Hari ke 11 check kuning

JAUNDIS , KUNING BAYI

Paras kuning nya makin menurun , tapi tu laaa .. masih kena berulang ke klinik untuk mendapatkan paras normal iaitu 5.

Sebelum ini.

11.5
13.5
11.5
9.5
7.3

Sikit lagi nak …

Bahaya jika bayi ada jaundis atau kuning ni adalah demam panas dan sawan tarik kalau terlalu tinggi.

Setakat ni belum pernah kena paras terlalu tinggi. Harap2 tak de la.

Kesian baby kena cucuk ambil darah selalu.

Posted from WordPress for Android

Please follow and like us:
200

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

14 Comments:

  1. resep kuliner

    kasian sekali harus kena suntik berkali-kali untuk periksa darah semoga cepat sembuh yaah…

  2. Semoga baby anda selalu sehat mbak …

  3. Masa SA lahirkan Dania dulu pun kuning jugak..tp x tinggi..dalam 2 – 3 aje…pi spital kerajaan memang kesian tgok anak kena cucuk…pilu rasa hati…tp pi klinik swasta…xde pun kuning..tahap 2-3 jer..normal kata doctor….la ni rindu nak ada baby kecik lagi….tp tu la…belum bertemu jodoh ke 2….

  4. Alolo kesian bb tecik. Yg xthn tu kena cucuk. Kalau ikut yg normal 2 minggu oklh sbb masa tu paru2 bb dh mula matang. Insyaallah, bagi bb minum susu byk2…

  5. Cucuk ambil darah itu memang untuk memonitor perkembangan kadar bilirubin dalam darah yang tinggi Kak Puanbee…alhamdulillah sudah banyak turun.
    Semoga selalu sehat Kak anaknya aamiin…
    Usahakan selalu memberi ASI

  6. Bee… jemur anak bee tak?

  7. Semoga menurun kuningnya yer syamim… Nis ank sulung n kedua dulu dah jenuh merasa kena tahan duduk wad… Dgn ekon sejuknye amat… Aduhaiii

  8. ada trend menurun tu dah elok…cuma sket je kan…apapun moga cepatla baby sembuh dari demam kuning ni….fobia dah rasa bila anak kena demam kuning sampai kena tukar darah melalui tali pusat….. šŸ™

  9. Mandikan dengan batang kantan…boleh baca entri saya ini
    http://www.hairulafiz.com/cara-menurunkan-kuning-bayi

  10. semoga bayinya sihat selalu..amin~

  11. nampak trend tu dah turun banyak, insyaAllah sikit lagi paras normal tu.

  12. Tak ada cara lain hendak periksa paras bilirubin dengan mengambil darah kerana bacaan adalah lebih tempat.

  13. bahaya kalau kena kuning ni, memang kena selalu la tgk baby yang baru nih

  14. Semoga paras kuning anak Puan Bee dapat segera berkurangan… Antara usaha yang boleh dilakukan untuk mengurangkan paras kuning ialah:

    1) memberi minum air suam yang mengandungi Gula Kundur di dalamnya, atau
    2) minum susu kambing, atau
    3) beli satu ubat herba dari Kedai Ubat China, rendam ubat tersebut dengan air dan kemudian mandikan baby dengan air tersebut
    4) Jemur baby di bawah cahaya matahari dalam tempoh dari pukul 7 pagi hingga 8 pagi… Cahaya matahari pagi bagus untuk mengurangkan kuning…

    Itu sahaja petua yang saya amalkan setakat ini… alhamdulillah berkesan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *