Minta Tolong

Kali ni terpaksa mintak tolong dari rakan blogger yang bijak pandai lagi. Saya memang dah buntu sangat-sangat. Jika sebelum ni saya pakai theme warna ungu tu dah memang puas hati sangat-sangat tetapi sejak update wordpress kepada versi terbaru , saya perasan theme atau blog saya ni ada masaalah lain.

Semasa pakai theme ungu tersebut saya lupa nak print skrin , tapi ini lah masaalah yang saya hadapi ..

Theme Ungu : Bila klik tajuk contoh lah link nya ini

http://puanbee.com/pasang-streamyx-unifi-secara-percuma-seluruh-malaysia/

tetapi untuk perengan pertama entri jadi ada link , kita boleh klik link tu tetapi akan dapat macam ni linknya

http://puanbee.com/pasang-streamyx-unifi-secara-percuma-seluruh-malaysia/undefined

  • Kemudian broken link terjadi , memang banyak sangat . Walaupun sebenarnya saya tak letak link pada perengan pertama entri tu. Faham tak ? lupa nak print skrin.

Tapi saya tukar theme pulak , theme sekarang ni  theme thesis , dah tak ada undefined di entri , tetapi ada pada atas navigation.

Contoh tengok dalam gambar.

Yang ini Normal.
link http://puanbee.com/

blog error undefined

Kadang-kadang akan naik macam dalam gambar di bawah.

blog dengan error undefined

Bila klik disitu akan naik ERROR macam ni …

link nya http://puanbee.com/undefined

error blog

Buat ni untuk tatapan @anarmnet @yanmie @affanruslan . Terima kasih korang ..

  • Semalam , kelmarin dah minta tolong pada diorang ni
  • Kelmarin blog saya tak boleh update ke wordpress versi baru , tapi dah settel atas bantuan Affanruslan.
  • kak yanmie cakap delete di cpanel theme lama , install lain .. masaalah ni tetap timbul.
  • Seterusnya sajalah pergi Optimize Database secara manual , sebab lama tak optimize guna tutorial dari blog Anarm – Link (saya memang simpan link ni untuk kegunaan dalam masa panjang.) Pun selepas optimize , masaalah ni ada juga.

Tak sedap hati lah bila ada error macam ni. Tolong rekomen pada sapa2 yang pandai bab ni.

UPDATE : 29 JUN Error dah tak ada , punca dari iklan initty .. rasanya javascript tk boleh letak di atas header tu .

54 thoughts on “Minta Tolong

  1. Azman Ishak

    salam kak bee. erk.. dah ok ke blom masalah ni?
    pasal dari apa yang saya tengok cam ok je.

    1. cuba reinstall WP pakai dashboard.
    lepas tu.. kalau still nampak.. cuba log off WP.

    2. kalau tak nampak.. maknanye WP-Admin file config ade problem.
    Cuba transfer wordpress pakai FTP. Kemudian clear cache dan segala
    history… lepas tu.. login semula ke WP-Admin.

    3. Kalau tadek masalah dah.. tahniah.. berjaya..
    Kalau still ade.. cer cube tuit kat kita ye.. hehehe

  2. Hafizul

    Emm byk yang puanbee belajar dari error ni kan..hehe..makin mantap ahh puanbee..nanti boleh dijadikan rujukan pulak puanbee ni..

  3. Affan Ruslan

    Saya tak pasti, tapi ada beberapa kemungkinan.

    1. Masalah javascript. Sama ada browser akak disable javascript atau ada masalah pada code advertlet tu.
    – Dalam keadaan normal, kedudukan banner advertlet terletak di bawah banner saji.my, tapi dalam gambar kedua, banner advertlet takde di bawah banner saji.my.
    – Ada dua cara nak test, sama ada buang banner adverlet (macam Hazmin Hazmuddin) suggest kat atas, ataupun disable javascript:
    > Mozilla: Options > Options > Content
    > Chrome: Settings > Privacy > Content Settings

    Cuba try dulu salah satu cara di atas, kalau dah takde problem tu, mungkin masalah javascipt lah kut.

    2. Masalah /undefined pada setiap entry tu, mengikut carian di Google, mungkin juga known issue
    > http://productforums.google.com/forum/#!category-topic/webmasters/webmaster-tools/MYv0E5agHrk (forum Google)
    > http://wordpress.org/support/topic/google-webmasters-reports-undefined-in-urls-causes-404s (forum WordPress)

    Mungkin orang lain boleh bantu.

    1. akubiomed

      Saya berpendapat sama supaya buangkan dahulu kod iklan Advertlets dan lihat kesannya samada masalah selesai atau tidak. Kalau guna theme thesis boleh pasang plugin hook senang hendak masukkan kod iklan.

      1. akubiomed

        Satu perlu diingat theme thesis ini agak sensitif saya pernah godek sehingga semua kacau bilau. Cuba install and install fresh tetap sama sejak berlaku tidak pakai Theme thesis lagi.

  4. nza

    maaf la B ee , xdpt la akak nk tlg krn slama ni pn Bee yg byk tlg akak dlm bab2 camni..moga adalh org yg dpt tlg Bee nnti….

    1. puanbee Post author

      atas navigation , ada satu garis panjang warna kelabu , sekali loading memang tak nampak 2-3 kali loading baru ada ..

      entah akk tak tahu apa benda masaalah ni , tiba2 je lepas update wordpress kelamarin

      1. Hazmin Hamudin

        Ok, saya dah nampak kak.. Pelik jugakkan kalau dah disable plugin still jadi jugak. Memang boleh buat hilang mood ni. Harap ada yang dapat selesaikan masalah benda ni.

        1. puanbee Post author

          nampak kan ? pakai theme thesis jd gitu , pakai theme ungu sebelum ni ada di semua ayat dalam post perenggan pertama .pelik lah

              1. Hazmin Hamudin

                dah try refresh beberapa kali, dah tak kuar benda tu. Tak tau la kak… Rasa sebab coding iklan la kot kak.. :) . Cuba pakai theme ungu tu plak.. jadi lagi tak link dekat perenggan pertama akak.

  5. zie fauzi

    zie view dr pc rumah zie ok je.. x nmpk mcm dlm gambar pun… zie pun ada masalah sejak updated wordpress yg baru tu.. button reply kt komen xde..baru perasan td…

  6. Kak Jie

    apasal kak jie punya ok je…. atau kak jie tak faham apa error yg dimaksudkan

    kak jie klik permalink entri lain2, keluar elok je..klik navigator tu pun keluar , elok je tak de link underfined pun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>