Hari Pertama Jogging

Hari Pertama Jogging

Kannnn … tahun 2012 ni pastikan berat badan dapat dikurang kan , memang dah ada jadual untuk saya berjogging setiap hari kecuali sabtu dan ahad ataupun ketika saya tidak menjalani rutin harian , contoh balik kampung ke .. hari ni lepas siapkan aliya , buat sarapan mee goreng campur kuew tiaw , sarapan pagi sikit , lepas tu hantar aliya dan terus ke tapak jogging bersebelahan sekolah KAFA aliya.

Saya nak makan mee di bawah ni tadi , suap 2-3 sudu , lepas tu teringat diet , terus tinggal .. huhu dasyat lah ..

mee campur kuewtiaw goreng
mee campur kuewtiaw goreng

Dapat lah jogging 45 minit .. cukup lah tu .. nanti kalau extreme sangat takut tak lena tidur .. dah lah memang 2-3 hari ni badan lenguh-lenguh , sampai nak tidur pun susah , terkena kejutan budaya ko .. cuti 2 bulan duk menternak lemak je , sekali kena push badan buat itu ini .. tak ke sengal urat tulang semua .. hahaha ..

padang sebelah KAFA
padang sebelah KAFA

Okey .. blog dah jadi diari lah ..hihihi .. tapi ini lah perjalanan 2012 saya .. esok nak buat sesuatu yang penting ..

betul ke apa yang aku buat ni ? hurmmmmmm?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

61 Comments

  1. wat aktiviti berjogging sejak akhir2 nie..
    selamat mencairkan lemak gak la


  2. wah,aktif PB berdiet sekarang ni..hehe..make sure warming up and cooling down sebelum dan selepas joging..untuk elak masalah otot dan urat saraf.

    1. Author

      insyallah terima kasih atas nasihat ..sorry lmbt betul reply komen ni …

    2. Author

      blackrose kenapa blog tk boleh buka ?

      ada warning dan iklan pulak dah ..mcm kat bawah ni

      This page provided to the domain owner free by Sedo’s Domain Parking. Disclaimer: Domain owner and Sedo maintain no relationship with third party advertisers. Reference to any specific service or trade mark is not controlled by Sedo or domain owner and does not constitute or imply its association, endorsement or recommendation.

  3. gud luck Bee.. selamat mencairkan lemak.. 😉

    ramai kawan blog yg nak ringankan badan tahun ni.. termasuklah kakyong sendiri…

    ayat terakhir tu??? kenapa kenapa??!!

    1. Author

      hahah sila abaikan ayat terakhir ..good luck kakyong .. moga kita sama2 sihat

  4. jogging ni benda aku paling suka. Jogging, berenang..memang guna pergerakan seluruh badan. So, sesuai sangatlah..tapi tak leh hari ni jogging..esok tak, lusa tak..dia kena konsisten..sebolehnya, hari-hari kalau betul nak diet..

    1. Author

      tapi masaalah kalau mak2 nak jogging hari2 ni . bila lah nak bertambah sikit income boleh lah jogging atas mesin jek

  5. blog pun sebuah doiari gak bg nis … nmpk tak ala2 tagline kat banner blog nis tu ? 😉

    kalo le bee duk dekat2 nis,harus ajak jogging berjemaah 😉

    1. Author

      harus tau , kalau berjemaah nih best sikit , bee jog sesorang je kat taman tu ,,, org semua sibuk pergi kerja je .. hehehe

  6. sebelum jogging. Makan dulu. Sarapan. Itu penting. So, masa jogging, takdelah rasa lapar dan dahaga sangat. Kalau jogging masa lapar atau pagi tu tak makan apa-apa..dia ada side effect. Kita akan rasa mudah lapar dan nak makan sahaja..

    makan tak perlu tinggal. Just banyakkan bersenam dan kawal pemakanan sahaja.

  7. bee sila bykkan entri seperti ini,secara jujurnya kutu akan lebih bersemangat klu baca entri bee tentang nak kurus..kira macam motivasi utk diri sendiri..

    kutu bersemangat 2 3 hari pastu melantak balik macam tak ingat nak turunkan berat badan.adeih..motivasi2..haha..

    plz jgn stop diari harian bee..:)

    1. Author

      ye ke kutu ? okeyyy bee akan usahakan entri cenggini hari2 kalau sempat lah ye ..

      1. yup..klu baca hari2 lg semangat nak kurus.hehe..

  8. azam yang same puanbee..nnti KKO nak share tips die yang amek dari Carigold..memang dah banyak testimonial..boleh je makan nasik hari2…ade 4 petua cara pemakanan rasanya…

    1. Author

      KKO ambik , ke sapa die yang ambik tu ? share je nanti akk buat satu entri khas hikhik

    1. Author

      nanti buat lah sy berangan selama setahun baru sekarang bertekad ..

  9. baguslah berjogging, selain turunkan berat badan, bagus utk kesihatan juga. teruskan puanbee 🙂

  10. wau..joging? kalau dekat2 boleh join nih

  11. Ini betul2 dah tekad ni. Usaha tangga kejayaan PnBee

    1. Author

      memang betul2 dah ni , tk kiraaaaa .. dlm masa 3 bulan nampak perbezaan yerkk ..akk dah ambil gambar sebelum , tunggu selepas je

  12. Banyak kan lagi entri macam ni baru ada motivasi. insyaallah een tolong mana yang patut. kalau tengok mee tu een pun makan kak oi. haha.

    Rule no 1. sarapan la seperti raja, lunch seperti anak raja, dinner seperti hamba. Yang best kalau kita combine diet dengan senaman kita tak perlu risau sangat pasal pemakanan kita. So kalau teringin nak makan apa-apa makan la time waktu pagi (before 12). kalau lepas senaman, at least biarkan 2 jam lepas untuk (memaksimumkan pembakaran kalori) tu nak makan apa pun tibai je la especially karbohidrat.

    Rule no 2, bersederhana. tak ada masalah makan 5-6 hari sekali dengan gap 3 jam. Ini lagi better daripada makan 2-3 sekali tapi melantak tak tentu pasal.

    Rule no 3. Minum plain water every hour secukupnya. Boleh elak daripada rasa lapar. Kalau boleh seminggu sekali je la minum air manis (cheat day). Sebab kita mampu kurangkan berat badan 1-2kg dengan mengurankan minuman bergula. tak percaya kena cuba.

    Sarapan hari ni pun een makan roti sardin kat kedai mamak. – jangan terlalu risau sangat tentang apa nak makan. yang penting tahu menilai.

    Itu je kot untuk kali ni. 🙂

    1. Author

      terima kasih een , nanti akk cubalak .. hehe akk fobia makan dah la ni ..

  13. 45min jogging cukup lama, banyak peluh keluar. yg bestnya malam tidur nyenyak n memang lena.

    1. Betul tu, tidur malam pasti lena dan nyenyak 😀

    2. Author

      a’ah biasa rasa nak tidur lewat2 tp kalau dah letih tu jam 10 rasa nak lelap je .. bagus kot kasi badan letih2 ni ..

  14. saya rasa apa yg puan buat ni betul cuma kalau boleh ditambah dengan pengambilan jus mate 5 rasanya ia lagi mudah buat puan bee, heheh

    1. Author

      malas ambik apa2 supplemet , nak cuba cr bersenam je .. tekad ni ..

    1. Author

      hahah tk boleh balon dah la ni , makanan apa pun bila nak makan lebih je ade suara ckp gemuk la gemuk lah

  15. bestnya jogging dipagi yang nyaman…Kat KL tak hujan ke bee?, sini hari2 hujan sekarang ni.

    1. Author

      KL tak hujan dah , ritu ye hujan selalu sampai banjir2 , sekarang ni panas terik .. baby dah selsema dah tk tahan ke hulu ke hilir tengah panas

  16. sekali sekala blog jadi diari apalah salahnya bee..campur2 la baru best..kan bee?hehe..uit jogging ye?nak ikutttttt….kikikiki

    1. Author

      jom lah kak .. heehe sekarang ni blog bee beginilah .. boleh dok ?

  17. Biar betul Puan Bee makan mee goren 2-3 sudu. Makan ikut keperluan kalori badan kerana dibimbangi tidak cukup tenaga untuk mengharungi aktiviti sehari.

    1. sebab tu kena ambil supplement jugak kan, nanti tak sihat pulak hehehe

      1. Author

        sy ade ambil supplement shaklee ritu , lupa ek ? ditambah dengan soy protein cukup kot ..

  18. wahhh… kalaulah kak izan pun boleh jogging2 cam bee… alangkah bestnyaaa!

    bee…chaiyok2!

    1. Author

      boleh kak izan , lepas hantar anak ke sekolah pepagi tu lepak lah mana2 taman , tebalkan muka bila org pandang hihihi , bee tadi jog sesorang je org lalu tengok sampai terteleng2 .. huhuhu

  19. semoga semangat untuk bersenam tetap ada..kalau paih ni, semangat awal2 je..2,3 minggu je dapat bertahan kalau nak diet tu..

    kalau nak turun berat badan bukan main susah, kalau nak naik badan tu, 2,3 hari pun naik badan..

  20. Salam Bee,

    Wowww kagumnye siap jogging bagai hehee, akak takde joging2, maintain amik HL, buat sit up jelah/squat hihihi.

    nak tau hasil balik kg hampir 2mggu tu akak naik 1.5kg uwaaaa sakit jiwa, nk turunkan lmbt tapi nak naik tu cepat je…hehhee tapi semua tu akak sedar sebab kat kg memang agak susah nak diet, tu yang malas nak balik lama2, makan je keje kehkehkeh, takpe kita usaha sama2 ye bee hihihi.

    besok nak buat apa tu? citerlah 😀

    1. Author

      esok lah citer hehe , tk tahu lah apa yg bee nk buat tu betul ke tidak ..

      adei dilema ..

      berserah je kot ..

      bee kalau balik kpg lagi aktif , jarang naik berat kak kampung ..

      kat kl ni je byk rilek2 ..

      jogginglah kak lemak dah tebal susah sikit ni kalau makan apa pun kena bentukkan balik badan hihihi

      1. bee kalau nak beli benda ni, sambil2 tengok TV, setakat ni memang membantu 😀

  21. bestnye k.bee dah start jog..baru mlm tadi awen berazam dengn adik nak berjoging..aam ye ye je..nak jogingnye tahla… hehehe

    1. Author

      tak pe , kaka bee pasang niat dekat setahun baru buat kahkahkah

  22. Woww dapat joging 45min kira okla tu..

    Myra ni tak tau la bila nak joging semua..huhuuu

    1. Author

      jom lah myra , heheh mula2 sakit2 sikit lepas tu segar bugar tau

      1. Myra nak dapat joging pun lepas balik keje la tu pun sampai rumah kadang tu dah kul 7pm..

        Sabtu Ahad lak aktiviti lain pulak..

        Alasan kan..heheee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *