Pernah susah , pernah senang , jatuh dan bangun.

Assalamualaikum dan hai .. Korang tahu perasaan orang yang tengah susah dan masaalah datang bertimpa-timpa ? Saya baru je rasa bersemangat hendak menjahit untuk cari duit cash bayar sewa rumah. Jujur saya cakap, niat nak cari duit hanya untuk bayar bil utiliti dan sewa rumah serta belanja anak-anak makan.

Syarikat tempat suami bekerja ada krisis kewangan , tahun lepas selama 7 bulan berturut-turut dia tidak dpat gaji . Hutang kami banyak termasukklah bil-bil yang tertunggak. Dari bulan januari 2017 baharu lah gajinya dapat betul dan dabel-dabel tapi di sebabkan banyak hutang kami membayar semua hutang-hutang secara berperingkat sehingga tiada simpanan di lakukan kecuali simpanan asb saya.

Kemudian , tahun ini bermula bulan 9 / 2017 . Gaji tak dapat lagi. Tak tahu apa masaalah mereka. Suami bukan tidak mencari kerja lain , tetapi memang belum ada rezeki. Kebanyakkan company tak mahu menerima pekerja yang telah mempunyai pengalaman.

Dari minggu ke minggu kami menunggu gaji.

Tolong lah faham ya company , tak dapat bagi full bagi lah separuh.

Saya mengandung , ada banyak kerisauan dalam hati saya.

Kadang-kadang saya tidur 1 hari tanpa makan dan minum. Saya stress sangat.

Kadang-kadang saya ok , maka saya meniaga di facebook dengan menjual emas dan mejahit baju.

Ada juga duit dari blog masuk sikit-sikit. Tapi anak 4 , makan sahaja pun menelan belanja yang banyak. Tetapi allhamdulillah , anak belum putus lagi duit belanja. Sedaya updaya saya tidak akan membiarkan anak saya kelaparan pergi ke sekolah tanpa menerima duit belanja.

Tapi kadang-kadang situasi juga amat menyennakan jiwa bilamana , anak balik dan berkata banyak program yang perlukan duit , contohnya lawatan , pakaian beragam , hari jadi kawan , jamuan makan. Kadang tu di tangan cuma ada rm20 sahaja. Tetapi saya kalau boleh saya turutkan juga permintaan anak-anak.

Di depan anak saya marah anak kadang-kadang tu bila mereka minta duit untuk beli macam2 benda.

Tetapi saya jadi stress dan terbaring satu hari. Kadang-kadang benda sikit sikit menyentuh hati , saya menangis. 

Walaupun di takdirkan duit bulanan terputus , saya masih lagi boleh makan sedap lah. Di berikan rezeki dalam bentuk lain.

Suami saya partime pasang aircond dan melakukan kerja rencam lain , namun upah tidak banyak dan tidak mampu pun bayar loan kereta. Kami ada hutang ptptn akibat suami buat loan untuk di berikan kepada kawan nya. Kawan nya sekarang wallahualam , entah hidup entah mati. Setiap kali suami dapat upah , beliau beli stok makanan di rumah.

Saya pula menjual emas dan menjahit untuk mebayar hutang lain seperti sewa rumah bil elektrik dan bil internet. Banyak jugak duit saya rupanya. Sebelum ni tak sedar pun. Tetapi macam biasalah lambat sikit masa di ambil untuk mengumpul wang.

Saya harap sesiapa yang beri kerja pada saya bayar cepat , saya harap yang mana dulu-dulu saya tolong , tolong kembali dan saya harap siapa-siapa yang ada hutang dengan saya bayar saya semula , tetapi TIDAK.

Saya rasa sedih sangat. Ini pun tengah down , di sebabkan baju dan tempahan banyak , mesin rosak. Siap semua tempahan boleh bayar sewa rumah bulan 10 ini. Tetapi tidak jadi ikut planning asal. Mekanik tersebut tak boleh datang. Dia ada hutang dengan saya  saya tuntut hutang tersebut supaya dia datang repair free. Saya tak ada duit nak bayar. Eh bukan tak ada , tapi cukup-cukup untuk makan anak beranak.

Saya tak mahu pinjam dari siapa-siapa. Kalau boleh. Saya mampu bekerja keras walaupun saya mengandung. Saya mampu hadapi semua ini.

Saya tulis benda ni di blog saya bukan minta simpati , dan saya tidak akan share di mana-mana media social lain. Saya tulis supaya menjadi kenaganan anak-anak. Pernah susah , pernah senang , jatuh dan bangun.

Pesanan saya , kalau ada hutang awak – awak usaha lah bayar , awak tak tahu situasi orang , paras dada senak dia , kadang rasa macam .. ermmm mati lagi baik .. atau gila lagi baik.

Tapi nasib baik lah. MASIH BOLEH FIKIR CARA WARAS. Walaupun kadang-kadang rasa nak menjerit 24 jam.

 

 

Bag periuk Noxxa di jahit dengan penuh kasih sayang

Assalamalaikum dan hai semua .. meh tengok koleksi bag periuk noxxa keluaran saya sendiri. Jenama takdok la lagi… Saya jahit bag periuk noxxa setelah di beri oleh cikgu tempat saya belajar menjahit dahulu. Saya terima dan sahut cabaran untuk jahit bag periuk noxxa ini. Beberapa kali juga saya cuba buat sample meggunakan kain sendiri dahulu. Akhirnya dah di luluskan oleh cikgu baru lah saya jahit ke semua bag tempahan dari pelanggan. Kalau nak tempah juga jangan lupa hubungi saya di talian 011-32095406 . Whatsapp je tau … tak mau call. Saya tak kan angkat punya. Hihi


Allhamdulillah , ada tempahan sikit -sikit dari kawan di facebook dan juga dari blogger sendiri. Selain dari bag periuk noxxa ini saya bercadang untuk keluarkan sarung periuk noxxa dan juga bag periuk philips. Harga tidak lah mahal sangat setanding dengan kualiti kan. Kain japanese cotton yang terkenal dengan corak cantik dan berkualiti ini menjadi material utama dalam pembuatan bag periuk noxxa.

Awak… saya belum ada periuk noxxa .. saya masih simpan duit untuk dapatkan periuk noxxa . Ini periuk pinjam untuk demo . Tapi itu lah di harapkan berkat buat beg periuk noxxa dapat lah sebiji periuk nanti kan ?

Gigih tak saya ? Biasa lah perempuan dengan gadjet dapur ni berpisah tiada.

Akan datang saya akan jahit bag untuk periuk tekanan tinggi jenama philips pula. Permintaan kawan-kawan. Handmade kan apa pun boleh. Lagi best kalau bag periuk noxxa / philips di sedondon dengan lapik pet ais ,cover oven , lapik meja dapur. Awww .. saya bayangkan semua sedondon ..cantik tau.

Tukang jahit memang boleh bayangkan macam-macam. Masaalah nya nak jahit untuk diri sendiri tak lepas-lepas. Sibuk megalahkan apa. Sekarang pun banyak tempahan baju keduri.

Ciri-ciri kemasan bag periuk noxxa by Bee Hashim

  • Kain cotton – japanese cotton
  • 2 corak dalam dan luar. Dalam pun kain cantik tak nampak jahitan . Kiraya beg ni 2 lapis lah.
  • Tali beg tebal , tapi di lapiskan dengan kain corak tambah cute. Dan kukuh.
  • Ada tali jerut. Boleh letak benda lain juga.
  • Adapoket untuk di letakkan wayar.
  • Boleh di basuh.
  • Ada pengeras kain pada body beg
  • Harga RM85

Akan datang saya dalam cadangan nak buat beg letak span atau biasa tukang jahit panggil batting. Cuma harga kemungkinan lain sedikit kerana mengambil kira kos batting tersebut. Tapi saya percaya mesti lagi kemas terletak.

Sesiapa nak buat projek tempahan jahit pukal beg noxxa ni pun boleh whatsapp saya. Hahaha .. saya terima selagi belum beranak nih… Raya tahun ni tak boleh terima tempahan baju raya tauuu … jahit untuk anak sendiri je boleh lah kot.

Enjoy cuci mata tengok video di bawah na.. kalau rajin add facebook saya .

 

Ok byeeeee   🙂 Terima kasih membaca di sini. 

Review Mamteen : Makanan tambahan untuk ibu sedang hamil , ikhtiar hamil dan menyusu

Assalamualaikum dan hai semua , jadi saya dah cuba tablet Mamteen ni. Mamteen adalah makanan tambahan untuk ibu sedang hamil , ibu yang berikhtiar untuk hamil , ibu yang menyusu anak dan wanita yang mengalamai masaalah haid tidak teratur.

Nak lah share disini. Saya cuba amalkan tablet Mamteen selama lebih kurang 2 minggu dah. Sekarang ni kandungan saya 18 minggu , dalam 16 minggu macam tu selalu kurang cergas lah banyak tidur. Tidur siang untuk ibu mengandung bukan tak bagus. Tapi habis la jadual semua lari ye. Masak untuk anak tu tugas nombor 1 pun tak dapat buat dengan betul. Tapi allhamdulillah sejak akhir-akhir ni sihat sangat pula rasa badan ni. Boleh jahit baju sehari 2 pasang lagi tu. Bisnes online emas sentiasa jalan. Allhamdulillah sangat sebab dah sihat. Nikmat tau. Sekarang dengan bangga boleh cakap lah tak ada alahan apa-apa.

Saya dah cuba .. anda bila lagi ?

Pil vitamin dari klinik pun saya ambil besama dengan Mamteen ini. Saya cuma harap bacaan HB saya okay semula. Susu ke apa-apa yang lain tak ada. Makan pun macam biasa je. Makan sayur dan buah serta air kosong banyak-banyak.Kesan nya .. Allhamdlillah cergas dan sihat. Kurang dah demam. Memang kena amalkan selalu lah. Kulit pun terasa lebih cantik … perasan kot tapi rata-rata kawan saya kata semakin cantik kulit saya ni hehehe.

Untuk korang yang berikhtiar untuk hamil dan meningkatkan kesuburan juga boleh amalkan Mamteen ya. Selain dari itu  Golongan yang sesuai mengambil Mamteen :

  • Wanita dlm pantang
  • Wanita sedang menyusu, kerana kandungan di dalam Mamteen bertindak sebagai agen Milk Booster
  • Wanita yg sedang ikhtiar hamil kerana kandungan di dalam Mamteen dapat menyuburkan hormon wanita (vitamin C, kurma, olive leaf extract, saffron powder dan DHA)
  • Tidak mengandungi kolagen jadi ianya selamat untuk digunakan bagi mereka yang alahan pada kolagen.
    ?Mamteen selamat diambil oleh ibu dan bayi dlm kandungan kerana mempunyai kelulusan kkm dan kilang gmp.
Tablet kunyahan Mamteen

Saya tertarik nak cuba produk MAMTEEN ni selepas baca khasiat dan di perbuat dari bahan-bahan nya iaitu delima , kurma , kacang badam , brokoli , tomato , saffron dan daun zaitun. Mamteen bertindak sebagai makanan tambahan yang memberikan tenaga berpanjangan serta menstabilkan hormon wanita. Berat tidak stabil, jerawat, depresi, masalah kesuburan dan lain lain.  kebanyakannya berpunca dari hormon yang tidak stabil.

Saya senaraikan khasiat dan kebaikkan bahan-bahan yang di adunkan ke dalam Mamteen di bawah yee 

Delima

  1. Membantu mendapatkan bayi yang sihat dan kulit yang cantik.
  2. Memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu.
  3. Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung.
  4. Baik untuk penghadaman perut.
  5. Mengurangkan kemungkinan diserang kanser prostat, kanser paru-paru dan kanser payudara.
  6. Buah delima memberi kesan semula jadi kerana dapat mnyahtoksid dan meningkatkan kecantikan kulit semula jadi. Kulit yang sihat merupakan dambaan setiap orang.
  7. Mencegah keletihan.
  8. Mencegah rasa mual.
  9. Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu.
  10. Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah.

Kurma

  1. Kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa(glukosa memberikan tenaga kepada ibu mengandung untuk melakukan aktiviti seharian)
  2. Tenaga diserap serta merta selepas makan kurma.
  3. Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin.

Susu

  1. Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu baik untuk kecantikan iaitu mencantikkan kulit agar kekal bersinar.
  2. Kalsium susu dapat menguatkan tulang.
  3. Kandungan magnesium dalam susu dapat memberikan kekuatan kepada jantung dan sistem saraf.
  4. Mengandungi kalsium yang dapat mengurangkan risiko kanser terutama kanser usus besar.
  5. Mengandungi “Conjugated Linoleic Acid” (CLA) yang membantu meningkatkan metabolisme dan mengurangkan reaksi alergi makanan. Mengandungi protein berkualiti tinggi dan banyak lagi.

Brokoli

  1. Meningkatkan sistem imunisasi kerana brokoli kaya dengan beta-carotene, zinc dan
    selenium yang menguatkan system imunisasi.
  2. Mengurangkan risiko kecacatan dalam kandungan kerana secawan brokoli mengandungi 94mg asid folik, iaitu salah satu vitamin B yang sangat penting untuk tumbesaran janin semasa dalam kandungan.
  3. Mengurangkan penyakit kencing manis ini kerana brokoli kaya dengan fiber dan rendah kandungan gula, penggunaan insulin dapat dibekalkan pada tahap yang minimum.
  4. Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu baik untuk kecantikan iaitu mencantikkan kulit agar kekal bersinar.
  5. Kalsium susu dapat menguatkan tulang.
  6. Kandungan magnesium dalam susu dapat memberikan kekuatan kepada jantung dan sistem saraf.
  7. Menggalakkan kesihatan tulang kerana brokoli mengandungi lebih banyak kalsium berbanding kebanyakkan produk tenusu, serta mengandungi vitamin K yang menggalakkan tulang yang sihat sekaligus dapat menghindarkan osteoporosis di usia muda. Vitamin C di dalam brokoli yang bertindak sebagai antioksidan dan anti-keradangan membantu melegakan symptom selsema.

Tomato

  1. Membekalkan badan dengan vitamin dan mineral yang banyak seperti vitamin A, vitamin K, vitamin B1,B3,B5,B6,B7, vitamin C, folat, zat besi, potassium, magnesium, chromium, choline dan phosphorus.
  2. Tomato mengandungi asid coumaric dan asid chlorogenic yang boleh melindungi badan daripada bahan yang karsinogen (bahan yang boleh menyebabkan kanser) yang dihasilkan oleh asap rokok.
  3. Memperbaiki sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit.
  4. Mengurangkan bahaya pengambilan ubat statin, ubat yang boleh mengurangkan tahap kolestrol badan dengan mengurangkan penghasilannya oleh hati, dengan menyekat tindak balas enzim. Pengambilan ubat ini ada implikasinya, antaranya adalah penyakit hati.

Saffron

  1. Mencerdaskan minda, penyakit radang paru-paru, sakit tekak dan tonsil.
  2. Sebarang masalah kulit, menghindarkan batuk dan selsema.
  3. Memudahkan penghadaman dan menghilangkan bau mulut.
  4. Membuang angin dan asid yang berkumpul dalam perut.
  5. Menambahkan tenaga zahir dan batin.
  6. Pertumbuhan akal dan fizikal bayi serta kanak-kanak.
  7. Awet muda dengan kulit cerah dan bersih.
  8. Bahan penenang bagi masalah kemurungan dan runsing.
  9. Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi.
  10. Melancarkan perjalanan haid yang tidak menentu.
  11. Menguatkan ingatan dan menghilangkan keletihan.
  12. Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain.

Daun Zaitun

  1. Daun Zaitun banyak digunakan untuk menjaga kestabilan gula darah dalam tubuh.
  2. Kandungan antioksidan di dalam daun Zaitun ini lebih tinggi dibandingkan teh hijau yang selama ini dikenal sebagai sumber antioksidan yang sangat baik bagi tubuh.
  3. Daun Zaitun dapat mencegah kerosakan saraf dan mencegah penyakit kanser.

Cara pengambilan Mamteen 

  • Mamteen tablet berperisa susu dan delima blh diambil secara isap atau kunyah.
  • Sebotol Mamteen mempunyai 30 tablet, boleh ambil 1-2 tablet sehari utk kesan maksima. Sebaiknya 15-30 minit sebelum breakfast.
  • Mamteen boleh diambil oleh wanita hamil seawal 12 minggu kandungan dan keatas.

INFO PRODUK
MAMTEEN – 30 TABLET KUNYAH

RM 65 SEMENANJUNG MALAYSIA
RM 69 SABAH DAN SARAWAK

INSTAGRAM : INSTAGRAM.COM/MAMTEENHQ
FACEBOOK : FACEBOOK.COM/MAMTEENHQ

 

Make 11.11 Fly – Traveloka ada buat promosi sempena sale 11.11 tahun ini.

Assalamualaikum dan hai sekali lagi. Puanbee tengah rajin nak menulis ni. Meh nak kabo kan promosi terkini sempena 11.11. Semua website online sibuk la buat promosi 11.11 ni. Puanbee pun sibuk la ambik tahu kot kot ada yang berkenan kan. Pssstt 11.11 besday anak lelaki saya. Meh bagi hadiah meh. Ada yang berhajat nak fly fly dengan keluarga sempena cuti sekolah atau korang yang dah memang kerja 24 jam fly tu mari lah tengok promosi terkini TRAVELOKA. Jangan lambat bertindak nanti melepas.

Pada

10.11.17

11.11.17

12.11.17

Traveloka mengadakan promosi pergi ke mana sahaja.
Minimum 2 pax termasuk penerbangan pergi balik. 

KLIK LINK INI UNTUK MELIHAT DISKAUN TERKINI – > https://www.traveloka.com/en-my/

Take noted ! take noted !  jangan lupa tunggu promosi dari TRAVELOKA ni. Rugi sangat lah kalau lepaskan peluang.


Korang kalau nak melancong macam mana perancangan korang ? kalau saya selalu survey tiket paling rendah. Maklum lah ramai kan. Mak ayah campur anak dah 6 orang. Kalau lah dapat tiket dengan diskaun sebanyak 70% wah untung nyaaaaaaaaa … tak payah 70 % lah .. kalau dapat 50% pun best gila dah tu.

So macam mana cara nak book tiket tu nanti ?

Korang rancanglah sekarang cuti bulan 12 ke .. pilih tempat nak pergi , survey harga sekarang dulu. Kemudian pada 10.11.17 sehingga 12.11.17  nanti korang tengok website Traveloka dan terus book jika harga kedaboooommmmm murah.

Jangan tangguh-tangguh rugi kalau lepaskan peluang.

 

Saya tak nak pergi jauh , dapat pergi ke Kundasang Sabah pun best dah. Langkawi ke … haha eh tapi tu dalam negara pulak. Teringin nak pergi makan seafood fresh-fresh dan murah di sana. Tengok  korang share di facebook bukan main lagi ek. Kesian mak buyung teringin ambyat dengan gamat fresh. Hahaha …

Si kecik syamim tu kemain dari kecik sebut nak naik kapal terbang. Siap cakap mak dia tak boleh naik sebab ibu besar. Dia sorang je nak naik. Kesian anak aku. Teringin naik kapal terbang

Teringin juga la nak bawak dia Fly fly away dari Malaysia ni. Sebenarnya saya pernah fly sendiri di temani adik dan 4 orang anak. Syamim masih baby umur 4 bulan masa tu. Tapi tak lah jauh sangat. Kami pergi Bandung sahaja. Ayah nya masa tu kerja di Jakarta. Jadi ayah gerak dari Jakarta ke Bandung. Saya dari Malaysia ke Bandung. Jumpa di sana . Sengaja saya pilih hotel berdekatan dengan bandar , jadi nak makan  nak kemana pun senang. Baby demam masa tu sebab sejukkkk .. turun dari kapal terbang dah terasa sejuk sampai ketulang.

Ni bulan 12 ke atas ni memang sejuk lah rasanya. Kami pergi dalam bulan 3 macam tu. Sejuk.

Semua tiket saya beli online. Di Malaysia saya dah rancang tiket pesawat pergi balik. Hotel di boking dan bayaran semua saya dah  buat siap-siap di Malaysia . Saya dah tulis siap-siap nota nak kemana dan perancangan 3 hari saya di sana.  Semua research dan harga saya dapat dari website seperti Traveloka ni la. Sempat lah pergi melawat ke Tangkuban Parahu tu. Tengok gunung berapi dari dekat.

Tak susah pun travel dengan anak-anak kecil , Malahan seronok dan teruja . Kalau ada rezeki nak pergi lagi melancong kemana-mana. Australia pun macam best. Nak pergi duduk ladang buah dia tuh.

Alamak jap lagi saya je lah bookig tiket tu yeee.. DUIT mai kat ibu lekaih! … Ibu nak melancong ni oiii…

Macam mana nak dapat kupon da diskaun di Traveloka ni ?

Download applikasi dia cepat. Download sekarang tau . Nanti 10.11.17 dah boleh mula survey harga dah . Bulan 12 nanti dah boleh fly. Untung kan macam tu. Zaman sekarang , mana ada promosi yang best best tu kita serbuuuuu .. rugi kalau lepaskan.

Klik link untuk lihat promosi bermula 10.11.2017 hingga 12.11.17 — > https://www.traveloka.com/en-my/promotion/1111

Android boleh download di Google Play manakala iPhone boleh download di Appstore , percuma je .

Cara dapatkan kupon dan diskaun hebat TRAVELOKA 

Cara pembayaran Traveloka 

Yang bagusnya Traveloka ni , kita boleh pilih nak bayar dekat mana. Ada banyak cara pembayaran , tak payah lah buka akaun kad kredit semata mata nak booking Hotel dengan Kapal Terbang. Susah kemain ,  kami dulu nak bayar Hotel di Bandung kena pakai kad kredit.

Tips membawa anak kecil melancong 

  1.  Pastikan semua passport di pegang oleh seorang yang paling di percayai dan tak pelupa lah. Ni perkara paling takut. Kalau hilang susah.
  2. Semasa booking tiket pesawat , booking makanan sekali. Kami kelmarin nasib booking makanan , anak punya la lapar tetiba. Sebelum naik pesawat tak lapar , tetiba pesawat dah gerak lapar sangat pulak dah.Makanan dengan anak saya memang penting. HIHIHI.
  3. Semak keadaan cuaca awal-awal. Saya tak bawak baju tebal-tebal masa pergi bandung , tak rasa cuaca bandung tu akan sejuk kalah genting highland ni. Tak pasal anak demam dan kami kena cari dan beli baju tebal setibanya di hotel.
  4. Bawa ubat-ubatan seperti penandol, ubat cakit perut, minyak panas, losyen ,  minyak angin dan lain -lain . Kami tak bawa , nak beli panadol syrup pun kemain susah. Maklum lah tempat orang.
  5. Pastikan plastik, air mineral, selendang, blanket, tisu basah, coklat, baju, pakaian , pampers , stroller dan mainan anak  anda dibawa. Ni semua berguna bila anak dah mula meragam.
  6. Anak minum susu botol kena saya tak tahu la bagaimana , sebab saya BF mom. Semua anak BF . Korang kena bersedia kot bab ni.
  7. Sentiasa pesan ke anak-anak alert dengan keaadaan sekeliling. Sentiasa tengok adik beradik lain kot kot hilang terleka.
  8. Ada lagi tak ? korang tambah lah kat bawah.

Pendek kata .. Kalau nak melancong  tak payah takut lah. Cepat-cepat survey dan mintak cuti je .. lepas tu sstandby tengok Traveloka . Tiket murah wehhh …

Kalau ada rezeki nak melancong lagi. Penat dah duduk Kuala Lumpur. Hahaha .. ok bye .. nak habaq tu ja.

11.11.17 banyak sale oiii .. jom serbu semua.

 

BETADINE® feminim wash : #Breakthesilence Kempen kesedaran kanser payudara

Assalamualaikum dan hai semua , apa khabar pembaca hebat di luar sana ? masih berjuang mengharungi liku-liku kehidupan ? di harapkan semua urusan anda pembaca blog ini terutamanya rakan sahabat blogger berada di dalam keadaan yang tenang dan sentiasa berfikiran positif dalam menghadapi rencah kehidupan seharian. Kali ini puanbee.com  bergabung dengan satu jenama BETADINE bagi menyertai kempen kesedaran kanser payudara dengan hashtag #Breakthesilence .

 

Betadine Feminim Wash 

Betadine feminim wash , ada lah pencuci bahagian keintiman wanita . Betadine® sendiri telah di pasarkan selama lebih 50 tahun , ianya menawarkan produk antiseptik yang innovatif serta memberikan perlindungan terhadap jangkitan penyakit.

 

Saya sendiri dah cuba menggunakan Betadine feminim wash , ianya berba wangi , lembut dan menyegarkan selepas di pakai.  Dirumuskan tanpa sebarang bahan kimia yang kuat, Betadine® Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam mengandungi bahan semulajadi seperti :

Immortelle

  • bahan antioksidan semulajadi yang membantu meningkatkan tahap kelembapan semula jadi kulit

Deoplex

  • ekstrak semulajadi yang berkesan untuk memberikan kesan peneutralan bau

Syricalm

  • bahan aktif semulajadi yang melegakan kulit, mengurangkan kemerahan dan meringankan kerengsaan.

Betadine Feminim Wash ini mengandungi Prebiotik yang memainkan peranan yang penting untuk memastikan mikroorganisma yang bermanfaat ini mencapai tahap populasi yang sihat. Kebanyakan orang menyedari bahawa prebiotik adalah baik untuk sistem penghadaman. Sebenarnya, ia juga memberikan manfaat kepada bahagian badan yang lain, termasuk kawasan intim wanita.

Penting nya Vagina yang sihat

Vagina (faraj) adalah kediaman kepada bakteria baik, yang dikenali sebagai Lactobacillus. Organisma ini bukan sahaja mendatangkan manfaat namun juga memainkan peranan yang penting melindungi persekitaran mikro kawasan intim kita. Dalam keadaan yang sihat, bakteria baik di kawasan ini akan membantu mengekalkan keseimbangan pH yang optimum, serta mengelakkan organisma yang tidak bermanfaat daripada membiak.

Dicipta secara eksklusif untuk keperluan kebersihan wanita, Betadine® Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam menggabungkan warisan Betadine® dengan manfaat prebiotik bagi memberikan perlindungan harian dan mengekalkan keseimbangan pH intim flora anda.
Betadine® Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam adalah tanpa sabun, paraben dan pewarna, serta tidak menimbulkan alahan yang telah diuji secara dermatologi. Rumusan yang lembut ini sesuai untuk kegunaan setiap hari.

Jom bersama Betadian Feminine Care dalam usaha untuk menyumbangkan dana bagi MAKNA

 

Anda hanya perlu membeli 2 botol Betadine Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam 100ml dari Watsons , RM1 akan di sumbangkan kepada MAKNA ! 

 

Setiap dua (2) botol Betadine® Tri-CareTM Daily Feminine Wash Foam 100ml dijual pada harga RM29.90. Eksklusif di Watsons.  

Untuk maklumat lanjut tentang Betadine® Feminine Care, sila layari http://myfemcare.com.my/.
#BreakTheSilence
pssttt : Ada giveaway di facebook puanbee. Jom sama-sama menyertai nya .. LINK

Tips minum air gula ( ujian MGGT ) bagi ibu megandung.

Assalamualaikum dan hai. Nak kongsi sikit tips bagi ibu-ibu megandung yang perlu melakukan ujian MGGT iaitu minum air gula. Bagaimana cara nak minum air gula tu cepat-cepat tanpa rasa nak muntah. Saya sendiri dah pun mengandung anak ke-5 memang setiap anak saya perlu membuat ujian minum air gula ni memandangkan emak dan ayah saya sendiri penghidap kecing manis. Risiko tetap ada.

MGGT atau (Modified glucose Tolerance Test) adalah satu prosedur yang melibatkan ibu-ibu mengandung untuk ujian mengesan bacaan gula dalam darah ibu. Mereka akan diminta untuk berpuasa pada malam sebelumnya (sekurang-kurangnnya 8-10 jam sebelum appointment di klinik hari esok) Pagi esoknya, sebelum jam 8 pagi darah kira-kira 2-3 ml akan diambil buat pertama kali untuk dibuat ujian kandungan glukosa. Prosedur pengujian ni dipanggil FBS (Fasting Blood Sugar) – Bacaan pertama diambil pada sampel darah masa kita mula-mula sampai di klinik. Bacaan Normal : 3.5 mmol/L – 5.5 mmol/L 2 Jam selepas minum glukos – Bacaan yang diambil pada sampel darah selepas 2 jam ibu hamil minum air glukos/air gula. Bacaan Normal : di bawah 7.8 mmol/L

BMI saya pun tinggi teruk. Tetapi walau pun begitu berat badan saya tak naik langsung sepanjang kandungan mencecah 19 minggu ini. Saya tidak alah makan tetapi saya memang makan dalam jumlah yang sedikit walaupun saya tak mengadung memang saya dah terbiasa makan sedikit. Jadi berat saya tidak berganjak banyak lah.

Dress jahit sendiri , plated di bahagian bawah dada .. kain crepe lembut .. nk tempah boleh la .. petaling jaya sahaja. Hehehehe

Jadi tips minum air gula dari saya :

  • Minum senafas , jangan berhenti- berhenti.
  • Lepas minum terus lah pergi ke tempat lain.
  • Kalau rasa pening semasa berdiri terus duduk.
  • Jangan minum makan apa-apa selama 2 jam.

 

Saya ? agak lucu pada hari itu. Barangkali sudah lupa step. Maklumla jarak jauh juga anak nombor empat dengan kandungan yang ini.

Saya terus keluar ajak suami pergi hantar dokumen kepada pelanggan. Lepas tu saya pergi klinik semula kena marah dengan jururawat tak boleh keluar kata mereka takut saya pengsan.

Eh rasa-rasa dulu boleh balik lepas minum air gula. HAHA lupa laa ..

Kemudian lepas  2 jam darah di ambil semula.

Keputusan pun dah dapat. NORMAL kata jururawat tu. Allhamdulillah.

Seronok juga megandung ada orang jaga kan. Siap dapat temujanji dengan doktor gigi. Tak payah beratur panjang-panjang. Lepas ujian MGGT selesai saya pergi jumpa doktor gigi , doktor tampal dan buat” cuci gigi ” lagi tu. Doktor gigi baik sangat. Klinik gigi kelana jaya. Pergilah sana.

Ok lah tulis nak cari mood aje ni .. stress lah.

Bajet 2018 tu nanti nak ulas sikit lah …

Kalau saya rajin menulis.  byeee …

 

SENARAI FILEM SERAM TERBARU YANG SEDANG DI TAYANGKAN DI PAWAGAM

Filem seram memang antara genre yang ramai juga peminatnya. Sehingga ni kini rasanya filem seram masih mendapat sambutan. Walaupun lambakkan filem sains fiksyen yang lebih urban & nampak berteknologi sains yang tinggi tapi filem seram masih bertahan. Malah semakin banyak filem seram di keluarkan setiap tahun. Membuktikan filem seram adalah filem yang menjadi pilihan penonton

Bagi peminat filem bergenre Horror mesti teruja kan nak tahu filem apa yang sedang di tayangkan di pawagam sekarang. Antara filem seram yang sedang di tayangkan di pawagam Bulan oktober ni adalah..

Always Be With You

Merana daripada penyakit berbahaya, David hilang kawalan keretanya selepas memandu dalam keadaan mabuk. Pasangan suami isteri Sam dan Ah Si bernasib baik apabila berjaya mengelak kemalangan itu, tetapi Patrick bernasib malang apabila terbunuh dalam kemalangan itu. Secara kebetulan, Xiao Hung yang bertindak membunuh diri dengan terjun dari sebuah bangunan terhempas pada kereta Patrick. Jimmy yang mahu melihat lokasi kemalangan kemudian telah dilanggar oleh sebuah trak. Selepas insiden itu, mereka yang terselamat mendapati diri mereka berdepan dengan kejadian-kejadian pelik dan menakutkan.

Bahasa: Kantonis
Sarikata: Inggeris / Melayu
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 26 Oktober 2017
Genre: Seram / Ngeri
Durasi: 1 Jam 39 Minit
Pengedar: GSC Movies
Pelakon: Louis Koo, Julian Cheung, Charlene Choi, Charmaine Sheh, Gordon Lam
Pengarah: Herman Yau
Format: 2D

Haunted Hotel

Ketika bercuti di Malaysia, seorang pelancong China bersama rakannya mahu pergi ke Genting Highlands. Bagaimanapun, berikutan kekeliruan, mereka menginap di salah sebuah hotel paling berhantu di Asia. Selepas menyedari situasi seram mereka, mereka bersetuju untuk meninggalkan tempat itu, namun ia tidak semudah yang disangka.

Bahasa: Mandarin
Sarikata: Inggeris / Melayu / China
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 19 Oktober 2017
Genre: Seram
Durasi: 1 Jam 32 Minit
Pengedar: Mega Films Distribution Sdn Bhd
Pelakon: Sushar Manaying, Azman Hassan, Teddy Chin, Alvin Chong, Li Chuan
Pengarah: Ryon Lee
Format: 2D

Flatliners

Sekumpulan pelajar perubatan telah melakukan eksperimen tentang pengalaman `hampir mati` yang membabitkan tragedi lampau. Eksperimen itu kemudian telah menyebabkan nyawa mereka terancam.

Bahasa: Inggeris
Sarikata: Inggeris / China
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 18 Oktober 2017
Genre: Drama / Seram / Fiksyen Sains
Durasi: 1 Jam 50 Minit
Pengedar: Sony Pictures Entertainment
Pelakon: Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev, James Norton, Kiersey Clemons
Pengarah: Niels Arden Oplev
Format: 2D, 2D D-BOX

Happy Death Day

Seorang wanita bernama Tree Gelbman mendapati dirinya mengulangi hari yang sama setiap hari, iaitu hari jadinya. Dalam setiap pengulangan, dia perlu merungkai siapa yang cuba membunuhnya dan mengapa.

Bahasa: Inggeris
Sarikata: Melayu / China
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 17 Oktober 2017
Genre: Seram / Ngeri
Durasi: 1 Jam 37 Minit
Pengedar: United International Pictures
Pelakon: Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine
Pengarah: Christopher Landon
Format: 2D

Escape Room

Untuk sambutan ulang tahun ke-30 Tyler, kekasihnya telah menempah tempat untuk mereka di Escape Room, di mana mereka dan tetamu mereka akan dikunci bersama dalam sebuah bilik dan mempunyai masa sejam untuk bekerjasama menyelesaikan teka-teki untuk keluar. Setiap teka-teki semakin sukar. Teka-teki juga semakin berbahaya dan bilik itu mula mengambil nyawa mereka seorang demi seorang. Mereka kini perlu bermain untuk terus hidup dan masa semakin suntuk.

Bahasa: Inggeris
Sarikata: Melayu / China
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 12 Oktober 2017
Genre: Ngeri
Durasi: 1 Jam 30 Minit
Pengedar: GSC Movies
Pelakon: Evan Williams, Annabelle Stephenson, Elisabeth Hower, Billy Flynn
Pengarah: Will Wernick
Format: 2D

The Crucifixion

Susulan berita seorang paderi dipenjara kerana membunuh seorang rahib, wartawan penyiasatan Nicole Rawlins nekad untuk merungkai kebenaran. Walaupun disabitkan salah, namun paderi itu tetap dengan pendiriannya tidak bersalah dan berkata rahib itu mati ketika dia melakukan ritual pengusiran hantu. Kejadian aneh mula berlaku selepas Nicole bertemu dengannya, membuatkan mereka percaya paderi itu sudah kalah dalam pertarungan dengan syaitan.

Bahasa: Inggeris
Sarikata: Melayu / China
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 5 Oktober 2017
Genre: Seram / Misteri / Ngeri
Durasi: 1 Jam 30 Minit
Pengedar: GSC Movies
Pelakon: Sophie Cookson, Corneliu Ulici, Brittany Ashworth
Pengarah: Xavier Gens
Format: 2D

Jadi kalau tak tahu nak tengok filem apa boleh survey dulu sebelum beli tiket.

RAMAI YANG TIDAK TAHU MAKSUD TOMBIRUO SELAIN NAMA WATAK ZUL ARIFFIN DALAM FILEM ITU

Masih di tayangkan di pawagam filem adaptasi dari novel karya  Ramlee Awang Murshid , Tombiruo. Dari review yang saya baca di media social ramai memuji filem ni. Saya sendiri belum berpeluang nak menonton jadi rasanya tak layak untuk memberi apa apa komen tapi bila majoriti berpuas hati selepas menonton, mungkin ia satu filem yang hebat.

Tertanya juga saya apa maksud Tombiruo ni. Adakah sekadar nama satu watak manusia atau ada maksud di sebaliknya. Jadi saya cuba google untuk cari informasi. Apa yang saya dapat Tombiruo ni sebenarnya berasal dari loghat bahasa orang keningau sabah yang membawa maksud hantu tapi dalam novel karya  Ramlee Awang Murshid ia membawa maksud sebagai ‘penunggu rimba’.

Antara pelakon yang membintangi filem hebat ni selain Zul Ariffin yang memegang watak utama sebagai Tombiruo @ Ejim.. Farid Kamil sebagai Amiruddin, Nabila Huda sebagai Wan Suraya, Faizal Hussein sebagai Pondoluo, Dato’ M Nasir sebagai Tan Sri Berham, Datin Marlia Musa sebagai Bonda, Faye Kusairi sebagai Salina dan Dynas Mokhtar sebagai Baizura.

Barisan pelakon juga tidak kurang hebat lebih lebih lagi dengan penampilan pelakon Datin Marlia Musa yang rasanya dah lama tak berlakon selepas mendirikan rumah tangga bersama Datuk M. Nasir.

Tumbiruo mengisahkan Legenda yang selama ini di anggap cuma cerita dogeng. Mahkluk yang dikatakan memiliki kesaktian untuk menguasai hutan. Dia ditakuti, dicaci. Sebenarnya Tombiruo adalah pemuda yang jiwanya memberontak, lelaki yang tidak berwajah manusia namun sekaligus seorang yang terpaksa memikul tanggungjawab kerana memiliki kesaktian yang tidak dapat dikawalnya. sentiasa memakai topeng untuk menyembunyikan identitnya.

Apabila sebuah projek empangan mencetuskan beberapa insiden yang menyebabkan kematian ayahnya, Tombiruo yang penuh dendam memburu mereka yang bertanggung-jawab.

Tetapi akhirnya pemburu pula menjadi yang diburu. Tombiruo akan mengharungi satu pengembaraan yang penuh bahaya dan tragis, dan bersamanya mengenal erti persaudaraan, keluarga, dan cinta. Cuma dengan membuka hati dan menerima peranannya, Tombiruo akan dapat mengawal kuasanya dan mengalahkan musuh. Akhirnya dia akan menerima hak kelahiran sebagai Penunggu Rimba.

Bagi korang yang belum menonton filem ni.. Jangan lupa tonton ok! Nak2 lagi peminat abang sado Zul Ariffin la..

INILAH JENIS JENIS VAKSIN & TUJUAN IA DI BERIKAN KEPADA ANAK KITA

Sejak lahir kita sedia maklum seorang bayi akan di vaksinkan dengan suntik sampai berumur 2 tahun. Kemudian di sambung di beri vaksin semasa di sekolah. Tapi saya percaya ramai ibu bapa tidak tahu jenis vaksin yang di berikan & kenapa vaksin tersebut di berikan.

Saya ada terbaca perkongsian dari Facebook seorang jururawat Bel Nawhen yang saya rasa sangat baik untuk saya kongsikan dengan anda.

Untuk tidak tersalah menyampaikan fakta saya copy info..

Mengapa setiap vaksin diberi dan jenis penyakit yang dicegahnya.

Sebagai ibu, bakal ibu serta masyarakat di zaman teknologi masa kini. Mempunyai sedikit ilmu tentang anak-anak terutama vaksinasi yang diterima adalah digalakkan agar anda tahu adakah vaksinasi yang diberi betul mengikut jadual pemberian vaksin yang terkini.

* BCG – adalah Bacille Calmette-Guerin, ia merupakan vaksin yang memberi perlindungan terhadap Tuberkulosis.

* DTap – adalah kombinasi Vaksin yang memberi perlindungan terhadap Difteria, Tetanus dan Pertusis.

* DT – adalah dos booster yang memberi perlindungan terhadap Difteria dan Tetanus.

* Hib  – adalah Haemophilus Influenzae type B.

* MMR – adalah Measles (campak),Mumps (beguk) dan Rubella.

* MR – adalah dos booster yang memberi perlindungan terhadap Measles (campak) dan Rubella.

* JE – adalah Japanese Encephalitis. Vaksin ini hanya diberikan di Sarawak.

* HPV- adalah Human Papillomavirus. Vaksin ini hanya untuk remaja perempuan 13 tahun. Dos 2 diberikan dalam tempoh 6 bulan selepas Dos 1.

Komplikasi Penyakit-Penyakit Yang Boleh Dicegah

~Tibi (Tuberculosis):

Tibi mengakibatkan radang paru-paru, radang selaput otak, jangkitan pada organ lain seperti usus, tulang, sendi serta buah pinggang dan boleh membawa maut.

~ Hepatitis B:

Hepatitis B boleh menyebabkan penyakit hati kronik (chronic liver disease) dan kanser hati

~ Difteria:

Difteria boleh mengakibatkan sukar bernafas, masalah jantung dan saraf.

~ Pertussis (batuk kokol):

Pertussis menyebabkan radang paru-paru, epilepsi dan boleh membawa maut.

~ Tetanus:

Tetanus boleh mengakibatkan kekejangan otot yang membawa kesakitan yang kuat, kesukaran bernafas dan boleh membawa maut.

~ Polio:

Polio boleh menyebabkan lumpuh dan mengakibatkan ketidak upayaan fizikal atau kematian.

~ Penyakit Hib:

Penyakit Hib boleh menyebabkan radang paru-paru, radang selaput otak, pekak, buta, epilepsi dan terencat akal serta radang epiglottis yang menyebabkan saluran pernafasan tersumbat.

~ Measles (campak):

Measles boleh mengakibatkan komplikasi seperti radang paru-paru, radang selaput otak (meningitis), radang otak (encephalitis), pekak, buta, cirit-birit dan kematian.

~ Mumps (beguk)

boleh mengakibatkan radang otak (encephalitis), radang buah zakar (orchitis) yang boleh membawa kemandulan.

~ Rubella,

biasanya penyakit yang ringan bagi kanak-kanak dan dewasa tetapi Rubella pada ibu yang mengandung boleh mengakibatkan bayi dilahirkan cacat seperti katarak (buta), pekak, jantung berlubang, terencat tumbesaran dan terencat akal. Kecacatan ini dikenali sebagai Congenital Rubella Syndrome.

Saya kongsi cara cara suntikan serta lokasi untuk suntikan diberi;

BCG – Di bawah kulit lengan kiri
DTap/ HiB/ IPV – Suntikan di paha (untuk kanak-kanak dibawah umur 1 tahun) atau Lengan (untuk kanak-kanak yang lebih daripada 1 tahun)
MMR – Di otot peha. (Umur 7 tahun, di lengan.)
HPV – Di otot lengan
ATT – Di otot lengan

Vaksin ni bertindak atas penyakit tertentu sahaja. Ia tidak bermakna satu jenis vaksin, semua penyakit termasuk penyakit ‘M’ pun boleh halang. Ia MENCEGAH penyakit tertentu sahaja mengikut jenis.

Kenapa Anak Demam Selepas Vaksin?

Anda perlu tahu, demam selepas pemberian vaksin adalah biasa kerana respon tubuh pada vaksin tersebut. Vaksin BUKAN nak cegah demam dan selsema.

Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada semua.

BAHAYA PEWANGI KERETA YANG MURAH DI PASARAN

Bagi yang mempunyai kenderaan sendiri seperti kereta untuk memastikan kereta dalam keadaan berbau segar & menyenangkan salah satu cara menggunakan pewangi kereta.

Sekarang ni memang banyak pewangi kereta di jual.. ada yang berjenama ada yang tiada jenama. Memang ada beza antara yang berjenama seperti  Ambir pur dengan yang tiada jenama atau jenama yang tidak di kenali.

Memasang pewangi kereta juga boleh menyebabkan masalah kesihatan jika pewangi tersebut tiada pengiktirafan. Pastikan pewangi kereta ada ada  MSDS (Material Safety Data Sheet) untuk mengelakkan dari mengalami masalah kesihatan akibat dari pewangi kereta.

Kebanyakkan pewangi kereta yang murah & tiada jenama ini di kilangkan tanpa mematuhi ciri ciri serta standard pematuhan kimia yang di tetapkan. Di sebabkan itu mungkin memberi implikasi kepada kesihatan.

Jangan tak tahu pewangi tiruan yang mempunyai bahan kimia boleh menyebabkan kemandulan. Ini paling di takuti ramai orang.

Jadi kita ingin membeli pewangi kereta.. Pilih la dari jenama yang sememangnya sudah di kenali untuk mengelakkan anda menggunakan pewangi kereta yang berisiko memberi masalah pada kesihatan.

Semoga perkongsian ini memberi info berguna pada semua.