Apr
2011

Malware Detected Di Blog , Apa tindakkan perlu di ambil ??

Salam Bahagia :)
Siapa disini guna google chrome ? bee tak tahu lah orang lain apa pendapatnya , bagi bee google chrome nih bagus walaupun ada sesetengah blog yang bee terpaksa masuk guna firefox , entah kenapa agak pelik ..Baru-baru ni bee BW ke blog kak pah sekali naik warning warna maroon nih blog kak pah ada malware katanya , Tapi jangan gelabah , macam blog rafina mimi dan ellen pun selalu juga kena malware kan , beberapa kali bee terserempak dengan warning ni di blog korang , tapi jika tak guna google chrome rasanya tak ada warning malware kan ..so eloklah guna google chrome , sesetengah orang naik warning ni pun dia terjah je masuk blog yang di jangkiti tu , memang boleh sebenarnya sebab kadang-kadang bukan blog itu yang di jangkiti tapi blog lain …Seperti kes kakpah ni , sila tengok gambar di bawah betul-betul , dibahagian yang bee bulatkan tu ..

Malware Detected

Malware Detected

Disitu di sebut blog kakpah mengandungi content dari blog dwexxuty.blogspot.com , bermakna blog tersebut yang di jangkiti malware tersebut , tindakkan yang kak pah perlu buat ialah cari url dwexxuty.blogspot.com tu dan remove segera , itu saja ..masaalah malware ni akan segera selesai , mula-mula cari di bloglist , then tengok lah gambar , banner , atau shoutbox/shoutmix yang mengandungi url malware tu , then kalau nak puas hati boleh ajer klik “safe browsing dianostic page ” yang tertera di warning tu , atau pergi ke akaun , dan klik di webmaster dan ikut cara di bawah

  1. Di Webmaster Tools Home page, pilih site yang korang nak di diagnostics
  2. Klik Diagnostics, Dan klik Malware.
  3. klik  Request a review.

Bila dah diagnostics kita tengok keputusan nya biasanya kalau blog kita sendiri ada malware , webmaster tu akan cadangkan beberapa langkah untuk remove malware tersebut :) tapi macam kes kak pah tu , bukan blog kak pah yang di jangkiti cuma url blog yang di jangkiti ada dalam blog kakpah …faham tak ? bantai je lorh ..ngeh ngeh …

kak mimi sila lihat contoh didalam gambar yer :)

 

38 thoughts on “Malware Detected Di Blog , Apa tindakkan perlu di ambil ??

  1. salam puanbee..:) saya punya blog pon jadi cam blog puanbee..,virus dari content blog len..cam ne nak cari url blog tu ea…sbb nak masuk dashboard sendri n xbleh asyik keluar malware je…huhu…harap dapat membantu..,tak taw tutorial mana nak guna da..:( ….huhuhu

  2. cam mana nak tau kita dijangkiti malware nie? baru tau coz de pengomen yang bgthu.. haishh… cam berdebar sakan je nie, mcam mana nak delete? xfaham lahhhh… ada sape2 leh tolong x???

  3. Ellen dah fed up ngan malware ni Bee..sebab dah lama dah dari suarahatiku berkata tu…memang tak da linj langsung kat blog…bukan ellen ja cari tapi kawan ellen pn tlg cari..tak da juga..bloglist bukan kat blog ellen kan…dan kalo ellen copy pic ellen tak ambil URL dia, Ellen letak URL ellen sebagai link…suka sangat agaknya dengan blog ellen tu kan..hehehe…
    Ellen jg dah hantar tiket ke google minta mrk removekan warning tu tapi sampai skg tak buat juga..kdg2 ada kdg2 tak der…ciss…tapi tak pa la..bukan blog kita kan..hehehe

    anyway..Thnks bee..
    ellen recently posted..Malek Noor sakit jantung kerana makan durian kampungMy Profile

  4. mummy pun pernah masuk jugak blog2 yang mengalami masalah nie..kekadang takut jugak terkena virus kat blog kita..

    p/s:hehe blog mummy ok ker b??? kuangkuang…morning terjah2 bee jap, ai lama tak datg umah apehal majuklh tuh..taknak kawan ngan kita lgi ker?? oklah mummy tima..huhu..
    mummy recently posted..MUMMY NAK KASI GIFT LAGI!!!!!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge