Hilangkan sengugut dengan halia

Siapa yang tak pernah mengalami sengugut ? anda memang bertuah .. sakit sengugut ialah sakit di bahagian peranakkan , perut atau sesetengah orang sakit di bahagian keliling pinggang ketika seseorang wanita di dalam keadaan Haid . Sengugut atau pun Period Pain ini kebiasaannya akan di alami pada beberapa hari semasa awal kedatangan Haid.

Sakit sengugut ni juga ada tahap-tahap tertentu, memang susah nak bayangkan , saya pernah kena yang paling teruk , rasanya seperti mahu beranak semula , Oh orang lelaki tetap tak tahu bagimana rasa sakit sengugut ni kan. Kalau nak di gambarkan sakit sengugut ni untuk orang lelaki , lebih kurang macam sakit perut kena bola yang ditendang dengan kuat. Rasanya lah gitu lah kot.. andaian saya lah..

Saya petua yang saya sendiri amalkan ketika sakit sengugut ni menyerang , Insyallah berkesan bagi saya.

tips buang segugut dengan halia

Hilangkan sengugut dengan Halia

Buat secawan air halia atau teh halia dan minum dalam keadaan air masih suam-suam , kalau sejuk kurang berkesan.
Dipercayai halia mempunyai khasiat yang  dapat mengalirkan darah haid dengan lebih lancar dan kita selesa ketika minum.

Kemudian sapu minyak panas ke perut – cara ni sengugut akan hilang .

selamat mencuba :)

(Visited 5 times, 1 visits today)
About puanbee

Seorang anak , isteri dan ibu. Mempunyai 4 orang cahaya mata. Berumur 30-an , Suri rumah sepenuh masa tetapi mempunyai perniagaan online. Segala terguran dan komen boleh terus hubungi admin melalui EMAIL.

Comments

  1. ni kalau onie ni,mau tak ley masuk,haha…

  2. leh share kat sapa2 yg memerlukan.. :)

  3. puan kutu :

    dh lama rasanya tak rasa senggugut.Alhamdulillah jarang kena.dulu2 pun dalam setahun ada la dalam sekali kena yg teruk punya.klu teruk tu mmg sakit.pernah sekali kena masa dalam kelas,waktu jalan kaki rasa nak pitam..sgt bersimpati dengan org2 yg setiap bulan kena..kena cari penawar.tak sanggup menanggung sengsara..:)

  4. bard memaang jenis yg senggugut tiap2 bulan dari dulu lagi…lepasni bolehlah try petua ni..tapi tak tahu la boleh terima ke tak tekak ni..hehe..

  5. saya tak pernah mengalami nya!!!

  6. puanbee, kalau sakit perut biasa, efektif x?

    • sakit perut sebab cirit birit kena minum teh pekat tanpa halia tuk berentikan cirit birit tu ..

      sakit perut sebab angin boleh guna cara teh halia ni .. memang lepas tu angin senak tu hilang..

  7. Kalau kena bola kat perut, rasa sakit sekejap je. Senggugut sampai berhari-hari. memang menonggeng

  8. tengah cuba nak bayangkan senggugut mcm pbee bayangkan, mcm kena bola dr tendangan yg amat kuat, senak sangat sampai susah nak bernafas kot.
    biasanya perempuan yg kena sengugut memang xboleh nak buat kerja.

  9. tips yang bagus..ramai org perempuan ada masalah senggugut ni.. kawan saya sampai pengsan kat train station sbb senggugut..

  10. Azie pakai yang herb halia punya! ala macam nora danish guna tu. time sengugut guna herb halia boleh membantu mengurangkan kesakitan! betul ker orang cakap la rata-rata yang ada masalah sengugut yang kuat ni susah untuk mendapatkan anak ?

    • erm tak kot..saya jenis yang senggugut tiap2 bulan dari dulu lagi..alhamdulillah tak ada masalah nak mengandung..itu bergantung pada rezeki masing2..

    • yup itu pun ok , tp hilang panas nya skait perut dtg balik :)

      ntah , akk pun senggugut kuat tp anak dah 3 .. jgn percaya kata org semua tu bergantung pd takdir ..

  11. Oo…Baru tau.. biasa dengar halia boleh buang angin jek..hehehehe

  12. Nurul memang tiap2 bulan akan alami senggugut ni.. Kena siap sedia ngan pil.. Kalau kat rumah tu Insyaallah boleh tahan dengan tido.. takut kena kat office.. Tu yang tak tahan tu.. :)

    • yer lah .. kalau opis makan ubat je lah ek , tp tk elok .. lepas makan ubt mesti period berkurang , seolah2 keluar tk habis jek ..

  13. Waaaa… What must i do to solve this prob. hahahahaha..

  14. Senggugut bee… bukan segugut.. heee…

    takpelah, janji paham. nis pun biase kena tp time anak dara dulu jue lah… n then lepas2 beranak tu kan… tp tu tak panggil senggugut, panggilnya sakit merengat. mmg rasa mcm nak bersalin semula :p

    guna halia ek… iyelah, halia tu kan fungsinye mmbuang angin

  15. ms bujang dulu mmg senggugut..x tau lak petua ni..kalau x boleh amalkan..tq bee for sharing

  16. bee..ummi pun ada juga senggugut yang kuat sekali-sekala, memang sakit!Bolehlah juga try petu bee ni, insyaAllah.

  17. susah gak jd pompuan ni kan kak

  18. senggugut tu aper puanbee

  19. akan saya forwardkan entry ni kat wife saya

  20. ohh..baru tahu hari ini..leh guna halia rupanya..

  21. kayrul dulu masa bujang kerap gak kena senggugut..sampai muntah dan nangis la tahan sakit..

    lepas bersalin anak kedua nie dah takde lagi senggugut bila period tapi tue la sekarang 2 minggu sekali la plak datang..huhuhu

    • saya ingat kayrul ni lelaki , sabar je lah …

      nasib dah hilang bila dah ada anak kan , kalau tak naya .. asyik nak marah saja ..

      sebenarnya .. saya pun dah hilang segugut lepas anak ke dua lahir , tapi datang balik lepas anak ke tiga lahir ..huwaaa

  22. Halia diparut halus dan diambil patinya.. dibuat air segelas suam..
    memag benar ini penawar sengugut.. minum air suam dgn madu
    juga dapat mengurangkan sakit. makan yogurt juga membantu..

  23. saya tak pernah kena senggugut cuma bad mood je, sikit2 dok marah. time nih cuba mengasingkan diri takut ter’marah’.

  24. Saya akan lari bila ada wanita kena sengugut,sebab angin mereka lain macam jer he3…

  25. bee..alhamdulillah lps bersalin senggugut sha dah tak de….huhuhu

  26. Yeah, petua yang sangat berguna..

    Myra kalau sakit masa kat opis mesti akan sapu BAM panas @ minyak halia tu 😉

  27. zie mmg dulu tak pernah rasa sakit senggugut ni..sebab tu masa nak bersalinkan Alya dulu, zie blur2 bila nurse cakap rasa sakit bersalin ni mcm sakit period,senggugut… Siap tanya balik nurse tu,sakit tu mcmana…. :)

  28. Tips yang berguna. Akan share with my wife. hahaha

    • oh dah kawin ya zul .. ingat bujang lagi .. kirim salam kat wife hehehe

      • dah kawin.. ok nanti balik sy smp kan. nak buat macam mana ye?? sari dua ni sikit jah orang tengok blog sy… hari ni baru 4 orang… makin menurun je..

        • nak buat cam mana ? tk boleh paksa org tengok blog kita .. akk pun pasal banyak update kisah sendiri dan update sikit2 entri yg org akan search dan harap2 sampai ke blog kita , tu jeee

          • Emm harap ramai la yang sudi lawat page sy. kot diorang boring tak tau baca blog sy.. kalau pelawat sudi tinggal komen tak pe jugak. kurang2,bgtau apa yang perlu sy baiki. Hahahaha. Ke gane puanbee??

            • salam..dh singgah blog en.hafizul..tp bila nak komen kena login..mgkin sbb tu kot x ramai org tinggal komen sbb kena ada akaun wordpress.com..cam saya x de..huhu

              sorry..sibuk lak sy mencelah.. :)

Speak Your Mind

*