Kisahnya Durian : How to Eat Durian Fruit ?

Share

Sebenarnya teringin sangat nak makan durian crepe , seolah-olah fenomena , banyak sangat gambar durian crepe yang di upload di media social … pengaruh media ! Haishh … saya google resepi durian crepe , then google lagi durian .. dan apa yang timbul di google ada lah … How smelly is the durian?  dan How to Eat Durian Fruit ? .

durian di malaysia

Pernah tak terfikir ? orang yang asalnya dari asia mungkin biasa dengan durian dan orang yang asalnya tak biasa makan durian akan menjadikan durian satu subjek yang patut di beri tutorial untuk di cuba ?  Macam kelakar bunyi nya .. tapi inilah kenyataan … Semak karbohidrat dalam buah-buahan DISINI

peminat durian / durian lover

Durian sedap .. sangat suka durian walaupun ada sesetengah kata durian berbau busuk ..oh rugi siapa tak makan durian , ada sebab durian di gelar “Raja Buah“. Tengah demam mengidam macam2,  ayah deme nampak ibunya duk sibuk puji durian di fb , sekali dia bawak balik durian , makan durian masa demam , adalah pilihan kurang bijak.. badan bertambah panas , makan pulak ubat ..terus tidur tak sedar diri.. teringat juga kes nak beli durian sampai melayang RM 150 .. haha.. macam-macam betul ..

How To Eat Durian –> Here
Health Benefits: Durian is very healthy, with high concentrations of vitamins and minerals. It is unique among fruit in that it contains the B-complex vitamins (great for vegetarians!). It is also rich in dietary fibre and high in vitamin C, potassium, essential amino acid, copper, iron, and magnesium. Note: If gout runs in your family, limit your intake of durian to 1 portion per day (about 1/2 cup).

Interesting Durian Facts:

  • Durian has been called the King of Fruits because of its enormous size (about 1 foot long), heavy weight, and the amount of fruit it contains.
  • Because of its weight and sharp spikes, falling durians kill a number of people every year (for this reason, newer hybrids have been developed to make durian trees less tall)
  • Thailand is the world’s largest exporter of durian. A lot of durian fruit comes to our North American stores frozen.
  • Durian is good for you! (see below for benefits)
  • Durian has a famously strong smell, and is therefore banned from most public places in Southeast-Asia, including hospitals and trains. When travelling, it’s always humorous for Westerners to see a ‘no durian’ sign posted beside the ‘no smoking’ signs!

Taste: Usually durian is either loved at first taste, or hated. Its fruit is sweet and ‘buttery’ in texture, with very little juice. The first time I tasted durian, I was reminded of a creamsicle (not an exact comparison, but it might give you an idea). Durian can eaten fresh, or used to make various types of desserts.

durian in malaysia

Smells Like Hell, Taste Like Heaven? Bukan saya tulis macam tu ,terbaca di youtube .. katanya durian busuk dan rasaya sedap . Walau apa pun baunya tak lah busuk sangat , masih boleh di terima kot baunya …  ada juga yang kata bau durian macam bau bawang putih .. hahaa..

Saja tengok youtube pasal durian , best tengok gelagat orang yang rasa pelik dengan durian .. 😛

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

20 Comments:

  1. saya juga suka dengan buah durian dan bahkan setiap tahunnya tak pernah absen untuk menikmatinya

  2. kutu tak minat durian,tp takdelah smp tak makan lsung..so serius tak terjerumus dengan fenomena durian crepe…:)

  3. nk tgk jugakla youtube gelagat diorg..hehe

    kalo diproses sehingga hilang baunya mungkin diterima ramai rasanya..

  4. saya ok je ngan bau durian..sejak masuk pregnant 6 bulan ni menjadi jadi selera makan..haihh..bau sedap..rasa laaagii la..hahaha..

  5. Melastik Bintang

    durian MB tak makan.. tapi Tempoyak memang MB makan.. haha lagi pelik..

  6. ada unsur unsue seo nih, hehehe

  7. betul tu..durian memang raja buah..hehe…seronok tgok laila ke sape tu makan durian tu?laila doh rasanya..hehe

  8. Malam tadi saya dan famili mengerjakan buah durian yang gugur di kebun orang tua saya.

  9. bau durian best, sendawa durian memang teruk. makan betul like heaven tu betul sangat.

  10. baru juga makan durian tadi, rasa panas satu badan sekarang..

  11. selagi leh makan..hadapkan ajela. haha..

  12. Salam semua..
    Saya ingin memanjangkan satu sumber SMS hari ini : Pemimpin Hizbullah, Syed Hasan Nasrallah meminta semua muslim seluruh dunia untuk membacakan surah Al-Baqarah ayat 26-27 dan surah Yunus ayat 85-88 pada malam ini, Terima Kasih.

  13. huhuhu…tak suka makan durian….rugi kan…

  14. saya suka makan durian sambil kukutnya untuk dibuat tempoyak ..huahua *skema ayat

  15. Dusun bapa mertua pun dah buah durian dah mula gugur, petang tadi layan sebekas besar durian dengan isteri.

    Orang tua-tua selalu kata, takper sekali sekala buat ubat. Semoga cepat sembuh bee…

  16. Hahahah… Tgh ngap durian ni. Sambil teringat popia durian yg sedap. Durian crepe xpernah cuba lagi

  17. Musim durian.. Macam-macam cerita durian keluar! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *