Resepi lempeng tepung kastard dan kismis

Idea lempeng tepung kastard dan kismis ni datangnya dari adik saya , sedap juga .. adik saya yang masak saya cuma makan sambil tanya apa yang di masukkan dalam lempeng ni. Anak-anak saya makan tak ingat , una siap pesan .. esok makdak tak de ibu buat tau

resepi ramadhan

Dia bukan blogger so dia memang tak titik beratkan jumlah bahan membuat lempeng ini , adik saya beri anggaran agak-agak aja .. kalau korang berani boleh lah buat. Tapi korang kena agak-agak juga. Hahaha yang pastinya bahan-bahan yang di gunakan adalah seperti di bawah.

Tepung kastard
Tepung gandum sikit saja
Gula sikit
Susu segar dalam kotak
Telur
Kismis

Terima kasih makdak šŸ™‚ Masakkan sarapan tu .. tapi makan tengah hari .. boleh lah di jadikan salah satu juadah untuk bersahur ketika bulan ramadhan nanti kan ?

Comments

  1. mesti sedapp… i like… cume nis ni jenis penakut sikit nk bereksperimen di dapo.. hik2

  2. boleh minta orang rumah cuba juga nanti.

  3. Ibu Mifzal Arsyad :

    nampak pun dah tau sedap ni..

  4. nyum nyum… mesti mau cuba resipi nie. ahaks..mmg suka makan lempeng.

  5. wah.. ni first time tgk lempeng ada kismis sekali

  6. Emm tak pernah makan lagi lempeng mc ni..biasa makan lempeng tepung saje dengan lempeng kelapa..hehe..nanti ada masa boleh try buat ni…bahan-bahan mudah jer tu..hehe

  7. selalu makan lempeng dengan gula..kalau nk upgrade cicah kari..sedaaap!

  8. Mengingatkan nostalgia ketika kecil dahulu emak saya selalu buat tetapi tidak diletakkan kismis. Dimakan dengan sos cili sahaja.

  9. Macam kene try je ni… mmg tak dapat la turun berat mase pose nnt ni..hehe

  10. kalau tengok bahan2nya memang sodap ni, dr segi diet pun ok kot.

  11. setakat nih pernah mkn lempeng tepung gandum dan lempeng pisang je. tpg castard tak pernah try lg, mesti kuning jadinya kan kak letak castard.

  12. mcm2 leh letak selain kismis..mungkin coklat cip ok kot..hehe

  13. Untungnya puasa masj esok hari sista, aku jadi kepengen ni icip2…

  14. senang je bila anak2 suka makan .
    tambah senang bila resepi tu mudah je..kan??

  15. Musim hujan kena lempeng ni sedap woo!

Trackbacks

  1. […] : Bancuh tepung dengan air agak-agak cair seperti hendak buat lempeng atau buat ketayap tetapi lebih cair. gunakan blender untuk jadikan tepung tidak berketul-ketul dan […]

Speak Your Mind

*