Malware Detected Di Blog , Apa tindakkan perlu di ambil ??

Salam Bahagia :)
Siapa disini guna google chrome ? bee tak tahu lah orang lain apa pendapatnya , bagi bee google chrome nih bagus walaupun ada sesetengah blog yang bee terpaksa masuk guna firefox , entah kenapa agak pelik ..Baru-baru ni bee BW ke blog kak pah sekali naik warning warna maroon nih blog kak pah ada malware katanya , Tapi jangan gelabah , macam blog rafina mimi dan ellen pun selalu juga kena malware kan , beberapa kali bee terserempak dengan warning ni di blog korang , tapi jika tak guna google chrome rasanya tak ada warning malware kan ..so eloklah guna google chrome , sesetengah orang naik warning ni pun dia terjah je masuk blog yang di jangkiti tu , memang boleh sebenarnya sebab kadang-kadang bukan blog itu yang di jangkiti tapi blog lain …Seperti kes kakpah ni , sila tengok gambar di bawah betul-betul , dibahagian yang bee bulatkan tu ..

Malware Detected
Malware Detected

Disitu di sebut blog kakpah mengandungi content dari blog dwexxuty.blogspot.com , bermakna blog tersebut yang di jangkiti malware tersebut , tindakkan yang kak pah perlu buat ialah cari url dwexxuty.blogspot.com tu dan remove segera , itu saja ..masaalah malware ni akan segera selesai , mula-mula cari di bloglist , then tengok lah gambar , banner , atau shoutbox/shoutmix yang mengandungi url malware tu , then kalau nak puas hati boleh ajer klik “safe browsing dianostic page ” yang tertera di warning tu , atau pergi ke akaun , dan klik di webmaster dan ikut cara di bawah

  1. Di Webmaster Tools Home page, pilih site yang korang nak di diagnostics
  2. Klik Diagnostics, Dan klik Malware.
  3. klik  Request a review.

Bila dah diagnostics kita tengok keputusan nya biasanya kalau blog kita sendiri ada malware , webmaster tu akan cadangkan beberapa langkah untuk remove malware tersebut :) tapi macam kes kak pah tu , bukan blog kak pah yang di jangkiti cuma url blog yang di jangkiti ada dalam blog kakpah …faham tak ? bantai je lorh ..ngeh ngeh …

kak mimi sila lihat contoh didalam gambar yer :)

 

38 Comments

  1. yaya 12/08/2012 Reply
  2. najwa wawa 17/06/2012 Reply
    • puanbee 17/06/2012 Reply
      • najwa wawa 17/06/2012 Reply
        • puanbee 17/06/2012 Reply
          • najwa wawa 17/06/2012 Reply
            • puanbee 17/06/2012 Reply
              • najwa wawa 17/06/2012 Reply
                • puanbee 17/06/2012 Reply
                  • najwa wawa 17/06/2012 Reply
                  • puanbee 17/06/2012 Reply
  3. cik fafa 06/06/2011 Reply
  4. mrs.sabri 03/04/2011 Reply
  5. ellen 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
  6. ct N honey 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
  7. Lorna 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
  8. mrs.sabri 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
      • mrs.sabri 02/04/2011 Reply
        • puanbee 02/04/2011 Reply
  9. aween 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
  10. ayujamal 02/04/2011 Reply
  11. kpah k-poh 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
  12. puan kutu 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
  13. kpah k-poh 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
  14. syu90 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply
  15. mummy 02/04/2011 Reply
    • puanbee 02/04/2011 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *