Apr
2012

Hilangkan sengugut dengan halia

Siapa yang tak pernah mengalami sengugut ? anda memang bertuah .. sakit sengugut ialah sakit di bahagian peranakkan , perut atau sesetengah orang sakit di bahagian keliling pinggang ketika seseorang wanita di dalam keadaan Haid . Sengugut atau pun Period Pain ini kebiasaannya akan di alami pada beberapa hari semasa awal kedatangan Haid.

Sakit sengugut ni juga ada tahap-tahap tertentu, memang susah nak bayangkan , saya pernah kena yang paling teruk , rasanya seperti mahu beranak semula , Oh orang lelaki tetap tak tahu bagimana rasa sakit sengugut ni kan. Kalau nak di gambarkan sakit sengugut ni untuk orang lelaki , lebih kurang macam sakit perut kena bola yang ditendang dengan kuat. Rasanya lah gitu lah kot.. andaian saya lah..

Saya petua yang saya sendiri amalkan ketika sakit sengugut ni menyerang , Insyallah berkesan bagi saya.

tips buang segugut dengan halia

Hilangkan sengugut dengan Halia

Buat secawan air halia atau teh halia dan minum dalam keadaan air masih suam-suam , kalau sejuk kurang berkesan.
Dipercayai halia mempunyai khasiat yang  dapat mengalirkan darah haid dengan lebih lancar dan kita selesa ketika minum.

Kemudian sapu minyak panas ke perut – cara ni sengugut akan hilang .

selamat mencuba :)

Search

58 thoughts on “Hilangkan sengugut dengan halia

  1. dh lama rasanya tak rasa senggugut.Alhamdulillah jarang kena.dulu2 pun dalam setahun ada la dalam sekali kena yg teruk punya.klu teruk tu mmg sakit.pernah sekali kena masa dalam kelas,waktu jalan kaki rasa nak pitam..sgt bersimpati dengan org2 yg setiap bulan kena..kena cari penawar.tak sanggup menanggung sengsara..:)
    puan kutu recently posted..Family Outing : Pantai MerdekaMy Profile

  2. tengah cuba nak bayangkan senggugut mcm pbee bayangkan, mcm kena bola dr tendangan yg amat kuat, senak sangat sampai susah nak bernafas kot.
    biasanya perempuan yg kena sengugut memang xboleh nak buat kerja.

  3. Azie pakai yang herb halia punya! ala macam nora danish guna tu. time sengugut guna herb halia boleh membantu mengurangkan kesakitan! betul ker orang cakap la rata-rata yang ada masalah sengugut yang kuat ni susah untuk mendapatkan anak ?

  4. Senggugut bee… bukan segugut.. heee…

    takpelah, janji paham. nis pun biase kena tp time anak dara dulu jue lah… n then lepas2 beranak tu kan… tp tu tak panggil senggugut, panggilnya sakit merengat. mmg rasa mcm nak bersalin semula :p

    guna halia ek… iyelah, halia tu kan fungsinye mmbuang angin
    Ummi Hanie recently posted..Wah cunnya Proton Preve!My Profile

    • saya ingat kayrul ni lelaki , sabar je lah …

      nasib dah hilang bila dah ada anak kan , kalau tak naya .. asyik nak marah saja ..

      sebenarnya .. saya pun dah hilang segugut lepas anak ke dua lahir , tapi datang balik lepas anak ke tiga lahir ..huwaaa
      puanbee recently posted..Hilangkan segugut dengan haliaMy Profile

  5. zie mmg dulu tak pernah rasa sakit senggugut ni..sebab tu masa nak bersalinkan Alya dulu, zie blur2 bila nurse cakap rasa sakit bersalin ni mcm sakit period,senggugut… Siap tanya balik nurse tu,sakit tu mcmana…. :)
    zie fauzi recently posted..Header ComelMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge