Resepi pisang bakar caramel coklat

Kali ni saya hidangkan resepi pisang pula. Pisang boleh di buat pelbagai masakkan ataupun boleh makan mentah-mentah jek sedap juga. Untuk sesiapa yang nak tambah berat badan tu eloklah makan pisang setiap hari , untuk sesiapa yang nak turunkan berat badan tidak sesuai sangat lah. Pisang bakar caramel coklat , tak cadang pun nak buat.

Lama dah pun buat pisang bakar ni , ingat tak dulu semasa saya tulis kisah mengidam cempedak goreng. Sama le time tu saya buat pisang bakar ni , tak sempat update dalam blog pula.

pisang bakar caramel coklat

Saya tidak pasti pisang apa yg saya gunakan , rasanya “pisang awak” , oleh kerana saya tak beli , kawan yang beri pisang ni so saya tak tahu jenis apa , cumanya .. pilihlah pisang yang lembut dan masam-masam sikit , juga tidak berbiji untuk mebuat pisang bakar caramel ni.

Resepi Pisang caramel salut coklat.

  • Ambil beberapa biji pisang cukup untuk famili korang , di belah dua.
  • Gaulkan dengan madu dan sedikit gula.
  • Bakar di atas kuali tidak melekat (non stick pan) sehingga nampak pisang itu berwarna ke emas-emasan.

Dah siap boleh lah angkat dan siramkan coklat panas di atas nya. Hiaslah jika suka dengan coklat rise tu. Dan boleh di jamu ketika panas , sedapnya .. saya pula teringin semasa menulis post ni , adoiyaiiii…

Selamat menjamu selera :)

About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. saya suka pisang

  2. first time tahu resepi ini, menarik untuk dicuba

  3. puanbee nanti kena bukukan resepi tu lah..hehe..bnyak yg menarik…habis la cikgu..smakin mmbuncit la kang.. :-)

  4. alamak..boleh buat gini ker?..hehe..tak pernah fikir pun…huhu

  5. Macam terbaik je pisang ni kak… Terus lapar…

  6. Pisang ini kurang sesuai yang mempunyai masalah diabetis.

  7. xpernah try…. 😉

  8. sedapnye…pos laju kat sni sket blh?…hik3

  9. Kecur airliur tengok pisang caramel ni bee, simple tapi sedap kan.

  10. wah..mewah dengan kemanisan bila pisang dibuat begitu..kreatif juga ye..bukan budak2 je suka ni..bapak budak pun suka ni…

  11. emm..tak pernah rasa yang jenis macam ni.
    sedap kerr??

  12. wow! hebatnya theme ni..ringan betul loading.. :)

  13. nampak sodapppppppppppp

  14. fuhh nampak menyelerakan..(sambil tengah makan cokodok pisang)nyum3

  15. pisang saya suka buat cenkodok….favourite tu

  16. wah resepi baru dari puanbee, good

  17. hohoho… lama sudah tak makan pisang goreng..
    Mau makan tapi mr. hubby plak tgh pantang.. pendam
    kan sajalah.. sob sob.. enjoy

  18. Salam,

    cuba tambah nutella, perghhhhhh tak pandang anak2 nanti kang hahahhaaa, diet bee 😀

  19. sedap tapi high kolestrol hehehe…

  20. tgl letak ais krim jer..dh jdik banana split lak..

  21. ooo sennag je nak buat ek.. lenkali leh try :-)

Speak Your Mind

*