Resepi pisang bakar caramel coklat

Kali ni saya hidangkan resepi pisang pula. Pisang boleh di buat pelbagai masakkan ataupun boleh makan mentah-mentah jek sedap juga. Untuk sesiapa yang nak tambah berat badan tu eloklah makan pisang setiap hari , untuk sesiapa yang nak turunkan berat badan tidak sesuai sangat lah. Pisang bakar caramel coklat , tak cadang pun nak buat.

Lama dah pun buat pisang bakar ni , ingat tak dulu semasa saya tulis kisah mengidam cempedak goreng. Sama le time tu saya buat pisang bakar ni , tak sempat update dalam blog pula.

pisang bakar caramel coklat

Saya tidak pasti pisang apa yg saya gunakan , rasanya “pisang awak” , oleh kerana saya tak beli , kawan yang beri pisang ni so saya tak tahu jenis apa , cumanya .. pilihlah pisang yang lembut dan masam-masam sikit , juga tidak berbiji untuk mebuat pisang bakar caramel ni.

Resepi Pisang caramel salut coklat.

  • Ambil beberapa biji pisang cukup untuk famili korang , di belah dua.
  • Gaulkan dengan madu dan sedikit gula.
  • Bakar di atas kuali tidak melekat (non stick pan) sehingga nampak pisang itu berwarna ke emas-emasan.

Dah siap boleh lah angkat dan siramkan coklat panas di atas nya. Hiaslah jika suka dengan coklat rise tu. Dan boleh di jamu ketika panas , sedapnya .. saya pula teringin semasa menulis post ni , adoiyaiiii…

Selamat menjamu selera πŸ™‚

Please follow and like us:
200

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

33 Comments:

  1. first time tahu resepi ini, menarik untuk dicuba

  2. puanbee nanti kena bukukan resepi tu lah..hehe..bnyak yg menarik…habis la cikgu..smakin mmbuncit la kang.. πŸ™‚

  3. alamak..boleh buat gini ker?..hehe..tak pernah fikir pun…huhu

  4. Macam terbaik je pisang ni kak… Terus lapar…

  5. Pisang ini kurang sesuai yang mempunyai masalah diabetis.

  6. xpernah try…. πŸ˜‰

  7. sedapnye…pos laju kat sni sket blh?…hik3

  8. Kecur airliur tengok pisang caramel ni bee, simple tapi sedap kan.

  9. wah..mewah dengan kemanisan bila pisang dibuat begitu..kreatif juga ye..bukan budak2 je suka ni..bapak budak pun suka ni…

  10. emm..tak pernah rasa yang jenis macam ni.
    sedap kerr??

  11. wow! hebatnya theme ni..ringan betul loading.. πŸ™‚

  12. nampak sodapppppppppppp

  13. maya mustwany

    fuhh nampak menyelerakan..(sambil tengah makan cokodok pisang)nyum3

  14. pisang saya suka buat cenkodok….favourite tu

  15. wah resepi baru dari puanbee, good

  16. hohoho… lama sudah tak makan pisang goreng..
    Mau makan tapi mr. hubby plak tgh pantang.. pendam
    kan sajalah.. sob sob.. enjoy

  17. Salam,

    cuba tambah nutella, perghhhhhh tak pandang anak2 nanti kang hahahhaaa, diet bee πŸ˜€

  18. sedap tapi high kolestrol hehehe…

  19. tgl letak ais krim jer..dh jdik banana split lak..

  20. ooo sennag je nak buat ek.. lenkali leh try πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *