Resepi Jelatah Timun Senang Di Sedia

Resepi jelatah timun , atau pun cara untuk buat jelatah timun paling cepat. Pada hemat saya , bahan untuk buat jelatah ini memang sentiasa ada di dapur betul kan ? dalam hidangan saya mesti ada 1 jenis lauk berkuah atau 1 jenis sayur dan juga ulam. Jika tak ada .. kurang berselera makan nya.

Ini adalah makanan sampingan yang mudah dan dapat menambah selera. Selain dari jelatah timun saya juga suka pelbagai jenis kerabu. Antaranya :

  1. Resepi Kerabu tembikai di bulan ramadan
  2. Resepi : Kerabu pegaga + sotong kurita cara mudah

jelatah timun

Bahan untuk membuat jelatah timun.

  1. 2 BIJI Tomato ricik nipis.
  2. 2 BIJI Timun potong nipis
  3. 2 BIJI Bawang besar ricik nipis.
  4. S5 TANGKAI Cili
  5. 3 SUDU Sos cili + gula  + garam sebagai perasa.

Cara membuat jelatah adalah gaul semua bahan, masukkan gula dan garam sedikit dahulu , rasa .. kemudian masuk kan lagi sehingga cukup rasa.

resepi jelatah timun

Sediakan dengan nasi panas , nasi minyak pun okay .. sedap nya …. senang dan sihat.

Search

Comments

  1. nampak sedap.. lagi sedap kalau makan dengan nasi tomato dgn ayam masak merah…
    zie fauzi recently posted..Bulan Julai Yang IstimewaMy Profile

  2. makan ngan gulai ayam sodap ni..hehe
    Hafizul recently posted..Jahit – Iklan Raya Petronas 2013My Profile

  3. lebih khasiat makan nie…sedapnya……
    sukma recently posted..Petua Untuk Awet Muda Cara IslamMy Profile

  4. Jelatah ni makan dengan nasi minyak dan nasi tomato sedap nih!
    Qashmere recently posted..The Royal Baby Bump : Gambar Fesyen Pakaian Di Raja Kate Middleton Semasa HamilMy Profile

  5. Jelatah ni mcm salad ke? huhuhu
    KembaraSenja recently posted..Blog KembaraSenja.com Pun Kenahack!My Profile

  6. kalau bersahur, ini boleh naikkan selera yang tak berapa nak ada disubuh hari.
    Denaihati recently posted..Mari belajar buat blog dengan WordPressMy Profile

  7. jelatah ni acar ek?
    blackrosehunter recently posted..Kepentingan Responsive ThemeMy Profile

  8. Nyam..nyam.. sedapnya.. kenapalah Aya tak pandai masak..hehe
    Aya recently posted..Trafik Blog Mencapai 54 Ribu Pelawat SebulanMy Profile

  9. timun saya makan, tomato x masuk dengan tekak saya, hehee
    Juan recently posted..Pengalaman Bersahur dan Juadah Berbuka PuasaMy Profile

  10. kalau saya panggil ni acar timun..jelatah pulak yang ada cuka dan kacang tanah tu..
    diana recently posted..AIS BATU DI MCDONALDS DAN KFC LEBIH MENJIJIK KAN DARI AIR TANDASMy Profile

  11. saya panggil mende ni acar timun..hehe
    Fakarepain recently posted..( GAMBAR ) SEKITAR HARI PENGUNDIAN PRK N01 KUALA BESUTMy Profile

  12. Terima kasih di atas perkongsian resepi…. memang mudah nak sediakan… Sesuai untuk dimasak pada bulan Ramadhan ini… ;)
    Anuar recently posted..Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41My Profile

  13. semuanya sayur ke?..aku bukan jenis makan sayur…hehe
    adarain recently posted..Delima Home: Pelengkap Rumah AndaMy Profile

  14. jom buat mak buyung … senang saja ..kelip2 mata dah siap :)
    puanbee recently posted..Resepi Jelatah Timun Senang Di SediaMy Profile

  15. dapnye…. lama x buat

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

Hakcipta Terpelihara · PuanBee.com · Diselia dan diselenggara oleh AI MEDIA NETWORK
%d bloggers like this: