Hilangkan sengugut dengan halia

Siapa yang tak pernah mengalami sengugut ? anda memang bertuah .. sakit sengugut ialah sakit di bahagian peranakkan , perut atau sesetengah orang sakit di bahagian keliling pinggang ketika seseorang wanita di dalam keadaan Haid . Sengugut atau pun Period Pain ini kebiasaannya akan di alami pada beberapa hari semasa awal kedatangan Haid.

Sakit sengugut ni juga ada tahap-tahap tertentu, memang susah nak bayangkan , saya pernah kena yang paling teruk , rasanya seperti mahu beranak semula , Oh orang lelaki tetap tak tahu bagimana rasa sakit sengugut ni kan. Kalau nak di gambarkan sakit sengugut ni untuk orang lelaki , lebih kurang macam sakit perut kena bola yang ditendang dengan kuat. Rasanya lah gitu lah kot.. andaian saya lah..

Saya petua yang saya sendiri amalkan ketika sakit sengugut ni menyerang , Insyallah berkesan bagi saya.

tips buang segugut dengan halia

Hilangkan sengugut dengan Halia

Buat secawan air halia atau teh halia dan minum dalam keadaan air masih suam-suam , kalau sejuk kurang berkesan.
Dipercayai halia mempunyai khasiat yang  dapat mengalirkan darah haid dengan lebih lancar dan kita selesa ketika minum.

Kemudian sapu minyak panas ke perut – cara ni sengugut akan hilang .

selamat mencuba :)

Comments

  1. ni kalau onie ni,mau tak ley masuk,haha…
    onie recently posted..Dugaan menyambut bulan ramadhan ~My Profile

  2. leh share kat sapa2 yg memerlukan.. :)
    Jebeng Otai™ recently posted..PosLaju : Kotak dan Sampul PrabayarMy Profile

  3. dh lama rasanya tak rasa senggugut.Alhamdulillah jarang kena.dulu2 pun dalam setahun ada la dalam sekali kena yg teruk punya.klu teruk tu mmg sakit.pernah sekali kena masa dalam kelas,waktu jalan kaki rasa nak pitam..sgt bersimpati dengan org2 yg setiap bulan kena..kena cari penawar.tak sanggup menanggung sengsara..:)
    puan kutu recently posted..Family Outing : Pantai MerdekaMy Profile

  4. bard memaang jenis yg senggugut tiap2 bulan dari dulu lagi…lepasni bolehlah try petua ni..tapi tak tahu la boleh terima ke tak tekak ni..hehe..
    bardboo recently posted..Eiffel, I’m in Love | Percutian di ParisMy Profile

  5. saya tak pernah mengalami nya!!!
    muazfaris recently posted..XD / 6D Theater Di Perpustakaan Awam SelangorMy Profile

  6. puanbee, kalau sakit perut biasa, efektif x?
    faizfakhirin recently posted..#Preve Kecantikan Mu, Menghampakan Naluri Dia, Kenapakah Kamu Poton Preve?My Profile

  7. Kalau kena bola kat perut, rasa sakit sekejap je. Senggugut sampai berhari-hari. memang menonggeng
    Norasikin recently posted..Resepi Cucur Udang AsasMy Profile

  8. tengah cuba nak bayangkan senggugut mcm pbee bayangkan, mcm kena bola dr tendangan yg amat kuat, senak sangat sampai susah nak bernafas kot.
    biasanya perempuan yg kena sengugut memang xboleh nak buat kerja.

  9. tips yang bagus..ramai org perempuan ada masalah senggugut ni.. kawan saya sampai pengsan kat train station sbb senggugut..

  10. Azie pakai yang herb halia punya! ala macam nora danish guna tu. time sengugut guna herb halia boleh membantu mengurangkan kesakitan! betul ker orang cakap la rata-rata yang ada masalah sengugut yang kuat ni susah untuk mendapatkan anak ?

  11. Oo…Baru tau.. biasa dengar halia boleh buang angin jek..hehehehe

  12. Nurul memang tiap2 bulan akan alami senggugut ni.. Kena siap sedia ngan pil.. Kalau kat rumah tu Insyaallah boleh tahan dengan tido.. takut kena kat office.. Tu yang tak tahan tu.. :)
    Nurul recently posted..Orang berkerja daku bergumbira disiniMy Profile

  13. Waaaa… What must i do to solve this prob. hahahahaha..
    Hafizul recently posted..Hari Belia 2012My Profile

  14. Senggugut bee… bukan segugut.. heee…

    takpelah, janji paham. nis pun biase kena tp time anak dara dulu jue lah… n then lepas2 beranak tu kan… tp tu tak panggil senggugut, panggilnya sakit merengat. mmg rasa mcm nak bersalin semula :p

    guna halia ek… iyelah, halia tu kan fungsinye mmbuang angin
    Ummi Hanie recently posted..Wah cunnya Proton Preve!My Profile

  15. ms bujang dulu mmg senggugut..x tau lak petua ni..kalau x boleh amalkan..tq bee for sharing
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Drama Seindah Sakura Di Slot Akasia TV3My Profile

  16. bee..ummi pun ada juga senggugut yang kuat sekali-sekala, memang sakit!Bolehlah juga try petu bee ni, insyaAllah.
    ummiross recently posted..KAIN PASANG CORAK ETNIK TERBARU CUN!!!My Profile

  17. susah gak jd pompuan ni kan kak
    Terbelog recently posted..Tukar Kepada Kod Baru NuffnangMy Profile

  18. senggugut tu aper puanbee
    Juan recently posted..How to Check Laptop Graphic Card BenchmarkMy Profile

  19. akan saya forwardkan entry ni kat wife saya
    Zarul Umbrella recently posted..Rinku Premium Outlet,KansaiMy Profile

  20. ohh..baru tahu hari ini..leh guna halia rupanya..
    titan recently posted..Edisi Siasat – Buat Duit dengan AdstractMy Profile

  21. kayrul dulu masa bujang kerap gak kena senggugut..sampai muntah dan nangis la tahan sakit..

    lepas bersalin anak kedua nie dah takde lagi senggugut bila period tapi tue la sekarang 2 minggu sekali la plak datang..huhuhu
    kayrul recently posted..Tengok Anak Raja Main Polo La PlakMy Profile

    • saya ingat kayrul ni lelaki , sabar je lah …

      nasib dah hilang bila dah ada anak kan , kalau tak naya .. asyik nak marah saja ..

      sebenarnya .. saya pun dah hilang segugut lepas anak ke dua lahir , tapi datang balik lepas anak ke tiga lahir ..huwaaa
      puanbee recently posted..Hilangkan segugut dengan haliaMy Profile

  22. Halia diparut halus dan diambil patinya.. dibuat air segelas suam..
    memag benar ini penawar sengugut.. minum air suam dgn madu
    juga dapat mengurangkan sakit. makan yogurt juga membantu..
    nurmisnan recently posted..Doa untuk lempahan rezeki dan urusan hutangMy Profile

  23. saya tak pernah kena senggugut cuma bad mood je, sikit2 dok marah. time nih cuba mengasingkan diri takut ter’marah’.
    eiela recently posted..Kebaikan Asid FolicMy Profile

  24. Saya akan lari bila ada wanita kena sengugut,sebab angin mereka lain macam jer he3…
    azmanisma recently posted..Orang Bertatoo GanasMy Profile

  25. bee..alhamdulillah lps bersalin senggugut sha dah tak de….huhuhu
    sha recently posted..Nestle 100 Years l My Incredible StoriesMy Profile

  26. Yeah, petua yang sangat berguna..

    Myra kalau sakit masa kat opis mesti akan sapu BAM panas @ minyak halia tu ;)

  27. zie mmg dulu tak pernah rasa sakit senggugut ni..sebab tu masa nak bersalinkan Alya dulu, zie blur2 bila nurse cakap rasa sakit bersalin ni mcm sakit period,senggugut… Siap tanya balik nurse tu,sakit tu mcmana…. :)
    zie fauzi recently posted..Header ComelMy Profile

  28. Tips yang berguna. Akan share with my wife. hahaha
    Hafizul recently posted..Hey Abang JohanMy Profile

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge