KENAPA PERLU ELAK BAGI PUTING KOSONG PADA BAYI

Perkara ni bukan hanya sekarang masih di pratikkan malah sejak dari dulu lagi. Ada tu saya tengok siap buat rantai gantung kat leher anak mereka supaya tidak hilang. Ramai kanak kanak susah untuk berpisah dengan puting kosong seolah olah macam ketagih.

Saya yakin ramai ibu bapa tahu penggunaan puting kosong pada bayi bukan la sesuatu yang baik tapi atas alasan untuk memudahkan mereka melakukan rutin harian, supaya anak tidak merengek.. Penggunaan puting kosong ni membantu anak lebih rilex & tidak meragam.

Kat sini saya nak kongsikan beberapa keburukkan penggunaan puting kosong pada bayi.. Antaranya adalah

1. Penggunaan puting kosong mendedahkan si manja kepada jangkitan yis pada mulut yang boleh dipindahkan kepada puting ibunya sekiranya masih menyusu badan. Jangkitan ini boleh berlaku berulang kali.

2. Kajian menunjukkan ada perkaitan rapat antara penggunaan puting kosong dengan peningkatan insiden jangkitan pada telinga.

3. Mendedahkan si manja kepada risiko tercekik.

4. Mengganggu penyusuan susu ibu di mana si kecil tidak mengenali waktu laparnya dan boleh menyebabkan jarak waktu antara penyusuan menjadi panjang. Ini sekaligus memberi kesan kepada kenaikkan berat badannya.

5. Penggunaan puting dalam masa yang lama boleh menyebabkan pertumbuhan gigi yang tidak teratur dan seterusnya mengakibatkan masalah pertuturan serta pembentukan lelangit lembut.

Sumber: Pa & Ma

Jadi sebelum membiasakan anak anda dengan menghisap puting kosong fikirlah kesan jangka panjang. Bila anak anak mula ketagih dengan puting, ketahuilah agak sukar untuk menghentikan tabiat tu. Mungkin dia berlarutan sehingga besar.

Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada semua.

KENAPA JANTUNG SAYA BERDEGUP LAJU SELEPAS MINUM KOPI INI?

Tadi saya terbaca perkongsian dari Facebook DZiehan Mustapa tentang kenapa bila seseorang itu minum kopi yang berbentuk untuk kesihatan/kekuatan dalam ni dia dapat dapat rasa jantung di berdenyut laju..

Perkongsian ni agak bagus untuk di kongsikan supaya kita tahu apa yang menyebabkan effect sebegitu berlaku bila kita ambil kopi supplement ni. Menurut dari perkongsian beliau ia adalah kerana..

Kopi tersebut mengandungi bahan terlarang yang tidak sepatutnya ada dalam serbuk minuman kopi. Antara bahan yang dikesan adalah sildenafil dan analognya, steroid, antihistamin, sibutramine dan taladafil.

Apa kesan kepada kita jika minum kopi yang ada Sildenafil serta analognya? kita perlu tahu terlebih dahulu apa itu sidenafil, kesan sampingannya dan mengapa ia berbahaya.

Sildenafil itu apa?

Sildenafil adalah sejenis ubat yang tergolong dalam kumpulan phosphodiesterase (PDE) inhibitors. Sildenafil digunakan dalam rawatan mati pucuk atau kegagalan ereksi bagi kaum lelaki.

Ubat sildenafil berfungsi dengan mengembangkan saluran darah pada zakar apabila dalam keadaan ghairah. Justeru keadaan seperti ini meningkat dan memudahkan aliran darah ke zakar, seterusnya membolehkan individu lelaki tersebut menegangkan zakarnya dengan kekerasan yang sepatutnya.

Walau bagaimanapun seseorang yang mengambil ubat atau produk yang mengandungi sildenafil ini tidak bermakna masalah mati pucuk atau kurang nafsu seks akan dapat diatasi atau telah sembuh.

Apakah kesan sampingan Sildenafil?

Antara kesan sampingan ubat sildenafil adalah sakit kepala, pening, flushing (rasa panas pada bahagian muka, leher dan dada), masalah penghadaman, hidung tersumbat, jangkitan saluran pernafasan, serangan jantung, angina pektoris, DEGUPAN JANTUNG PANTAS, mudah pengsan, hipotensi postural, migrain, kemurungan, perubahan pada penglihatan seperti penglihatan menjadi kabur, penglihatan menjadi biru, atau sensitif terhadap cahaya, cirit-birit, jangkitan pada saluran kencing dan ruam.

Justeru pengambilan produk kopi yang dicemar palsu dengan ubat sildenafil ini dikatakan sangat merbahaya kerana tidak diketahu jumlah dos yang terkandung di dalamnya dan penggunaannya tidak berada di bawah pengawasan doktor.

Sudah tentu mengambil minuman kopi seperti ini, dengan kesan sampingnya terhadap salur darah dan jantung yang sangat ketara oleh seseorang individu yang tidak mengetahui latar belakang status kesihatannya adalah sangat berisiko. Mungkin boleh mengakibatkan maut akibat serangan jantung atau stroke.

Pengusaha kopi yang dicemar palsu dengan ubat sildenafil sering meletak jumlah dos yang lebih agar kesannya dapat dilihat dan dirasai oleh pengguna. Apabila pengguna mengambilnya dan merasai kesan yang sugguh ketara, mereka akan kerap membelinya semula.

Itu adalah teknik pemasaran yang tidak bertanggungjawab dan sangat merbahaya serta tidak mementingkan kesan terhadap kesihatan serta nyawa pengguna yang menggunakan produk jualan mereka.

Jadilah pengguna yang bijak dan tidak mudah terpengaruh atau ingin mencuba produk-produk kopi kuat seperti ini. Kebanyakkan kopi-kopi ini berasal daripada luar negara.

Sumber :

Ahli Farmasi Anda
Mohd Dziehan Mustapa
Medical Mtyhbuster Malaysia (M3)

Semoga dengan perkongsian ini memberi info kepada penggemar kopi kesihatan dalaman terutama lelaki. Jangan nak hebat dalam kelambu anda berisiko tinggi untuk terkena serangan jantung & strok.

INI SEBAB FAKE BRACES BAHAYA & PEMASANGAN TANPA TAULIAH SANGAT BERISIKO

Sejak dua tiga hari ni kecoh isu seorang gadis yang menjalankan perkhidmatan menjual & memasang braces (pendakap gigi) tanpa tauliah & lesen hangat di perkatakan bila mahkamah menjatuhkan hukuman atas kesalahannya. Akibat tidak mampu membayar denda, dia di penjara sebelum usaha mencari dana bagi membayar denda di jalankan oleh ahli keluar & kenalan bapanya.

Biarpun ada pertikaian yang mengatakan kesalahan dia tidak begitu besar untuk di penjara.. Atas rasa prihatin saya nak kongsikan kenapa face braces (pendakap gigi tiruan) & servis memasang braces tanpa tauliah & lesen tu sangat bahaya pada pengguna.

isi kandungan fake braces ini tidak diketahui samada selamat untuk kesihatan atau tidak. Terdapat laporan mengatakan salah satu bahan yang terkandung di dalam fake braces ini adalah plumbum yang berbahaya pada kesihatan.

Selain daripada itu alat-alat yang digunakan untuk pemasangan fake braces ini tidak dinyahkuman sebagaimana yang dilakukan di klinik-klinik pergigian ortodontik.

Banyak saranan yang telah diberikan dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia yang menghalang orang ramai memakai fake braces di atas sebab keburukan dan kemudaratannya pada kesihatan.

Terdapat dua kematian yang dilaporkan di Thailand yang dipercayai berpunca akibat tertelan fake braces.

Pemakaian fake braces ini bahaya kerana, Pada permukaan gigi, kesan gam yang dilekatkan boleh menyebabkan gigi terhakis. Karies gigi dan gusi berdarah juga boleh terjadi kerana tiada penerangan untuk penjagaan gigi selepas pemasangan. Tunjuk ajar cara memberus gigi tidak diberitahu kepada para pembeli fake braces.

Selain itu, pemasangan fake braces boleh menyebabkan pergerakan gigi secara tidak langsung. Walaupun pergerakan gigi ini mungkin tidak banyak, ada juga kes dilaporkan hampir menyebabkan gigi goyang dan hampir tertanggal dari gusi.

Sumber : Portal Rasmi MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia

Pemakaian braces sekarang bukan lagi untuk membetulkan susunan gigi tapi kebanyakkan orang sekarang terikut dengan trend memakai braces di tambah lagi fake braces sekarang di datangkan dengan bermacam design & warna yang agak catchy.

Kalau dulu pemakaian braces ni mungkin menjadi sesuatu yang memalukan tapi sekarang nampaknya menjadi satu lambang fesyen, kemewahan & kecantikkan.

Apapun pemakaian braces tidak salah tapi merujuk la kepada mereka yang bertauliah dalam bidang tersebut & gunalah braces yang selamat supaya tidak mendatangkan kesan buruk di kemudian hari.

MR HIJAB KISAH LELAKI BERGELUMANG DENGAN DUNIA TUDUNG

Salam peminat drama melayu. Pasti ramai yang tertunggu drama terbaru yang bakal di tayangkan di TV3 dalam slot IRIS. Drama yang menampilkan pelakon utamanya, Sharnaaz Ahmad yang dalam agak lama tidak muncul dalam drama drama terbaru di tv.

Sharnaaz Ahmad seorang pelakon yang tidak perlu di pertikaikan lagi mutu lakonannya walau sentiasa terpalit berbagai kontroversi. Antara lakonan terbaru selepas lama menyepikan diri adalah drama Mr Hijab.

Drama ni mengisahkan seorang lelaki penjual tudung. Kata Sharnaaz untuk drama ni dia terpaksa pakai tudung & menghafal jenis jenis tudung bagi menjayakan watak Mr Hijab ni. Ni baru namanya pelakon.. study watak yang bakal di bawa untuk menghidupkan watak tu. Bukan sekadar hafal skrip. Mesti lepas drama ni Sharnaaz tahu banyak jenis tudungkan?

Rasanya dah nampak iklan promo di TV3 tapi saya tak pasti bila akan mula tayangan drama ni. Apapun agak menarik untuk di tonton kalau di lihat dari barisan pelakon yang sememangnya hebat.

Antara pelakon yang menjayakan  adalah Sharnaaz Ahmad sebagai Rem, Nabila Huda sebagai Fazira, Didie Alias sebagai Datin Lela, Sharifah Shakinah sebagai Luna, Shiqin Kamal, Hafiz Hamidun, Wan Sharmilla, Khatijah Tan dan Datin Fadzillah Mansur

Drama ni bergenre romantik/komedi jadi memang tak berat sangat. Boleh tonton tanpa rasa stress. Ditayangkan selaman 20 episod. Drama ni sepatutnya di tayangkan bulan puasa lepas mengikut dari apa yang saya baca di blog2 drama. Tapi tak tahu kenapa baru sekarang bakal di tayangkan.

SEBELUM MENDAPAT RAWATAN DI UNIT KECEMASAN HOSPITAL INI PERLU ANDA TAHU DAHULU

Perkara ni ramai yang masih tidak faham sebenarnya maka akan berlaku salah faham & viral kepada perkara yang tak sepatutnya. Kemudian menyalahkan kakitangan hospital tidak memberi khidmat yang sepatutnya kepada pesakit sedangkan mereka berada di zon yang salah untuk menerima rawatan.

Di bahagian Unit kecemasan ada 3 Zon yang perlu kita tahu & fahami fungsi & keperluan kita untuk berada di setiap zon tersebut.

Zon zon tersebut adalah ;

Zon Merah : Ia adalah untuk pesakit yang kritikal yang berisiko mati jika tidak di beri rawatan dengan segara. Contoh mangsa kemalangan yang cedera parah & banyak kehilangan darah ke. So kalau setakat di serang gastrik jangan pergi ke zon merah yer.

Zon Kuning ; Untuk pesakit yang perlu di periksa doktor dengan segera & berada di dalam keadaan separa kritikal tapi masih boleh menunggu cuma perlu pantauan dari masa ke semasa

Zon Hijau : Untuk pesakit yang tidak kritikan & tidak berada dalam kecemasan. Tak perlu pemantauan & boleh menunggu untuk mendapat rawatan.

Perlu di ingat setakat demam, selsema, anak meragam .. tak payah la gigih sangat nak pergi ke unit kecemasan. Pastikan kes anda tu betul betul mencemaskan & perlu rawatan segera barulah pergi ke unit kecemasan.

Semoga Info ini memberi manafaat kepada anda.

Review : MYLARA SKINCARE 4-in-1 & HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL

Review : MYLARA SKINCARE 4-in-1 & HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL | 

Assalamualaikum dan Hai semua ….  ececeh dah lama tak review produk skincare .. sebabnya muka den sejak 3 tahun lepas mengalami kerosakkan teruk. Mula-mula saya pakai produk skincare yang orang kata boleh rosakkan muka tu , pakai selama setahun lebih kurang. Muka okay glowing putih nampak remaja masa tu.

Lepas tu pada tahun 2016 nak raya. Saya pergi buat waxing menggunakan lilin panas dan lepas tu muka rosak teruk.Mungkin di sebabkan skincare yang saya pakai sebelum itu membuatkan kulit muka saya menjadi sensitif dengan waxing tersebut.  Nasib baik hanya 2 minggu jerawat naik teruk , saya bertuah dalam hal ini . Lepas tu memang stop pakai apa-apa produk kecuali sabun homemade dan foundation semasa hendak keluar rumah dan krim pelembab biasa. Muka agak kusam dan parut jerawat terlihat masa tu. Dari lepas raya tahun 2016 tersebut tak pakai apa-apa skincare yang khusus tahu. Ni baru berani cuba MYLARA Skincare selepas membaca review  tentang produk ini. Saya telah pun siasat betul-betul.

Takut tauuuu dengan skincare timbang kilo yang di katakan re-packing sendiri tu. Serik pun ada. Saya mendapat tahu MYLARA skincare ini ada doktor terlatih dan sumber nya adalah dari sumber alam. Mylara skincare di kilangkan di kilang yang mempunyai GMP sendiri. Di daftarkan dengan KKM dan selamat di gunakan untuk ibu mengandung  menyusu dan sesiapa sahaja.

Ini info yang saya dapat mengenai Mylara skincare , di bawah saya akan ulas satu-satu tentang tekstur produk.

Berkesan merawat
1. Kulit kusam
2. Kulit berminyak
3. Jerawat
4. Jeragat
5. Parut jerawat
6. Hiperpigmentasi

Kelebihan MYLARA

  • Mylara diformulasi oleh YANG PAKAR tanpa bahan kimia bahaya dan telah mendapat kelulusan KKM dan dijamin halal
  • Iye lebih daripada 99 testimoni terkumpul.
  • MUDAH DIGUNAKAN. Hanya menggunakan 4 item asas penjagaan wajah. Tak sampai 5 minit dah boleh look amazing
  • KULIT WAJAH SEMAKIN SIHAT. Kulit sentiasa terawat dan Mylara meminimumkan pertumbuhan jerawat/jeragat/parut.
  • TIADA KESAN SAMPINGAN. Menggunakan 98% bahan organic dan mempunyai 0.01% risiko menyebabkan alahan atau kesan sampingan di wajah.

Kenapa MYLARA SKINCARE pilihan terbaik untuk mereka yang mempunyai masalah kulit dan ingin merawat kulit mereka?

  1. MYLARA SKINCARE memiliki doktor dan staff-staff yang mahir di bidang masing-masing. Dengan adanya team serba mahir ini, MYLARA SKINCARE menjamin produk dan servis yang bakal membuat anda selesa dan yakin dengan penggunaan produk yang berasas sumber alam yang diiktiraf selamat.
  2. MYLARA SKINCARE membawa aspirasi Awaken Your Best Skin khusus buat para remaja serta wanita dan lelaki untuk menampilkan sisi terbaik anda dengan bahan-bahan alam semula jadi. Kecantikan dan keyakinan berhak anda miliki. Keselesaan dan keselamatan pengguna adalah matlamat MYLARA SKINCARE.
  3. MYLARA SKINCARE memiliki produk dan servis yang berasas ekstrak tumbuhan dan buah berkualiti. Diformulasi dengan teknologi terkini di kilang yang diiktiraf GMP pasti bakal memberi hasil yang optimum dan selamat untuk kulit para remaja, lelaki dan wanita.

 

Facial Set dari Mylara Skincare

REVIEW dari saya sendiri : Dari segi harga untuk set facial 4-in-1 ini boleh tahan , mampu milik dan tidak terlalu mahal. Set ini mampu tahan 2 bulan kalau pakai jimat-jimat macam saya. Lagi pun kita boleh beli scara asing jika salah satu produk habis dahulu.

Harga 1 set facial set + glowing gel cuma : RM89.90 sahaja. Saya suka produk ini .. kenapa ? meh saya terangkan satu-satu di bawah. Harga loose di bawah ye .

Dalam kotak Facial Set ada 4 jenis item ini
Collagen Clanser – Pencuci Muka

REVIEW dari saya sendiri :

  • Pencuci muka ini di dalam botol. Buih tidak banyak dan tidak membuatkan kulit muka menjadi sangat kering. Ada 2 penutup kebersihan sangat terjaga. Picit sedikit lebih sikit dari duit syiling 5 sen dah cukup. Senang di bawa ke mana-mana , sumbat aje dalam beg makeup.
  • Harga loose RM24. Seperti biasa dalam banyak-banyak skincare mestilah pencuci habis dulu. Ye lah sembahyang pun 5 kali , mestilah 5 kali cuci makeup kan ?

1) 4-in-1 Collagen Cleanser (60ml)

Deskripsi : Pencuci wajah yang mempunyai 4 fungsi utama yang boleh menghapuskan kesan-kesan make-up, minyak dan kekotoran. Menghapuskan make up pada mata dengan lembut serta ekdfoliasi ringan untuk wajah yang lembut, licin dan cerah.

TEKSTUR : Gel pencuci berwarna ‘pink muda’ (pewarna dari ekstrak mawar, tidak menyebabkan jerawat kerana bukan pewarna sintetik) yang mesra pengguna, lembut, berbau harum, serta multi-fungsi. Wajah terasa segar setelah menggunakannya. Tidak terlalu berbuih lantas berhasil mengekalkan kelembapan wajah.

Manfaat utama :

  • Praktikal, bersih dan efektif
  • Fungsi 4 dalam 1 yang boleh dilakukan di rumah
  • Membersih wajah
  • Eksfoliasi lembut
  • Menyamakan tona kulit dan melembutkan
  • Menganjalkan kulit
  • Menyerikan wajah

Bahan utama :

  • Ekstrak Betik – melembap, menghilangkan pigmentasi, mengurangkan kedutan
  • Minyak Kelapa – anti iritasi, memberi kelembapan
  • Ekstrak Lidah Buaya – melembap dan melembut
  • Kolagen larut – memberi kelembapan, melembutkan, anti penuaan

Cara Penggunaan : Cuci muka dua kali sehari dengan mengikuti dua langkah berikut:

  1. Pamkan 1-2 kali pencuci muka ke atas tangan yang basah , buihkan dan ratakan ke atas muka dan leher.
  2. Bilas dengan air suam secukupnya dan biarkan kering sebelum menggunakan Mylara Pore Refining Facial Toner.
Toner.

REVIEW dari saya sendiri : Sukaaaaaaa .. sebab toner nya jenis spray. Saya ada masaalah sikit. Beli kapas selalu di buat main oleh anak-anak. Masa nak pakai masa tu la dia hilang. Kalau nak pergi berjalan atau balik kampung ya ampun banyak nya barang nak bawa. Jadi saya suka toner yang boleh spray aje tanpa kapas ni. Aihh kena sangat dengan jiwa ku. Botol pun elok ada 2 penutup senang nak usung.

Harga : Harga loose RM24. eH masih mampu milik kan ? boleh beli asing juga.

2) Facial Toner (60ml)

Deskripsi : Pelembap wajah yang membantu prose semulajadi kulit iaitu membersih dan membaikpulih dengan mengecilkan pori-pori, menyeimbang kelembapan dan kandungan minyak, membuat kulit terlihat sihat, tegang dan berseri.

TEKSTUR : Penyegar yang berwarna ‘pink muda’ yang sangat sesuai untuk menyegarkan wajah di samping menyahtoksin di pori0pori supaya bebas kuman penyebab jerawat. Pori-pori yang bersih mampu merapat dan menghasilkan kulit wajah yang licin dan cerah natural.

Manfaat utama :

  • Membuat kulit terasa bersih dan segar
  • Mengandungi bahan-bahan yang aman buat kulit : Rosehip, Licorice, Aloe Vera
  • Sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit sensitive
  • Bebas pewarna dan bahan kimia berbahaya yang boleh merosakkan kulit

Bahan utama :

  1. Minyak Rosehip – anti-penuaan, melembapkan
  2. Ekstrak Licorice – anti-irritasi, mencerahkan
  3. Ekstrak Aloe Vera – melembap dan melembut
  4. Witch Hazel – anti-jerawat, melembapkan, menyegarkan kulit

Cara Penggunaan : Selepas mencuci muka, di atas permukaan kering;

  1. Basahkan kapas dengan toner secukupnya. Ratakan perlahan di muka dan leher dengan arah ke atas.
  2. Untuk perlindungan optimum, gunakan Mylara Matte CC Cream atau Mylara Revitalizing Night Cream selepas toner.

 

Krim siang

REVIEW dari saya sendiri : Lepas pakai terasa ada bedak di muka. Krim tidak melekit langsung. Memang CC Cream ini di datangkan dengan multifungsi. Boleh jadi pelindung matahari , dan juga bedak muka yang “matte “. Sangat ringan di muka. Tidak terasa macam pakai apa-apa. Dannnnn paling penting bahan-bahan nya. Rujuk di bawah. 

3)  Matte Miracle CC Cream SPF 30 (7g)

Deskripsi : Krim multifungsi yang berkesan melindungi kulit wajah dari sinar matahari yang bahaya dengan SPF 30. Terbukti secara secara klinikal dapat meningkatkan tekstur kulit dan memberi kelembapan yang secukupnya dengan warna matte yang elegan. “CC’’ bermaksud color corrective, dan ia terdiri dari primer pencerah wajah, foundation ringan, pelembap, dengan bahan-bahan anti-penuaan dan pemangkin kolagen.

TEKSTUR : Krim multi-fungsi yang berciri ‘matte finishing’ tidak menyebabkan wajah berminyak seharian. Foundation ringan yang terkandung dalam CC Cream ini memberi ‘instant dewy look’ dan ‘natural glow’ yang wanita Asia idamkan dengan calitan minimal. ‘Matte CC Cream’ tidak menyumbat pori-pori kerana dihasilkan dengan teknologi Korea iaitu ‘Nano-size molecule’.

Manfaat utama :

  • melindungi dari sinar matahari
  • membantu melembap dan melembutkan kulit wajah
  • tekstur ringan dan lembut
  •  97.7% natural
  • sesuai untuk semua jenis kulit

Bahan Utama :

  1. Minyak Argan – melembap, menegangkan (prokolagen)
  2. Titanium dioxide – melindungi dari sinar matahari, anti-cancer (kulit)
  3. Serbuk mutiara – mempercepat pertumbuhan kulit baru, regenerasi kolagen

Cara penggunaan : Selepas penggunaan toner, sapukan CC Cream 15 minit sebelum terdedah kepada sinaran matahari. Adalah digalakkan untuk menambah sapuan selang 2 jam jika masih terdedah kepada sinaran matahari.

Krim malam

REVIEW dari saya sendiri : Selepas pakai memang terasa ianya memlembabkan kulit muka. Bau wangi. Tidak melekit (ini kalau korang pernah pakai produk tempatan tahu lah maksud saya ) Bau macam ada berry-berry sikit. Sedap.

Harga : Harga loose RM28 ringgit. Kalau habis boleh beli ehemm.. saya kadang-kadang pakai glowing gel di waktu malam selang dengan night cream ini. Sebab tidur dalam aircond kadang kulit terasa sangat sangat kering.

4) Revitalizing Night Cream(7g)

Deskripsi : Krim malam yang berfungsi mencerah yang masuk jauh ke dalam lapisan wajah untuk menyubur dan melembap kulit sehingga 8 jam. Membantu menghapus noda dan mencerah seawal 14 hari pemakaian dengan bahan-bahan yang terbukti secara klinis.

TEKSTUR : Krim malam yang sangat melembapkan dan tidak melekit seperti krim-krim kilo di pasaran. Dihasilkan dengan bahan mentah import berkualiti tinggi dan dijamin merawat wajah secara optimum sepanjang malam. Krim berwarna ‘pink muda’ mempunyai bahan aktif buah berry yang secara saintifik membuktikan kesan pencerahan dan antioksida 10X lebih berkesan dari bahan aktif lain.

Manfaat utama :

  • Menyamakan tona wajah, mengurangkan warna kulit yang tidak sekata
  • Membantu memulihkan dan mencerah kulit wajah
  • Menghapus tanda-tanda penuaan
  • Pelembap malam yang tidak melekit
  • Bebas MERKURI

Bahan utama :

  1. Alpha Arbuntin – Mengurangkan noda hitam, menghalang produksi enzim tyrosinase
  2. Beeswax – melindungi dari kotoran sekitar, melembap
  3. Vitamin C – Anti-oksida, anti-cancer, menggalakkan produksi kolagen
  4. Vitamin E – Meremajakan, melembap
  5. Ekstrak Aloe Vera – Melembap, melembutkan

Cara Penggunaan :

  • Sebelum tidur, selepas penggunaan pencuci muka dan toner;
  • Dengan menggunakan hujung jari, sapukan lapisan nipis ke muka dan leher.
  • Untuk penyerapan sempurna, dengan perlahan, urut wajah selama 1-2 minit.
Glowing Gel

Review dari saya sendiri ; Glowing gel ini dapat free dalam 4-in 1 facial set. Jika beli loose dapat jenis dalam botol picit-picit. Ini pun saya suka  , bila pakai terasa nyaman di muka. Boleh juga gosokkan aje ke siku yang kering. Haaa kejap aje dah dapat kesan lembab tu. Sangat sesuai kalau kulit muka mengalami ” sunburn “.

Bahan utama : Aloevera

Harga loose untuk 20g RM25

Hydro Peeling Gel

HYDRO WHITENING ROSE PEELING GEL

Tahu kan ? seminggu sekali kita boleh scrub muka untuk membuang kulit mati dan kekotoran di muka. Bekas jerawat atau habuk , minyak berlebihan di muka semua memang amat di galakkan untuk memakai peeling gel ini. Lepas scrub cuci muka dengan pencuci , korang akan rasa segar , kulit lembut , skin tone lebih cerah dan sekata. Kulit nampak tengang dan lincin tahu.

Saya memang suka .. Harga cuma RM25 , Pakai setiap hujung minggu , sebulan pun tak habis. Tak sempat nak ke SPA buat facial ? buat sendiri je lah di rumah.

Hasilya .. tak pakai apa-apa pun kulit nampak cantik.

Kandungan Hydro Peeling Gel

Mylara skincare .. review .. Akak suka tau skincare begini ..simple dan senang. Ciri-ciri yang akak suka : 1 : 4 in 1 Collagen Cleanser dalam botol – jadi mudah nak simpan dan di bawa ke mana². . 2 : Pore Refining Facial Toner – Jenis sembut picit aje .. senang .. tak payah pakai tisu lagi. . 3 : Matte Miracle Cc Cream SPF 30 – Krim siang nya ada 8 fungsi – Boleh jadi bedak , krim siang , pelembab , melindung dari matahari .. eh ada lagi .. sambung dekat blog lah. . Selain 3 krim dia ada lagi produk lain .. lain tau .. nanti la kita kalau mai mood nak megedik tu nanti akak share. . Nak keluar pegi beli lauk kejap ?.. eh akk tak jual tau .. korang boleh beli dari Mylara Skrincare sendiri. . www.mylaraskincareofficial.com Instagram : @mylaraskincare Facebook : Mylara Skincare Email : mylaraskincare@gmail.com . #beauty #skincare #mylaraskincare #review #MummyBloggerMY #semuanakcantik

A post shared by Latifah Bee (@puanbee) on

Proses pemulihan kulit muka mengikut fasa selepas pakai 1 set Mylara skincare : 

MINGGU 1-2 :

FASA 1 – DETOKSIFIKASI

Tindakan Klinikal:

Penyerapan di bawah permukaan kulit akan menghilangkan sel-sel mati yang menyebabkan pori tersumbat dan menyembuhkan kesan pertumbuhan jerawat.

Hasil/Kesan:

Kulit anda akan mula serasi terhadap proses detoksifikasi. Kulit akan mula terasa gatal, kering dan kemerahan, namun akan mula berkurang menjelang akhirnya fasa 2.

Tona kulit anda akan mula kelihatan lebih sekata.

MINGGU 2-3 :

FASA 2 – PEMULIHAN

Tindakan Klinikal :

Kulit mula menghasilkan sel-sel normal yang sihat. Sel-sel pigmen mula membebaskan melanin secara lebih sekata. Sel-sel baru juga dikuatkan dengan penggunaan secara konsisten seperti yang disarankan.

Hasil/Kesan:

Keadaan kulit anda pada fasa ini sedang disesuaikan dengan system penggunaan produk ini. Anda akan dapat melihat kulit anda menjadi lebih tegang, licin, lembut dan bersih.

Minggu 3-4

FASA 3 – PENYEIMBANGAN

Tindakan klinikal:

Sel-sel kulit sedang diserasikan dengan baik ke dalam sistem untuk proses transformasi kulit.

Hasil/Kesan:

Kulit anda akan kelihatan dan rasa lebih bersih, berseri, lembap dengan tona yang lebih sekata.

Minggu 4-5

FASA 4 – WAJAH BARU

Tindakan Klinikal:

Kulit anda akan kelihatan seperti kulit baru yang telah dihidupkan semula. Adalah amat digalakkan untuk meneruskan penggunaan yang konsisten untuk mengekalkan khasiat dan kelembapan yang mencukupi bagi kulit anda.

Kesan:

Anda seperti dilahirkan semula dengan kulit wajah yang baru! Kulit anda sekarang tentunya lebih berseri-seri dengan tona yang sekata di samping kelihatan lebih muda dengan mengekalkan penjagaan agar sentiasa sihat!

Testimoni ada banyak sangat .. kalau nak beli boleh terus ke link-link yang di sediakan di bawah. Produk ini saya rekomen kepada korang  , selamat dan halal.Cuma jika takut dan kulit memang super sensitif eloklah tanya kepada pakar Mylara skincare sendiri iaitu DR.MAI.Korang juga akan di guide oleh Dr.Mai sendiri dan sebarang pertanyaan atau kemusykilan korang boleh direct tanya kat beliau.

Nampaknya .. saya kena dapatkan produk lain.. saya tengok website ada produk baru gel untuk lingkaran bawah mata .. wahhhhhhh …

Kat mana boleh dapatkan MYLARA SKINCARE ni?

Website: http://www.mylaraskincareofficial.com/

Facebook: https://www.facebook.com/mylaraskincare/

Instagram: https://www.instagram.com/mylaraskincare/

Atau korang boleh whatsapp terus ke 013-9200960

atau e-mail mylaraskincare@gmail.com

TRANSIT TERAKHIR KISAH PEMANDU VAN JENAZAH YANG MENGALAMI BERBAGAI PENGALAMAN PELIK

Siapa yang rajin tengok tv mungkin perasan.. Dah mula di tayangkan iklan promo telefilem untuk slot cerekarama TV3 tayangan 7 oktober. Tertarik dengan tajuk & promo yang di tayangkan.. Saya membayangkan cerita ini agak berat & agak menarik untuk di tonton.

Saya cuba cari sinopsis drama ni tapi belum ada tapi dari iklan promo di tv3 ia mengisahkan seorang pemandu van jenazah yang mungkin mengalami berbagai pengalaman pelik sepanjang menguruskan jenazah untuk di kebumikan.

Mungkin banyak pengajaran yang bakal kita dapat dalam telefilem arahan hebat pelakon juga pengarah Ellie Suriaty. Mesej yang nak di sampaikan mungkin lebih kepada umat Islam khususnya untuk sentiasa bersedia menghadapi kematian. Dosa dosa kita di dunia tak mustahil akan di aibkan ketika kita meninggal dunia. Tu dari jangkaan saya menonton iklan promo di TV3

Nak tahu apa kisah di sebalik Telefilem Transit terakhir ni jangan lupa menonton 7 oktober jam 9.00 malam di tv3 nanti.

KENAPA BAHAYA TERLEBIH MINUM AIR KOSONG @ AIR PUTIH?

Salah satu cara untuk mengesan sesuatu penyakit atau kerosakkan organ seperti buah pinggang adalah melalu urine @ air kencing. Sebab warna air kencing memberi petanda samada anda sihat atau sebaliknya.

Ramai yang tahu pengambilan air putih sangat baik untuk kesihatan & kecantikkan tapi ramai yang mungkin tidak tahu terlebih mengambil air putih jugak boleh memudaratkan kesihatan.

Sebab tu pengambilan apa2 minuman tak kira air putih sekalipun kena mengikut sukatan yang sepatutnya.  Sedikit info berkaitan dengan bahaya mengambil air putih secara berlebihan

Pengambilan air putih secara berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan dimana ianya boleh meningkatkan volume darah. Volume darah yang meningkat boleh meningkatkan kerja jantung dan tekanan dalam pembuluh darah. Kelebihanair juga dapat membebankan kerja buah pinggang yang bolehmengakibatkan glomerulus rosak. Sistem penapisan di buah pinggang harus tetap mempertahankan jumlah air (di dalam tubuh) pada tahap yang selamat yang memang diperlukanoleh tubuh, kelebihan cecair akibat dari banyaknya penggunaan air harus dibuang dari tubuh. Hiponatraemia adalah suatu keadaan di mana kadar garam di dalam darah(dalam hal ini Natrium) lebih rendah daripada yang sepatutnya. Keadaan yang teruk daripada keadaan hiponatraemia boleh menyebabkan intoksikasi air yangmempunyai gejala antara lain sakit kepala, keletihan, mual, muntah, sering urinasi (buang air kecil) serta kekeliruan mental. – Sumber : Kenapa Urine Berubah Warna

Tanda – tanda anda terlebih mengambil air putih adalah melihat melalui warna air kencing @ urine. Jika air kencing anda tidak berwarna atau jernih ni menandakan berkemungkinan anda telah mengambil air putih terlalu banyak, Jadi kurangkan pengambilan air putih.

Jadi jangan ambil secara berlebihan air putih. Ambil sekadar memenuhi keperluan badan kita setiap hari.

Baca lagi :
1 – Khasiat yang penuh walaupun sekadar air kosong
2 –  7 + 1 = 8 Manfaat Air
3 –  Lakukan Terapi Air Untuk Menguatkan Sistem Petahanan Tubuh Melawan Penyakit.

PELAKON INDONESIA IRWANSYAH BERLAKON DALAM DRAMA ‘DIA’ SLOT AKASIA

Irwansyah salah satu nama besar dalam industri seni di Indonesia. Seorang penyanyi & pelakon. Antara lagu yang pernah popular di Indonesia & Malaysia adalah.. Lagu Pencinta wanita. Lagu tu memang pernah menjadi hits & siulan ramai sebab agak catchy melodinya.

Terbaru Irwansyah bakal muncul dalam drama melayu berjuduh DIA di slot akasia TV3. Di gandingkan dengan pelakon Janna Nick. Wah mesti pasangan yang cocok kan dalam drama tu nanti. hehehe.

Drama tu mengisahkan tentang  Adit, seorang pemuda jujur dan rajin yang telah menerima surat wasiat arwah bapanya. Adit bakal mewarisi empayar perniagaan di Malaysia dan telah dipaksa berkahwin dengan anak kenalan ayahnya di Malaysia. Biarpun Adit sudah punya pilihan hati, tetapi dia terpaksa akur dengan keputusan ayahnya itu demi mereliasikan impian ayahnya itu. Pelbagai rintangan dan dugaan harus dilalui untuk merealisasikan impian arwah bapanya.

Masa tayangan drama tu adalah seperti berikut

JUDUL : DIA
EPISOD : 60 episod
TARIKH TAYANGAN : 14 Oktober 2017
HARI / MASA : Jumaat-Ahad, 9.00 malam
SIARAN : TV3 (Drama Eksklusif)
SKRIP : Zarihah Hassan, Nasir Sulaiman, Azidah Jaafar, Azmy Ariff, Shuhadatul Ain
PENGARAH : Eoon Shuhaini / Omar Olly Alaydrus / Zamri Zakaria
TERBITAN : OrangeTree Production Sdn Bhd
Antara pelakon yang menjayakan drama ni adalah Irwansyah, Janna Nick, Izara Aishah, Adi Putra, Sandrinna Michelle Skornicki, Kevin Andrean, Juliana Moechtar, Aleza Shadan, Zamarul Hisham, Tatiana Sivek, Cahya Kamila, Billy Boedjanger, Emma Maembong, Farouk Hussain, Fazlina Ahmad Daud, Tash Yong, Taib Zamannuri, Syaffiq Sahli
Jadi pada peminat Irwansyah jangan lupa follow drama DIA ok..

Cara menggalakkan anak saya makan secara sihat

Hai semua … topik saya kali ni , bagaimana cara saya menggalakkan anak – anak makan secara sihat agar mereka dapat lebih lagi nutrisi. Anak-anak anda bagaimana ? ada tips mari lah kongsi dengan saya di petak komen di bawah. Untuk saya dan anak saya. Bila anak dah mencecah 4 tahun ke atas memang lahmereka masih lagi minum susu seperti biasa , sehari lebih kurang 3 kali. Selain dari itu …bagaimana kita nak pastikan anak-anak suka makan makanan yang berkhasiat seperti sayur-sayuran , buah – buahan , kekacang  , telur dan sumber tenusu. Ini satu cabaran buat ibu bapa di luar sana untuk mengajar dan meggalakkan anak makan makanan sihat dan menjadikan sebagai rutin pemakanan mereka.

Ye lah zaman sekarang .. bila anak dah mula bersekolah dan di beri duit belanja mereka akan membeli pelbagai jenis makanan kesukaan mereka. Didikan kita sebagai ibu bapa kepada anak sebelum mereka ke sekolah itu sangat penting. Jadikan kebiasaan dan anak akan sendiri nya memilih  makanan sihat walaupun di belakang kita. Persoalan nya .. bagaimana nak didik atau mengajak anak mencintai makanan sihat ini ? Saya akan kongsikan beberapa tips untuk anda. Tips ini juga saya dapatkan dari pakar nutrisi kanak-kanak dan saya amalkan sedikit sebanyak. Saya cuba untuk memberikan cabaran kepada diri sendiri bagi mengajak anak makan secara sihat. Ini tips random dari seorang ibu beranak kan 4.

Bagaimana jadikan anak kita pemakanan makanan sihat di dalam dunia ” makanan segera ”  ?

” Fakta menakutkan : ” French fries ” adalah salah satu sayuran kesukaan kanak-kanak . “

5 sebab kenapa sayur-sayuran dan buah – buahan sangat di perlukan oleh kanak-kanak.

  1. Membantu kanak-kanak membesar .  Sayur sayuran di penuhi dengan vitamin dan mneral semulajadi – seperti vitamin A, C, E, dan potassium — membantu tisu tubuh dan cell dalam badan membesar dengan sihat.
  • Dalam kes ini , saya telah berjaya menjadikan lobak merah , brokoli sebagai makanan kesukaan anak saya. Ibu harus lah kreatif dalam hal ini. Jadikan cendawan sebagai snek yang sedap. Jadikan sayur nampak menarik. Cuma ada sesetangah sayuran yang anak kecil belum berani. Tetapi perjuangan ibu belum selesai. Saya akan cuba megalakkan anak saya makan dengan lebih sihat lagi.

2.Membantu mencegah penyakit berbahaya di masa akan datang . Makanan yang kaya sayuran dan buah – buahan dapat menghindarkan diri diabetes tahap 2 , dimana ianya semakin meningkat di kalangan anak-anak sekarang. Dengan mengajar anak makan secara sihat sepanjang masa sedari kecil dapat membantu bagi mengelakkan penyakit hati  , tekanan darah tinggi , dan pelbagai penyakit kanser akan datang.

  • Takut kan dengar pelbagai penyakit zaman sekarang , lagi-lagi kalau keturunan kita memang ada penyakit berbahaya itu semua. Mencegah lebih baik dari berubat. Saya sendiri takut inikan zaman anak-anak menjadi dewasa nanti. Ini lah yang saya selalu cuba nasihatkan kepada anak-anak.
  1. Sayuran mengelakkan anak-anak kekurangan air dalam badan. kanak-kanak tidak akan minum air secukup nya dari cawan. Betul tak ? anak saya sendiri begitu  — banyak jenis sayuran contohnya salad dan lobak merah , mengandungi air . Malahan  brokoli mengandungi 90% kandungan air di dalam nya.
  2. Membantu mencegah obesiti di kalangan kanak-kanak .There’s no doubt about it: Kids who eat more fruits and vegetables have lower body weights,” kata Christine Gerbstadt, MD, RD, jurucakap untuk American Dietetic Association (ADA).  ( LINK RUJUKAN ) Menurut pakar pemakanan and jurucakap Persatuan Pemakanan Amerika, Christine Gerbstadt, tidak syak lagi bahawa kanak kanak yang makan lebih banyak buah buahan dan sayur sayuran mempunyai berat badan yang lebih rendah*. Kerana pemakanan sihat yang mengandungi tinggi fiber , tinggi nutrien serta rendah kalori dan rendah lemak akan membuatkan anak-anak kenyang dan hanya makan sedikit sahaja junk food .
  3. Sayuran mengandungi tinggi Fiber. Fiber dalam sayuran akan membuatkan kanak-kanak berasa kenyang dan dapat mengelakkan sembelit. Makan makanan berserat tinggi juga menyebabkan anak-anak anda kurang berkemungkinan mengidap penyakit jantung dan kolesterol tinggi di kemudian hari.
  • Contohnya kentang panggang dengan kulit adalah sumber serat tinggi terbaik dan sedap. Anak suka … cuba la ..

 

Sebagai seorang ibu, saya rasa ia adalah satu cabaran untuk memperkenalkan dan mengajar anak-anak mempunyai diet seimbang yang sihat. Terserah kepada kita untuk mengajar anak-anak kita dan mencipta corak makan yang sihat di awal, yang akan mempersiapkan mereka untuk mempunyai gaya hidup yang lebih baik (sekurang-kurangnya saya berharap!).

Berikut adalah beberapa petua saya tentang bagaimana anda boleh membantu anak-anak anda untuk makan makanan yang lebih sihat.

  1. Buat Jadual . Kanak-kanak perlu makan setiap 3 hingga 4 jam sehari. 3 kali makanan berat , 2 kali makanan ringan dan banyak air .. tidak kira sama ada susu , jus , air kosong , mahupun air dari buah buahan dan sayur. Dengan ini diet anak akan menjadi seimbang. Sekiranya saya akan keluar pergi ke mana-mana saya akan sediakan jus dan bekal untuk anak-anak makan dan akan mengurangkan kanak-kanak mahukan makanan ringgan yang tidak sihat di luar sana.
  2. Dapatkan Serat Yang Cukup Setiap Pagi.  Kebanyakkan keluarga tidak mendapat serat yang cukup di dalam pemakanan seharian. Anak saya si syamim tu jika tidak sarapan pagi dia akan selalu letih dan banyak ragam. Saya tahu sarapan memang sangat penting untuk kanak-kanak , dan saya selalunya akan menyediakan sarapan sihat dengan segelas susu setiap pagi untuk menambah tenaga , dan membuatkan syamim mendapat cukup nutrisi.  Sekarang syamim minum susu Dumex Dugro, susu formula khas untuk kanak-kanak yang sedang membesar yang di lengkapi dengan  DHA*, 15 vitamin dan mineral unik  lcFOS dan telah mempunyai penglaman dalam hampir 40 tahun dalam pembuatan susu untuk kanak-kanak . Untuk sarapan syamim suka makan penkek buah yang di masak sendiri oleh saya .Anda boleh cuba cara saya. Sediakan susu untuk sarapan di sertakan dengan makanan lain atau buat penkek dari tepung , buah epal dan susu. Nak resepi ?  2 gelas tepung gandum ,  4 sudu teh serbuk penaik ,  1/2 sudu teh garam ,  1 sudu gula , 3 cawan susu (boleh guna susu apa pun , susu serbuk di bacuh dengan air pn boleh , susu coklat pun boleh , anak saya minum susu tepung dugro , maka saya guna susu itu saja ) 2 sudu buah epal dadu , 1 sudu vanilla esen (tak ada pun tak apa ) , 1 sudu kacang tanah (telah d tumbuk halus.) dan 1 sudu minyak (minyak apa pun boleh ) dan masak sesenduk demi sesenduk di atas kuali. Sedap tauu. Jika saya memang sibuk dan tak sempat buat penkek boleh lah sediakan bento telur dan sandwidh untuk nya.
  3. Kurangkan stok makanan ringan di rumah – Atau lebih tak ada langsung , di rumah saya tak ada , saya selalu beli stok buah buahan , sayur dan makanan-makanan sihat seperti susu , yougurt , keju sahaja jika anak inginkan snek mereka akan terpaksa memakan makanan tersebut. Jika ada stok makanan ringan kanak-kanak akan cenderung untuk makan makanan ringan tersebut dan lama-lama akan jadi kebiasaan pula. Kita tak mahu anak kita makan dan terbiasa dengan makanan ringan kan. Anak saya sehabis tak ada apa pun , buah epal , buah oren , tembikai , mata kucing eh banyak juga buah yang mereka suka makan.
  4. Berseronok mencipta makanan / bento . Bentuk lebih kreatif dan kebiasaan nya jika makanan tersebut nampak cantik dan ianya akan membuatka anak makan lebih banyak . Kami membuat pancake muka smiley dan memberi nama kepada makanan tersebut . ( “baby shark penkek contoh nya “) Apa-apa sahaja makanan berbentuk mini pun anak saya suka.  Saya sering menggunakan pemotong kueh berbentuk pelbagai bentuk , anak suka sangat tau. Jangan lupa tambahkan lagi sayur sayuran bewarna di dalam bento tersebut. Warna sentiasa main peranan untuk menggoda mata kanak-kanak untuk makan makanan sihat. Di samping anak berseronok mencipta kreativi dalam menghias bento , anak juga akan mendapat khasiat seimbang dan fiber mencukup untuk aktiviti seharian mereka.
  5. Ajarkan anak kepentingan pemakanan sihat. Kenapa dan mengapa. Anak lelaki saya suka kan manis , saya kadang-kadang membiarkan syamim taburkan sedikit gula di atas roti telur bakar nya. Laila suka sedikit taburan coklat gula di atas saladnya, Husna suka kan sedikit taburan serbuk coklat di dalam susunya. Ianya tidak salah asalkan mereka masih mahu makan sayuran dan makanan sihat yang kita sediakan. Saya mengajar Syamim dan 3 orang lagi anak saya kepentingan setiap nutrisi untuk mereka. Sentiasa ingatkan  dari mana mereka boleh mendapat nutrisi tersebut. Misalnya,Jika Syamim nak menjadi lebih kuat dan tinggi. Jadi, saya memberitahu Syamim bahawa jika Syamim nak menjadi lebih tinggi, Syamim kena makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan seperti kentang, brokoli, epal dan lain-lain utk mendapatkan nutrisi. Syamim pun kena makan ayam, ikan, telur, keju, yogurt, minum susu dan lain-lain.Syamim memang di beri minum susu 2-3 kali sehari , Selepas bangun tidur dan sebelum masuk tidur memang wajib lah. Dia pun pandai kadang mintak ” madu ” kadang mintak ” coklat “. Dan seharusnya susu yang paling sesuai dengan Syamim adalah Dumex Dugro perisa coklat dan madu. Syamim nak yang sedap sahaja. Susu Dumex Dugro ini telah lama Syamim minum dari sejak dia bercerai susu . Atas sebab itu lah saya masih setia dengan Dumex Dugro. Syamim aktif , jarang demam dan makan juga berselera. Walau pun dalam bento box nya ada sayur brokoli , syamim tetap makan. Langsung tidak menolak dan telah pun menjadi kebiasaan.

Walapun ibu ada pesan makanan lain, syamim tak pandang .. dia lebih teruja nak makan makanan dalam bento nya. Memang puas hati dan seronok tengok anak makan tanpa memilih. Jumlah makanan dengan buah-buahan ,sayur sayuran dan nasi mencukupi untuk anak kekal aktif dan sihat. Jika di buat selalu , bukan anak sahaja sihat. Duit pun jimat.

Kami jalan- jalan shopping , sebelum mulakan shopping makan dulu. 3 orang anak saya bawa bekal. Si kakak sulung sahaja tak bawa , tapi boleh sahaja tumpang curi makanan adik-adik .. bekal besar dan boleh letak banyak makanan. Si Laila ni mitak sandwich tak nak nasi. Layan saja la .. senang pun nak buatnya.

Sebagain ibu, saya berharap anak anak membesar dan menjadi lebih lagi – sebagai seorang insan yang bijak, berjaya, bertanggungjawab dan khalifah yang dihormati. Dengan ini , di harapkan anak- anak kita mendapat nutrisi yang mencukupi demi masa depan mereka. Anak sihat , cergas dan aktif itu yang kita sebagai ibu bapa harapkan ye tak?

Promosi Dumex Dugro – Bekal Nutrisi. Bekal Nutrisi ini atau Bento BOX ini korang boleh dapatkan satu secara percuma dengan pembelian 2 pax susu Dumex Dugro 900gram . Bermula pada 1 september hingga 31 oktober 2017. ** Sehingga kehabisan stok. Cepat dapatkan bekal Nutrisi sekarang. Bekas makanan cantik , di datangkan dengan 3 warna menarik. Boleh pilih ianya tebal dan kedap udara juga. Anak-anak pun suka.

Layari website Dugro untuk info menarik :  Dugro website 

Terima kasih XOXO – Puanbee