RESEPI : MINUMAN HERBA ORANG CINA SELEPAS BERANAK

Spread the love

Tertarik dengan perkongsian seorang wanita bernama Diena Wong di Facebook , saya pun turut berkongsi resepi belia di wall , tapi takut hilang nanti lama-lama kan. Maklumlah tangan ni ada saja nak update facebook tu.  Jadi saya kongsikan di sini. Selain kita membeli herba-herba lepas besalin yang di jual secara online atau tokoh jamu. Kita boleh juga cuba herba orang cina ni.Tak salah kan mencuba. Rasanya anak ke – 5 ini saya nak cuba resepi yang di kongsikan ini memandangkan review di komen status Diena Wong sangat baik. Nak baca boleh ke wall beliau. Dan ada video  juga di sana.

RECIPE :  POST-NATAL HERBAL CHINESE DRINK

Seperti yang dijanjikan inilah recipe POST-NATAL HERBAL CHINESE DRINK (tapi orang tak pantang or lelaki pun boleh amalkan juga)

INGREDIENTS
-Halia bentong
(Ni halia cina yang selalu banyak jual kat bentong tu. Tapi takyah la gigih pegi bentong. Papa beli dekat pasar PJ sea park tu)

– DRIED LONGAN
Benefits :
-Anti-depressant (sesuai utk elak royan)
-Improve heal wounds
-Prevent amenia (elak tumpah darah)
-Boost Energy level
-Improve skin texture
-Rich in Vit C

-RED DATES
Benefits :
– High in vitamin C (80x more than orange)
– Cuci & ganti darah
– anti-aging
– milk booster
– improve memory
– strenghten heart & lung
– High in Iron which helps women get speedy recovery after delivery

GOJI BERRY
Benefits :
– Anti-oxidant
– mengurangkan letih
– Menguatkan immune system
– Promotes healthy skin (glowing skin)
– Detox liver
– Boost fertility (boleh beranak 8 kali terus)

YUAN ZHI SENEGA ROOT
Benefits :
– Helps with insomnia
– Calms the heart, palpitations, anxiety & restleness
– Buang kahak
– Mengurangkan bengkak dalaman, luaran , buasir & bengkak susu.

HUANG QI
Benefits
– Boost immune system
– Lower cholesterol
– Anti-oxidant , anti-viral,anti-inflammations
-Protect hearts
– regulate sugar

BELI KAT MANA BAHAN-BAHAN NI?


1. Sensei cina (tunjuk je dia gambar dalam pinggan tu. Kalau dia taktau maknanya dia sensei scammer)

– selalu depa ada juai prepack sesiap semua bahan-bahan ni tp saya prefer beli satu-satu pack. Ikut ampa la noh.

SUKATAN :
Bahan-bahan – Suka hati & agak-agak.
Air – ikut la besar mana slow cooker awak tu.

CARA :
1. Ambik bahan-bahan dan basuh dulu
2. Masuk dalam slow cooker
3. Letak ayaq
4. Jangan lupa on suis nanti tak masak pulak
5. Boil untuk 6 hours, the longer the better
6. Lepas tu boleh la minum dan makan buah2 goji, dried longan n red dates. Akar & kayu tu kalau rasa nak makan , makan la.

NOTA :
1. Rendaman ni boleh la tahan dalam 2 hari tapi lagi bagus buat fresh batch tiap2 hari. Halah campak2 je kot lepas tu tinggal.

2. Boleh minum sejuk or panas tak kesah.

3. Kalau ada penyakit serious macam darah tinggi ke apa please consult doctor dulu eh.

BAHAN TAMBAHAN :
Gula perang/kabung
Daun pandan
(Ni nak bagi manis lagi n sedap je. Kalau tak tambah pun still manis lagi sebab red dates tu manis dah)

Yours,
Dena Wong
Lovera Malaysia

SHARE LA KAT WALL SO ORANG LAIN PUN SIHAT JUGAK!

1 thought on “RESEPI : MINUMAN HERBA ORANG CINA SELEPAS BERANAK”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *