Petua : hilangkan kesan ” sunburn “

Share

Tanya pada kawan , cam ne nak tulis  ” sunburn” dalam bahasa melayu ?  dia balas .. terbakar oleh sinar matahari , omak aihh panjang nya .. orang nak buat tajuk album ni .. haa .. ok ini sedikit petua yang memang saya buat sendiri , lepas anak-anak berkubang tak ingat dunia di pantai dan taman tema , musim cuti lepas.

rawatan sunburn

Malam , saya sapukan losyen  Johnson Baby je , siang nya saya sapukan lendir aloevera ( lidah buaya) , cara nya belah dan ambil lendir di tengah , bewarna putih dan terus sapu.

Kalau nampak cecair kuning keluar dari aloevera tu ,  buangkan .. tu getah .. tak elok kena kulit dan baju .. tak hilang woo kalau terkena baju.. sebab tu pakai waktu siang je ..

2 hari je sapu dah ok semula , kulit mengelupas tu hilang tetapi kulit yang betukar dari  putih ke hitam tu memang ambil masa la nak berubah ye…

selamat mencuba 🙂

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

29 Comments:

  1. oo..bru tau..tq share..skrg ni susah nk cari daun lidah buaya.

  2. Emm saya kenal itu pkok…daun lidah buaya kan?hehe

  3. kalau saya. cuci muka je lepas tu bertapa kat dalam rumah. kuar rumah jarang2.. nanti putih balik hehe

  4. gua biar aje. dah selalu sangat dah. haha..

  5. baru tahu lidah buaya boleh hilangkan kesan terbakar pada kulit….. ari tu baru g berkelah di laut satu keluarga…..

  6. banyak kelebihan daun lidah buaya ni, rambut pun boleh lebat kalau gunakannya

  7. Ooo…mcm tu yer nak hilang sunburn? Boleh cuba nih. Muka macam topeng .

  8. Kalau ade senang la …. tapi kalu saya sapu krim vaseline jee…. huhuhuhu

  9. baru tau boleh guna daun aloe vera je..lain kali bolehla cuba..

  10. owh baru tahu yg kuning tu getah xelok erk? byk taman pokok lidah buaya ni dlm pasu bila anak demam selalu jelum kn dgn air ramasan lidah buaya ni.. cepat kebah.

  11. Pernah terkena sun burn ini menjadi kulit mengelupas. 🙂

  12. Kalo utk jerawat dan open pores pun bagus letak aloe vera ni. Cuma, rajin atau malas je la =)

  13. getah yg kuning2 tu.. ada bau kurang enakkan!

    p/s – actually mmg dah tempah header kt adk mns tu td bulan lps.
    cuma belum siap je hihihi!!
    saja la tu menggedik tgk header org cantik 😛

  14. ooh banyak kan kegunaan aloe vera ni.. dulu penah gak tanam dlm pasu depan umah..

  15. boleh cuba nanti tapi pokok ni pun dah kurang orang tanam, kalau dulu2 memang ramai orang tanam dalam pasu je.

  16. boleh tahan jjgak sunburn nye ye…

  17. daun lidah buaya ni mmg banyak kegunaannyer…budak2 ni tk pernah lagi kena ‘sunburn’ ni…sebab tak pernah main tgh panas dalam masa yg lama…

    in future tak tahu lagi…kalau jadi blh guna petua dari bee…. 😉

  18. Bagus petua ni..tapi lebih baik pakai before kena sunburn. sebab aloe vera ni menjadi dinding untuk kulit dari sinaran

  19. oh guna lidah buaya sahaja rupanya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *