Petua : hilangkan kesan ” sunburn “

Tanya pada kawan , cam ne nak tulis  ” sunburn” dalam bahasa melayu ?  dia balas .. terbakar oleh sinar matahari , omak aihh panjang nya .. orang nak buat tajuk album ni .. haa .. ok ini sedikit petua yang memang saya buat sendiri , lepas anak-anak berkubang tak ingat dunia di pantai dan taman tema , musim cuti lepas.

rawatan sunburn

Malam , saya sapukan losyen  Johnson Baby je , siang nya saya sapukan lendir aloevera ( lidah buaya) , cara nya belah dan ambil lendir di tengah , bewarna putih dan terus sapu.

Kalau nampak cecair kuning keluar dari aloevera tu ,  buangkan .. tu getah .. tak elok kena kulit dan baju .. tak hilang woo kalau terkena baju.. sebab tu pakai waktu siang je ..

2 hari je sapu dah ok semula , kulit mengelupas tu hilang tetapi kulit yang betukar dari  putih ke hitam tu memang ambil masa la nak berubah ye…

selamat mencuba 🙂

puanbee

Untuk review produk wanita , barangan berkaitan anak-anak , makanan , homestay dan lain-lain boleh hubungi puanbee di whatsapp : 011-32095406.

29 thoughts to “Petua : hilangkan kesan ” sunburn “”

  1. getah yg kuning2 tu.. ada bau kurang enakkan!

    p/s – actually mmg dah tempah header kt adk mns tu td bulan lps.
    cuma belum siap je hihihi!!
    saja la tu menggedik tgk header org cantik 😛

  2. daun lidah buaya ni mmg banyak kegunaannyer…budak2 ni tk pernah lagi kena ‘sunburn’ ni…sebab tak pernah main tgh panas dalam masa yg lama…

    in future tak tahu lagi…kalau jadi blh guna petua dari bee…. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *