Kebaikkan menggunakan pengangkutan awam berbanding kenderaan sendiri

Saya menaip entri ni di dalam sebuah pengangkutan awam yang di panggil KTM komuter , ini kali ke dua saya menggunakan komuter. Kenapa kali ke dua sepanjang 10 tahun tinggal di Kuala Lumpur ? sebab nya saya selalu naik kenderaan sendiri lah LOL .

Tetapi … setelah di renung-renung kan , ada banyak kebaikkan naik kenderaan awam ni , tambah-tambah lagi kepada sesiapa yang kurang bersenam tu.

Antara kebaikkan kenderaan awam dari sudut pandangan saya

1 : Kita akan banyak mengeluarkan peluh dan bergerak , naik turun tangga sudah lah pasti , berlarian – larian anak lagi. Jika menggunakan kenderaan sendiri , kita lebih rileks , ada air cond dan langsung tidak membantu dalam pembakaran kalori tubuh badan.

2 : Semasa didalam pengakutan awam kita tidak di benarkan makan dan minum , apatah lagi merokok secara tidak langsung ianya membantu menjaga kesihatan , dan juga membakar kalori lebih banyak.

3 : Jika ketika kita memandu , kita sentiasa akan mengalami stress tahap gaban dek kerana jalan rasa yang sentiasa sesak dengan kenderaan lain , manakala jika kita menaiki kenderaan awam kita boleh pejam kan mata seketika dan rileks , lapangkan otak.

Cukuplah tiga kebaikan di tulis , destinasi saya telah hampir πŸ™‚ daa~

20120707-114505.jpg

Dalam KTM πŸ™‚

Please follow and like us:
200

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

27 Comments:

  1. Pingback: Syarat Mohon Kad Komuter 1 Malaysia - KTMB | Puanbee.com

  2. yg plg penting x payar pikir nak parking mane and duit parking yg mahallll.. peace!!

  3. aku adalah manusia tegar menggunakan kenderaan awam sehingga mendapat anak pertama. malah, skrg ni kalau dpt naik bas dan LRT pun best sebab boleh keluarkan peluh tambah2 dh byk yg memberi keistimewaan kpd pengguna wanita. skrg ni, tmpt kerja aku takde LRT dan bas yg sampai. tmpt jin bertendang.

  4. 3 point ni rasanya dah cukup utk kita utamakan pengangkutan awam..terbaiklah!

    p.s-tips ni boleh jugak utk budak2 guna utk buat esei…best =)

  5. dah terpikat dengan KTM Komuter ke kak? hehe.. tapi kalau dapat naik koc baru tu baru best.. siap ada cerita tom n jerry lagi. hehe

  6. ahaha, segan la pulak satu lagi nak menaip..
    oh lupa.. mak beranak 3 ni guna iPhone la πŸ˜€

  7. Rasanya kalau saya hendak naik komuter tidak praktikal kecuali kalau perjalanan tanpa henti-henti kalau tidak naya punch card merah. Adalah lebih baik menunggang motorsikal ke tempat kerja.

  8. tak mustahil komuter, lrt dan monorail jadi pengankutan utama negara, negara maju dah lama jadi pengangkutan utama. dengar cerita kawan duduk jepun, sampai berlarian diaorang ke station utk pi kerja.

  9. memang banyak kebaikkan dari segi kesihatan dan dalaman diri kita.yang penting tidak stress dengan kesesakkan lalu lintas.hehe

  10. Selalu , kerap sangat gunakan Komuter
    kami 3 beranak pergi balik rm 32
    bila dikira bab bersesak-sesak macam oven bergerak ( kena naik masa puncak )
    berdiri sepanjang perjalanan 1 jam ,

    last-last keluar ayat – ‘baik mama bawa kereta’ minyak tak sampai rm 10
    hehehe…. kalau sendirian atau dua org oklah
    kalau sefamily – tiket lagi mahal

  11. Kak Long Mawar Merah

    Kak Long pun sedang berfikir sama ada nak memandu atau nak naik kenderaan awam sahaja ke Seminar Jom Kurus hari ni. Tapi bila dah baca entri ni, terus semangat nak gunakan kenderaan awam πŸ™‚

  12. dah lama tak naik public transport sebab malas nak bersesak dengan orang ramai.

  13. yg bab stres sbb jem tu mmg setuju la..huhu

  14. sy hari2 naik LRT pergi kerja. Mmg bagus dr segi 3 kebaikan yg P. Bee cakap tu. Tapi ada jugak keburukannya macam:
    1- kalau dah bersesak2 sgt, akan terbaulah mcm2 bau.
    2- kalau yg mengandung (mcm sy sblm ni) ada yg boleh buat tak tahu je duduk kat tempat yg dikhaskan tu dan tak bgn utk kita pun. huhu
    3- kalau tersangkut bila pengangkutan tergendala, terlambat sampai kat tempat kerja. tak pasal2 kena marah dgn bos walaupun bukan salah kita.
    4- brg2 kita kena selalu jaga sbb ada juga kes org mencuri dan mencopet.
    5- ada juga kes kena raba. (sy tak pernah kena – mungkin sbb org tak berminat dgn mak org ni (alhamdulillah) tapi yg anak2 dara tu ada yg terkena)

    • Wah .. saya dapat idea buat satu entri lagi ..

      betul kalau pergi untuk pergi dan balik kerja , semua kes di atas ada , dulu sy dah kena .. saya saja asingkkan kebaikkan dan keburukkan tu πŸ™‚ keburukkan pun banyak sebenarnya

  15. saya pulak spesis tak reti nak naik menatang ni. kalau naik gerenti sesat..hehehe

  16. Naurah Alwani

    Jarang guna pengangkutan awam.. sebab pergi mana-mana pun semuanya berhantar dan berjemput. Lalala~ πŸ˜€

  17. πŸ˜€ Tapi kalau kena naik hari-hari tentu muak! hehe..

  18. SETUJU. Dulu kini dan selamanya…pengangkutan awam tetap menjadi pilihan utama…. (walaupun..)

  19. xyah pk jem.. hehee

  20. Banyak kebaikannya jugak ya.. Boleh keluar peluh tu yang best dengar tu ehehehe πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *