Persoalan demi persoalan

Persoalan anak-anak , saya suka kenangkan soalan merepek anak-anak ni , lucu je .. kalau hari-hari sembang dengan anak layan la juga. Baru-baru ni ada kes amah baling-baling baby kecik kan ? dek kerana amah ni ada ibu bekerja dan ibu di rumah bercakaran. Seeloknya jangan la macam tu , yang di rumah kata dia paling perfect jaga anak , anak depan mata dan salahkan ibu bekerja , ibu bekerja pula terasa hati. Kadang-kadang anak depan mata pun boleh jadi macam-macam hal. Siapa boleh tentukan masa depan kita sendiri ?

Ye lah .. bukan semua benda di dunia ni berlaku mengikut kehendak kita. Kalau sekarang ni kita rasa gah sebab jaga anak sendiri , tup-tup tahun depan kita terpaksa tinggalkan anak-anak dek kerana desakan hidup ? cam ne ?

laila 2013

Saya pernah bekerja dan tinggalkan anak pada orang lain , setiap hari risau .. sampai saya berhenti kerja baru tenang hati ni , faham sangat perasaan ibu bekerja tu , seeloknya lebih baik jangan cakap lepas . Huwaaa ~ tak tau la .. macam-macam hal pun ada sekarang ni kan.

Soalan Laila :

  • Laila : Ibu sayang laila tak ?
  • Ibu : sayang ..
  • Laila : Tapi ibu jahat la ..
  • Ibu : kenapa kata ibu jahat ?
  • Laila : sebab ibu selalu mayah laila
  • Ibu : kenapa ibu mayah laila ?
  • Laila : sebab laila tak nak ikut cakap ibu

Terpaksa akur kenapa ibu marah dia … hehe diri sendiri yang jawab.

Soalan Una :

Satu hari ayah hantar 2 biji kipas untuk di pasangkan di bilik anak-anak , lantaran husna selalu merungut panas dan lari masuk ke bilik ibu dan ayah. Husna pun bertanya pada ayah nya.

  • Una : Kenapa ayah beli kipas ?
  • Ayah : Sebab hang la selalu mengigau.
  • Una : Kenapa una mengigau ayah beli kipas pulak ?
  • Ibu : Sebab selalunya hang buat-buat mengigau datang bilik ibu , bila orang tergur kenapa tak tidur dengan kakak ? hang kan jawab panas.
  • Una : Lepas ni tak boleh mengigau la .. alaaaa ..

Una hanya mampu tersenyum , mesti dia tak sangka selama ni ibu dan ayah perati je kelakuan dia. Dah bocor rahsia suka buat-buat mengigau agar dapat tidur ke bilik ibu dan bagi alasan panas , tak selesa.

Soalan kakak

  • Kakak : Kenapa perut ibu buncit ?
  • Kakak : Oh ada adik … kakak tau ..

Dia tanya dia jawab , tak sempat ibu nak jawab haishhh …

Nampak tak permainan nya disini ? Anak-anak akan tanya soalan yang remeh temeh , selagi tak jawab selagi tu dia tanya , kena jawab sampai mereka puas hati , agak tak puas hati juga , cakap je .. jom kita google cari jawapan nya .. hik! enjoy entri santai jek ..

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

29 Comments:

  1. Budak-budak memang menyusahkan. Kalau saya, buat derk je kalau ada budak tanya apa-apa kat saya.(BUAT PEKAK JER…LEPAS TU DIORANG PENAT, BERHENTILAH MULUT TU.)-JANGAN DICONTOHI PERANGAI SAYA NI. PETUA NI CUMA UNTUK YG IMPATIENT MCM SAYA.

  2. proses anak2 belajar, macam2 soalan keluar. he he, dah kantoi rupanya una.

  3. Jawatan Kosong Kerajaan

    suka jawapan, klau taj tau gak..jom tanya pakcik google.

  4. dah nama pun budak. kita layan aje..

  5. Dah tengok video tu,rasa nak pulas2 tengkuk maid tu….

  6. tak bosanlah kalau dpt anak yang byk ragam ..boleh layang borak2..hehe..apa pon salam kenal dari sy.. kalau puan bee free tuh boleh ler terjah2 blog arepnakebel.com yer..hehe..first time singgah sini..best..

  7. mmg betul.. kita takkan tau nasib kita di masa akn dtg… tp mudah2an terbelalah nasib dgn ambik insurans siap2… ewahh promosi sambil2… suami syor nis ambik gak insurans sbb kalau dia ditakdirkan pegi dulu nnti nis x yah kerja, bulan2 ada duit insyaaAllah… kita hanya mmpu merancang

  8. Bard boleh nampak kak permainannya tu. hihi

  9. suruh jer anak anak google, hehehe

  10. Keluar topik sat…hehe

    yeayyy…puan bee dah tukar ke theme ni..suka tgk!

  11. Tergelak ambe bca soalan dan jawapan sendiri anak2 puan bee ni..

    Selagi tak jawab, lagi tulah tanya dan tanya..

  12. hahahah kalo bab melayan ank2 punya soalaan mmg kadang leh naik angin.. kalo xjiwaba lagi dia ulang2 tanya

  13. Jangan dia tanya yang pelik2 dah,menggagau gak nak cari jawapan – pernah kena 🙂

  14. hehe..kadang2 kanak2 atau anak2 punyai satu perasaan yang mencuit hati ..
    siapa yg tak mahu sebegitu ..itulah kebahagiaan bersama anak2 tersayang

  15. hik3… seronok melayan anak2 walaupun kadang2 soalan2 mereka
    buat kita fenin kefala… kadang2 tuh dia soal kita nak jawab pun
    tak jadi coz dengar jawapan mereka dah buat kita gelak…

    xoxo utk una n laila

  16. anak kecil mmg begitu..akak pun letih menjawab soalan yg sama je anak akak tanya tp walaupun letih seronok layan karenah anak ni..

  17. haha..ingtkan betul mengandung..
    seronok melayan berbual bila anak2 dah besar..
    tapi kalau asyik tanya time kita banyak kerja tu yang nak suruh pi main jauh2 tu..hehhe..saya la..orang lain idak kot..:P

  18. Nasib baik kakak tak tanya bila ibu hendak google soalan akak tanya yang yang terakhir.

  19. Erk! bee..soalan kakak yg last tu betoi ka..he3

  20. boleh nampak beza peringkat soalan anak2.. yang kecik soalan simple, yang besar skit soalan belit2 skit.. yang dh besar tanye jwb sendiri sebab dh tau jawapan tp ngade2 nk tanye.. saje wat topik nk berbual ngn ibu.. hehe

  21. macam2 ragam kanak2 ni..tapi kalau meragam masalah juga..

Leave a Reply to diana Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *