google friend connect

Follower Widget Akan Di Mansuhkan Ganti Dengan Google +

Terbaca di blog Woot.my , bahawasanya google friend conect(widget follower) akan di mansuhkan tak lama lagi , sebelum menerima berita ini google telah memperkenalkan satu produk baru yang di kenali sebagai Google + , saya telah lama sertai Google + banyak juga yang saya update disana. Ada 2 Profil Google + saya , satu memang profile saya dan satu lagi Google + Pages yang baru saja di buat , belum ada follower lagi ..

google friend connect

Apa perasaan anda bila tiba-tiba widget follower yang telah pun mempunyai ramai follower hilang begitu sahaja ?

Bagi saya sendiri tak kisah sangat , Follower blog saya memang tidaklah berapa ramai , cuma ada juga pelawat yang datang hanya melalui widget tersebut maka hilanglah pelawat dari dashboard blogspot ye.. tapi tak mengapa..

Berikut adalah petikan laporan TechCrunch mengenai pemansuhan Google Friend Connect: (Kredit pada : Woot.my)

Google Friend Connect?Friend Connect allows webmasters to add social features to their sites by embedding a few snippets of code. We?re retiring the service for all non-Blogger sites on March 1, 2012. We encourage affected sites to create a Google+ page and place a Google+ badge on their site so they can bring their community of followers to Google+ and use new features like Circles and Hangouts to keep in touch.

Sesiapa yang belum mencuba lagi Google + Pages patut mencubanya sekarang , saya telah cuba upload video dan banyak gambar di sana , sebenarnya lagi bagus guna Google + Pages ni , kerana akan dapat memberi impak SEO terhadap blog masing-masing , lebih senang untuk menaikkan ranking blog di kemudian hari.

Ini adalah apa yang saya petik dari blog Denaihati.com :

Sebagai Blogger yang memerlukan bantuan Google, produk terbaru ini sangat membantu. Menurut Google, secara tidak langsung, melalui penggunaan Google + Pages, laman yang didaftar akan disertakan pada Google+ Direct Connect, yang mana membolehkan para pengguna melakukan carian terus untuk nama laman anda pada carian Google dan mempunyai nilai SEO yang tinggi. Melalui widget yang disediakan juga, ia membolehkan para pengguna untuk +1 akan laman anda, selain pada masa yang sama menambah halaman Google+ Pages anda kedalam Circles mereka.

Denaihati pun ada Google + saya dah pun follow denaihati , jadi saya nak promosikan Google + Pages saya pula : sila lah follow ya..

Google +
Google + Page Atau boleh klik 1+ disidebar.

Bagi yang belum buat Google + dan Google + Page boleh lah tengok video di bawah , bagaimana hendak buat Google + Page

Yang mana dah ada dan belum ada : tinggalkan email gmail korang nanti saya invite dan add korang dalam cirle saya 🙂

puanbee

Untuk review produk wanita , barangan berkaitan anak-anak , makanan , homestay dan lain-lain boleh hubungi puanbee di whatsapp : 011-32095406.

82 thoughts to “Follower Widget Akan Di Mansuhkan Ganti Dengan Google +”

  1. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
    Do you have any tips on how to get listed in Yahoo
    News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

  2. Gadget follower tu akan dimansuhkan bagi bukan platform google sahaja. Maknanya di blogspot masih kekal. Tapi saya sendiri dah buang google follower tu.. Baik guna G+ ni.. bukan apa, boleh ping entri blog sekali.. Sesiapa nak follow saya di G+, silakan 🙂

  3. bee…tak de akak nak paham der bee oiiii…..boleh tak guna bahasa tadika…bagi step satu2 apa yg akak nak kena buat kalau nak guna benda alah ni…ada ke akak nak kena buat gmail dulu ganti email yahoo.com tu???

  4. ok, mas tak faham. (~_~)’
    hope tak de effect bloglist pun hilang.susah nak jejak balik kalau box follower pun tak de nanti.
    macam tak berapa suka je lah(maybe gak campur tak faham)

  5. follower tu kan cam tk de kebaikkan pula…bagi kak sya la…sebab bila dh guna wordpress ni…langsung tak layan update entri dari follower yg ada kt dashbord blogspot…

    biasa jengah kawan2 melalui link komen dan list kawan2 maya yg kak buat…

    google + lagi best kan…blh chat lagi…he3..

    1. a’ah kak sya , google+ leh upload gambar banyak2 juga hikss.. sama bee pun tk tengok dashbiard dah lepas berwordpress , ikut sapa yg komen dan hasil dr lawatan dr blog yang kenal2 je

  6. kalau macam ni nak buat widget follower tu siap2 la, dan letak button google+…tapi saya baru je buat..tak geti guna pun..hehe..

  7. salam..
    dah lama juga saya buang w
    widget follower saya nih..
    berat loadingnya..lagipun
    ramai yang sekadar nak
    angka tu je..bukan nak
    follow pun..singgah tah
    sekali je..

  8. ramai yang tak paham dengan google+ ni lagi..
    saya nak follow tapi bila saya klik kat join tu tak de apa pun yang jadi..
    nak letak kat sidebar jugak la..

        1. hehe betul lah apa yang dia cakap , banyak web bukan google pun nak juga di linkkan dengan google so dengan cara ni semua orang boleh link kan web dia dgn google .. adil dan saksama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *