Jangan Lupa Tali Pinggang Keledar Tempat Duduk Belakang

Contohi baby laila ni yek , hari ni hari sabtu mesti ramai yang jalan-jalan ke sana sini kan , so contohi laila ni walaupun duduk belakang dan tidur , tali pinggang keledar tak dilupakan.

tali pinggang kalendar tempat duduk belakang

Kesian pulak tengok baby ni cam ni , masa ni kita bergerak dari Taiping – KL – Melaka , ayah bawak kereta laju tak ingat naik seram bulu-bulu roma semua , risau kan anak-anak je , terus baby yang di pangku pun letak belakang dengan pakaikan tali pinggang keledar, risau sangat ..nasib semuanya selamat.

Sebenarnya tak berapa faham cam mana ayah dia lilit anak dia ni , haru.

53 thoughts on “Jangan Lupa Tali Pinggang Keledar Tempat Duduk Belakang”

  1. kadang-kadang orang tua pun susah nak ajar jugak kak, saya salah satunya, rasa rimas pakai tali pinggang keledar kalau duduk belakang.

    1. haha bukan akk buatkan , ayah dia buat ..akk pusing belakang tengok lain macam jek .. tp baby tidur lena sampai le dr melaka ke kl semula

  2. saya selalu kena tegur dengan parents saya suruh pakai tali pinggang sebab dalam keluarga saya,saya seorang je la yang degil bab2 tali pinggang nie..bila tengok budak kecil pun tahu pakai tali pinggang,,rasa macam nak berubah lak,,hehhe,,

    1. sebenarnya anak2 kecil zaman sekarang semua tau ni , diorang dah didedahkan dengan info2 jalan raya disekolah , tv dan sebagainya .. org dewasa jek yg tk berapa kisahkan bab ni

  3. bee…kak sya pun tgh dok fikir…camne pakaikan tali pinggang tu yea…he3…

    budak2 ni mmg tak reti nak pakai….sbb tk dibiasakan….baru skrg ni nk ajar…susah la sket…sbb masing2 dh besar….huhuhuhu….sabar3x

  4. bee,
    apa benda yg warna hijau dlm pelukan si baby tu… 😉

    lena dia tidur walaupun kena lilit mcm tu…

    1. itu buaya , haha ..dia suka sangat buaya tu , kami terpaksa minta dr jurujual JJ .. kalau ikutkan buaya tu tk jual tau ..

      memang lena .. 3 jam dalam keta tak bangun langsung

  5. tali pinggang keledar la bee..hehe..bukannya kalendar..akak ingatkan pakai tali pinggang sambil tengok kalendar dalam entri ni..hehe 🙂 typo la tewwwww..hihihi

  6. haha mmg sgt bagus baaby comel nie..Aiman mmg susah nak pakai seatbelt.jgn kata Aiman,ibu dan abahnya pun sama.hehe..

  7. seat belt belakang ada 3.. kalau 4 orang mcm mana tuh yer..
    agi2 org Msia skrg makin bertambah keluarga bahagia.. hik3

    tomeynyer dia tdo.. ada patung buaya ke dinasor tuh..

  8. talipinggang bahagian atas lalu bawah ketiak sbb xsesuai dgn baby laila(xbuat mcm ni nanti kena muka), kalau kita yg dewasa ni mcm biasa boleh letak atas bahu.
    susah juga nak suruh anak pakai talipinggang keledar, ikut mood diaorang.

    1. dh, utk budak2 ni kena pakai car seat atau kena beli tali pinggang khas dilekat ke seat kereta… tp peringkat mula nk disiplinkn tu mmg susah sket :p

  9. Alahai comelnya baby laila tido, peluk apa tu bee.
    Hmm betul tu bee, kadang2 bila kereta tengah laju, break sikit je pun,anak2 dah boleh terjatuh.

    ps:bee..semalam blog ummi masuk segmen Blog Pilihan Apa Kata Wanita, kata Sakinah dapat link dari puanbee,kat n3 bee ari tu kot, thank you ye bee,,

  10. Salam Bee,

    Anak-anak akak dah biasa pakai tali pinggang belakang ni, sebelum dikuatkuasakan lagi, asal masuk dalam kereta diorang tahu apa yang patut dibuat, kadang-kadang tu anak-anak pulak yang tegur suruh pakai hehee 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *