Resepi pisang bakar caramel coklat

Kali ni saya hidangkan resepi pisang pula. Pisang boleh di buat pelbagai masakkan ataupun boleh makan mentah-mentah jek sedap juga. Untuk sesiapa yang nak tambah berat badan tu eloklah makan pisang setiap hari , untuk sesiapa yang nak turunkan berat badan tidak sesuai sangat lah. Pisang bakar caramel coklat , tak cadang pun nak buat.

Lama dah pun buat pisang bakar ni , ingat tak dulu semasa saya tulis kisah mengidam cempedak goreng. Sama le time tu saya buat pisang bakar ni , tak sempat update dalam blog pula.

pisang bakar caramel coklat

Saya tidak pasti pisang apa yg saya gunakan , rasanya “pisang awak” , oleh kerana saya tak beli , kawan yang beri pisang ni so saya tak tahu jenis apa , cumanya .. pilihlah pisang yang lembut dan masam-masam sikit , juga tidak berbiji untuk mebuat pisang bakar caramel ni.

Resepi Pisang caramel salut coklat.

  • Ambil beberapa biji pisang cukup untuk famili korang , di belah dua.
  • Gaulkan dengan madu dan sedikit gula.
  • Bakar di atas kuali tidak melekat (non stick pan) sehingga nampak pisang itu berwarna ke emas-emasan.

Dah siap boleh lah angkat dan siramkan coklat panas di atas nya. Hiaslah jika suka dengan coklat rise tu. Dan boleh di jamu ketika panas , sedapnya .. saya pula teringin semasa menulis post ni , adoiyaiiii…

Selamat menjamu selera :)

Search

Comments

  1. saya suka pisang

  2. first time tahu resepi ini, menarik untuk dicuba
    kimmie recently posted..Lelaki Kacak mesti cuba aktiviti Water RaftingMy Profile

  3. puanbee nanti kena bukukan resepi tu lah..hehe..bnyak yg menarik…habis la cikgu..smakin mmbuncit la kang.. :-)
    dzuandiey recently posted..teknik rebonding rambut terbaikMy Profile

  4. alamak..boleh buat gini ker?..hehe..tak pernah fikir pun…huhu

  5. Macam terbaik je pisang ni kak… Terus lapar…
    Hazmin Hamudin recently posted..Selamat Sampai Di Ridel Hotel Kota BharuMy Profile

  6. Pisang ini kurang sesuai yang mempunyai masalah diabetis.

  7. xpernah try…. ;)
    Ummi Hanie recently posted..Tips hilangkan kahak bayiMy Profile

  8. sedapnye…pos laju kat sni sket blh?…hik3

  9. Kecur airliur tengok pisang caramel ni bee, simple tapi sedap kan.
    Ummiross recently posted..NAK BATIK SARONG SARAWAK?JOM TEKA…My Profile

  10. wah..mewah dengan kemanisan bila pisang dibuat begitu..kreatif juga ye..bukan budak2 je suka ni..bapak budak pun suka ni…

  11. emm..tak pernah rasa yang jenis macam ni.
    sedap kerr??
    ohcikgu recently posted..Super Spontan – Daphne Iking turut serta dalam rancangan baru Astro – 30 Mac 2012My Profile

  12. wow! hebatnya theme ni..ringan betul loading.. :)
    mrs.yie recently posted..5 BLOGGER KACAK DAN 5 BLOGGER CANTIK GENG BLOGGER SENGALMy Profile

  13. nampak sodapppppppppppp
    ayu jamal recently posted..Ayu Jamal TeamMy Profile

  14. fuhh nampak menyelerakan..(sambil tengah makan cokodok pisang)nyum3
    maya mustwany recently posted..HARGAI SEBELUM TERLAMBAT..My Profile

  15. pisang saya suka buat cenkodok….favourite tu
    azura recently posted..Erti Lirik Lagu Bawa Aku PergiMy Profile

  16. wah resepi baru dari puanbee, good
    Juan recently posted..Kentucky Fried Chicken Spicy MalaysiaMy Profile

  17. hohoho… lama sudah tak makan pisang goreng..
    Mau makan tapi mr. hubby plak tgh pantang.. pendam
    kan sajalah.. sob sob.. enjoy
    nurmisnan recently posted..True loveMy Profile

  18. Salam,

    cuba tambah nutella, perghhhhhh tak pandang anak2 nanti kang hahahhaaa, diet bee :D
    yanmie recently posted..Showcase Formula 1 Petronas Malaysia Grand Prix 2012 Di KLCCMy Profile

  19. sedap tapi high kolestrol hehehe…
    azmanisma recently posted..Gadis Hilang Cabaran Ibu BapaMy Profile

  20. tgl letak ais krim jer..dh jdik banana split lak..

  21. ooo sennag je nak buat ek.. lenkali leh try :-)
    IntaNBerliaN recently posted..Senarai nama peserta IntaNBerliaN’s First Giveaway yang saya dah pos hadiah untuk hari ini pulak.. (",)My Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

Hakcipta Terpelihara · PuanBee.com · Diselia dan diselenggara oleh AI MEDIA NETWORK
%d bloggers like this: