Apr
2012

Gempa bumi aceh sekuat 8.7 dan 8.9 skala ritcher pun tak terasa

Gempa bumi sekuat 8.9 Skala Richter menggegarkan pesisir pantai barat Acheh.Ia berlaku jam 3.38 petang waktu tempatan.Gempa mengundang amaran tsunami dikeluarkan di seluruh wilayah sekitar Lautan Hindi.Meskipun tidak diketahui sama ada tsunami akan menyusul, Pusat Amaran Tsunami Pasifik menasihatkan pihak berkaitan mengambil langkah sewajarnya.

gempa bumi ke ?

Gegaran berpusat 346 kilometer di baratdaya bandar Semeulue pada kedalaman 33 kilometer di bawah paras laut.Pusat kajian geologi Amerika Syarikat, USGS kemudiannya mengurangkan kekuatan gempa kepada 8.7 Skala Richter.Agensi Geofizik Indonesia pula meletakkan gegaran pada kekuatan 8.5 Skala Richter.
________________________________________________________
Begitulah apa yang di laporkan oleh berita TV3 Jam 8 malam tadi … Gempa bumi ke ? kenapa disini tidak terasa apa-apa gegaran pun.Petang hari diri terasa rindu pada blog , teringin hendak berblogging dan berchating dengan kawan-kawan , jam pun dah hampir 5 petang , lantas sambil – sambil menjaga budak-budak seramai 9 orang , saya buka laptop dan mulakan chating pertama iaitu dengan yanmieonline.

bee , tak rasa ke gegar tadi ?

gegar ? (lantas search blog yanmieonline) Yanmie pun sertakan link blognya ..saya pula membaca dengan tekun ..

oh .. kenapa tak rasa apa-apa pun ?

Jawapannya adalah kerana , gempa bumi di rumah adalah lebih kuat dari gegaran dari gempa bumi yang berlaku tersebut .. tengok gambar , cer bayangkan saya jaga 9 orang anak yang super aktif dan cergas ni .. riuh rendah rumah , kepala rasa tak dengar apa2 dah , dengar jerit pekik suara budak-budak ni jek , maklumlah lama tk jumpa sepupu diorang sekali jumpa memang tak ingat dunia lah ..

Gempa bumi dirumah tak terasa gegarannya

Dah malam baru tengok berita dengan jelasnya , banyak interview dari orang ramai tentang Gempa Bumi ini , kuat juga ya .. sampai air pun berkocak bagai .. tapi memang tak terasa lah di kawasan rumah saya ni .. takutnyaaa..

Semoga Allah memelihara bandar Aceh , Nauzubillah .. sedih pulak tengok berita tadi, rata-rata penduduk masih fobia dengan kisah Tsunami yang belaku pada tahun 2004 dahulu  ..Pelihara lah bumi kita :)

36 thoughts on “Gempa bumi aceh sekuat 8.7 dan 8.9 skala ritcher pun tak terasa

  1. gegaran kali ketiga semalam kak pah tengah dj kat radio gomo..masa tu akak pun tengah online kat chatbox gomo tu..lagu tema masa kak pah dj tu dah lama masuk tapi dia tak cakap..akak tanya la nape kak pah tak cakap? rupanya masa tu berlaku gegaran kali ke 3..tapi kitorang kat pantai timur ni memang tak rasa apa2..
    mrs.yie recently posted..LAMAN WEB REVIEW PERNIAGAAN DI MALAYSIA HAI.MYMy Profile

  2. Syukur amaran tsunami ditarik balik.kutu tgh keja,igtkan kutu pening.mmg rasa gegaran.adk kt kmpg kata smp bergoyang katil.FIL kata kt ruah sana tak rasa.kaan2 kt fb pun mjoriti kata ada gegar..

    klu igt yg 2004,sama macam gegaran yg pertama berlaku dulu. gegaran yg tsunami tu gegaran kedua,time tu lg kuat gegar.yg tu pun kutu rasa pengalaman sbb dok tgkt 3 kolej still studi lg..
    puan kutu recently posted..Gegaran Ini Rupanya Gempa Bumi di SumateraMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge