Remove Not Found Link Di Webmaster Tool

Yuhuu dah berapa hari saya duk pot pet pot pet pasal remove link di webmaster tool , penting ke ? dari pemahaman saya , link NOT FOUND ni , agak berbahaya , jika selalu orang search sesuatu , sampai ke blog kita , tapi isinya tak ada , blog kita boleh di kenakan penalti ,

penalti berbentuk macam mana ? satu je yang saya tahu , blog kita tidak akan ada di google search lagi .orang search apa pun , sekuat mana main SEO pun tak akan sampai ke blog kita … penalti jenis lain saya tak tahu lah .. begitu juga blog yang copy paste terlalu banyak artikle dari website lain , sama ada orang yang di copy akan kena penalti atau orang yang copy akan di kenakan penalti , so bahaya dan kesian juga pada orang yang di copy kan .. tak pasal-pasal kena penalti ..

Entri ini saya taip selepas di tanya oleh darkman model tu , Saya tahu ramai juga yang kurang faham bila saya sebut “remove link di webmaster tool ,” malahan ramai juga tak daftar blog di webmaster tool kan , tak pe terpulang kepada kehendak masing-masing ..

Mengikut kata kak kujie , jika blog wordpress kita boleh guna Broken link checker untuk edit link atau remove dead link , selepas itu baru resubmit sitemap ke google webmaster untuk meudahkan menghilangkan Not found link 404 tu , tapi blog saya agak degil memang tak boleh cara mudah , kena juga buat cara susah ..

cara susahnya adalah ..Haruslah korang pergi ke akaun webmastertool korang , kalau tak de boleh mula mendaftar di webmaster tool ..

Tengok gambar di atas :

no 1 – Adalah jumlah not found link yang ada di blog saya .. ada 434 ..woooo
no 2 – Adalah Crawler accsess klik di situ buka dalam new window
no 3 – Adalah crawler error klik disitu dan buka dalam new window juga ..

Tengok gambar di atas .. setelah klik Crawler Error , akan nampak senarai url not found 404 …korang perlu copy link yang ada di atas satu satu ye ..

Kemudian pergi ke Page Crawler Accsess pula dan paste link yang di copy tadi di Remove url , masukkan URL , dan klik Submit request seperti gambar di bawah .. No 3 adalah link yang telah di masukkan dan akan di remove kemudian oleh google ..

Itu saja stepnya , jika ada 400 link not found maka kena ulang sehingga habis 400 link .. sebelum remove boleh cek juga , apa masaalah link itu , korang boleh klik link itu dan tengok , adakah memang link tu tak ada di blog atau korang terdelete , mcm saya semuanya berpunca dari setting permalink , sebelum dan selepas saya berhosting .. memang salah saya ..

sekian
jom pening – pening hehe

50 Comments

  1. kyrul 12 November 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 12 November 2011 Reply
  2. shah URL 26 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 29 July 2011 Reply
  3. Ezad Skytech 25 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 July 2011 Reply
  4. niq 25 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 July 2011 Reply
  5. Faizal Fredley 24 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 25 July 2011 Reply
  6. Jai 23 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  7. syamila 22 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
      • syamila 23 July 2011 Reply
        • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
          • syamila 23 July 2011 Reply
            • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  8. Mus 22 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  9. madammondoq 22 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  10. Terbelog 22 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
      • Terbelog 24 July 2011 Reply
        • puanbeeAuthor 24 July 2011 Reply
  11. kakyong 22 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  12. ciksembang 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  13. ummiross 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  14. UpProfits 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 21 July 2011 Reply
      • UpProfits 21 July 2011 Reply
        • puanbeeAuthor 21 July 2011 Reply
  15. zulkbo 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 21 July 2011 Reply
  16. syu90 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  17. azura 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 23 July 2011 Reply
  18. puan kutu 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 21 July 2011 Reply
  19. Terbelog 21 July 2011 Reply
    • puanbeeAuthor 21 July 2011 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.