesiapa yang masih tak tahu kan 🙂

Ehee banyak nak tegur ni..erm …tak pe kan MJ , semua yang join segmen bee kena lah terima seadanya hehe….
header maira
mula bab header , header tu cantik , tapi tak sesuai dengan background , kedudukan juga tak sesuai , jarak antara header dengan main page juga tak sesuai , ini menampak kan blog MJ seolah-olah berserabut dan tak profesional …bee cadangkan MJ ubah kedudukan dan saiz heeder tersebut ..

Iklan heartbert tu MJ boleh center kan biar kedudukan sama tengah dengan iklan nuffnang , ianya akan nampak lebih comel dan menarik 🙂

Bee nampak ada tab page , HOME satu je ? MJ boleh tambah page tu lagi , Mj boleh buat kan tab untuk profile MJ contohnya , MJ boleh letakkan gambar perkahwinan MJ dan famili MJ disitu , atau MJ buat tab untuk award , network blog , asalkan mendatang kan kekemasan blog MJ . MJ boleh juga letak kan sitemap yang sangat penting untuk sesebuah blog yer dan di sukai google juga!!

sekarang nih kita nilaikan sidebar MJ pulak , ehehe….sidebar MJ juga nampak serabut sikit , MR ‘N’ MRS ADY ,DAISYPATH FRIENDSHIP TICKERS , boleh di letak kan dalam tab dia tas dekat home tu , MJ buat tajuk about me contohnya ,

BLOG AROUND THE WORLD , tak de faedah pun di letak kan di blog , bukan bee sorang cakap nih ramai lagi , lagi baik buangkan ajer..

Untuk banner contest tu MJ boleh kemaskan lagi dengan membuat scroll banner dan sama kan saiz banner tersebut , ini akan menampak kan blog MJ kemas dan lebih profesional ..

Bee rasa MJ ada tersalah coding yang membuat kan ruang antara entri tu terlebih besar , bee cadangkan MJ plih template lain , entah lah keterlaluan kah bee ? tapi bee nak tengok lepas nih blog MJ kemas dan lebih tersusun ..

alexa mj

Dari gambar alexa di atas bee percaya MJ tak masukkan langsung tag alexa , ehehe percaya atau tak ? alexa juga memainkan peranan untuk menunjukkan prestasi blog kita , lebih sikit kedudukan alexa lebih bagus , ini menunjukkan blog kita ni mempunyai potensi besar ,bagi bee ini adalah cabaran 🙂

speed test

blog MJ tersangat lah berat , melebihi 100kb dan hampir 200 kb dah tu , masa untuk loading pun 2.64 saat kena tunggu , so MJ kena lah berusaha sikit untuk kurang kan time loading , untuk kepuasan pengunjung , time loading blog memainkan peranan untuk pengunjung stay d blog kita , jika nak buka satu page kena tunggu lama-lama tak hairan lah MJ akan kehilangan pengunjung …Mungkin MJ boleh kurang kan Entri dari 6 menjadi 4 sahaja di page depan ..

ok dah siap menreview , bee cadangkan MJ baca dan praktiskan semua tutorial yg bee beri 🙂

1-cara untuk daftar alexa
2-cara masukkan meta tag
alexa

3-jadikan template mesra seo
4-kenali meta tag untuk blog anda
5-cara pasang sitemap di blog
6-cara buat banner dalam scroll dan banner

Untuk centerkan banner hanya tambah code <center> masukkan code iklan /banner /fb /network blog atau apa-apa disini </center>

Please follow and like us:
follow subscribe - Segmen Puanbee : Review Blog CELOTEH MJ0

10 Comments

  • kakyong

    22/04/2011 at 6:28 PM Reply

    wah.. Bee dah giat mereview lagi..

    kakyong setuju dgn Has@cikpuanhady , blog berat tidak semestinya lambat loading.. loading ni bergantung pd kelajuan internet.. tu pasal kakyong tak amik port sgt bab kelajuan ni.. cuma menggalakkan kawan2 blog meringankan blog.. supaya mereka yg guna BB @ line internet yg slow tak perlu tunggu lama.. & kekal setia dgn blog kita… 😉

    btw, header tu memang jauh sgt dr content n3..

    • puanbee

      24/04/2011 at 11:33 AM Reply

      tak tahu nak wat entry bee review lah kak yong haa..at least blog aktif jugak kan..

  • cikpuanhady

    21/04/2011 at 10:29 PM Reply

    memang mantop bee review.. cume tu lah, ada yang kata size kb tu tak semestinya menandakan blog kita lambat loading..huhuh

    Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

    Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

    • puanbee

      22/04/2011 at 9:19 AM Reply

      memang tapi ada kaitan tau has…

      saiz kb besar load time pun banyak , nk kurang kan load time kena gak kurang kan saiz kb , tapi kalau dah memang saiz kb dia besar load time dia sikit ok ler…hee

  • bEe

    21/04/2011 at 6:57 PM Reply

    kak puanbee….
    Mcm mana dgn blog bEe pulak??? Ok tak 😉

    • puanbee

      22/04/2011 at 9:20 AM Reply

      haaa nak jugak kena ler masuk segmen nih dgn wat entry yer bee…sbb akk ikut turm ramai lg tu 🙂

  • cik sakura

    21/04/2011 at 1:58 PM Reply

    blog MJ..cik sakura selalu jgk msuk kt blog MJ..

    • puanbee

      22/04/2011 at 9:20 AM Reply

      iyer..geng lah kan hee..

  • Myra Jay

    21/04/2011 at 11:53 AM Reply

    Ok kak… TQ sesangat 🙂
    Pendapat dan cadangan akak sangat sangat sangatlah dihargai..
    MJ tau blog MJ nie bnyak kekurangan hehee tp xqheti nak buat & ubah..:)
    Ingt nak hire someone untuk buat something wif my blog..:) Akak sudi tak?? hehee

    TQ again, akan cuba diperbaiki segala teguran tu.. MJ sangat hargainya..:)

    • puanbee

      22/04/2011 at 9:21 AM Reply

      boleh je hire akk ..haa sapa tk nk ..kihkihkih

Post a Comment