Malware Detected Di Blog , Apa tindakkan perlu di ambil ??

Salam Bahagia πŸ™‚
Siapa disini guna google chrome ? bee tak tahu lah orang lain apa pendapatnya , bagi bee google chrome nih bagus walaupun ada sesetengah blog yang bee terpaksa masuk guna firefox , entah kenapa agak pelik ..Baru-baru ni bee BW ke blog kak pah sekali naik warning warna maroon nih blog kak pah ada malware katanya , Tapi jangan gelabah , macam blog rafina mimi dan ellen pun selalu juga kena malware kan , beberapa kali bee terserempak dengan warning ni di blog korang , tapi jika tak guna google chrome rasanya tak ada warning malware kan ..so eloklah guna google chrome , sesetengah orang naik warning ni pun dia terjah je masuk blog yang di jangkiti tu , memang boleh sebenarnya sebab kadang-kadang bukan blog itu yang di jangkiti tapi blog lain …Seperti kes kakpah ni , sila tengok gambar di bawah betul-betul , dibahagian yang bee bulatkan tu ..

Malware Detected

Malware Detected

Disitu di sebut blog kakpah mengandungi content dari blog dwexxuty.blogspot.com , bermakna blog tersebut yang di jangkiti malware tersebut , tindakkan yang kak pah perlu buat ialah cari url dwexxuty.blogspot.com tu dan remove segera , itu saja ..masaalah malware ni akan segera selesai , mula-mula cari di bloglist , then tengok lah gambar , banner , atau shoutbox/shoutmix yang mengandungi url malware tu , then kalau nak puas hati boleh ajer klik “safe browsing dianostic page ” yang tertera di warning tu , atau pergi ke akaun , dan klik di webmaster dan ikut cara di bawah

  1. Di Webmaster Tools Home page, pilih site yang korang nak di diagnostics
  2. KlikΒ Diagnostics, Dan klikΒ Malware.
  3. klik Β Request a review.

Bila dah diagnostics kita tengok keputusan nya biasanya kalau blog kita sendiri ada malware , webmaster tu akan cadangkan beberapa langkah untuk remove malware tersebut πŸ™‚ tapi macam kes kak pah tu , bukan blog kak pah yang di jangkiti cuma url blog yang di jangkiti ada dalam blog kakpah …faham tak ? bantai je lorh ..ngeh ngeh …

kak mimi sila lihat contoh didalam gambar yer πŸ™‚

 

Please follow and like us:
200

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

38 Comments:

  1. aduh… baru selesai buang malware.. tq ek…

  2. salam puanbee..:) saya punya blog pon jadi cam blog puanbee..,virus dari content blog len..cam ne nak cari url blog tu ea…sbb nak masuk dashboard sendri n xbleh asyik keluar malware je…huhu…harap dapat membantu..,tak taw tutorial mana nak guna da..:( ….huhuhu

  3. cam mana nak tau kita dijangkiti malware nie? baru tau coz de pengomen yang bgthu.. haishh… cam berdebar sakan je nie, mcam mana nak delete? xfaham lahhhh… ada sape2 leh tolong x???

  4. ellen pun kena dari SUARA HATIKU jugak ke??sama la kita..tapi bila cari kat senarai bloglist,link url tu memang x ada..@:

  5. Ellen dah fed up ngan malware ni Bee..sebab dah lama dah dari suarahatiku berkata tu…memang tak da linj langsung kat blog…bukan ellen ja cari tapi kawan ellen pn tlg cari..tak da juga..bloglist bukan kat blog ellen kan…dan kalo ellen copy pic ellen tak ambil URL dia, Ellen letak URL ellen sebagai link…suka sangat agaknya dengan blog ellen tu kan..hehehe…
    Ellen jg dah hantar tiket ke google minta mrk removekan warning tu tapi sampai skg tak buat juga..kdg2 ada kdg2 tak der…ciss…tapi tak pa la..bukan blog kita kan..hehehe

    anyway..Thnks bee..

  6. ada gak kelebihan guna google chrome ni ye,lagipun ct suka gunakannya,..setakat ni blog ct tak de plak malware,terima kasih la beri panduan jika terkena senang nak buat ,hrp2 jgn..

  7. wahhh bee…
    info yg sgt berguna nih ;p
    lorna pun kdg ada gak terjmpa camnih…
    dtg blog lorna takde masalah kan so far…ekeke..(kecuali lmbt loading la kan)…
    muahaha….

  8. ooo gitu rupanya..kena cek jugak la kalau mcm ni..

  9. kak bee..blog saye xde lagi kot kan virus ni datang menyerangggg…

  10. tak tau nak buat ape..he..he

    tapi bila kita pakai virus yang protect seluruhnya termasuk internet..insyaallah kita akan selamat

  11. bee..akak dah cek..mcm mana nak buang kat sbox..entah nama apa dia guna pun tak tau…

  12. slalu jugak dpt warning malware camnie..:)

  13. akak guna fox…tindakan di atas boleh buat dgn fox tak??

  14. nsib baik blog syu xde malware..hehe..

  15. mummy pun pernah masuk jugak blog2 yang mengalami masalah nie..kekadang takut jugak terkena virus kat blog kita..

    p/s:hehe blog mummy ok ker b??? kuangkuang…morning terjah2 bee jap, ai lama tak datg umah apehal majuklh tuh..taknak kawan ngan kita lgi ker?? oklah mummy tima..huhu..

    • kalau kita masuk blog ada virus , blog kita tak jangkit cuma lappy jer jangkit haha ..lappy bee di format kelmarin gara2 virus gak lah πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *