Si pelat yang manja

Share



Umur 3 tahun 🙂

Resepi Kek Moist Coklat Kukus Senang Dan Sedap Asli Dari Puanbee

Share

Kek moist cholat buat kawan blogger.Memang seronok ek sekali sekala bejumpe.banyak cerita boleh diceritakan. .sebenarnya saya tak da kawan yg sama hobi kat dunia luar . So best kalau jumpe kawan yg sama2 minat pada sesuatu like appelijou . .hehehe. .lop jgn jelez ,nant angah wat tok lop pulak!! Korang nak resepi? Haa boleh2. .mari kita scroll ke bwh. .Kek moist cholat ini amat mudah disediakan dan sedap di makan bersama anak-anak , kanak-kanak pun suka dengan hiasan yang di letakkan di atas kek coklat tersebut , jom tengok resepi kek moist coklat kukus di bawah.

cik una tengah memegang kek memang tak sabar nak potong kek tu ,tp ibu tak kasi , so una pegang ajer kek tu. . .ini pulak bee ubah suai kek moist choc tu dari kukus ke bakar. .bee tamabah sedikit fitness nestle cereals,bee kurangkan gula untuk yg bediet . .dan dihiaskan dgn sedikit gula urai. .

 

Resepi nya kek moist choclat kukus :

Bahan A
~campurkan dan ayak
Tepung gandum 150g
Baking powder 1 sudu
Soda bikabonat 1 sudu
serbuk coklat 2 sudu

Bahan B
~pukul dahulu berasingan.
telur 4 biji.
esen coklat 2 sudu
esen vanila 1 sudu

Bahan C
~ masak di atas api perlahan.
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 cawan minyak

campurkan semua bahan A .B. C dan masukkan dalam acuan yang sesuai kukus sehingga masak. .

Untuk topping..cara bee.

2 sudu mentega putih
1 sudu marjerin

campurkan ke dua2 bahan dan pukul sehingga putih. Kemudian masuk kan

2 sudu susu pekat manis
2 sudu serbuk coklat

pukul lagi sehingga sebati , setelah kek masak , sejukkan dahulu baru di sapu dgn topping dan hias sesuka hati korang. . .selamat mencuba. .hehehe. . . .kalau dah cuba bg tau feedback yer. .tp tak pakse. .

 

Lagi kes culik anak

Share

Salam pagi ouls. .hari ni ada yang keja last day kan. .so mesti ada yang plan nak bejalan2 esoknyer. .kepada yang nak bawak anak2 tu hati2 la yer… Risau dan takot mengenangkan situasi skrg ni. .ramai benor orang betopengkan binatang di sekeliling kita. .semalam my hubby balik aje. .terus pesan ,”kalau nak bwk anak pergi mane2 hati2.”. . Bee pun tanya dia balik. .”eh,awatnya tetibe je ni!”. Lepastu dia pun becerita , ” ada orang kehilangan anak dekat dlm dayabumi ,kemudian keluarga budak tu jumpe security. .tengok cctv , memang nampak anak orang tu dipegang tangan oleh seorang bangla. .anak yang berusia 7thn masih pakai baju sekolah,nampak mcm dgn rela hati je ikut bangla tu. .sampai skrg masih belum dapat di kesan lagi anak nye. .” adui. .apalah nasib kanak2 sekarang ni kan. .aku yg fobia bin takot nak bawak anak keluar jalan2. .kalau tkde ayahnye tak kemana lah. .tapi kesian. . Ayah bz . .anak2 tkde program le jawabnye. . Anak2 bee nampak je ayu . .tapi sebenarnya aktif. .kalau bee je yang ada . .memang tak leh control 3 orang tu. .huhuhu..

Bee pertama kali jejak kaki ke KL ni , pertama kali itu aku di ragut , huh serik tau. .memang dah tak berani lagi nak keluar sorang2. . .sape yang ada pengalaman di ragut tu tau la perasaanya. .huhu. .itu baru diragut beg. .tapi kalau anak2 di ragut. .adeh tak dapat bayangkan. . . .

Terima kasih pada peragut tersebut yea sbb dia bee fobia. .hampeh . .. .muge2 peragut cpt insaflah.