Mar
2012

Resepi pisang bakar caramel coklat

Kali ni saya hidangkan resepi pisang pula. Pisang boleh di buat pelbagai masakkan ataupun boleh makan mentah-mentah jek sedap juga. Untuk sesiapa yang nak tambah berat badan tu eloklah makan pisang setiap hari , untuk sesiapa yang nak turunkan berat badan tidak sesuai sangat lah. Pisang bakar caramel coklat , tak cadang pun nak buat.

Lama dah pun buat pisang bakar ni , ingat tak dulu semasa saya tulis kisah mengidam cempedak goreng. Sama le time tu saya buat pisang bakar ni , tak sempat update dalam blog pula.

pisang bakar caramel coklat

Saya tidak pasti pisang apa yg saya gunakan , rasanya “pisang awak” , oleh kerana saya tak beli , kawan yang beri pisang ni so saya tak tahu jenis apa , cumanya .. pilihlah pisang yang lembut dan masam-masam sikit , juga tidak berbiji untuk mebuat pisang bakar caramel ni.

Resepi Pisang caramel salut coklat.

  • Ambil beberapa biji pisang cukup untuk famili korang , di belah dua.
  • Gaulkan dengan madu dan sedikit gula.
  • Bakar di atas kuali tidak melekat (non stick pan) sehingga nampak pisang itu berwarna ke emas-emasan.

Dah siap boleh lah angkat dan siramkan coklat panas di atas nya. Hiaslah jika suka dengan coklat rise tu. Dan boleh di jamu ketika panas , sedapnya .. saya pula teringin semasa menulis post ni , adoiyaiiii…

Selamat menjamu selera :)

Search

33 thoughts on “Resepi pisang bakar caramel coklat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge