resepi air asam taiping

Resepi Air Asam Taiping

Kelmarin kita beriya-iya je tayang resepi ikan kukus kan. Ikan kukus kalau tak diselitkan dengan air asamnya mana sedap , cehhhwahh .. meh nak bagi resepi air asam nya pula. Selain dari ikan kukus , air asam ni boleh di cicah dengan perut rebus , kerang rebus atau bakar , ikan bakar dan bermacam-macam lagi makanan yang direbus dan di bakar. Jika kelantan deme suka makan dengan budu kan , tapi orang utara suka cicah dengan air asam bukan sambal belacan ye.

resepi air asam taiping
resepi air asam taiping

Resepi Ikan Sungai kukus Ala-ala Thai

Bahan-bahan untuk dikisar :

Sebiji bawang merah besar
Segemgam cili padi
Air asam jawa Pekat (Asam jawa di perah menggunakan air masak , segemgem asam jawa bersamaan satu cawan air)
2 inci belacan

*Kisar semua bahan di atas ye.

Bahan untuk di potong dadu atau dipotong nipis.

2 biji bawang
2 biji tomato

*potong dan taburkan dalam bahan dikisar tambah sedikit garam.

Sedia di hidang bersama hidangan kukus atau bakar yang lain.

sekian 🙂

resepi ikan sungai kukus ala-ala thai

Resepi Ikan Sungai kukus Ala-ala Thai

Resepi ikan kukus ala thai yang simple dan senang di buat , hanya perlukan beberapa minit ikan kukus pun tersedia.Ikan yang digunakan untuk dikukus adalah ikan sungai

resepi ikan sungai kukus ala-ala thai
resepi ikan sungai kukus ala-ala thai

Saya update sekarang dengan satu resepi ikan kukus pembuka selera dan membuatkan perut saya berkeriukkk dopoloh empat jam. Huh! Tengok lah gambar tu dulu .. kelmarin pergi berkelah di rumah kakak saya , kebetulan ada satu kedai tu jual ikan sungai aje .. sempat soal orang yang menjual di kedai tu ,

Saya : Ikan tu ambil dari mana ??
Pakcik : Ikan tu adalah ikan sungai fresh punya dari pahang.

Saya tengok isi pejal lagi , insang pun merah ..sambar lah apa lagi..ikan fresh memang sedap di buat kukus..Sekilo RM15 .. berbaloiii.. besar .. puas makan beramai-ramai sekeluarga .. lagi pun memang rindu nak makan ikan sungai dimasak kukus ni ..oh rindu kat encik abang jugak .. dia suka ni .. apa nak buat en abang kena kerja jauh.

ok setop bebel .. kita sambung dengan resepi ikan kukus lah ye ..

BAHAN-BAHAN Ikan kukus

Ikan yang telah di cuci bersih (mengikut kesukaan anda nak guna ikan apa , yang bersisik lebih sedap untuk di buat kukus)
5 batang Serai (di potong dan di ketuk)
2 Biji bawang besar (di potong bulat)
6 tangkai cili padi
2 Biji tomato / segemgam asam keping
3 inci halia ( di potong panjang2 dan nipis )
5-6 biji bawang putih (ketuk sahaja)
Secubit garam

masukkan ikan ke dalam periuk kukus atau kertas foil , taburkan bahan-bahan di atas ikan , masukkan bawang ,putih di celah2 ikan dan kukus sehingga masak anggaran saya 20 minit ke 30 minit mengikut saiz ikan.

Setelah itu angkat dan sedia di hidang bersama air asam taiping ni pula , memang terangkat lah ?..

nyummy! sekian…

Vespa Bertema Harimau Malaya Berharga RM10,988.15

Vespa Bertema Harimau Malaya Berharga RM10,988.15

Satu-satunya Vespa yang telah di cat bertemakan Harimau Malaya berharga RM10,988.15. Wow Agak menarik bukan ? Jika Harimau Malaya menang dalam perlawanan bola sepak antara Bahrain kelmarin sudah pasti , bukan Vespa sahaja , silap-silap banyak kenderaan di Malaysia ni bertemakan Harimau Malaya , menjadi satu kebangaan negara jika Harimau Malaya dapat mara dan mara dengan cemerlang dalam Arena Bola Sepak .

Vespa Bertema Harimau Malaya Berharga RM10,988.15

Petikan Berita tentang Harimau Malaya bakal jadi tarikan
Pencapaian membanggakan Harimau Malaya sejak kebelakangan ini dimanifestasikan pada sebuah vespa yang dijangka menjadi tumpuan pada Perhimpunan Agung Umno 2011.

Eksekutif Jualan Naza Premira Sdn Bhd, Hawa Zabrina Za’ba berkata, vespa yang memaparkan corak jersi skuad bola sepak kebangsaan itu diharap mampu memikat pelanggan terutama golongan muda.

“Vespa ini kami hasilkan daripada model Vespa LX150 mempunyai enjin empat silinder dengan kuasa 149.5cc berharga RM10,988.15 di atas jalan,” katanya.

Buat masa ini hanya ada sebuah vespa bertema Harimau Malaya, namun pihaknya boleh menghasilkan corak serupa jika dikehendaki pelanggan.

Kos menghasilkan corak itu bergantung kepada teknik penghasilannya yang mana penggunaan “air-brush” menelan belanja kira-kira RM2,000 manakala teknik “sticker” pula melibatkan kos RM200 dan RM400. sumber : Sinar harian

anatasyea

Bloglist Anatasyea Setahun Mantap !

Kak Anatasyea blogger yang blognya mempunyai traffic mantap sehari lebih kurang 12k , perghh rugi betul kalau tak ambil kesempatan , kak anatasyea nak buka bloglist untuk setahun , wow ! bestnya. So saya rela re-tweet berkali-kali pun entri kak Anatasyea tu.

Syarat-syarat nya ialah; copy je dari blog anatasyea ..semua dah buat.

Syarat pertama: Buat satu entri bebas. Janji ada SATU link dari entry korang ke Entri ini.

Syarat kedua: Perlu LIKE Facebook dan klik butang Google+ untuk Entri ini : Kamera DSLR Nikon D90 Gadget Idaman Aku

Syarat ketiga: Retweet Entri ini :Kamera DSLR Nikon D90 Gadget Idaman Aku ! Yang nie terpulang kepada korang nak tweet atau tak. Kalau ada Twitter. Retweet k ! Berkali-kali setiap hari sampai tarikh tutup pun tak apa. Yang nie aku kira sebagai bonus. Nak tahu apa yang aku nak bagi. Haahhh .. rahsia. Tunggu je kejutan dari aku k!

Syarat keempat: Last sekali .. capture \ print screen syarat kedua macam contoh dibawah dan letak di entry tersebut sebagai bukti korang telah menjalankan tugas yang diberikan. Sila pastikan nick name akaun facebook anda tertera disitu.

anatasyea

Tarikh tutup dilanjutkan sehingga 11/12/2011 11.59 malam . Jom join ramai-ramai kasi meriah sikit dunia blogger ni . klik sini laju-laju k!
Nickname facebook : latifahbee kay