Resepi Bingka Pandan Paling Senang Dibuat

Resepi Bingka Pandan paling senang dibuat di ambil dari blog seorang kawan saya , bingka pandan nya kelihatan cantik dan menjadi , bingka pandan ini juga di kategorikan kuih tradisional Malaysia yang enak di makan ketika sarapan dan juga minum petang. Bahan – bahan untuk membuat bingka pandan ini juga mudah didapati disekeliling kita , jom tengok apa yang di perlukan untuk membuat bingka pandan.

Resepi bingka pandan utara
Resepi bingka pandan utara

Bahan-bahan untuk membuat Bingka Pandan.

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 3/4 cawan gula
  • 3 biji telur (Gunakan Saiz A , jika saib B tambah sebiji lagi )
  • 3 cawan santan ( Jika ingin tambah kan air pandan , santan perlu dikurangkan menjadi 2/12 cawan , dan air daun pandan lagi 1/2 cawan pula )
  • secubit garam
  • pewarna hijau
  • 1 sudu perisa pandan (jika dah masukkan air pandan perisa ini tidak di perlukan sama sekali )

Bahan hiasan atas Bingka

  • Bijan (ditabur atas bingka)
cara buat bingka pandan
cara buat bingka pandan (tapis bahan)

Cara buat bingka pandan

Masukan semua bahan ke dalam mangkuk besar , kacau sebati (telur di kacau guna garpu dulu sebelum dituang dalam tepung) dan tapis.

Masukkan dalam acuan yang telah disapu mentega dahulu.

kemudian tabur bijan.

dan bakar sehingga masak.

bingka pandan yang dah siap di masak
bingka pandan yang dah siap di masak

Resepi ini disumbangkan oleh Piasara untuk Koleksi resepi ibu di puanbee.com.

Ada resepi yang ingin dikongsikan tinggal komen di bawah atau email saya , jika suka klik butang like , tweet atau 1+ yang disediakan di bawah. Terima kasih :)

Comments

  1. sweet tooth mcm nis nimmg gemor kuih2 ni … sstgh kuih je nis xsuke … haih lama giler x wat kuih @ pncuci mulut.. mklum le tgh pntg,lg ler…. tp xleh slalu sgt kan sbb byk lemak/kolestrol

  2. nmpk selera tgk warnanya…guna oven ke? rasanya klu nak sdp lagi bakar dgn api yg perlahan aje…sbb ct suka keraknya
    ct n honey recently posted..Gambar Suami VVIP Penyanyi Syella-Yang Hadiahkan Banglo 5 Juta & Kereta Audi R8My Profile

  3. yang tambah bijan tu menjadikannya lebih sedap..tak gitu puan bee
    apaajanews recently posted..PERSAHABATAN DAN PERPADUANMy Profile

  4. yes…bauan pandan dan tambahan bijan menambahkan lagi kessedapan bingka…senang juga ye pb buatnya bolehlah teman cube nanti bila ade kelapangan
    apaajanews recently posted..PERSAHABATAN DAN PERPADUANMy Profile

  5. senang juga membuatnya. Ingatkan susah sangat.. :)
    ohcikgu recently posted..Pertarungan Kedua Malaysia vs Indonesia – Final Bola Sepak di Sukan SEA Indonesia 2011My Profile

  6. famili sy semua sangat2 suka kueh nie
    Jendela Hati recently posted..Lirik: Lagu Cinta Muka Buku – Najwa LatifMy Profile

  7. puan kutu :

    bingka nie bengkang kan?

    tak reti buat,beli pastu mkn taula.hahaha..
    puan kutu recently posted..Jakun Macaron!My Profile

  8. hrrmmm.. sedapnya.. leh cuba nih…
    ana farha recently posted..kari dagingMy Profile

  9. waduh…waduh…

    ini kegemaran koz ni kak…nyum2…

    agak lama x makan…
    Budak Nakal recently posted..Keputusan Festival Filem Malaysia 24 (FFM24)My Profile

  10. kakyong suka kuih bingka bijan nih..
    tapi kan.. xdak pembakar mcm bee tuh..
    lama dah request.. huhuuu..
    kakyong recently posted..Jom senam .. 1,000 langkah sehari…My Profile

  11. Banyaknya tabur bijan, puas makan. Burger yang ada biji bijan sekarang pun tidak dijual lagi.
    akubiomed recently posted..Saya blogger yang tersepitMy Profile

  12. antara kuih kegemaran..
    CMRatu recently posted..Gambar Barracuda – Khas buat Harimau Muda di Indonesia Malam niMy Profile

  13. wohooooo… look superb lah bee…

    boleh buat nanti untuk mr. hubby. simple n easy
    nurmisnan recently posted..Khasiat buah anggur segarMy Profile

  14. “bee…amboi cantiknya entri yg bee buat ni….mmg cantik,terima kasih sbb bee ni mmg baik gitu tolong backlink kan blog kawan2…moga bee terus sukses…”
    pia recently posted..Jom cuba resepi yang paling senang dan sedap…rugi kalau tak cuba…My Profile

    • hehee bee cuba mendapatkan ranking untuk kawan2 blogspot , jika entri ni dapat banyak serach secara tak langsung backlink akk akan terimpak sekali , tk kisah kak .. ini win win situation je ..ada resepi lagi boleh beritahu bee ye ..

Trackbacks

  1. […] saya dalam blog puanbee.com dah ada 3 resepi bengkang , satu tu di beri tajuk bingka pandan , satu lagi rindu bengkang .. sangat suka bengkang , tapi saya belum dapat bengkang yang […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge