Elak Tengking Anak

Ada banyak alasan mengapa ibu bapa suka menengking anak-anak. Sama ada kerana si kecil tidak mahu mendengar kata , suka berbuat bising dan sebagainya. Dengan menegking, ibu bapa mengharapkan anak akan menurut perintah mereka . Namun , menurut psikologi , seharusnya ibu bapa mencari cara lain untuk menasihat kan anak-anak dan tidak elok untuk menengking mereka.

angry kids

Menengking boleh memberi pengaruh yang buruk kepada perkembangan si kecil , kerana ibu bapa yang kaut menengking boleh merenggangkan hubungan mereka dengan si kecil. Selain itu tengkingan juga tidak akan memberi pengajaran kepada anak-anak.

Ketika anda menegking , mungkin anda berfikir itulah cara anda meluahkan kemarahan kepada anak-anak. Namun , bagi si kecil yang ditengking akan merasa tertekan dan merasakan dirinya tidak berharga serta mengecewakan orang tua nya.

Si kecil yang berusia 10 tahun , tidak akan melawan andai di tengking. Tetapi akibat dari sikap pasif mereka , akan menimbulkan masaalah kepada ibu bapa kerana tidak tahu tekanan psikologi yang di alami anak akibat di tengking.

Ibu bapa yang biasa menegking anak-anak akibat kemarahan sebenarnya mendidik anak-anak untuk melakukan hal yang sama kepada mereka . Apa yang penting , anda boleh bersikap tegas kepada anak-anak tapi bukan dengan cara menegking nya…

Hasil pembacaan bee jugak ! di kongsikan disini..

Recent search :

Please follow and like us:
follow subscribe - Elak Tengking Anak0

20 Comments

  • syamila

    25/04/2011 at 12:32 AM Reply

    betul tu bee…kak sya pun ada gak tengking..tp tk de la selalu…kekadang je bila bad mood…he3

    tp mmg kalau tengking tk jalan pun..wat kita naik darah ada ler kan…better pujuk ngn cara baik…kasih sayang…

    • puanbee

      25/04/2011 at 5:05 PM Reply

      haa kadang2 depa wat derk je kat kita kan ayah cakap sikit terus dengar…

  • puanbee

    27/01/2011 at 12:44 AM Reply

    @Putri Maluhehe putri malu!

  • Putri Malu

    26/01/2011 at 7:50 AM Reply
  • puanbee

    25/01/2011 at 4:15 PM Reply

    @Solihin Zubiryup betul sekali…ada ank dah ?

  • Solihin Zubir

    25/01/2011 at 4:12 PM Reply

    tengking anak jugak mungkin akann buat anak boleh renggang ngan kita nnt.. huhu..

  • puanbee

    25/01/2011 at 2:47 PM Reply

    @~~su manje~~~itu laah fasal kadang2 org tua nih terikut nafsu amarah so elok lah kita amalkan sikit ilmu supaya beringat ketika marah nanti!

  • puanbee

    25/01/2011 at 2:46 PM Reply

    @NzAbetui kak! 🙂

  • puanbee

    25/01/2011 at 2:35 PM Reply

    @sarah-najwansabor jer lah kak..nanti bee bg tips kurangkan marah pulak ! stay tune!!

  • puanbee

    25/01/2011 at 2:31 PM Reply

    @nellyhaha ilmu tu nelly..

  • puanbee

    25/01/2011 at 2:31 PM Reply

    @Be Simple Beb(BSB) – threeQsekejap jer kan nanti dah besar ok lah!

  • puanbee

    25/01/2011 at 2:31 PM Reply

    @Ellenhaha tengok usia yg tu bee setuju!

  • puanbee

    25/01/2011 at 2:30 PM Reply

    @mietak der merajuk muka dia memang mcm tu hehee!

  • ~~su manje~~~

    25/01/2011 at 8:22 AM Reply

    adoi punBee…
    bebudak maner la tau paham bahasa lagi so kita yang dah besaq nie kene ajar dgn cara yang berhemah la…ekekekekkekekekek

  • NzA

    25/01/2011 at 3:36 AM Reply

    kalu kita tengking anak, nnti mrk pn xsegan silu akan menhggunakan teknik tu juga nnti…….

  • sarah-najwan

    25/01/2011 at 3:34 AM Reply

    yezza bee..

    akak pom salu psg niat xnk tinggikan suara..hehe

    tapi asik aje kuar sore tarzanku yg merdu ini..huhuhuhuhu…

  • nelly

    25/01/2011 at 2:05 AM Reply

    entri yang bagus untuk anak nelly nanti .
    hahaha

    kawen pun belum

  • Be Simple Beb(BSB) - threeQ

    25/01/2011 at 12:52 AM Reply

    salam bee, memang boleh kena darah tinggi dgn budak2 niee…

  • Ellen

    25/01/2011 at 12:10 AM Reply

    Ellen setuju ngan kata2 Bee ni…kalo boleh kita kena slow talk ngan mereka tapi ada masa kita kena tengking juga bila ada something wrong , kena tengok situasia gak lah kan..hehe

  • mie

    24/01/2011 at 11:50 PM Reply

    uihh!!
    pesal muka si comel camtu..
    merajuk ke?hehee

Post a Comment