Review Samsung Galaxy tab 2 7.0 oleh seorang pengguna instagram tegar

Review Samsung Galaxy tab 2 7.0 oleh seorang pengguna instagram tegar

Pengumuman , pengumuman saya ada gadget baru.. ececeh menayang haha .. bukan lah apa saja nak berkongsi perasaan selepas membeli dan menggunakan samsung galaxy tab 2 7.0 . Perasaan … best kah ?  selepas membeli dan menggunakan hampir sebulan saya dapati ada pelbagai sebab yang membuatkan saya tak suka gunakan tab samsung galaxy 2 ini. Erkhhh!

review samsung galaxy tab 2 7.0

Sebelum ini saya gunakan iPhone4s , dan ya … saya berpuas hati .. semua fungsi senang di gunakan dan gambar nya sangat cantik , mudah untuk di kongsi di instagram. Tak pernah sekali pun iPhone4s itu “hang” ketika hendak menggunakan kamera nya . Serius puas hati bangat.

Selepas saya beli tab samsung ni  , konon-konon memudahkan saya guna kerana iPhone4s kecik sikit dan tab besar sikit. Malang sungguh .. kamera nya selalu “hang” . Saya bawa ke kedai dan taukey kedai menyatakan kamera nya “hang” sebab saya guna instagram. Itu normal katanya … saya macam .. ” eh .. apakah ? boleh ke gitu ?  ” dan saya terpaksa redho .. jangan macam-macam , kang kena babap dengan somi i kang .. haha.

Tetapi bila dah biasa guna , bila tab ini “hang” anda cuma perlu “restart” dan tab akan okay semula. Tapi tu lah melambat kan kerja dan renyah sikit. Leceh….

new gadget samsung galaxy tab 2 7.0

Lepas tu .. kamera nya tak ada fungi auto fokos .. waaaaa .. sakit jiwa den .. asal nak ambik gambar jek kena ejas dulu nak fungsi apa .. ok salah saya tak selidik betul-betul sebelum beli.

Disebabkan tab ni besar sangat , kadang-kadang malas nak jawab panggilan hangit dengan tab ni , sebab itu lah gigihkan diri pergi low yat dan repair handphone N79 tu. Senang keje la .. dan untuk tab pakai simpack 1 malaysia , kemain murah dan puas hati. Nanti la kalau rajin kita cerita lain.

apa kata pengguna samsung galaxy tab 2 7.0

Selain dari kamera contohnya bateri tahan lama , puas hati beza iPhone4s tak tahan dan cepat panas. Sound kuat .. dan senang la nak online di mana-mana , update blog senang juga tetapi applikasi wordpress yang terdapat di samsung tak sama dengan iPhone4s jadi macam susah saya nak sesuaikan diri untuk gunakanya .. Hampir 20 kali cuba buat live update yang berjaya baru dua kali. Satu entri mini forum #sbb2013 dan yang lama di lupa jangan. Sampai ada yang pm di facebook tanya , kejap nampak entri tu , kejap hilang .. apa tidaknya dah tak jadi live update kita delete la ..

Dan …. satu kelebihan samsung galaxy tab 2 7.0 ini adalah senang nak buat video siap ada editor untuk video , nanti saya rajin saya cuba edit dan upload video dengan menggunakan samsung galaxy tab ini ketika saya shopping di GM . Dan selain dari kekecewaan di atas , tak ada apa yang tak best .. senang nak skype , senang nak video call dan senang nak masukkan lagu-lagu jiwang. Kalau orang yang tak gila bergambar macam saya . Samsung galaxy tab ni ok jek ..

Agak – agak jadi cam ne ? layan …  Banyak cerita tertunggak sebab laptop rosak kan ? meh kita maraton update .. Huuu ~ Eh dah baca ke senarai pembaziran dalam hidup ?  Lepas ni tak nak bazir masa dah .. Yo lah tu …

Update 4/2/2013 pada 8:02PM : Setelah sebulan menggunakan nya , kini saya hantar semula ke kilang untuk claim waranty , cip tempat letak simkad tak dapat baca sim kad .. waaaa~ dush dush .. kesepian sebab tak boleh gosip dengan AJK Kiah Propa..

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

56 Comments

  1. salam kak.. tab sye tu mse sye nk tgk gambar tibe2 je tab tu jem…
    sye x thu ape mslh tab tu… akk blh terangkan x? sye cemas ni..

    1. Author

      masaalah akk tak tau memang suka hang , kalau nak senang tekan lama di button on/off tu nanti telefon akan terpadam …

  2. salam kak.. tab sye tu masa sye nk tgk2 gmbr tibe2 je die jem..
    sye xthu ape maslh tab tu kak? akk blh trgkan x? sye cemas ni… 🙁

  3. Salam..nak tanya eh kenapa pakai tab ni tak boleh upload video dalam instagram? Boleh view je..tak boleh record. dah update sume da..aiyooo

    1. Author

      wasalam , sama la kita .. tensi jd cam ni ..

      jawapan : tak tahu mungkin video di insta belum sesuai utk tab .

  4. Klu tmpt letak simcard tu rosak..klu repair data2 dlm tu akan hilang x.


  5. salam ,saya pun guna tab 7.0 nie jugak ..kalau kamera hang tu memang sebab kita guna instagram ker ? tapi tab saya nie bkn setakat hang camera jer ..segala galanya hang .lepas tu kena tunggu sampai bateri habis ,charge balik .baru dapat on …bengang sangat . tab puanbee ad prob mcm nie tak ?

    1. Author

      dulu sbb instagram , lepas tu dah jarang guna instagram ok dah .. kadang2 tengah main game , tab tu hang .., tkde cara selain minta sapa2 call baru ok balik ..

      saya perasan tab ni tak boleh terlalu lasak penggunaan nya .. app kena kurangkan .. itu je cara nak kurangkan hang tu ..

    2. Bila hang..off kan samsung tab..dan on balik…kan mudah…

  6. Nk tnya la…galaxy tab 2 7.0 yg Puan bee guna skg ni support tak dgn insta place, weather semua tu. Nk beralih arah pd tab 7.0 , sbb sush sgt bwk tab 10.1 ni.huhuu

  7. Salam..
    Saya pengguna tab2 10.1.br je semgu guna.
    Nak tanya , bkkt application mcm fb, twttr , email dkt galaxy tab ni x boleh nk logout ke..
    Aduyaii..

    1. Author

      Facebook ada logout , twitter dan lain2 memang tk pernah logout .. memang cr tk jumpa2 , pastu instagram dia langsung tk boleh sentuh bahagian setting

      1. salam ,kalau twitter kena remove account ..pergi dekat setting .pilih profile kita ,baru remove account .tp,leceh ..so,klu tab sendiri tak payah log out terus senang ..

  8. saya masih setia dengan Samsung Galaxy Note. gambar pun boleh tahan. kalau nak update blog saya lebih suka guna notebook atau laptop.

    * bukan pengguna instagram tegar 🙂

  9. wahhh ! Gadget yang menarik sekali.. Aiman pun pengguna tegar instagram. yeah . Kite same puanbee.

  10. Salam puan bee..

    Sy pun pguna smsung tab ni. Dh guna dalam 5bulan. Skang pn dh update ICS tu.. Buat masa ni ok sngat. Jarang2 la kne hang tu.. Memg mula2 cm kekok sikit. Tp lama2 ok dah.hehe..

    Cmana tab puan bee dah boleh guna?

  11. suka main diner dash…saje komen byk2 kali..sbb dh lama tk komen kat sini…hik3

    1. Author

      hah diner dash yek , nanti try cari ..sy kurang main game , install game anak2 , cinderella la , fesyen katun la , kitty la … abc .. gitu jek

      tkpe komen byk mana pun hehee

  12. tp app kak sya lebih suka samsung dari apple….hehehe…kalau game apple best…hik3

    1. Author

      game apple ni lancar sikit , cuma aplle kocik je la .. ipad mini nampak menarik ..ermm berangan sudeh

  13. camtu eh…kak sya skrg ni pun jrg online guna laptop or pc…update blog biasa guna ipod/s3 je…

    dulu pun minat nk dptkan tab…tp cam besar la pula…last2 beli s3 je…ok le tu…. ^_^

    1. Author

      boleh la kalau duk luar update blog , kalau kat rumah rasa mcm tk lengkap nak update blog guna tab kan ..

  14. Belum pernah menggunakan samsung galaxy tab pula.
    Hanphone istri samsung hanya saja masik keluaran yang lama. Kalau dada rejeki sepertinya berminat pula ingin membeli galaxy tab ini

    1. Author

      insyallah boleh belikan satu buat isteri sebagai hadiah kan .. 🙂

  15. Memang Best Guna Barangan Samsung Puan Bee, Azie guna Note II Memang best gambar cantik. Wan guna sekrang tak mau pulang2 heheh. Puan Bee guna Tab tu lelama sikit lama2 mesti best tau.

  16. Berbanding dengan iPad Mini, kelebihan Samsung Galaxy Tab 2 saiz 7.0 inci ni salah satunya adalah pada fluidity dan grafik sebab ada TouchWiz dan Super AMOLED. Terus terang saya lebih suka guna Galaxy Tab 2 saiz 7 inci 16GB dari guna iPad Mini 16GB. Cara nak elak crash, jangan aktifkan lebih dari 3 apps serentak dalam satu masa.

    Mana-mana apps yang kita tak pakai, boleh ‘kill’ dulu melalui fungsi Task Manager. Jika tidak, ia akan memakan RAM kemudian mengakibatkan tablet selalu crash setiap kali pakai. Sebenarnya bukan masalah sistem tapi sebaliknya dari perangai kita yang tidak matikan app yang tidak diguanakan. Alamak. Panjang pulak komen. Oh!

    1. Author

      eh ye ke ? saya tengok paparan ipad mini lebih cantik dr paparan skrin samsung tab 7 inci ni , yap skrg saya selalu clear RAM itu , tk biasa dgn samsung sbb iphone sebelum tu tk perlukan semua tu ..

      terima kasih atas info ye ..tkpe komen begini 🙂

  17. Saya tak suka sgt tab sebab dulu masa test hang…
    kalau update blog pakai iphone, selalunya saya guna apps…
    Blogpress.. memang terbaik..

    1. Author

      iphone kalau update ok , cuma kcil button nya smpai selalu typo haha

  18. Kalau bagi yang ada pengalaman mengunakan produk Apple sudah boleh buat perbezaan.

  19. gadget impian cheq dlm contest gadget impian denaihati 2 thn lalu ni…tp bila pi survey terus x berminat….hihihi…berkenan gadget yg kecik je…dpt la sony xperia dot dot dot… jadi la… ;0

    1. Author

      dot dot dot .. haa besar zie , tp puas hati .. sbb tab ni bukan utk call sgt utk internet saja ,,

  20. PM kadang2 mengunakan Tab juga, tapi model lama, model 1st, ok jer…takdelak masalah hang2…

    1. Author

      adik sy gunakan model itu juga , takde masaalah hang juga …

    1. Author

      memang kena pakai , sbb mcm susah nak angkat besar2 letak di telinga , tp memang jarang ada call sbb no baru 🙂

  21. Lama tak tinggalkan komen kat blog Puanbee haha. Saya guna Samsung Galaxy Tab 2 7.0 juga sebelum ini. Memang macam tu lah kekdahnya guna tablet samsung ini kot. Memang kerap ‘hang’ dan kene restart selalu. Sabar je lah

    1. Author

      kena restart dan clear RAM selalu .. sabar je lah ye .. bukan murah nak beli pun haa ..

      ok pergi mana lama tk nampak ? ke merajuk sbb sy tk balas komen ?

  22. ye ke hang??
    saya guna tab 7.7..dah pakai 5 bulan tak pernah “hang” pun.
    guna instagram pun ok je.

    cuma update blog dengan tab tu je jarang2 saya buat..
    setakat ni ok..mungkin sebab saya bukan pengguna wp ..heheh

    masa mula2 pakai tab ni kelakar sangt sebab saya tak pandai jawab call..hahaha..dah lama2 baru tau,.hehe..
    suami pelik apasal dia call saya tak pernash jawab..hhahha..lawak pulak kalau ingt.

    1. Author

      maybe sbb diana guna 7.7 saya guna 7.0 huuu … sama gak la pelik sikit butang nak jawab telefon tu , slide2 tk boleh jawab lagi ahaks..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *