Mar
2013

Pendaftaran Kemasukkan Murid Tahun 1 – Negeri Selangor 2014/2015 Kini Di Buka

Memandangkan ramai pencari dari google search mencari maklumat pendaftaran murid tahun satu bagi tahun 2014/2015 ini , jadi saya kongsikan sedikit info disini. Setakat ini saya cuma berkongsi untuk makluman ibu bapa yang tinggal di kawasan selangor sahaja. Jika anda mempunyai anak yang lahir pada tahun 2007 dan 2008 anda boleh mula membuat pendaftaran kemasukkan pelajar untuk tahun satu pada 2014/2015 bermula dari 1 Mac hingga 30 April 2013 ini. Pendaftaran lewat di anggap permohonan lewat dan tertakluk kepada akibat daripadanya.

daftar  tahun 1 2014/2015

Jika ingin mendaftar secara online sila ke link ini — > http://apps.moe.gov.my/esppsel/

  1. Sebelum mengisi permohonan secara online, ibu bapa/penjaga digalakkan membaca Tatacara dan Panduan Permohonan terlebih dahulu.
  2. Selepas itu bolehlah memulakan proses Permohonan Online.
  3. Setelah selesai mengisi semua maklumat, bolehlah membuat Semakan Status Permohonan
  •  Kepada Pemohon yang kehilangan No Pin atau menghadapi masalah berkaitan dengan pendaftaran secara online, boleh merujuk kepada sekolah yang dipohon oleh murid.  [Kredit ciklaili.com]

Sila bawa bersama jika membuat pendaftaran di sekolah:
1. Sijil kelahiran atau sijil Anak Angkat (asal dan salinan)
2. Bukti alamat tempat tinggal (bil elektrik atau bil air)
3. Salinan kad pengenalan ibu bapa / penjaga
4. Sijil Nikah /Pendaftaran Perkahwinan / Hak penjagaan anak (asal dan salinan)
5. Sampul surat besetem bersaiz 4 x 9 (115cm x 245cm)

 

Baca entri pengalaman saya mendaftar anak sendiri bagi tahun bagi kemasukkan pada tahun 2013/2014

  1. Mendaftar Sekolah Rendah Tahun 1 Bagi Sesi 2013/2014
  2. Cerita Daftarkan Anak Tahun 1

Search

15 thoughts on “Pendaftaran Kemasukkan Murid Tahun 1 – Negeri Selangor 2014/2015 Kini Di Buka

  1. Pingback: Umur 4 Tahun Nak Pergi Sekolah Dah | ~ Ini lah FaMiLi @ Puanbee.com ~

  2. Thanks for the info.. saya mulanya xtahu jugak nak daftar anak tahun 1 ni mcm maner.. tapi, ikut u punyer tips, alhamdulillah dah dapat daftar… Thanks

  3. Di Indonesia sekarang banyak pula sekolah yang membuka pendaftaran melalui sistem online…
    Sepertinya sekarang semuanya akan serba online.
    Tentunya ini akan sangat membantu para orang tua yang akan memasukkan anak-anaknya ke sekolah
    Blog Keperawatan recently posted..Formasi Untuk CPNS 2013My Profile

  4. Kalau sekolah di kawasan perumahan saya memerlukan pengisian secara online kemudian cetak dan serah kepada sekolah bersama sampul surat serta setem.

    Kemudian bawa surat beranak untuk pengesahan pendaftaran sekolah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge