Jul
2011

Petua Ubat Cirit Birit Cara Semulajadi

Salam Bahagia hari ni saya sakit perut ..adoi tak tahan , dr semalam tidur tak lena makan tak lalu , nak bangun pun segan je .. sebenarnya petua yang saya share ni berkesan sangat cuma saya malas sikit nak minum teh pekat2 tu hehe..

petua ubat cirit birit cara semulajadi :

bancuh teh pekat2 tanpa gula dan minum

itu je lah , korang boleh cuba amalkan , petua ni mak mentua saya yang beri dari tanah jawa , memang berkesan tapi pahit tu yang kureng sikit tu .. heheh

Tapi kalau baby tak boleh guna cara ni , sebab teh tu akan membuatkan baby sembelit dan perut masuk angin , baby kena bawak pergi jumpa doktor lah kan … orang tua2 macam kita ni je boleh .. tua ke ? Biasanya punca baby cirit birit adalah susu formula , kalau kanak-kanak mungkin alergi dan salah makan , dan orang dewasa ni banyak punca nya stress pun boleh jadi , tapi saya syak saya makan pedas dan berlemas semalam perut tak tahan mungkin…

Ok sebelum cuba cara tradisional , saya nak beri sedikit info .. pesakit-pesakit dalam kategori yang berikut perlu jumpa doktor dahulu :

  • kanak-kanak berumur kurang daripada 3 tahun
  • Wargatua yang mempunyai pelbagai penyakit
  • Individu dewasa yang mempunyai penyakit kronik seperti asma , ulser diabetis dan jantung
  • Wanita mengandung
  • Pesakit dengan najis berdarah
  • Pesakit yang mengadu sakit apabila perutnya disentuh
  • Pesakit dengan suhu badan yang sangat tinggi (demam kuat)
  • Pesakit dengan kekurangan air yang serius
  • Pesakit yang kehilangan berat badan yang serius

Pesakit yang mengalami cirit birit lebih tinggi dalam tempoh 5 hingga 7 hari.
Ok hati-hati ye … adooii lemah sikit hari ni

sekian
puanbee

Search

2 thoughts on “Petua Ubat Cirit Birit Cara Semulajadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge