PJJ – Perkahwinan Jarak Jauh Yang Ditakuti

Share

Malam ni terasa gatai tangan nak menaip , dah lama tak rasa macam ni .. dulu-dulu semasa laila kecil je rajin menulis malam-malam ni , sampai kan ada orang PM di facebook minta beli blog puanbee.com ni , ada ke patut. Walaupun lama tak menulis , ia nya tak bermakna minat menulis tu hilang 100%. PJJ – Perkahwinan jarak jauh , ramai juga yang memandang serong , saya sendiri kadang-kadang rasa takut juga , macam-macam soalan bermain di kepala ni. DUGAAN amatlah banyak , bertalu-talu sampai kadang-kadang terasa macam nak lari jauh-jauh dari dunia yang fana ni. Eheh ! mengarut !

IMG_3477

Tapi , tak la semua nya teruk … bak kata orang utara , ” toksah duk buat teruk sangat “. Benda – benda negatif ni kadang-kadang datang di dalam fikiran kita seorang saja. Ada juga orang yang akan tokok tambah. Tapi … kita yang hadapi , kita yang rasa , ko pulak yang hangat .. Mengarut lagi aku ni!

IMG_3472

Ada juga soalan tipikal orang melayu kita antaranya … SUNYI KAN ? TAK BOSAN KE ? TERUK LA NAK JAGA 4 ORANG ANAK SENDIRI  ” .. hurmm .. entah lah macam mana nak cakap ek .. saya berasal dari keluarga yang biasa , mak saya dulu besarkan kami 6 beradik serorang diri je , dengan nak bekerja lagi , saya ni masih ada suami yang bagi duit tiap-tiap bulan. Kira ok la .. saya cuma jaga amanah ALLAH.. Semoga kesihatan saya dan anak-anak berada di dalam keadaan yang baik dan selain dari tu … ” Saya malas nak fikir panjang-panjang …. “

Kita perlu berusaha untuk cari rezeki , sebab ianya tak akan turun dari langit. Ko hidup tak susahkan orang pun , orang pandang ko hina , lebih baik lah hidup dengan cara ko , asalkan tak susahkan orang.

Tak perlu takut , lalui je .. ada masa rasa nak menangis , menagis lah diam – diam jangan cerita dekat facebook , mengundang sangkaan buruk  ..  ada masa kita nak gembira , makan-makan , jalan – jalan , enjoy ! kita cerita dekat facebook takpa ,  kita buat jugak.. lalui je hidup ni … lalui je .. sematkan dalam kepala .. jangan banyak fikir.. INSYALLAH .. kerinduan akan terubat .

IMG_3745

 Kenapa lama tak menulis ? Letih jugak mak nak uruskan 4 orang budak yang tengah membesar bagai johan ni .. si gadis-gadis bertiga tu okay lah juga ..senang nak jaga sebab dah pandai berdikari sikit .. tuhhh budak kecik hero sorang tu .. omak ehh .. letihhhhh .. di tambah lagi dengan bisnes online yang saya kerjakan tu.

IMG_3820

 Saya suka , saya happy dengan hidup saya  .. allhamdulillah .. nak tips PJJ ?

TIPS SAYA :  INSTALL WHATSAPP ..  :p

Nah tips ..   nak muhasabah diri balik  —  >

DERITA PERKAHWINAN JARAK JAUH : PERLUKAH DIKONGSI KEPADA UMUM?

KLIK  : http://bit.ly/copy_win

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

10 Comments:

  1. Suami isteri yang PJJ ni saya respek sangat2 (sbb saya tahu saya tak kuat) demi mencari rezeki untuk anak.

  2. pjj memanglah bukan hal yg mudah namun butuh kesadaran dan kepercayaan yang tinggih untuk menjalaninyaa

  3. artikelnya bagus , salam kenal ,saya orang indonesia

  4. orang yang kuat je boleh buat PJJ nie..hu3

  5. Muhammad Nizar

    Nice article 🙂

  6. PJJ masa mula-mula memang rasa susah dan payah tapi lama-lama InsyaAllah boleh diharungi.
    Penat? Siapa kata tak penat tapi banyak tips yang boleh dikongsi dan diamalkan untuk menghilangkan penat. InsyaAllah..

  7. apa2pun bertabahlah kan….

    hidup sementara…. 🙂

    uiks lama tak jenjalan ~

  8. kena banyak bersabar bila pjj ni.

  9. Nak buat macam mana redha sajalah. Tentu ada hikmah disebalik sesuatu perkara.

  10. Perkahwinan memerlukan kesabaran dan pengorbanan yang tinggi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *