Makanan Kesukaan Rasulullah S.A.W

Sebagai ibu yang sentiasa bertindak sebagai ejen menyediakan makanan memerangkap akauntan dirumah , pilihan memilih masakkan apa dan makanan apa terletak pada tangan ibu-ibu , ye tidak ? tapi bukan lah maksud kata saya lelaki tidak ke dapur , tidak ya .. bukan itu maksud saya ..

” lelaki kalau ke dapur amat macho dan seksi “ —-> bukan saya kata , tapi ramai wanita di luar sana kata , oleh itu lelaki selalu lah kedapur .. :)

Terima kasih puankutu update blog beliau dengan cerita yang best , boleh saya tumpang idea tu.. Jom tengok 12 makanan kesuakaan Rasullulah , dan cara pemakanan Rasullullah yang elok kita jadikan amalan bersama..

buah delima

MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W

1. Barli

  • Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma

  • Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin

  • Buah dari syurga, boleh mengubati buasir.

4. Anggur

  • Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut

5. Madu

  • Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman,ubat segala ubat. Madu boleh mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Madu elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis)

  • Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya. (Nak anak cantik dan handsome boleh cuba ni ..)

7. Susu

  • Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi, menguatkan belakang, memperbaiki otak,memperbaharui pandangan mata dan menghindarkan lupa.

8. Cendawan

  • Baik untuk mata dan perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun

  • Sebagai rawatan kulit dan rambut, melambatkan penuaan dan merawat radang perut.

10. Delima

  • Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari. (best ni !)

11. Cuka

  • Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular?di restoran Itali)

12. Air

  • Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan.
  • Jangan diteguk kerana mudah mendapat sakit pada hati.

P/S : Makanlah selagi halal :) terliur lak tengok gambar buah delima , memang susah nak dapat sekarang ni ~

Search

Comments

  1. Bee… i like
    nurmisnan recently posted..Wordless Wednesday #57My Profile

  2. lelaki ramai yang tolong makan jek.. he…

  3. terliur lak rasa…tengah2 lapar pulak nih..hehehe

  4. puan kutu :

    en suami tak macho.hahaha…

    antara banyak2 kutu paling suka tentang tembikai tu..klu ada rezeki preggy lg nmpknya kena amal mkn tembikai.jgn smp kencing manis sudah.hoho..

  5. yeah..my hubby is macho .. haha :p

    ermm … madu mmbuka slera yer … nk suruh mak amalkan .. asik xde sleera jer sampai lemah2 badan… huhu

    dgn sunnah , pasti ada kejayaan … ;)

  6. stok kurma masih ada, setiap hari makan kurma, hari tu abang ipar balik dari oman, bawa buah kurma berkotak2 besar, since bulan puasa lagi tak habis2 hehee :D

  7. semua makanan berkhasiat, ikut sunah rasullallah ni bagus, kalau dijadikan amalan..terima kasih atas perkongsian ni..
    baru tau jugak kurma ni tinggi kalori dari pisang tu pun sebab tgk rncagan 1 juta money drop hehehe
    sebab tu nabi suka makan kurma kan

  8. aku pun suka makan tu semua…

  9. apa yg ditulis oleh puanbee bertepatan dengan Sunnah Rasulullah SAW…cube korang tengok video ni…dalam bahasa arab..tp ada terjemahan bahasa melayu…semoga Sunnah Rasulullah SAW akan kekal dalam diri kita…

  10. patut lah isteri saya kata, saya seksi..haha…dia puji supaya suh selalu ke dapur tolong dia masak…nak tengok tv pun tak senang.he..
    delima boleh halang bisikan syaitan eh..baru tahu

  11. baru minggu lepas makan buah delima…. mentua dapat free sebab ada hamba Allah buat kenduri kat masjid…

    dlm byk2 kat atas susu tu susah sikit nak lalu kat tekak ni.. tak tahu knp.. mmg dr dulu lg..

    • lor tk suka susu , bee suka ..hehe tp tak selalu membeli susu kita , beli tuk anak2 je ..

      zie tengok email awak nanti ye ..ade projek

      • itu la.. pelik betul kan.. tapi susu yg putih tu la, kalau susu coklat boleh gagah lagi nak telan.. itu yg kalsium kurang kat badan ni.. :)

        yup..dah check dah dan dah reply balik…. tq..tau.. duk tnya jgk blogger mana la duk kenen2 email zie… tetiba rasa mcm retis pulak.. hehehehe…

  12. salam…mmg delima susah nk dpt skrg ni..kalau ada pun mahal..tapi kan ada jus delima..keluaran giffarine..takde bahan pengawet (100%) buah delima…kalau nak tahu lanjut email saya…sns_nur185@yahoo.com..tq..:-)

    • wasalam ..oohhh ada juz lak .. terima kasih untuk info

      • aah…banyak khasiat jus delima… buah syurga kan….;-)

        Firman Allah S.W.T berfirman:
        ” Di dalam kedua syurga terdapat mata air yang memancar keras terus menerus. Maka tanda-tanda kekuasaan Tuhan kalian yang mana lagi yang akan kalian dustakan? Di dalam kedua syurga iu terdapat buah-buahan, pokok kurma dan pokok delima,” ( Ar-Rahman: 66-68)

      • mmg ada puanbee…saya pernah membelinya..tp jenama apa saya xingat…beli di sebuah kiosk kat tesco seremban 2..ada arab mesir tu jual..produk tu dr Turki..mmg pure..tp skang ni..arab mesir tu..dah xberniaga kat ctu lagi…:(

  13. Bagus info ni bee..
    Semasa di Mekah, ummi sangat suka buah delima, buahnya sangat manIs dan hmm best sangat.

  14. terima kaseh

    Bergambar dgn skuad lumba basikal negara.http://gilamodified.blogspot.com/2011/12/pesta-pulau-pinang-cycling-race-dec-18.html

  15. dalam list yg disenaraikan, saya kurang makan/minum barli…:)

  16. info yang menarik.. tp sy kurang air barli.. yg lain2 sy suka.. :)

  17. Bee, info menarik dan bagus untuk pengetahuan. Ye, saya pun terliur tgk gambar buah delima tu….

    Jom baca ni ~ Fridge Magnets – Cenderahati Mudah / Fridge Magnets – Easy Souvenirs

  18. bagus info ni..cuma nak tny, ini bukan ikut rank kan? sbb kalau tak silap sy bukan barli yg pertama…

  19. hehhheee ada beberapa dlm list diatas mmg sentiasa ada dirumah

  20. bagus info ni…mingkun kebanyakkan rakan2 kita sudah lupa akan bende ni…perkongsian artikel ini mmg byk memberi makfaat serta satu peringakatn akan bende yang telah kita lupa…

  21. makanan kesukaan Junjungan Besar kita Nabi Muhammad S.A.W…tp syg ramai dikalangan kita..lebih menggemari makanan Barat…dr makanan Sunnah…

  22. Hee..hee..lelaki ke dapur dikatakan macho dan seksi. Kalau saya susah hendak ke dapur nanti tidak jadi kerja.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

Hakcipta Terpelihara · PuanBee.com · Diselia dan diselenggara oleh AI MEDIA NETWORK
%d bloggers like this: