Elak Tengking Anak

Ada banyak alasan mengapa ibu bapa suka menengking anak-anak. Sama ada kerana si kecil tidak mahu mendengar kata , suka berbuat bising dan sebagainya. Dengan menegking, ibu bapa mengharapkan anak akan menurut perintah mereka . Namun , menurut psikologi , seharusnya ibu bapa mencari cara lain untuk menasihat kan anak-anak dan tidak elok untuk menengking mereka.

angry kids

Menengking boleh memberi pengaruh yang buruk kepada perkembangan si kecil , kerana ibu bapa yang kaut menengking boleh merenggangkan hubungan mereka dengan si kecil. Selain itu tengkingan juga tidak akan memberi pengajaran kepada anak-anak.

Ketika anda menegking , mungkin anda berfikir itulah cara anda meluahkan kemarahan kepada anak-anak. Namun , bagi si kecil yang ditengking akan merasa tertekan dan merasakan dirinya tidak berharga serta mengecewakan orang tua nya.

Si kecil yang berusia 10 tahun , tidak akan melawan andai di tengking. Tetapi akibat dari sikap pasif mereka , akan menimbulkan masaalah kepada ibu bapa kerana tidak tahu tekanan psikologi yang di alami anak akibat di tengking.

Ibu bapa yang biasa menegking anak-anak akibat kemarahan sebenarnya mendidik anak-anak untuk melakukan hal yang sama kepada mereka . Apa yang penting , anda boleh bersikap tegas kepada anak-anak tapi bukan dengan cara menegking nya…

Hasil pembacaan bee jugak ! di kongsikan disini..

20 thoughts on “Elak Tengking Anak”

  1. betul tu bee…kak sya pun ada gak tengking..tp tk de la selalu…kekadang je bila bad mood…he3

    tp mmg kalau tengking tk jalan pun..wat kita naik darah ada ler kan…better pujuk ngn cara baik…kasih sayang…

  2. ~~su manje~~~

    adoi punBee…
    bebudak maner la tau paham bahasa lagi so kita yang dah besaq nie kene ajar dgn cara yang berhemah la…ekekekekkekekekek

  3. sarah-najwan

    yezza bee..

    akak pom salu psg niat xnk tinggikan suara..hehe

    tapi asik aje kuar sore tarzanku yg merdu ini..huhuhuhuhu…

  4. Ellen setuju ngan kata2 Bee ni…kalo boleh kita kena slow talk ngan mereka tapi ada masa kita kena tengking juga bila ada something wrong , kena tengok situasia gak lah kan..hehe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *