Jagalah Bahagian Intim Anda (Lelaki dan Wanita)

Jagalah Bahagian Intim Anda (Lelaki dan Wanita)

Sebagai organ paling utama dalam urusan seks, Bahagian intim seharusnya mendapat penjagaan yang terbaik. Namun memandangkan lokasinya tidak dilihat secara terus maka ramai pula yang mengabaikan penjagaannya. Tapi satu perkara yang harus diketahui bahagian intim baik lelaki mahu pun wanita perlu di rawat agar fungsinya tidak terjejas.

Dalam merawatnya pula sudah tentu caranya berbeza mengikut jantina. Vagina yang dimiliki oleh wanita mudah terkena jangkitan dan iritasi, berbeza dengan penis yang dimiliki oleh lelaki kerana se bahagian besar kulit penis cukup tebal dan ini menyebabkan ia lebih tahan terhadap iritasi dan jangkitan.

Jagalah Bahagian Intim Anda (Lelaki dan Wanita)

Jika anda tidak mengetahui cara merawat bahagian ini dengan betul maka ikuti panduan yang diberikan kali ini.

  • Setelah Buang air Kecil atau Besar

Cuci bahagian luar alat kelamin dengan air dan sabun. Bagi kaum wanita, siram dengan air dengan arah depan ke belakang dan bukan sebaliknya. Ia mencegah kemasukan kuman dari dubur ke vagina. Untuk lelaki pula, cukup hanya membersihkannya dengan air bersih.

  • Kebersihan pakaian dalam

Ganti seluar dalam sebanyak dua kali sehari untuk menjaga kebersihan. Selain itu pilihlah seluar dalam dari fabrik yang mudah menyerap peluh. Jika tidak kulat boleh menempel pada alat kelamin. Hindari untuk saling bertukar pakai an dalam dengan orang lain termasuklah dengan ahli keluarga sendiri kerana setiap orang memiliki keadaan alat kelamin yang berbeza.

  • Menggunakan tandas awam

Jirus atau Flush tandas sebelum menggunakannya. Ia untuk mencegah penularan jika pengguna sebelum itu adalah penderita penyakit kelamin. Gunakan air yang keluar dari paip dan hindari penggunaan air dari baldi atau takungan kerana menurut kajian air yang bertakung di dalam tandas selalunya mengandungi 70% kulat Candida albicans (penyebab keputihan dan rasa gatal pada vagina).

  • Menjaga rerambut sekitar alat kelamin

Hindari membersihkan rerambut di bahagian kemaluan dengan cara mencabut kerana akan wujud lubang pada bekas bulu kemaluan tersebut dan ia boleh menjadi jalan masuk bakteria, kuman dan kulat. Ia juga turut dapat menimbulkan iritasi dan penyakit kulit.

Disarankan untuk merapikan rerambut ini dengan memendekkannya melalui cara menggunting atau dicukur. Sekiranya ingin di cukur gunakan buih sabun terlebih dahulu dan pasti kan anda menggunakan pencukur cukur khusus yang lembut dan sudah dibersihkan dengan sabun dan air panas. Elak dari menggunakan pencukur yang sudah digunakan.

Bulu-bulu di bahagian ini berfungsi untuk kesihatan alat kelamin. Ia berguna untuk merangsang pertumbuhan bakteria baik yang melawan bakteria jahat serta menghalang kemasukan benda asing kecil ke dalam vagina, menjaga alat kelamin tetap hangat dan melindungi dari gesekan.

  • Pemakaian pantyliner

Pemakaian pantyliner tidak dianjurkan digunakan setiap hari, sebaiknya digunakan ketika keputihan. Adalah lebih baik jika membawa seluar dalam ganti daripada menggunakan pantyliner tiap hari.

  • Hindari seluar ketat

Memakai seluar dalam atau jean yang terlalu ketat di celah kelangkang menyebabkan kulit sukar bernafas dan akhirnya membuatkan bahagian tersebut berpeluh, mudah dijangkiti kulat. Pemakaian seluar ketat bagi lelaki pula akan membuat peredaran darah tidak lancar dan bahagian sulit mereka iaitu penis serta testis dalam keadaan panas. Panas yang berlebihan boleh menurunkan kualiti sperma.

  • Setia pada pasangan sendiri

Ia juga tentunya termasuk dalam salah satu penjagaan alat kelamin. Bertukar pasangan boleh saja menyebabkan berlaku jangkitan penyakit kelamin.

  • Jangan malas mengganti tuala wanita

Bagi wanita yang sedang haid, jangan malas mengganti tuala wanita kerana ke tika menstruasi kuman-kuman mudah untuk masuk dan tuala wanita yang ada gumpalan darah merupakan tempat pembiakan kulat serta bakteria. Ganti setiap empat jam sekali, 23 kali sehari atau apabila sudah berasa tidak selesa. Jangan lupa bersihkan vagina sebelumnya ketika mengganti tuala wanita.

Pemeriksaan rutin

Bagi lelaki, pemeriksaan testis (buah zakar) boleh dilakukan sendiri dengan cara:

  • Kenali ukuran, bentuk serta berat testis
  • Dengan menggunakan kedua belah tangan, sentuh testis
  • Waspada jika ada benjolan kecil di bawah kulit, di bahagian depan atau sepanjang testis. Sekiranya ada benjolan atau pembengkakan, segera berjumpa doktor.
  • Jika terdapat sesuatu yang tidak kena dan anda tidak berasa selesa segera jalani pemeriksaan.
  • Jika ada perubahan warna, kadang disertai bau yang kurang senang dan gatal- gatal pada alat kelamin, segeralah bertemu doktor.
Sumber : Majalah Kesihatan.
macaron sedap

Nak Macaron pula

Nak macaron pula , semua puanbee nak , tamak haloba betul hahah mak pesan rezeki jangan ditolak , selagi ada peluang kita usaha dan tangkap simpan kemas-kemas ini yang rasa nak menyambar macaron cikmin ni , kelmarin asyik sangat tengok entri macaron dalam blog yanmieonline walaupun tak pernah rasa nak ? makan macaron sebelum ni jadi asyik nak makan macaron je pula , tapi saya tangguh dulu beli macaron tu , tunggu bulan januari dan febuari nanti ada birthday suami dengan anak baru nak order macaron nih , baru best makan bergitu kan , ada sesuatu untuk di raikan.

Bebel pulak , tapi alang-alang yanmieonline nak beri macaron percuma apa kata kita cuba nasib , tak dapat macaron , dapat backlink pun jadilah, wahaha .. terliur tak tengok macaron tu ? wahaha..

Gambar Macaron curi dari blog yanmie

macaron sedap
macaron sedap

” Inilah masanya untuk merasai makanan paling sedap dari negara Perancis, makanan yang menjadi fenomena sejak akhir-akhir ini di Malaysia, iaitu Macaron, Yanmieonline.com dengan berbesar hati ingin memberikan kepada 5 orang pemenang bertuah untuk merasai keenakan Macaron tersebut, tunggu apa lagi?, sertainya sekarang, secara tidak langsung membantu beliau untuk untuk mendapatkan gadget idamannya!!!!”

pesanan buat kak yan , nak macaron … wahaha una cakap ” macam mana dia buat” macam boleh je dia buat ek .. maknya pun tk lepas buat macaron tu ..

samsung galaxy s||

Contest Komen & Menang

Salam saya berhasrat untuk memenangi Samsung Galaxy S|| , dengan bantuan pembaca blog puanbee.com , oleh itu saya mengadakan satu contest di mana semua yang tolong saya akan memenangi hadiah sebagai tanda terima kasih dari saya , Oleh itu bagi sesiapa yang ingin membantu saya dan seterusnya memenagi hadiah berupa wang tunai RM100 dan pedometer sebagai hadiah saguhati boleh lah ikut syarat-syarat di bawah. Apa itu pedometer ? rujuk sini

samsung galaxy s||
samsung galaxy s||

Syarat-Syarat :

1 – Klik Banner di atas.
2 – Klik Button Tweet jika ada twitter (Dalam entri Gadjet Impian)
3 – Klik Button Like jika ada fb (Dalam entri Gadjet Impian)
4 – klik button 1+ jika ada akaun gmail google + (Dalam entri Gadjet Impian)
3 – Komen dalam entri tersebut sebanyak mungkin (Dalam entri Gadjet Impian)
4 – Buat satu entri bebas mengenai contest komen & menang , masukkan ayat seperti di bawah :

” Saya sertai contest komen dan menang khas untuk support Puanbee.com dalam perjuangan merebut Gadjet Impiannya”

tak ada peraturan apa-apa ikut suka lah yang lain-lain tu ?.. dan submit link dalam entri ini.

Pemenang akan dihubungi melalui email kelak 🙂

Jika ramai penyertaan , mungkin hadiah akan di tambah.

Pesan : Bukan like entri contest komen & menang ye , tapi entri Gadjet Impian (klik link) saya

Senarai Peserta

  1. Ainunmardhiyyah
  2. Myra
  3. Syamilamohd
  4. AnaLyana
  5. Mamanajlaa
  6. Puankutu
  7. Qalbujadeed
  8. Kakyong
  9. Kimmie
  10. Ciknin
  11. Onie
  12. Ummiehanie
  13. Bardboo
  14. Has
  15. Ziefauzi
  16. Kakngah
  17. dZuandiey
  18. Sya Isya
  19. Sicantiksizuka
hadiah giveaway puanbee.com $ ayujamal.com

Keputusan Giveaway Herba Maharani Puanbee Dan Ayujamal (Giveaway close)

Terima kasih kepada semua yang telah pun menyertai Giveaway Herba Maharani Puanbee Dan Ayujamal, Giveaway ini ditutup sedikit awal dan giveaway baru menyusul , so kita bagi peluang lah kepada semua untuk menang kan , lagi pun tak dapat sambutan sangat giveaway kali ini , Tapi tak mengapa , saya tak kecik hati . Jadi mari tengok siapa yang bertuah …

hadiah giveaway puanbee.com $ ayujamal.com

Hadiah mengikut random dan No mengikut senarai di bawah. 4 orang akan dipilih.

SENARAI PESERTA

  1. Einzmiszmessyartwork
  2. Puankutu
  3. Mascontestgiveaway
  4. Intanberlian
  5. Hairulizacontestga
  6. Kakyong.com
  7. Mamanajla
  8. Ibu Arif Atan
  9. Myra jay
  10. Zie Fauzi
  11. Kak aya
  12. Along Nidar
  13. Cik Suzlin
  14. Juenitasani
  15. Norzie hany
  16. CMRatu
  17. Ummie Iman
  18. Ana cikselamat
  19. Mama Tomel
  20. Ummie Hanie
  21. Kemma
  22. kakngah?
  23. Syamilamohd
  24. Azatie
  25. Tiefazatie
  26. Nazayiena76
  27. Jaririjemarikumenari
  28. Ibu Mifzal
  29. Zuraida Rahim
  30. Lin Azlina
  31. Rafinamimi
  32. Mimiezalikhahouse
  33. izad-mohd
No Bertuah Pemenangnya adalah :
NO30 ?- Herba Maharani
No28 – selendang dan Beg Make-up
No16 – Beg Make – up
No22 – Beg make – up
Tahniah di ucapkan , so cepat2 email saya untuk beli alamat yek .. Jom sertai contest baru saya , wang tunai RM100 dipetaruhkan , jika nak sila ke sini , kali ini bukan random tentukan anda tentukan jika nak menang , selamat berjaya.