Pendaftaran Kemasukkan Murid Tahun 1 – Negeri Selangor 2014/2015 Kini Di Buka

Memandangkan ramai pencari dari google search mencari maklumat pendaftaran murid tahun satu bagi tahun 2014/2015 ini , jadi saya kongsikan sedikit info disini. Setakat ini saya cuma berkongsi untuk makluman ibu bapa yang tinggal di kawasan selangor sahaja. Jika anda mempunyai anak yang lahir pada tahun 2007 dan 2008 anda boleh mula membuat pendaftaran kemasukkan pelajar untuk tahun satu pada 2014/2015 bermula dari 1 Mac hingga 30 April 2013 ini. Pendaftaran lewat di anggap permohonan lewat dan tertakluk kepada akibat daripadanya.

daftar  tahun 1 2014/2015

Jika ingin mendaftar secara online sila ke link ini — > http://apps.moe.gov.my/esppsel/

  1. Sebelum mengisi permohonan secara online, ibu bapa/penjaga digalakkan membaca Tatacara dan Panduan Permohonan terlebih dahulu.
  2. Selepas itu bolehlah memulakan proses Permohonan Online.
  3. Setelah selesai mengisi semua maklumat, bolehlah membuat Semakan Status Permohonan
  •  Kepada Pemohon yang kehilangan No Pin atau menghadapi masalah berkaitan dengan pendaftaran secara online, boleh merujuk kepada sekolah yang dipohon oleh murid.  [Kredit ciklaili.com]

Sila bawa bersama jika membuat pendaftaran di sekolah:
1. Sijil kelahiran atau sijil Anak Angkat (asal dan salinan)
2. Bukti alamat tempat tinggal (bil elektrik atau bil air)
3. Salinan kad pengenalan ibu bapa / penjaga
4. Sijil Nikah /Pendaftaran Perkahwinan / Hak penjagaan anak (asal dan salinan)
5. Sampul surat besetem bersaiz 4 x 9 (115cm x 245cm)

 

Baca entri pengalaman saya mendaftar anak sendiri bagi tahun bagi kemasukkan pada tahun 2013/2014

  1. Mendaftar Sekolah Rendah Tahun 1 Bagi Sesi 2013/2014
  2. Cerita Daftarkan Anak Tahun 1

Comments

  1. Thanks for the info.. saya mulanya xtahu jugak nak daftar anak tahun 1 ni mcm maner.. tapi, ikut u punyer tips, alhamdulillah dah dapat daftar… Thanks

  2. Baru je daftar isnin lepas
    anastasyea recently posted..Pendaftaran Murid Tahun 1 2014/2015 OnlineMy Profile

  3. betul. masih ramai lagi yang tak tahu..
    ohcikgu recently posted..Pundi Kacang – Permainan kecil yang mengasyikkanMy Profile

  4. Di Indonesia sekarang banyak pula sekolah yang membuka pendaftaran melalui sistem online…
    Sepertinya sekarang semuanya akan serba online.
    Tentunya ini akan sangat membantu para orang tua yang akan memasukkan anak-anaknya ke sekolah
    Blog Keperawatan recently posted..Formasi Untuk CPNS 2013My Profile

  5. oh…kalau kat tempat akak masih daftar secara manual lag
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Baru Dapat Google Rich SnippetMy Profile

  6. Jangan isi maklumat palsu. Biasanya alamat dan nombor telefon palsu. Untuk mendapatkan sekolah yang diidamkan, mak bapak tergamak memasukkan alamat ntah sapa-sapa yg berdekatan sekolah idaman tersebut. Akibatnya, bila surat dihantar memaklumkan urusan permohonan tak sampai mulalah menyalahkan pihak sekolah.
    Cikgu Hairul recently posted..Sesak, Jem, Jauh Tak Menghalang Kami Bersantai Di Cameron HighlandsMy Profile

  7. Kalau sekolah di kawasan perumahan saya memerlukan pengisian secara online kemudian cetak dan serah kepada sekolah bersama sampul surat serta setem.

    Kemudian bawa surat beranak untuk pengesahan pendaftaran sekolah.

  8. Tahun depan insya allah ingat untuk anak… anak belum cukup haul lagi hehe
    elieza recently posted..Alternative kepada ‘potongan gaji’ di RHB Now.My Profile

  9. bagus sangat boleh daftar online, biasanya ibubapa kena ambik cuti khas untuk daftar.
    Denaihati recently posted..Peranan tarikh dalam blog andaMy Profile

  10. tunggu penang nya pendaftaran plak…
    staibaqhang recently posted..Gambar MRI sayur – sayuranMy Profile

  11. Bagus kepada yang tinggal di negeri selangor..
    hatiputera recently posted..Cari Kambing Untuk AqiqahMy Profile

  12. Terima kasih di atas perkongsian info… Saya kena daftar anak saya untuk masuk Tahun 1 pada tahun depan…
    Anuar recently posted..Teknik Pemasaran 4 : Bukti dan KepercayaanMy Profile

Trackbacks

  1. […] P:S : Anak yang hendak ke sekolah tahun 1 pada tahun 2014 dah boleh mula daftar dah. Rujuk SINI —  >  Pendaftaran Kemasukkan Murid Tahun 1 – Negeri Selangor 2014/2015 Kini Di Buka […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge