Hujung Tahun 2011 Yang Super Sibuk

Share

Super sibuk .. kerana semuanya saya kena sediakan sendiri.. si Encik suami juga super sibuk kerana mencari kerja sampingan dan banyak kan OT untuk dapatkan lebih duit .. Bila dah berumah tangga dan ada anak .. masing-masing akan melalui pelbagai peringkat suka-duka dalam kehidupan.

Dari bertunang , bernikah , jadi suami isteri , menatang anak pertama dan seterusnya , menimba pengalaman anak pertama bersekolah dan seterusnya.. semua perlukan sokongan padu terhadap pasangan masing-masing. Saling bertolak ansur itu penting.

shopping barang sekolah

Baru lepas beli baju sekolah , belum beli barang-barang yang lain.. biasanya kalau saya dah pegang troli tu , mesti pulang dengan troli yang penuh .. kelengkapan sekolah dan kelengkapan dapur berasak-asak dalam kepala , yang mana satu nak di pilih ..bayangkan lah bonet kereta pun penuh .. nak angkat semua ke rumah kena 3 kali angkut .. fuhyooo ~

shopping barang sekolah

Anak-anak tahunya nak kaler je .. dia tak tau banyak lagi benda penting bila sekolah nak di buka ni .. Lari bertempiaran bila nampak pintu tesco , port biasa untuk beli barang banyak-banyak .. nanti dapat kupon tesco boleh rebat dan jimat cermat.

Terbaca di blog Denahati tadi , sengaja bro denaihati lewatkan tarikh pengumuman siapa top ten untuk contest gadjet impian kerana memberi laluan kepada program cuti sekolah ..hehe bagus lah tu .. memang ada banyak hendak di lakukan sekarang ni ..

Semalam dah lepas shopping barang sekolah , hari ni nak ke kedai untuk potong sikit tudung kakak , semalam beli tak ada saiz yang sesuai , bila kecil – kecil sangat , bila besar , besar sangat .. kena lah adjust sendiri.

Esok 1hb .. rehat dirumah dan cuci semua pakaian sekolah baru yang anak-anak akan pakai , isnin pergi sekolah kejap tengok koperasi buka ke tidak , kalau buka boleh beli buku .. kena berunding dengan ustazah mengaji kakak pula , nak berhenti dari ustazah itu dan beri kakak sambung mengaji di KAFA je terus , sekarang ni adik pula ikut tinggal dengan saya , tambah lagi jadual daku .. masak untuk dia pula .. sebabnya kerja dekat rumah ~ sabar je lah ..

Tapi walau apa pun .. dulu mak pak kita buat .. sekarang kita pula buat ..

Meriah hidup jika ada anak – anak .. kepada yang masih bujang cepat-cepat kawin … siyokk ..

P/S: SELEKEH kan saya ??? RM600 lincin , suami tanya beli apa ? saya tunjuk resit je .. hehehe saya sendiri pun tak percaya , beli apa sampai RM600 tu ..

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

30 Comments:

  1. wow…rm600 memang banyak..tapi harga barang makin mahal skrg ni….agaknya tahun depan lagi naik la kot….

  2. wahhh…600 maaa…! banyak gilak tu bee.. kalo anak 6 , harus sekali ganda lagi kot…tihihihi :p

    kami sekali harung xpenah le rm600 , tp klu dok ulang pegi , campur tolak ..lebih kurang jugak la ..haha

    simple je bee..xper…melawa kan utk suami terchenta… :p

    nis jarang pegi shopping sndiri ni kecuali bila suami mmg xde , outstation .. ni esok outstation tataula cmne..dgn bby kecik lg…gerabak mkin pnjg hah

  3. duit skrg ni mmg cepat je habis. RM50 boleh dpt berapa brg je.

  4. gitulah kita Bee..kena jadi supermak….semua nk kena kita uruskan.

    Perbelanjaan awal prsekolahan mmg menyesakkan jiwa dan raga nie…hu.hu.hu….

  5. Salam Bee,

    yelah dah nak buka skolah ni, takleh enjoy2 dah depan lappy hehee, akak pun sama agak sibuk, sibuk jap kat klang jap kat kg eheheee, ni dah buka sekolah nanti takleh dah nak kemana-mana macam biasa, alhamdulillah yuran dan enrolment aiman dah setel, RM800++ sejebuk untuk tadika Aiman semalam -..-“, hope aiman belajar betul-betul, tu baru sorang tu, baru tadika, memang banyak duit diperlukan, maybe juga sebab aiman tadika private, dah tu je yang terbaik setakat ini.

    oh bee rasa nak kerja semula ye?, kalau akak plak memang dah takde hati nak kerja hahahhaa, nak menternak lemak je -..-“

    • huhu kenapa bee rasa cam lebih kurang je tadika aiman dengan taski tu ?

      memang kak kalau 2 mcm bee ni akk darap lah 3 ekk.. hahah ..

      rasa nak kerja sebab income suami mcm tk bape cukup je , kesian tengok dia kerja , tp tak boleh kot ..susah anak2 nak kesekolah semua ..

  6. kos makin meningkat..kan Bee

  7. pehh..tak pernah aku shopping banyak tuu.. hehe..

    • ni bukan shopping beli handbags ke kasut ke , cuma beli barang dapur dan brg sekolah je .. see kalau nak berumah tangga kena prepare semua ni ..

  8. hahaha tu bkn selekeh,tu namanya boros.keke..sebulan gaji kutu tau.hikhik..

    kutu jarang p tesco sbb dah tau klu p msti koyak rabak poket..so cuba berjimat utk p pasaraya selalu..lgpun klu nk p kena tggu en suami.masing2 keja mmg sibuk,ada masa bersama suka lepak kt rumah je..

    utk aiman cuma beli alat tulis,beg n kasut pun tak beli lg sbb org kata semua tu cikgu bg…selasa nie daftar dulu,klu tak dpt baru beli.ambil lgkah berwaspada..huhu..

    • tp barang skang mmg mahal.tak mahal pun bila berbelanja macam ada hantu,tak sedar tgok2 duit mengalir laju..:)

    • bukan boros , tu bee cakap cr bee berpakain ..selekeh kan ?

      hihi .. kutu kalau bee pergi kedai biasa lagi ler parak , sebab di tempat bee ni , tesco paling murah , dan brg2 yg dijual besar2 so cukup ler sebulan ke setengah bulan ke .. kalau pergi beli kedai runcit biasa 2-3 hari nk kena beli lagi .. pastu mcm susu , pampers memang bee beli spare siap2 .. 2-3 bungkus .. tu jd banyak …

      aiman tadika dah ek ..una tk pakai kasut pun , cikgu ckp pakai selipar je .. hahaa ..utk una bee beli beg dengan duit bantuan kakak .. beli alat tulis je .. yang lain2 baju bagai semua disekalikan dlm yuran tadika dia ..

      untuk kakak pun bee jimat2 beli satu je , buat ganti .. yg lain pakai yg lama .. hehehe nasib diorang tk bebel2 apa2 ..kalau tk pengsan ..

      yang penting yuran dan buku tu ..

      • oklah tu..kutu kadang pakai seluar track je.lg selekeh kan?muahaha..kutu selalu beli brg dapur kt mini market ja,harga situ lebih kurang sama jangan tesco,lgpun dekat ngan tempat keja,selalu singgah sblom n blik keja..klu bawang semua beli sikit2 kt kedai runcit ja.barang basah tak risau sgt,en suami skang kerja juai ikan..mmg tak termakan setakat ikan,sotong,udang ketam semua.kt situ dah jimat.Alhamdulillah..:)

        itulah kutu beli alat tulis ja,baju semua dah termasuk dlm yuran nti..hujung taun sesak gakla,bonus pun habis bayar roadtax insurans ja..tu baru anak sorg..macam bee tiga.huhu..

  9. tu dia, sampai 3 kali angkut.
    makin dekat nak naik sekolah makinlah kita mak bapak sibuk cari barang anak2 sekolah. tiap2 tahun sama. lambat lagi lagi anak2 nak habis sekolah.

    • oo memang lamabt lagi anak2 nak habis bersekolah ,

      saya rasa nak pergi berkerja semula , tp tulah dilema .. tk nak anak ditinggalkan juga ..

  10. Kalau yang bekerja seorang macam suami Puan Bee memang terasa peritnya. Macam saya seorang sahaja mencari rezeki untuk famili. Kata barang tidak naik tapi apabila belanja macam tidak rasa sahaja. Apa yang penting adalah anak-anak gembira ke sekolah dan tidak sampai hati melihat keadaan mereka. Betul tak Puan Bee?

    • siapa kata barang tak naik ? semua naik tau ..

      baru2 ni terkejut tengok harga kicap cap kipas udang yang kecil , dulu baru RM3.20 sekarang RM5.80 .. banyak tak naiknya ?

      ye lah asalkan anak2 happy sudah .. nanti diorang tak nak belajar pula ..

  11. kami malam ni baru nak g terjah tesco.
    beli kasut sek fikri & serba sedikit peralatan menulis di rumah yg dah habis stok, juga utk Anis sekali.

    kalo dah beli keperluan anak2.. sedor2 jer duit mengalir mcm air, campur lagi dgn brg2 dapur & brg2 mencuci, belum kira lagi barang basah.. fuuhh, kesat peluh laju2.

    Bee, kakyong pun mcm Bee jugak.. tshirt jer, selipar jepun lagi.. wakakkaa..

    • itu lah kakyong .. macam air ..tk sedar .. balik rumah kira2 balik baru tau berapa duit yg telah keluar .. nak masuk lmbt lak tu ..

      hehehe ringkas dan senang .. kalau nak cantik2 payah nak buat kerja ..

  12. Banyak duit habis bila anak nak mula masuk sekolah kan bee, mak ayah kita dulu lagi susah kan…

  13. banyaknye smpi rm600..utk brg dpur sebulan terus ek?

  14. 600 banyak tu bee duk pantai timur jelah kat sini semua barang murah2 hehehe

  15. wahhh…bee mesti shopping macam2 ni sampai RM 600. kak izan pun semalam pi tesco juga… licin terus voucher RM 500 tu dalam sekelip mata…

  16. RM 600??!!

    memang rancak betol brshopping tu..hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *