Elak Tengking Anak

Elak Tengking Anak

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ada banyak alasan mengapa ibu bapa suka menengking anak-anak. Sama ada kerana si kecil tidak mahu mendengar kata , suka berbuat bising dan sebagainya. Dengan menegking, ibu bapa mengharapkan anak akan menurut perintah mereka . Namun , menurut psikologi , seharusnya ibu bapa mencari cara lain untuk menasihat kan anak-anak dan tidak elok untuk menengking mereka.

angry kids

Menengking boleh memberi pengaruh yang buruk kepada perkembangan si kecil , kerana ibu bapa yang kaut menengking boleh merenggangkan hubungan mereka dengan si kecil. Selain itu tengkingan juga tidak akan memberi pengajaran kepada anak-anak.

Ketika anda menegking , mungkin anda berfikir itulah cara anda meluahkan kemarahan kepada anak-anak. Namun , bagi si kecil yang ditengking akan merasa tertekan dan merasakan dirinya tidak berharga serta mengecewakan orang tua nya.

Si kecil yang berusia 10 tahun , tidak akan melawan andai di tengking. Tetapi akibat dari sikap pasif mereka , akan menimbulkan masaalah kepada ibu bapa kerana tidak tahu tekanan psikologi yang di alami anak akibat di tengking.

Ibu bapa yang biasa menegking anak-anak akibat kemarahan sebenarnya mendidik anak-anak untuk melakukan hal yang sama kepada mereka . Apa yang penting , anda boleh bersikap tegas kepada anak-anak tapi bukan dengan cara menegking nya…

Hasil pembacaan bee jugak ! di kongsikan disini..

Comments

  1. betul tu bee…kak sya pun ada gak tengking..tp tk de la selalu…kekadang je bila bad mood…he3

    tp mmg kalau tengking tk jalan pun..wat kita naik darah ada ler kan…better pujuk ngn cara baik…kasih sayang…

  2. @Putri Maluhehe putri malu!

  3. Putri Malu :
  4. @Solihin Zubiryup betul sekali…ada ank dah ?

  5. Solihin Zubir :

    tengking anak jugak mungkin akann buat anak boleh renggang ngan kita nnt.. huhu..

  6. @~~su manje~~~itu laah fasal kadang2 org tua nih terikut nafsu amarah so elok lah kita amalkan sikit ilmu supaya beringat ketika marah nanti!

  7. @NzAbetui kak! 🙂

  8. @sarah-najwansabor jer lah kak..nanti bee bg tips kurangkan marah pulak ! stay tune!!

  9. @nellyhaha ilmu tu nelly..

  10. @Be Simple Beb(BSB) – threeQsekejap jer kan nanti dah besar ok lah!

  11. @Ellenhaha tengok usia yg tu bee setuju!

  12. @mietak der merajuk muka dia memang mcm tu hehee!

  13. ~~su manje~~~ :

    adoi punBee…
    bebudak maner la tau paham bahasa lagi so kita yang dah besaq nie kene ajar dgn cara yang berhemah la…ekekekekkekekekek

  14. kalu kita tengking anak, nnti mrk pn xsegan silu akan menhggunakan teknik tu juga nnti…….

  15. sarah-najwan :

    yezza bee..

    akak pom salu psg niat xnk tinggikan suara..hehe

    tapi asik aje kuar sore tarzanku yg merdu ini..huhuhuhuhu…

  16. entri yang bagus untuk anak nelly nanti .
    hahaha

    kawen pun belum

  17. Be Simple Beb(BSB) - threeQ :

    salam bee, memang boleh kena darah tinggi dgn budak2 niee…

  18. Ellen setuju ngan kata2 Bee ni…kalo boleh kita kena slow talk ngan mereka tapi ada masa kita kena tengking juga bila ada something wrong , kena tengok situasia gak lah kan..hehe

  19. uihh!!
    pesal muka si comel camtu..
    merajuk ke?hehee

Speak Your Mind

*