Kenali Meta Tag Untuk Blogspot Anda

{untuk saiful juga}
Apa Itu Meta Tag?

Meta tag ialah kode khas yang terdapat di halaman web, di rujuk sebagai head. Ia memberi gambaran tentang suatu halaman web kepada mesin carian, bergantung kepada tag yang dipasang. Meta tag memudahkan mesin pencari melakukan crawling.

Ada lebih kurang sekitar 50 – 60 meta tag. Di sini bee copy artikle dari blog seribahasa sebab tak tahu nak mengarang ayat ni, hanya senaraikan beberapa meta tag yang harus diberi perhatian oleh seorang Blogger.
01 – Title Meta Tag Title tag digunakan untuk menentukan teks yang muncul di bagian atas dari jendela browser ketika mengunjungi halaman web. Title tag juga muncul sebagai teks link ketika halaman muncul dalam hasil pencarian. Untuk title tag tidak melebihi 60 karakter. contoh : <meta name=”title” content=”Seri Bahasa” />

02 – Description Meta Tag
Penjelasan ringkas tentang isi halaman web tersebut yang dipaparkan oleh mesin pencari bila seseorang mencari di laman web. Ukuran tidak melebihi 150 karakter.
Contoh:
<meta name=”description” content=”tutorial that explain how to get top rangking in all major search engine and get high traffic for your web site.”>

03 – Keywords Meta Tag
Keyword tag dapat memberitahu mesin pencari katakunci-katakunci yang berkaitan dengan halaman web kita. Perlu diingat jangan memasang katakunci yang tiada kaitan dengan halaman web atau mengulangi sebuah katakunci lebih dari 3 kali kerana akan dianggap spamming. Maksimun karakter yang boleh digunakan tidak melebihi 200.
Contoh:<meta name=”keywords” content=”peribahasa, pantun, simpulan bahasa, bahasa, goggle, internet, widget”/>

04 – Author Meta Tag
Tujuan untuk mengetahui siapa author dokumen HTML atau XML. Biasanya menggunakan nama, alamat email, nama syarikat atau alamat URL.
Contoh:<meta name=”owner” content=”Seri “>

sebenarnya ada banyak lagi meta tag , 4 meta tag di atas adalah yang paling penting kata seri , seri merupakan seorang blogger yang blog nya amatlah dasyat dari segi PR nya ok ! jika nak tahu lebih boleh lah koram pergi sambung baca di blog beliau …bee tak nak copy banyak-banyak copy ni tak bagus di mata google hehe..

sila klik tajuk untuk memahami lagi tentang meta tag yer..belajar lah sikit-sikit 🙂

Meta tag untuk blog, Apa itu meta tagPanduan memasang meta tag

contoh yang biasa puanbee guna kan :

<head>
<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

<b:include data=’blog’ name=’all-head-content’/>

<meta content=’Your Blog Description…’ name=’description’/>
<meta content=’Your Keywords…’ name=’keywords’/>
<meta content=’global’ name=’distribution’/>
<meta content=’10 days’ name=’revisit’/>
<meta content=’10 days’ name=’revisit-after’/>
<meta content=’document’ name=’resource-type’/>
<meta content=’all’ name=’audience’/>
<meta content=’general’ name=’rating’/>
<meta content=’all’ name=’robots’/>
<meta content=’index, follow’ name=’robots’/>
<meta content=’en’ name=’language’/>
<meta content=’US’ name=’country’/>
<meta content=’blogger’ name=’generator’/>

semua kode diatas di letakkan sebelum <b:skin><![CDATA[/*

ok selamat mencuba yer blogger yeaahhh!! 🙂

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

14 Comments:

  1. tradesmen london

    I’m gone to tell my little brother, that he should also visit this website on regular basis to get updated from most recent news update.

  2. Thanks, dah siap pun hehe

  3. Pingback: Jawab Soalan : Semak On Page SEO | Apa Lebih Yang Penting Dalam Artikle | Puanbee Blog

  4. Pingback: PuanbeeDOTcom » Segmen Puanbee : Review Blog Syue syada

  5. kat blog mana bee baca pasal meta tag?

  6. sebelum ni akak memang tak tahu tentang meta tag bagai ni..bee yg ajar semuanya..thanks bee..untung dpt kenal bee..byk benda boleh blajar..heeeeee 🙂

  7. terima kasih akak ek? dah bole buat dah… Hehehehe… Berpeluh gak buat td… huhuhu

  8. wahh bagus..dpt kutu menambah ilmu didada..hehe..

  9. salam sis
    momoy memang try nak pasang meta tag untuk no. 1 tu tapi sellalu jer naik error 404 atau 500
    hmm…
    thx sharing
    baru momoy tahu rupanya ada banyak jenis meta tag
    Setelah hadapi gempa, tsunami dan radioaktif | Jepun bakal hadapi gunung berapi!”

    Tsunami Jepun Telah Mengubah Sedikit Kedudukan Matahari | Tanda Kiamat Makin Hampir

    • selalunya kalau error tu masaalah layout tu ada code yg buatkan dia error , try edit lain ler hehee…ada banyak sgt meta tag , tu belum lagi meta tag alexa , dan lain2 hehee..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *