Resepi pisang bakar caramel coklat

Kali ni saya hidangkan resepi pisang pula. Pisang boleh di buat pelbagai masakkan ataupun boleh makan mentah-mentah jek sedap juga. Untuk sesiapa yang nak tambah berat badan tu eloklah makan pisang setiap hari , untuk sesiapa yang nak turunkan berat badan tidak sesuai sangat lah. Pisang bakar caramel coklat , tak cadang pun nak buat.

Lama dah pun buat pisang bakar ni , ingat tak dulu semasa saya tulis kisah mengidam cempedak goreng. Sama le time tu saya buat pisang bakar ni , tak sempat update dalam blog pula.

pisang bakar caramel coklat

Saya tidak pasti pisang apa yg saya gunakan , rasanya “pisang awak” , oleh kerana saya tak beli , kawan yang beri pisang ni so saya tak tahu jenis apa , cumanya .. pilihlah pisang yang lembut dan masam-masam sikit , juga tidak berbiji untuk mebuat pisang bakar caramel ni.

Resepi Pisang caramel salut coklat.

  • Ambil beberapa biji pisang cukup untuk famili korang , di belah dua.
  • Gaulkan dengan madu dan sedikit gula.
  • Bakar di atas kuali tidak melekat (non stick pan) sehingga nampak pisang itu berwarna ke emas-emasan.

Dah siap boleh lah angkat dan siramkan coklat panas di atas nya. Hiaslah jika suka dengan coklat rise tu. Dan boleh di jamu ketika panas , sedapnya .. saya pula teringin semasa menulis post ni , adoiyaiiii…

Selamat menjamu selera πŸ™‚

33 Comments

  1. eiela 27 March 2012 Reply
  2. kimmie 26 March 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 27 March 2012 Reply
  3. dzuandiey 26 March 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 27 March 2012 Reply
  4. dzuandiey 26 March 2012 Reply
  5. Hazmin Hamudin 26 March 2012 Reply
  6. akubiomed 26 March 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 27 March 2012 Reply
  7. Ummi Hanie 26 March 2012 Reply
  8. syamila 26 March 2012 Reply
  9. Ummiross 25 March 2012 Reply
  10. ummiarissa 25 March 2012 Reply
  11. ohcikgu 25 March 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 March 2012 Reply
  12. mrs.yie 25 March 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 25 March 2012 Reply
      • mrs.yie 25 March 2012 Reply
        • puanbee 26 March 2012 Reply
  13. ayu jamal 25 March 2012 Reply
  14. maya mustwany 25 March 2012 Reply
  15. azura 25 March 2012 Reply
  16. Juan 25 March 2012 Reply
    • dzuandiey 26 March 2012 Reply
  17. nurmisnan 25 March 2012 Reply
  18. yanmie 25 March 2012 Reply
    • dzuandiey 26 March 2012 Reply
  19. azmanisma 25 March 2012 Reply
  20. Jebeng Otaiβ„’ 25 March 2012 Reply
  21. IntaNBerliaN 25 March 2012 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.