Hari Pertama Jogging

Kannnn … tahun 2012 ni pastikan berat badan dapat dikurang kan , memang dah ada jadual untuk saya berjogging setiap hari kecuali sabtu dan ahad ataupun ketika saya tidak menjalani rutin harian , contoh balik kampung ke .. hari ni lepas siapkan aliya , buat sarapan mee goreng campur kuew tiaw , sarapan pagi sikit , lepas tu hantar aliya dan terus ke tapak jogging bersebelahan sekolah KAFA aliya.

Saya nak makan mee di bawah ni tadi , suap 2-3 sudu , lepas tu teringat diet , terus tinggal .. huhu dasyat lah ..

mee campur kuewtiaw goreng
mee campur kuewtiaw goreng

Dapat lah jogging 45 minit .. cukup lah tu .. nanti kalau extreme sangat takut tak lena tidur .. dah lah memang 2-3 hari ni badan lenguh-lenguh , sampai nak tidur pun susah , terkena kejutan budaya ko .. cuti 2 bulan duk menternak lemak je , sekali kena push badan buat itu ini .. tak ke sengal urat tulang semua .. hahaha ..

padang sebelah KAFA
padang sebelah KAFA

Okey .. blog dah jadi diari lah ..hihihi .. tapi ini lah perjalanan 2012 saya .. esok nak buat sesuatu yang penting ..

betul ke apa yang aku buat ni ? hurmmmmmm?

Comments

  1. wat aktiviti berjogging sejak akhir2 nie..
    selamat mencairkan lemak gak la
    mcna recently posted..Hepi Besday..My Little Princess SyuhadaMy Profile

  2. wah,aktif PB berdiet sekarang ni..hehe..make sure warming up and cooling down sebelum dan selepas joging..untuk elak masalah otot dan urat saraf.
    blackrosehunter recently posted..LG Melancarkan OLED TV TerbesarMy Profile

  3. gud luck Bee.. selamat mencairkan lemak.. ;)

    ramai kawan blog yg nak ringankan badan tahun ni.. termasuklah kakyong sendiri…

    ayat terakhir tu??? kenapa kenapa??!!
    kakyong recently posted..JUmpa Iklan grapevine di pagi hariMy Profile

  4. jogging ni benda aku paling suka. Jogging, berenang..memang guna pergerakan seluruh badan. So, sesuai sangatlah..tapi tak leh hari ni jogging..esok tak, lusa tak..dia kena konsisten..sebolehnya, hari-hari kalau betul nak diet..
    titan recently posted..Novel Fiksyen 302 yang kacakMy Profile

  5. blog pun sebuah doiari gak bg nis … nmpk tak ala2 tagline kat banner blog nis tu ? ;)

    kalo le bee duk dekat2 nis,harus ajak jogging berjemaah ;)
    Ummi Hanie recently posted..Buffered Earning Nuffnang terakhir untuk 2011 (dan termahal)My Profile

  6. sebelum jogging. Makan dulu. Sarapan. Itu penting. So, masa jogging, takdelah rasa lapar dan dahaga sangat. Kalau jogging masa lapar atau pagi tu tak makan apa-apa..dia ada side effect. Kita akan rasa mudah lapar dan nak makan sahaja..

    makan tak perlu tinggal. Just banyakkan bersenam dan kawal pemakanan sahaja.
    ohcikgu recently posted..Siapa suruh kacau? Kan dah kena lempang!My Profile

  7. bee sila bykkan entri seperti ini,secara jujurnya kutu akan lebih bersemangat klu baca entri bee tentang nak kurus..kira macam motivasi utk diri sendiri..

    kutu bersemangat 2 3 hari pastu melantak balik macam tak ingat nak turunkan berat badan.adeih..motivasi2..haha..

    plz jgn stop diari harian bee..:)
    puan kutu recently posted..Makanan Ringan BerbahayaMy Profile

  8. azam yang same puanbee..nnti KKO nak share tips die yang amek dari Carigold..memang dah banyak testimonial..boleh je makan nasik hari2…ade 4 petua cara pemakanan rasanya…
    kedaikasperskyonline recently posted..TRAFIK BLOG : 400UV DALAM MASA 30 MINIT!My Profile

  9. saya dah lama berangan nak jogging, smpi skrg tak buat2 pun
    kimmie recently posted..Hotel AisMy Profile

  10. baguslah berjogging, selain turunkan berat badan, bagus utk kesihatan juga. teruskan puanbee :)
    kimmie recently posted..Hotel AisMy Profile

  11. wau..joging? kalau dekat2 boleh join nih
    ayu jamal recently posted..Sertai saya ke Majlis Anugerah SM/SSM 2012?My Profile

  12. Ini betul2 dah tekad ni. Usaha tangga kejayaan PnBee
    shraqs recently posted..Lagi Free Games Daripada Samsung Kepada Pengguna Galaxy SII & Galaxy ModelMy Profile

  13. Banyak kan lagi entri macam ni baru ada motivasi. insyaallah een tolong mana yang patut. kalau tengok mee tu een pun makan kak oi. haha.

    Rule no 1. sarapan la seperti raja, lunch seperti anak raja, dinner seperti hamba. Yang best kalau kita combine diet dengan senaman kita tak perlu risau sangat pasal pemakanan kita. So kalau teringin nak makan apa-apa makan la time waktu pagi (before 12). kalau lepas senaman, at least biarkan 2 jam lepas untuk (memaksimumkan pembakaran kalori) tu nak makan apa pun tibai je la especially karbohidrat.

    Rule no 2, bersederhana. tak ada masalah makan 5-6 hari sekali dengan gap 3 jam. Ini lagi better daripada makan 2-3 sekali tapi melantak tak tentu pasal.

    Rule no 3. Minum plain water every hour secukupnya. Boleh elak daripada rasa lapar. Kalau boleh seminggu sekali je la minum air manis (cheat day). Sebab kita mampu kurangkan berat badan 1-2kg dengan mengurankan minuman bergula. tak percaya kena cuba.

    Sarapan hari ni pun een makan roti sardin kat kedai mamak. – jangan terlalu risau sangat tentang apa nak makan. yang penting tahu menilai.

    Itu je kot untuk kali ni. :)
    Fazreen recently posted..Panduan Ringkas & Padat Untuk Mendapatkan Kesihatan Yang BaikMy Profile

  14. 45min jogging cukup lama, banyak peluh keluar. yg bestnya malam tidur nyenyak n memang lena.
    Denaihati recently posted..Amalina Che Bakri apalah kecoh sangatMy Profile

  15. saya rasa apa yg puan buat ni betul cuma kalau boleh ditambah dengan pengambilan jus mate 5 rasanya ia lagi mudah buat puan bee, heheh
    Juan recently posted..Memohon Kad Pengenalan Baru | Kehilangan Kad PengenalanMy Profile

  16. nak makan jgn di tahan2.rezeki da di depan mate.balon je hee
    senses of soul recently posted..Wastage energyMy Profile

  17. bestnya jogging dipagi yang nyaman…Kat KL tak hujan ke bee?, sini hari2 hujan sekarang ni.
    ummiross recently posted..TOP 50 BEST LAKSA OUTLETS IN MALAYSIAMy Profile

  18. sekali sekala blog jadi diari apalah salahnya bee..campur2 la baru best..kan bee?hehe..uit jogging ye?nak ikutttttt….kikikiki
    mrs.yie recently posted..BAGAIMANA CARA MERINGANKAN BEBAN PELAJAR MEMBAWA BANYAK BUKU TEKSMy Profile

  19. Biar betul Puan Bee makan mee goren 2-3 sudu. Makan ikut keperluan kalori badan kerana dibimbangi tidak cukup tenaga untuk mengharungi aktiviti sehari.
    akubiomed recently posted..Ringkasan statistik prestasi blog AkuBiomed 2011My Profile

  20. wahhh… kalaulah kak izan pun boleh jogging2 cam bee… alangkah bestnyaaa!

    bee…chaiyok2!
    izan ishak recently posted..Naufal: Hari Pertama Ke Sekolah…My Profile

  21. semoga semangat untuk bersenam tetap ada..kalau paih ni, semangat awal2 je..2,3 minggu je dapat bertahan kalau nak diet tu..

    kalau nak turun berat badan bukan main susah, kalau nak naik badan tu, 2,3 hari pun naik badan..
    paihujey recently posted..Cuba Kita RenungkanMy Profile

  22. Salam Bee,

    Wowww kagumnye siap jogging bagai hehee, akak takde joging2, maintain amik HL, buat sit up jelah/squat hihihi.

    nak tau hasil balik kg hampir 2mggu tu akak naik 1.5kg uwaaaa sakit jiwa, nk turunkan lmbt tapi nak naik tu cepat je…hehhee tapi semua tu akak sedar sebab kat kg memang agak susah nak diet, tu yang malas nak balik lama2, makan je keje kehkehkeh, takpe kita usaha sama2 ye bee hihihi.

    besok nak buat apa tu? citerlah :D
    yanmie recently posted..Cerita Hantu, Aku Pulak Yang Susah Ni!My Profile

  23. bestnye k.bee dah start jog..baru mlm tadi awen berazam dengn adik nak berjoging..aam ye ye je..nak jogingnye tahla… hehehe
    aween recently posted..RalatMy Profile

  24. Woww dapat joging 45min kira okla tu..

    Myra ni tak tau la bila nak joging semua..huhuuu
    Myra Jay recently posted..Menayang kasut baruMy Profile

Trackbacks

  1. [...] pertama jogging pada 5/01/2012 kisahnya disini This entry was posted in AZAM 2012, SENAMAN and tagged diet, jogging, senaman, slim, turunkan [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge