Resepi keria gula melaka

Share

Assalamualaikum  allhamdulilah. TETIBA TERAJIN. Aku ni bukan jenis rajin masak. Makan tu rajin la. Tiba tiba teringin pula dengan cucuq keria gula melaka ni. Nak pergi melaka semata-mata nak beli keria ni ? memang tak lah. Aku bab nak beratur tu sorry .. tak berapa bekenan. Jadi cara lain ialah buat sendiri. Kos nya dalam RM10 sahaja. Sekeluarga makan siap repeat 4 kali.

Untuk berjimat , para ayah kena bagi galakan pada para ibu ni supaya rajin masak. Aku tak rajin sangat sebab bagi aku letih memasak. Aku masak simple je .. janji makan kenyang sudah. Nasi dengan kicap + telur pun jalan ja.

RESEPI KERIA GULA MELAKA

Amaran : kadang ada benda tak betul sangat , jangan la ikut sebab aku bedal je gaul ni. Nasib baik jadi nya pun.

  1. No 1 mesti lah rajin nak masak hokey .
  2. Keledek 2 kilo
  3. sedikit tepung gandum
  4. gula melaka
  5. minyak untuk menggoreng

Rebus dahulu ubi sehingga empuk. Ikut suka nak guna ubi keledek apa. Ikut kan cara tradisional orang tua dulu buat keria guna keledek putih. Aku campur dengan keledek oren. Tu pun rasa nak guna keledek ungu sebab lebih sedap. Tapi takut kejadian tak di ingini berlaku pula.

Dah rebus , toskan biarlah sejuk sikit boleh lenyek. Lepas tu taburkan tepung sedikit demi sedikit. Sekadar cukup untuk membentuk. Aku tak suka banyak tepung , kalau korang nak rasa tepung banyak sikit letak lah banyak. Jaga-jaga jangan sampai hilang rasa keledek tu sudahlah. Karang bukan jadi keledek. Jadi donut pula.

Tambahkan sedikit garam.

Bentukkan bulat-bulat cucuk lubang di tengah2 dan ketepikan.

Goreng sekejap dalam minyak panas.

Alih alih biar dia hitam manis sikit tak apa. Angkat dan ketepikan  , habiskan goreng cuk keria dulu baru lah buat sira gula melaka tu ye.

Cara buat sira melaka

Aku tak jumpa gula melaka yang original ke apa di pasaraya sini. Aku jumpa gula kabung yang macam blok tu. Macam bentuk buluh di potong-potong . Kalau korang biasa di dapur mesti tahu. Guna je lah gula melaka apa pun janji warna hitam tu sudah lah.

Aku guna 3 ketul dalam RM4.00 tu. Disebab kan tak berapa suka manis gula jadi aku tak campur gula putih langsung. Ada orang cakap kena guna sikit nak bagi effect gula keping-keping ranggup bila dah siap sejuk nanti.

Guna air dalam 2-3 sudu masukkan gula dan cairkan.

Selepas dah cair gaul je cepat-cepat kuih keria tadi.

Hidangkan.

NOTA KAKI : Semasa upload di fb ada orang ajar   nak effect keping-keping rangup lagi selain campur gula putih , taburkan sedikit tepung gandum atau tepung beras semasa salut / gaul kuih keria dengan gula melaka.

Korang lah try. Aku rasa tak mau repeat buat dah. Manis sangat. Sekali makan ..sedap nya cair dalam mulut  , manis keledek. Wangi gula melaka. 2 kali makan sebab rasa tak puas makan kali pertama. 3 kali makan sebab saja lapaq pulak.4 KALI makan sebab anak-anak pun tak nak dah. Mak lah kena makan.

SEKIAN

resepi hebat dari puanbee

😛

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

2 Comments:

  1. makin popular kuih keria. tapi tak dinafikan memang sedap kuih keria

  2. Dimana-mana orang mula cerita kuih kria ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *