Dec
2011

Resepi Ikan Sungai kukus Ala-ala Thai

Resepi ikan kukus ala thai yang simple dan senang di buat , hanya perlukan beberapa minit ikan kukus pun tersedia.Ikan yang digunakan untuk dikukus adalah ikan sungai

resepi ikan sungai kukus ala-ala thai

resepi ikan sungai kukus ala-ala thai

Saya update sekarang dengan satu resepi ikan kukus pembuka selera dan membuatkan perut saya berkeriukkk dopoloh empat jam. Huh! Tengok lah gambar tu dulu .. kelmarin pergi berkelah di rumah kakak saya , kebetulan ada satu kedai tu jual ikan sungai aje .. sempat soal orang yang menjual di kedai tu ,

Saya : Ikan tu ambil dari mana ??
Pakcik : Ikan tu adalah ikan sungai fresh punya dari pahang.

Saya tengok isi pejal lagi , insang pun merah ..sambar lah apa lagi..ikan fresh memang sedap di buat kukus..Sekilo RM15 .. berbaloiii.. besar .. puas makan beramai-ramai sekeluarga .. lagi pun memang rindu nak makan ikan sungai dimasak kukus ni ..oh rindu kat encik abang jugak .. dia suka ni .. apa nak buat en abang kena kerja jauh.

ok setop bebel .. kita sambung dengan resepi ikan kukus lah ye ..

BAHAN-BAHAN Ikan kukus

Ikan yang telah di cuci bersih (mengikut kesukaan anda nak guna ikan apa , yang bersisik lebih sedap untuk di buat kukus)
5 batang Serai (di potong dan di ketuk)
2 Biji bawang besar (di potong bulat)
6 tangkai cili padi
2 Biji tomato / segemgam asam keping
3 inci halia ( di potong panjang2 dan nipis )
5-6 biji bawang putih (ketuk sahaja)
Secubit garam

masukkan ikan ke dalam periuk kukus atau kertas foil , taburkan bahan-bahan di atas ikan , masukkan bawang ,putih di celah2 ikan dan kukus sehingga masak anggaran saya 20 minit ke 30 minit mengikut saiz ikan.

Setelah itu angkat dan sedia di hidang bersama air asam taiping ni pula , memang terangkat lah ?..

nyummy! sekian…

Search

51 thoughts on “Resepi Ikan Sungai kukus Ala-ala Thai

  1. Pingback: Resepi Air Asam Taiping | Puanbee.com

  2. rasanye lama betul xmkan ikan kukus ni..silap2 xpenah makan kot ! hahahaha~

    xsusah rupenye cara memasaknye ye bee..thanx 4 sharing ;)

    • ala .. kutu ..cara paling tradisional kalau tk de periuk kukus.. letak kuali , masukkan air , biarkan melegak ..pastu letak ikan dlm pelengat n tutup .. jd jugak .. muehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge