Science Matters ! Program Berkenaan Fizik Untuk Orang Ramai Di Petrosains Suria KLCC

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tenang .. tahu semua orang masih dalam mood raya , tapi saya hendak war-warkan satu program best yang di lancarkan di Petrosains Suria KLCC ini pada 9 Julai – 9 September 2013 iaitu Science Matters . Nanti dah habis beraya marilah kita membuat lawatan bersama anak-anak ke Pusat Pameran Petrosains KLCC. Program pembelajaran didatangkan dengan fakta fizik yang mudah di fahami serta menyeronokkan dan dapat  di serap oleh anak-anak , sejak dari peringkat sekolah rendah lagi , bukkannya hafalan saintifik yang sukar di fahami.

Science Matters petrosains

‘Physics Thematic Program’ , Petrosains, Suria KLCC , 6 July – 29 September 2013

Pengenalan Petrosains.

Petrosains ditempatkan di dalam bangunan berkembar tertinggi di dunia , PETRONAS Twin Towers, Kuala Lumpur. Tingkat 4 dan 5 bagi kedua-dua Menara 1 dan Menara 2 Menara Berkembar, Petrosains meliputi kawasan pameran sejumlah lebih daripada 7,000 meter persegi. Masuk ke Petrosains adalah melalui Level 4 daripada pusat membeli-belah Suria KLCC. Pusat membeli-belah boleh diakses melalui pelbagai mod pengangkutan awam.

Unik nya pameran Science Matters kali ini membawakan tema yang di yang diilhamkan oleh saintis fizik yang terkenal. Mereka ialah Isaac Newton, Albert Einstein, Marie Curie dan Michael Faraday.

Petrosains_Geotime Diorama

Datanglah membawa anak-anak bagi melihat sendiri dan belajar bagaimana sainstis terkenal bereksperimen di dalam bidan fizik masing-masing. Anak-anak pasti teruja.

Antara jadual aktiviti yang di jalan kan sepanjang waktu program Science Matters  ini di jalan kan.

saintis

science matters petrosains

petrosains program

photo (1)

kanak-kanak tengah buat jumping bean… dan angkat botol menggunakan chop stick.. 1 botol diisikan beras n satu lagi diisikan dengan kacang hijau…  saintis : Isaac Newton

photo (3)

Setiap hotspot anak anda akan di beri pendedahan berkaitan sains . Pengalaman begini dapat menambah ilmu pengetahuan di samping ianya menyeronokkan.

photo (4)

Bayaran :

  1.  Warga emas  56 Tahun ke atas – RM 8 ( Pemengang kad pengenalan Malaysia )  / RM18 ( *Tanpa kad pengenalan Malaysia )
  2.  Dewasa 18  – 55 Tahun   –  RM 15 / RM 25
  3.  Remaja  13 – 17 Tahun – RM 10 / RM 20
  4.  Kanak – Kanak 3 – 12 Tahun – RM 5 / RM 15
  5.  Kanak-kanak 2 Tahun ke bawah – Percuma
  6.  Famili pakej – 2 Dewasa + 2 kanak-kanak – RM 30 / RM 50

Ok .. dah serba sedikit info berkenaan Science Matters ! ianya di buka sekarang .. jom ke sana … oh terbuka juga untuk cikgu sekolah jika ingin membuat lawatan.Ingat ….. Petrosains Suria KLCC ini pada 9 Julai – 9 September 2013.

Untuk booking / pertanyaan tiket :

  • Tel : +603 2331 8181
  • Fax : +603 2331 1212

Comments

  1. Ayu Jamal :

    Irsyad selalu sebut tentang petrosains ni, kawannya selalu bercerita..maybe dalam mood raya ni boleh bawa dia kesana 🙂

  2. Yang syok bawak anak ke sini, sebab Petrosains besar. Bila ada exhibition macam ni sah2 3-4 jam dalam tu.

    Yang tak syok nya depan dia ada Kinokuniya plak. Sah lepas Petrosains kena singgah cari buku. So, dah confirmlah kalau pi Petrosains kena pusing sehari suntuk kat KLCC.

  3. Tempoh hari dapat tiket Sultan of Science di PetroSains pun anak-anak sudah leka dengan aktiviti yang dianjurkan.

  4. Nanti bila ada anak cadang nak bawa anak ke sana

  5. bab bab sains ni memang saya suka

  6. Gd sharing here bee.. kebetulan anak cuti panjang…

  7. menarik sangat, ada live ekperimen dari saintis lagi.

Speak Your Mind

*