Kenali Meta Tag Untuk Blogspot Anda

Spread the love

{untuk saiful juga}
Apa Itu Meta Tag?

Meta tag ialah kode khas yang terdapat di halaman web, di rujuk sebagai head. Ia memberi gambaran tentang suatu halaman web kepada mesin carian, bergantung kepada tag yang dipasang. Meta tag memudahkan mesin pencari melakukan crawling.

Ada lebih kurang sekitar 50 – 60 meta tag. Di sini bee copy artikle dari blog seribahasa sebab tak tahu nak mengarang ayat ni, hanya senaraikan beberapa meta tag yang harus diberi perhatian oleh seorang Blogger.
01 – Title Meta Tag Title tag digunakan untuk menentukan teks yang muncul di bagian atas dari jendela browser ketika mengunjungi halaman web. Title tag juga muncul sebagai teks link ketika halaman muncul dalam hasil pencarian. Untuk title tag tidak melebihi 60 karakter. contoh : <meta name=”title” content=”Seri Bahasa” />

02 – Description Meta Tag
Penjelasan ringkas tentang isi halaman web tersebut yang dipaparkan oleh mesin pencari bila seseorang mencari di laman web. Ukuran tidak melebihi 150 karakter.
Contoh:
<meta name=”description” content=”tutorial that explain how to get top rangking in all major search engine and get high traffic for your web site.”>

03 – Keywords Meta Tag
Keyword tag dapat memberitahu mesin pencari katakunci-katakunci yang berkaitan dengan halaman web kita. Perlu diingat jangan memasang katakunci yang tiada kaitan dengan halaman web atau mengulangi sebuah katakunci lebih dari 3 kali kerana akan dianggap spamming. Maksimun karakter yang boleh digunakan tidak melebihi 200.
Contoh:<meta name=”keywords” content=”peribahasa, pantun, simpulan bahasa, bahasa, goggle, internet, widget”/>

04 – Author Meta Tag
Tujuan untuk mengetahui siapa author dokumen HTML atau XML. Biasanya menggunakan nama, alamat email, nama syarikat atau alamat URL.
Contoh:<meta name=”owner” content=”Seri “>

sebenarnya ada banyak lagi meta tag , 4 meta tag di atas adalah yang paling penting kata seri , seri merupakan seorang blogger yang blog nya amatlah dasyat dari segi PR nya ok ! jika nak tahu lebih boleh lah koram pergi sambung baca di blog beliau …bee tak nak copy banyak-banyak copy ni tak bagus di mata google hehe..

sila klik tajuk untuk memahami lagi tentang meta tag yer..belajar lah sikit-sikit 🙂

Meta tag untuk blog, Apa itu meta tagPanduan memasang meta tag

contoh yang biasa puanbee guna kan :

<head>
<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

<b:include data=’blog’ name=’all-head-content’/>

<meta content=’Your Blog Description…’ name=’description’/>
<meta content=’Your Keywords…’ name=’keywords’/>
<meta content=’global’ name=’distribution’/>
<meta content=’10 days’ name=’revisit’/>
<meta content=’10 days’ name=’revisit-after’/>
<meta content=’document’ name=’resource-type’/>
<meta content=’all’ name=’audience’/>
<meta content=’general’ name=’rating’/>
<meta content=’all’ name=’robots’/>
<meta content=’index, follow’ name=’robots’/>
<meta content=’en’ name=’language’/>
<meta content=’US’ name=’country’/>
<meta content=’blogger’ name=’generator’/>

semua kode diatas di letakkan sebelum <b:skin><![CDATA[/*

ok selamat mencuba yer blogger yeaahhh!! 🙂

14 thoughts on “Kenali Meta Tag Untuk Blogspot Anda”

  1. tradesmen london

    I’m gone to tell my little brother, that he should also visit this website on regular basis to get updated from most recent news update.

  2. Pingback: Jawab Soalan : Semak On Page SEO | Apa Lebih Yang Penting Dalam Artikle | Puanbee Blog

  3. Pingback: PuanbeeDOTcom » Segmen Puanbee : Review Blog Syue syada

  4. sebelum ni akak memang tak tahu tentang meta tag bagai ni..bee yg ajar semuanya..thanks bee..untung dpt kenal bee..byk benda boleh blajar..heeeeee 🙂

    1. selalunya kalau error tu masaalah layout tu ada code yg buatkan dia error , try edit lain ler hehee…ada banyak sgt meta tag , tu belum lagi meta tag alexa , dan lain2 hehee..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *