Resepi Burger – Sarapan Burger Ramly Eh !!

Salam kali ni saya nak kongsi resepi burger yang senang untuk di buat dan digemari anak-anak juga , salah satu makanan yang berkhasiat ye ..

Resepi burger – Homemade burger

buat burger ramly
Ya ! bukan burger ramly yer..tapi burger Puanbee..Hari nih angin puting beliung datang yer..rajin banyak..bee buat burger sendiri tuh..hihi saja test power masak-memasak nih…..tengok terliur tak?

yang macam bola nih adalah daging perap dengan bahan-bahan yer…..buat bulat-bulat dulu senang nak target besar mana daging burger tu nanti..

then baru leperkan dan goreng atas kuali , letak minyak sikit sudah!!! nak bakar pun boleh ..tapi bee malas hik2

Candid budak-budak nih makan…kakak siap ambil bekal nyer tuh masukkan sebiji burger…amboii!! ayah lagi best ..tanya dia “abg nak burger ?” dia jawab..” erm tak nak lah..sayang buat entah apa rasanya.. ” sekali ayah test jugak sebijik terus tambah lagi sebijik..haaa ayah… ayah……

Uit baby pun makan mula-mula je makan sopan begini…pastuh jangan harap lah..roti tuh kemana, daging tu ke mana..

eh nak resepi tak ? taip jer lah kot2 ada yang nak nanti kan..

bahan A : Roti
Salad
Timun
Bawang
Keju (kalau suka)
Sos pun ikut suka.

bahan B : Daging hancur
Bawang dicincang (lagi elok guna bawang kecik merah )
Bawang putih
Sedikit Lada sulah
Telur
Garam
(Gaulkan semua bahan B dan perap)

tak nk perap pun tak per..dah tu tau lah kan , bulat2 kan…leper2 kan dan goreng …then hias ikot sesuka hati korang..anak2 bee nih makan sayur ikut mood sebab tu bee letak banyak-banyak dalam burger tu..hihihi sebab nak makan burger terpaksa juga makan sayur! …laalaalaa dah habis!!

Comments

  1. Nak cuba la resepi ni. sebelum terlupa, saya copy masuk blog ya. http://www.ceriterakami.blogspot.com
    Ida Shaklee recently posted..Macam mana nak kurus?My Profile

  2. ain nk buat! thanks share resepi.. ;))
    cik ain recently posted..iftar dgn bukak pose same je kan?My Profile

  3. Wahh…ley wat ni bee:D
    senang nampak
    juanita recently posted..Nuffnang Premiere Screening – Apollo 18My Profile

  4. @: kat tempat bee memang segalanya cukup..kat tganu ni apa yg ada..nak kisar daging pun diaorang x ada alat..kalau nak buat ni,nampaknya kena balik buat sdiri la..blender je la daging tu nampak gayanya..
    mrs.sabri recently posted..PUANBEECOM VS ABG TERORBLOGSPOTCOMMy Profile

  5. @: oooo..agaknya kalau nak buat stik pun boleh gak ni..bagi dia lagi leper.. :)
    mrs.sabri recently posted..ALONG DAN BAHASA STANDARDMy Profile

  6. bestnya burger…budak2 ni kalau mkn burger…makan dagingnye aje..roti terpaksa la ummi makan..huhuuh

  7. uiiikkk, SEDAP jugak yer.. Boleh try & test utk hubby n anak…. hehe
    bEe recently posted..Percaya Pada Diri Sendiri Anda Mampu Melakukannya!My Profile

    • boleh ajer..haaa…bee lupa cakap dah lama bee buat nih saja bee keluarkan balik post ni tuk org yang tk pernah tengok lagi..

  8. Ummi Hanie :

    rajin ngko bee…den masak2 ni utk hasben dgn ank lepas mkn jer..diri sndiri xselera ..huhukkss

    • ha kenapa tk selero tu hanis ? bantai je nis mai mood nak masak bee hantam masak ajer kalau malas ayam masak kicap je lah hee….eh tapi burger nih dan post nih lama punya bukan hr nih bee update tadi ..

  9. amboi rajinnya buat sarapan..mintak sikit..hehe..senang tak nak buat ni?
    mrs.sabri recently posted..BELI BARANG-BARANG MURAH JEMy Profile

  10. ini mmg dah dtg mood msk ni….rajin pula bagi resepi.resepi ni mmg patut buat,terutama utk anak ct,kalau beli kat luar mahal,byangkan anak je dah 6 campur ibu ayahnya lagi.kalau harga sebijik rm2.50…kira2 berapa tu….
    ct N honey recently posted..Dapat kunjungan dan komen yang tak disangka-sangkaTerharunyaMy Profile

  11. senang juga resipi nih :)
    tq beeeee….hehe..
    Lorna recently posted..Tahniah Afiq – all d best 4 ur career k!My Profile

  12. DTG SINI CARI BURGER KENA CURIK..OOO PATUTLAH TAKDER DLM ICEBOX RUPANYA CIK BEE YANG CURIK HUHU…EEHEHE…BAG SEBIJIK! SEDAP TUH…
    mummy recently posted..Melayu Mat SallehMy Profile

  13. sedapnya..dh la tgh lapaq nie..tak penah buat sndri..slalu daging bege tu beli ja..
    puan kutu recently posted..Wanita Hari Ini – Nani RostamMy Profile

    • tak suka beli sgt daging burger tu sbb ada kulit dn lemak , depa kisar sekali hehee.bee suka buat ..lagi pun ramai talk larat nk beli

  14. sedapnya..nak cikit..
    cik sakura recently posted..-pergi-My Profile

  15. Bee..ellen cadang nak diet tapi sekali nampak burger sedap ni….
    ellen recently posted..Gempa bumi 67 skala Ritcher di Selatan Jawa – IndonesiaMy Profile

    • bee diet gal ellen tapi makan jugak haa…lagi pun nak diet tambah sayur byk2…burger buat isi daging tu tk campur kulit sesuai tuk yg berdiet

  16. penat hilang bila tgk anak2 brselera makan hasil airtangan kitakan….

  17. @: cik tom xtukar lg akak..tp mmg plan tukar arini sbb br je msg pg td kat netkl suh diorg setelkan psl trasfer entry n komen..td tgk kt live chat offline…lmbt skit kot tggu diorg….smbl2 tue ciktom try cr theme xde berkenan…sementara pakai theme biase2 kot sbb xreti…zero je terjah guna wp ni…hahaha…akak bee belajar guna wp dr mana?hebat la akak ni..mcm2 da ade kat blog…xtau la ciktom mampu x+busy lg..hee ;))
    cik tom recently posted..Blog Under ConstructionMy Profile

    • hee akk tk belajar kat siapa2 tak tahu tu tanya je kat kawan2 sikit2 , erm tranfer sendiri pun boleh lagi cepat cik tom , betui lah memula guna theme biasa2 je pastu dah pandai sikit tukar ler.heee boleh punya cik tom lagi hebat dr akk ..akk pun bz tapi buat juga minat nyer fasal…

    • opss lupe guru akk paling banyak google..

  18. wah nmpk sedap je ni akak…order satu…
    cntk jg theme yg akak pilih ni…
    ciktom pening la xtau nk guna theme yg mcm mana sbb xreti la bab2 wp ni..huk3..
    cik tom recently posted..Blog Under ConstructionMy Profile

    • ciktom dah tukar ke WP yer ? sat akk tengok ….theme WP nih kena ambik masa cari sampai jumpa yang berkenan memang susah , kanag dah berkenan ada tak kena crash ler..404 ler tk leh letak ads ler mcm2 tapi usaha tangga kejayaan heee …

  19. @zianazone @ appleijonanti r nih aku buat cincai jer..hiksss

  20. zianazone @ appleijo :

    wahhhhh dap nya beger…aku nak beger itu uwaaaa…buat beger maka tak ajak aku..cehhh tak patot btol tau :P

    nak majuk 1 tahun arr gini hahahaha

  21. @sw33tdarlingtui tuh darling..hihi

  22. @Gayahspearsgayah try lah..hihi sonag jer tuh bahan pun simple

  23. sw33tdarling :

    org laki2 suka menjatuhkan semangat kaum isteri yg sedang cuba mengetes kemahiran memasak… kan
    Jom Join GA PILIH THEME BLOG

  24. ..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. :

    sedapnyer tgk budak² mkn burger. kina nak jugakkkk!!

  25. Gayahspears :

    Salam akak Bee..
    wah.. tgk anak2 akak mkn, macam sedap je.. Gayah nk try la buat buger camni..huhu

    ehem2..lawa blog akak.. loading makin kurng, dulu berat sbb byk widget kot…

  26. @kakchik@ellatry lah..memang tujuan nk suruh try pun hee tp sukatan tu pandai2 tau ! bee main hantam tabur jer..

  27. @nUmara…kih kesian ank mak nih..aloo mai makan kat rumah mai..sebulan rm100 jer..wakakaaa..masak lah numara

  28. kakchik@ella :

    Fullamak Puan Bee .. daging burger buat sendiri? fantastik lah. mohon izin utk try test resepi ni ye. hihi ..

  29. nUmara... :

    hix hix.. kesian sungguh kat ank ini…
    smlm mkn aym BBQ with mushroum sauce, kat ujung drumstick tu nmpk mcm pin lalat je, tp org kedai tu ckp itu bwg puteh… what the lie la kan? tetiber je ade bwg putih kat ujung tu.. pdhl xde kne ngene pon… sib baek xsakit perut…
    kesian kan ank mak jaoh ni..? :p hihi

  30. @J.M.Ryup..mesti berkhasiat punyer..tak masuk perasa tiruan dan daging tuh kisar betui2 daging..

  31. @sarah-najwankak nak pos jugak yer…akk seru jer 2 – 3 kali..suruh mood tuh balik..nakai dia!

  32. beger buat sndr ek. mst lg berkhasiat..

  33. sarah-najwan :

    pos la sket mood bee yg rajin tu kat akak ni..

    mood masak akak ke lautan pasifik bee…

  34. @Izan Ishakbuat jer kak senang jer tu!

  35. @Gadis Kampungapa lagi ? g cari sapan cepat, masuk angin nanti

  36. @nUmara…kesian kesian kat ank aku nih..wekss..

  37. Izan Ishak :

    alahai bee….mengidam terus nak makan homemade bege nih. boleh makan banyak2 kan~

  38. Gadis Kampung :

    dah la tak bfast lagi..tgk burger puan bee terliur la…

  39. nUmara... :

    hurm!!! sedapnye buuuuurrrrrgerrrr…
    laen kali sile post bagi saye sikit ye… ank kelaparan nih… xcukup mkn.. pipi pon da cengkung… (+_+)

  40. @Hajarhaa sekali sekala try buat sendiri, yg beli tuh tk bagus sebab daging tuh campur lemak dan kulit..

  41. @Adinda Amy Senseicuba lah..senang jer..hihi barang2 pun simple je kan..

  42. sedapnya..tak pernah msk burger kat rumah..selalu beli je..boleh try resepi ni..

  43. Adinda Amy Sensei :

    salam puan bee..

    waahh..nampak cam menarik daging burger tuu…saya suka gak makan burger ni..

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge