Resepi Bingka Pandan Paling Senang Dibuat

Resepi Bingka Pandan paling senang dibuat di ambil dari blog seorang kawan saya , bingka pandan nya kelihatan cantik dan menjadi , bingka pandan ini juga di kategorikan kuih tradisional Malaysia yang enak di makan ketika sarapan dan juga minum petang. Bahan – bahan untuk membuat bingka pandan ini juga mudah didapati disekeliling kita , jom tengok apa yang di perlukan untuk membuat bingka pandan.

Resepi bingka pandan utara
Resepi bingka pandan utara

Bahan-bahan untuk membuat Bingka Pandan.

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 3/4 cawan gula
  • 3 biji telur (Gunakan Saiz A , jika saib B tambah sebiji lagi )
  • 3 cawan santan ( Jika ingin tambah kan air pandan , santan perlu dikurangkan menjadi 2/12 cawan , dan air daun pandan lagi 1/2 cawan pula )
  • secubit garam
  • pewarna hijau
  • 1 sudu perisa pandan (jika dah masukkan air pandan perisa ini tidak di perlukan sama sekali )

Bahan hiasan atas Bingka

  • Bijan (ditabur atas bingka)
cara buat bingka pandan
cara buat bingka pandan (tapis bahan)

Cara buat bingka pandan

Masukan semua bahan ke dalam mangkuk besar , kacau sebati (telur di kacau guna garpu dulu sebelum dituang dalam tepung) dan tapis.

Masukkan dalam acuan yang telah disapu mentega dahulu.

kemudian tabur bijan.

dan bakar sehingga masak.

bingka pandan yang dah siap di masak
bingka pandan yang dah siap di masak

Resepi ini disumbangkan oleh Piasara untuk Koleksi resepi ibu di puanbee.com.

Ada resepi yang ingin dikongsikan tinggal komen di bawah atau email saya , jika suka klik butang like , tweet atau 1+ yang disediakan di bawah. Terima kasih :)

(Visited 24 times, 5 visits today)
About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. sweet tooth mcm nis nimmg gemor kuih2 ni … sstgh kuih je nis xsuke … haih lama giler x wat kuih @ pncuci mulut.. mklum le tgh pntg,lg ler…. tp xleh slalu sgt kan sbb byk lemak/kolestrol

  2. nmpk selera tgk warnanya…guna oven ke? rasanya klu nak sdp lagi bakar dgn api yg perlahan aje…sbb ct suka keraknya

  3. yang tambah bijan tu menjadikannya lebih sedap..tak gitu puan bee

  4. yes…bauan pandan dan tambahan bijan menambahkan lagi kessedapan bingka…senang juga ye pb buatnya bolehlah teman cube nanti bila ade kelapangan

  5. senang juga membuatnya. Ingatkan susah sangat.. :)

  6. famili sy semua sangat2 suka kueh nie

  7. puan kutu :

    bingka nie bengkang kan?

    tak reti buat,beli pastu mkn taula.hahaha..

  8. hrrmmm.. sedapnya.. leh cuba nih…

  9. waduh…waduh…

    ini kegemaran koz ni kak…nyum2…

    agak lama x makan…

  10. kakyong suka kuih bingka bijan nih..
    tapi kan.. xdak pembakar mcm bee tuh..
    lama dah request.. huhuuu..

  11. Banyaknya tabur bijan, puas makan. Burger yang ada biji bijan sekarang pun tidak dijual lagi.

  12. antara kuih kegemaran..

  13. wohooooo… look superb lah bee…

    boleh buat nanti untuk mr. hubby. simple n easy

  14. “bee…amboi cantiknya entri yg bee buat ni….mmg cantik,terima kasih sbb bee ni mmg baik gitu tolong backlink kan blog kawan2…moga bee terus sukses…”

    • hehee bee cuba mendapatkan ranking untuk kawan2 blogspot , jika entri ni dapat banyak serach secara tak langsung backlink akk akan terimpak sekali , tk kisah kak .. ini win win situation je ..ada resepi lagi boleh beritahu bee ye ..

Trackbacks

  1. […] saya dalam blog puanbee.com dah ada 3 resepi bengkang , satu tu di beri tajuk bingka pandan , satu lagi rindu bengkang .. sangat suka bengkang , tapi saya belum dapat bengkang yang […]

Speak Your Mind

*